Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przez naszą działkę biegnie kanalizacja i woda ( do kolejnych działek). Tak jest na planach i w rzeczywistości.

Natomiast wiem też, że budynek obok (Ochotnicza Straż Pożarna) jest zasilany w wodę ujętą od rury w mojej działce, chociaż na planach i mapach jest inaczej ( tu było krócej), znaczy samowola budowlana.

Zostało zrobione to w czasie, gdy działka należała do gminy (dom, który na niej stoi był nasz), teraz działka jest już nasza. Gmina liczyła, że o działkę się nikt nie upomni.

W sumie to niech sobie ta rura będzie, nie mam w planach nic stawiać akurat w tym miejscu, chociaż z miłą chęcią zrobiłabym im na złość. Tylko jak będzie awaria na tym odcinku rury to co ONI zrobią?

• 4 weeks później...
Witam. Złożyłem wniosek o wzz i dostałem decyzje odmowną. Działka ma wymiary około 27m na 200m. Jest to pole i las. Od strony pola jest droga szerokosci 3m,od strony lasu jest droga gminna szerokosci 5m. Od urzędu "w wyniku analizy ustalono: -dzialka przeznaczona pod inwestycję wymaga uzyskania zgody na zmianę przeznaczenia gruntów lesnych na cele nieleśne.Działka przeznaczona pod inwestycję położona jest na gruntach rolnych i leśnych. Z uwagi na fakt, że działka jest położana w granicach administracyjnych miasta zgoda na zmianę przeznaczenia gruntów rolnych na cele nierolne nie jest wymagana.Natomiast zgodnie z art.7 ust.2 ustawy z dnia 3 lutego 1995 o ochronie gruntów rolnych i leśnych( Dz. U. Nr 16, poz 78 z późn. zmianami) wnioskowana inwestycja wymaga uzyskania zgody na zmianę przeznaczenia gruntów leśnych na cele nieleśne. Grunty leśne wymagają uzyskania zgody na zmianę przeznaczenia na cele nieleśne uzyskiwaną zgodnie z art. 7 ust. 1 ustawy o ochronie gruntów rolnych i leśnych w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego - dla gruntów leśnych będących własnością prywatnąw trakcie uzyskiwania uzgodnień planu zgodnie z art. 7 ust. 2 pkt 5. Zgodnie z art. 61 ust. 1 wymienionej ustawy wydanie decyzji o warunkach zabudowy jest tylko możliwe w przypadku łącznego spełnienia warunków określonych tym przepisie.http://zapodaj.net/6f4a1cbd234e.jpg.html Zanim udam sie do urzędu chciałbym dowiedziec się jak to można załatwić. Czy muszę odlesic całą działkę czy wystarczy tylko pas szerokości 3-4m na dojazd w głąb? pozdrawiam

Bez tytułu.jpg

Edytowane przez darek70

Dziękuje za zainteresowanie. Z tym raczej nie bedzie problemu bo działka jest długa na 200m. Las konczy się po 100m. Nie mogę znalezć nigdzie w necie odnośnie tego wyłączenia z produkcji leśnej,czy wystarczy odlesic przejazd szerokosci 3-4m czy całą działkę. W tej drugiej opcji koszta były by chyba zaporowe. Pozdrawiam

Grunty leśne wymagają uzyskania zgody na zmianę przeznaczenia na cele nieleśne uzyskiwaną zgodnie z art. 7 ust. 1 ustawy o ochronie gruntów rolnych i leśnych w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego - dla gruntów leśnych będących własnością prywatnąw trakcie uzyskiwania uzgodnień planu zgodnie z art. 7 ust. 2 pkt 5.]

Tu jest problem. NIe dostanie wzizt bo dostać nie może właśnie ze względu na ten punkt.

Sam nic nie odlesi. Wyłaczyć z produkcji rolnej mozna tylko na podstawie planu zagospodarownia.

Art. 7. 1. Przeznaczenia gruntów rolnych i leśnych na cele nierolnicze i nieleśne, wymagającego zgody, o której mowa w ust. 2, dokonuje się w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego, sporządzonym w trybie określonym w przepisach o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym.

2. Przeznaczenie na cele nierolnicze i nieleśne:

1) gruntów rolnych stanowiących użytki rolne klas I-III, jeżeli ich zwarty obszar projektowany do takiego przeznaczenia przekracza 0,5 ha - wymaga uzyskania zgody Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej(5),

2) gruntów leśnych stanowiących własność Skarbu Państwa - wymaga uzyskania zgody Ministra Ochrony Środowiska, Zasobów Naturalnych i Leśnictwa(6) lub upoważnionej przez niego osoby,

3) gruntów rolnych stanowiących użytki rolne klas IV, jeżeli ich zwarty obszar projektowany do takiego przeznaczenia przekracza 1 ha,

4) gruntów rolnych stanowiących użytki rolne klas V i VI, wytworzonych z gleb pochodzenia organicznego i torfowisk, jeżeli ich zwarty obszar projektowany do takiego przeznaczenia przekracza 1 ha,

5) pozostałych gruntów leśnych

- wymaga uzyskania zgody wojewody wyrażanej po uzyskaniu opinii izby rolniczej.

