Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zanim doczekasz się na projektanta, weź wyrys (wypis) z MPZP dla tego terenu, bo tam jest napisane co na tej działce można - w skrajnym przypadku może okazać się że nic nie można wybudować (dobudować, przebudować) – pozostanie tylko remont (na zgłoszenie).

sSiwy- szkoda, że nie przeczytałam tego wcześniej. Projektant był i oczywiście zażyczył sobie wypis i wyrys z MPZP. Nie chodzi o kwestie tego czy można, tylko nasza "posiadłość" składa się z dwóch działek, na jednej stoi omawiany dom, druga jest pusta. Ta na której stoi dom może być problem z odległością do granicy drugiej naszej działki - mała odległość ( być może zdecydujemy ciągnąć ten dom tak aby wejść na naszą drugą działkę). Oczywiście jak przebiega dokładnie granica tam to my nie mamy pojęcia.

Mam jeszcze pytanie: Czy w tym wypadku dla geodety brać wypis i wyrys z tej działki na któej stoi dom, czy z obydwóch działek?

Witam

Ja mam pytanie może ktoś z Was miał podobny problem, otóż czekając na WZ dostałem pismo z wydziału Architektury i Urbanistyki o pomoc w ustaleniu adresu zamieszkania sąsiadów ew spadkobierców? Mam pytanie czy urząd wystawiający WZ nie ma możliwości zwrócić się o pomoc do wydziału meldunkowego ew. do Policji?.

Czy ja mam korzystając ze "znajomości" "załatwić" im te adresy?

I jeszcze jedno jeżeli okaże się, że spadkobiercy są w rozjazdach jest jakaś inna metoda na obejście zawiadomienia np ogłoszenie w prasie ogólnopolskiej itp..

pozdrawiam

Witam,

planuję wybudować dom ale mam następujący problem. Słup energetyczny dzieli działkę na 2 części: budowlaną 32 x 60 oraz rolną 32 x 60. Działka budowlana miała szerokość 32 x 60 m ale ale pare lat temu została sprzedana i teraz została mi działka budowlana o szerokości 12 x 60 m oraz działka rolna mieszcząca się z drugiej strony lin energetycznych o wymiarach 32 x 60. Jakie są szanse że będe mógł pobudować się na działce 12 x 60 (przy założeniu że będe miał projekt domu spełniający kryteria)? i czy jest taka możliwość żeby przez tą działke przeciągnać wszystkie media a pobudować się na tej drugiej działce rolnej z drugiej strony lin energetycznych? zaznaczam że obok działki budowlanej jest pobudowany sąsiąd. Działka moja oraz jego jest przy drodze.

Raczej odwrotnie, jeśli już – media przez działkę rolną.

Jak sama nazwa wskazuje można budować tylko na budowlanej – ale o tym co można lub nie decyduje MPZP lub w przypadku jego braku WZ.

Pozostaje sprawa tego słupa energetycznego – może być i tak, ze posiada strefę ochronną i na dzialce budowlanej budynek nijak się nie zmieści.

Miej na uwadze również to, że maksymalnie możesz przybliżyć się do obu granic na odległość po 1,5m i to tylko w przypadku jeśli „zezwoli” na to lokalizacja budynku na działce zabudowanej.

Czyli „upchniesz” budynek o szer. max. 9m.

• 2 weeks później...
Witam! Aglik i sSiwy - dziekuję wam serdecznie za pomoc!!! Zakupiłam w końcu działkę sprawdzając wszystko jak należy. Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Jest piękniejsza i z panoramą na całe Tatry wysokie. Brakowało dosłownie kilku chwil, a straciłabym kupę kasy i zdrowie. Mam wielki dług wdzięczności i będę pamiętać to zawsze. Pozdrawiam!!!!

• 3 weeks później...

Witam!

Mamy działkę rolną ok. 3 ha. Chcielibysmy ją podzielić na działki budowlane i sprzedać. Jedną zostawić sobie :yes: i pobudować dom. Jest to ziemia V klasy. Nie ma PZP.

Moje pytania:

1. Od czego zacząć? jakie kroki podjąć?

2. Spełniamy warunki rolników - czy wydzielic działke na zabudowę zagrodową? Ale i tak nic nie zbudujemy, dopóki nie sprzedamy działek - brak kasy.