Edytowane przez aglig

To kiepsko to widzę. Nic to zmienia że ta działka jest w granicach administracyjnych miasta?

Może inaczej da się tą sprawę ruszyć. Droga od strony pola jest szeroka na 3m,jest to dojazd do pól,łąk. Czy dostałbym wziz dla działki siedliskowej z taką drogą dojazdową(zakładając że pozostałe warunki spełniam,średnia wielkość gospodarstwa itd). Czy wydadzą wziz dla zabudowy siedliskowej w granicach miasta? Dziękuje i pozdrawiam

Moim zdaniem, są „inne” możliwości:

1. Przy zabudowie zagrodowej dojazd jest dalej gruntem rolnym – czyli nic nie trzeba „przekształcać”, co może dodatkowo się „wyrobić” jeśli fizycznie przez ten Twój las istnieje dojazd do gruntów rolnych. Jest to jednak dość ryzykowna teza i wymagająca dużo „dobrej woli” tamtejszej administracji.

2. Uzyskać służebność lub wykupić grunt (szer. około 2m)w celu „poszerzenia” tej wąskiej drogi 3m – tak aby w sumie było 5m szerokości tej drogi (3m jezdnia + 2m dojście). To rozwiązanie najbardziej realne.

I co najważniejsze (w każdym przypadku), składając wniosek o WZiZT bardzo wyraźnie zaznaczyć, że budowa będzie tylko na części działki, tylko na gruncie rolnym.

Witam zakupuje działkę i właściciel ma warunki zabudowy wydane na siebie . Nie pasuje mi jeden podpunkt w tych warunkach czy jest możliwość zmiany tylko jednego podpunktu zeby nie występować o nowe warunki bo to troche trwa a ogólnie chodzi taką zmianę :

Ustala sie maksymalny wskaźnik wielkości powierzchni zabudowy do powierzchni każdej działki budowlanej wynoszący 0,15 a ja bym chciał 0,20 lub 0,25 ??

I czy jak w tych warunkach zabudowy nie ma nic wspomniane o garażu i o budynku gospodarczym to co musze zrobić ?? wystąpić o nowe warunki zabudowy na garaż i budynek gospodarczy ?? a jak to wygląda jak bym chciał postawić najpierw budynek gospodarczy czy musze mieć zezwolenie jesli to bedzie do 25m2 ??i czy moge go postawić w granicy z sąsiadem a jak nie to ile metrów od 3m?? jak nie bedzie otworów okiennych

Witam. Złożyłem wniosek o wzz i dostałem decyzje odmowną. Działka ma wymiary około 27m na 200m. Jest to pole i las. Od strony pola jest droga szerokosci 3m,od strony lasu jest droga gminna szerokosci 5m. Od urzędu "w wyniku analizy ustalono: -dzialka przeznaczona pod inwestycję wymaga uzyskania zgody na zmianę przeznaczenia gruntów lesnych na cele nieleśne.Działka przeznaczona pod inwestycję położona jest na gruntach rolnych i leśnych. Z uwagi na fakt, że działka jest położana w granicach administracyjnych miasta zgoda na zmianę przeznaczenia gruntów rolnych na cele nierolne nie jest wymagana.Natomiast zgodnie z art.7 ust.2 ustawy z dnia 3 lutego 1995 o ochronie gruntów rolnych i leśnych( Dz. U. Nr 16, poz 78 z późn. zmianami) wnioskowana inwestycja wymaga uzyskania zgody na zmianę przeznaczenia gruntów leśnych na cele nieleśne. Grunty leśne wymagają uzyskania zgody na zmianę przeznaczenia na cele nieleśne uzyskiwaną zgodnie z art. 7 ust. 1 ustawy o ochronie gruntów rolnych i leśnych w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego - dla gruntów leśnych będących własnością prywatnąw trakcie uzyskiwania uzgodnień planu zgodnie z art. 7 ust. 2 pkt 5. Zgodnie z art. 61 ust. 1 wymienionej ustawy wydanie decyzji o warunkach zabudowy jest tylko możliwe w przypadku łącznego spełnienia warunków określonych tym przepisie.http://zapodaj.net/6f4a1cbd234e.jpg.html Zanim udam sie do urzędu chciałbym dowiedziec się jak to można załatwić. Czy muszę odlesic całą działkę czy wystarczy tylko pas szerokości 3-4m na dojazd w głąb? pozdrawiam

Nie dało by rady po prostu podzielić działki na pół na część rolno leśną i rolną? Wydziel sobie pod dom np. kawałek 27x50m.