3. Najpierw podzielić? Ale jesli grunt rolny, to powyżej 0,3...

4. A może wystapić o WZ dla całości?

Jak to ugryźć?

W załaczeniu rysunek ilustrujący połozenie naszej ziemi. Działka ma dostep z jednego końca do drogi powiatowej, a z drugiego - do drogi gminnej. Nie graniczy z żadnymi zabudowaniami. Fioletowy kwadrat to kawałek ziemi, na której mniej więcej chcielibyśmy mieć dom. Na niebiesko - miejsce na wydzielenie drogi wewnetrznej. Szerokość działki - 33 m.

działka.jpg

Edytowane przez olinek okrąglinek

Witam

mam pytanie odnośnie interpretacji pojęcia "zwarty obszar gruntów rolnych"

sytuacja wygląda następująco: rodzice postanowili podzielić działkę o pow 0,45ha na działkę zabudowaną ( 0,2ha) oraz na działkę przeznaczoną pod zabudowę (0,25ha) chcąc tego dokonać musieli uzyskać warunki zabudowy gdyż na danym terenie nie ma planu zagospodarowania przestrzennego - takie warunki uzyskali.

Jednak gdy przepisali na mnie działkę z przeznaczeniem pod zabudowę(0,25ha) całą procedurę trzeba powtórzyć i uzyskać ponownie warunki zabudowy i tu mam kłopot Starostwo odmówiło akceptacji projektu o warunkach zabudowy powołując się na ochronę gruntów rolnych i leśnych a mianowicie na to że otrzymana przez ze mnie działka wchodzi w zwarty obszar gruntów rolnych klasy III a . moje pytanie brzmi: czy zwarty obszar to działka przed podziałem? (jeśli tak to działka ta nie przekracza 0,50ha),Czy pojęcie zwarty obszar gruntów rolnych obejmuje też działki sąsiada?

Witam!

Mamy działkę rolną ok. 3 ha. Chcielibysmy ją podzielić na działki budowlane i sprzedać. Jedną zostawić sobie :yes: i pobudować dom. Jest to ziemia V klasy. Nie ma PZP.

Moje pytania:

1. Od czego zacząć? jakie kroki podjąć?

2. Spełniamy warunki rolników - czy wydzielic działke na zabudowę zagrodową? Ale i tak nic nie zbudujemy, dopóki nie sprzedamy działek - brak kasy.

3. Najpierw podzielić? Ale jesli grunt rolny, to powyżej 0,3...

4. A może wystapić o WZ dla całości?

No to sama sobie odpowiem :yes:. Poczytałam, poszperałam i ... przedstawiam moje przemyslenia:

1. Występujemy do Gminy o WZ dla zabudowy zagrodowej. Z tego, co wyczytałam - możemy sie budować na obojetnie której działce. I teraz moje pytanie nr 1 Czy w zabudowie zagrodowej obowiązuje linia zabudowy? W naszej wsi ta linia to 100 m od drogi, chcielibyśmy dalej... Można?

2. Odralniamy 0,5 ha (bo nieodpłatnie :D) . A może sie mylę?

3. Wystepujemy o PnB

4. Wybieramy projekt domu (juz prawie wybrany :yes:) i adaptujemy.

5. I... wykonujemy "działania pozorne", bo nie mamy pieniędzy na budowę.

I co dalej? Jak najkorzystniej sprzedać pozostałą ziemie?kolejne pytania

- podzielić pozostałą część działki po 0,3 ha?

- wystapić o WZ dla sąsiedniej działki (na zasadzie dobrego sąsiedztwa) i dać ogłoszenie o sprzedaży? I tak po kolei z każdą?:(

Poradźcie!

Ad1. Jeśli masz areał nie mniejszy niż średnia wielkość gospodarstwa rolnego w danej gminie, to (w zasadzie) można uzyskać inną linię zabudowy.

Ad2. Przy zabudowie zagrodowej nie ma „instytucji” odrolnienia, bo grunty nadal pozostają rolne (nawet zabudowane).

Teoretycznie można przyjąć taki tryb postępowania jak w pkt.5 i dalsze, ale obszar analizowany będzie liczony tylko w przypadku uprawomocnienie się PnB każdej z działek.

Dzięki za odpowiedź!

I kolejne wątpliwości;

1. Czy jesli my będziemy mieli juz np. fundamenty, to sąsiednia działka (tuz za naszą "zagrodą") dostanie pozwolenie na budowę? czyli krótko mówiąc - mozna ja sprzedac jako budowlaną (przekwalifikować? - dobre sąsiedztwo, media, droga dojazdowa). Dodam, że w Studium cała nasza działka rolna - ok. 3 ha - jest proponowana do zabudowy.

2. Na jaką odległość Zakład Energetyczny bez dodatkowych kosztów pociągnie linie energetyczną do takiej zabudowy zagrodowej? Do najbliższego zabudowania jest ok. 300m. A na naszej działce (tylko z drugiej strony niż planowany dom) stoi słup wysokiego napięcia :bash:

A tak na marginesie - wie ktoś, jak starać sie o odszkodowanie od ZE, że ten słup tam stoi?;)

Byłam dzis na wizji lokalnej na naszej działeczce. Boszszsz, jak ja bym chciała, żeby to się udało, żebym miała swój mały domek:yes:

I jeszcze;

obszar analizowany będzie liczony tylko w przypadku uprawomocnienie się PnB każdej z działek.

Czyli jesli nasza zagrodowa dostanie PnB i ono się uprawomocni, to jest nadzieja, że sąsiednie też dostaną PnB i będą budowlane?

moje pytanie brzmi: czy zwarty obszar to działka przed podziałem? (jeśli tak to działka ta nie przekracza 0,50ha),Czy pojęcie zwarty obszar gruntów rolnych obejmuje też działki sąsiada?

Jest to obszar użytku i nie ma nic wspólnego z granicami działek ewidencyjnych. Musisz poszukać na mapie zasadniczej granic użytków zazwyczaj zaznaczanych linią przerywaną, wewnątrz tego obszaru będzie oznaczenie IIIa.

Witam

Ja mam pytanie może ktoś z Was miał podobny problem, otóż czekając na WZ dostałem pismo z wydziału Architektury i Urbanistyki o pomoc w ustaleniu adresu zamieszkania sąsiadów ew spadkobierców? Mam pytanie czy urząd wystawiający WZ nie ma możliwości zwrócić się o pomoc do wydziału meldunkowego ew. do Policji?.

Czy ja mam korzystając ze "znajomości" "załatwić" im te adresy?

I jeszcze jedno jeżeli okaże się, że spadkobiercy są w rozjazdach jest jakaś inna metoda na obejście zawiadomienia np ogłoszenie w prasie ogólnopolskiej itp..

pozdrawiam

Urząd ma możliwości, może i zwraca się do różnych instytucji, tylko to trwa i nie zawsze urząd jest coś w stanie ustalić, szybciej można załatwić sprawę jeżeli inwestor pomaga w szukaniu stron.

Nie dostaniesz decyzji wz jeżeli nie będzie ustalony pełny krąg stron.

Im szybciej "załatwisz" te adresy tym szybciej dostaniesz decyzję :)

Czasami wystaczy [to zależy od urzędu] jak wypełnisz oświadczenie [możesz to zrobić sam] i podasz w tym oświadczeniu albo aktualne adresy poszukiwanych albo ich spadkobierców [z adresami i stopniem pokrewieństwa].

Nie ma możliwości ogłaszania w prasie, strona postępowania musi odebrać list, potwierdzenie zwrotne ma być w aktach sprawy [wg kpa podwójne awizo jest traktowane jako list doręczony].

• 1 month później...

brak drogi dojazdowej do działek!

Witam Mam Taki problem:

w MPZP zaprojektowano Drogę Publiczną która łączy się z drogą wewnętrzną która z kolei stanowi drogę dojazdową do działek. Właściciel gruntu na której ma przebiegać Droga Publiczna nie zgadza się na nią Co zrobić? brak drogi dojazdowej do działek?

Proszę o pomoc.

• 2 weeks później...

Witam, mam podobny problem co przedmówca(chyba).

Posiadam działkę rolną z dojazdem drogi publicznej 3m, która następnie lączy sie z drogą gminną. Gmina nie chce zezwolić na ustalenie warunków zabudowy z powodu wąskiej drogi. Wizawi drogi gminnej sąsiad ma działkę i nie zgadza się na poszeżenie drogi. Jest w USA i stwierdził ze może mi sprzedać ta działkę całą za kosmiczną kwotę i moge sobie robic co chce. Proszę o pomoc jak rozwiązać tę sytuację