Edit.

A czyli chciałbyś wyciąć kawałek lasu by mieć drogę dojazdową? Nie dasz rady dojeżdżać tą drogą od strony pola? No chyba, że urząd przyczepi się że za wąska.

Jeżeli byłoby wymagane 5m (swoją drogą nie wiem czemu, bo ja mam dojazd drogą o szerokości 3m - z jednej strony słup, z drugiej skarpa) to spróbuj uzyskać służebność, bądź dokupić brakujące 2m. A ta droga dojazdowa 3m czyją jest własnością?

Edytowane przez msilent

Jest tylko jedno wyjście. Wyłączyć z produkcji z produkcji leśnej pas o szerokości 4m na dojazd do części rolnej działki. Sprawe przekazałem prawnikowi i ma się tym zająć. Podobno jest to "do zrobienia". Poinformuje jak się sprawa rozwinie.

Chętnie się dowiem jak i za ile załatwił tę sprawę prawnik.

Jest boczna furtka ale sprawa jest ba.....rdzo trudna.

Otóż w ustawie z dnia 28 września 1991 r. o lasach (Dz. U. z 2005 r. nr 45, poz. 435, z późn. zm.) istnieje boczna furtka, która daje cień szansy na budowę w lesie.

Otóż w artykule 13 tej ustawy jest zapis: Zmiana lasu na użytek rolny jest dopuszczalna w przypadkach szczególnie uzasadnionych potrzeb właścicieli lasów. (…) w stosunku do lasów niestanowiących własności Skarbu Państwa decyzję wydaje starosta na wniosek właściciela lasu.

Jak mówi ustawa – decyduje Starosta. Ale w ustawie nie ma żadnych konkretów, co to są szczególnie uzasadnione potrzeby właściciela lasu. Dlatego decyzja starosty ma charakter całkowicie uznaniowy. Oprócz starosty, istotną rolę odgrywają tu także prowadzący takie sprawy urzędnicy powiatowych wydziałów ochrony środowiska czy Gospodarowania Środowiskiem.

Większość tych urzędników nie ma doświadczenia w szczegółach prawnych takich procedur. Tym bardziej że pod koniec roku 2008 sporo się zmieniło w tym zakresie – powołano Generalną i Regionalne Dyrekcje Ochrony Środowiska. Także dlatego, że takich wniosków o zamianę lasu na użytek rolny jest mało, a często procedura nie znajduje pozytywnego finału i już na pierwszym etapie kończy się odmową. Przed paru laty w prasie pojawiły się artykuły piętnujące niefrasobliwość niektórych starostów.

Domyślano się także nieczystego kontekstu czy podtekstu takich decyzji. Zapewne nie tylko dlatego kryteria udzielania zgody zostały zaostrzone, pomimo braku precyzji w ustawie o lasach. Także powiatowi urzędnicy mają świadomość, że jest to boczna furtka, droga na skróty, pozwalająca ominąć skomplikowane procedury związane z realizacja MPZP. Niektórzy starostowie po prostu obawiają się posądzenia o nieczyste praktyki.

Inni dbają o lasy, ale jeszcze inni są bardziej liberalni. Sytuacja w poszczególnych powiatach jest różna. W skrajnym przypadku, teoretycznie starosta może wydać taką zgodę na ładne oczy. Z drugiej strony, w niektórych Starostwach nie było dotychczas ani jednej pozytywnej decyzji w tej sprawie.

Ogólnie biorąc, nie ma dziś dobrego klimatu do zamiany lasu na użytek rolny na mocy ustawy o lasach. Często zapis artykułu 13 jest interpretowany w ten sposób, że jeśli ma to być zamiana lasu na użytek rolny, to wnioskodawca musi być rolnikiem i jako rolnik ma dokładnie przedstawić swoje szczególnie uzasadnione potrzeby.

Witam zakupuje działkę i właściciel ma warunki zabudowy wydane na siebie . Nie pasuje mi jeden podpunkt w tych warunkach czy jest możliwość zmiany tylko jednego podpunktu zeby nie występować o nowe warunki bo to troche trwa a ogólnie chodzi taką zmianę :

Ustala sie maksymalny wskaźnik wielkości powierzchni zabudowy do powierzchni każdej działki budowlanej wynoszący 0,15 a ja bym chciał 0,20 lub 0,25 ??

Wymaga to zmiany decyzji wzizt

I czy jak w tych warunkach zabudowy nie ma nic wspomniane o garażu i o budynku gospodarczym to co musze zrobić ?? wystąpić o nowe warunki zabudowy na garaż i budynek gospodarczy ?? Tak nalezy wystąpić o wzizt dla garażu a później o pozwolenie na budowę a jak to wygląda jak bym chciał postawić najpierw budynek gospodarczy czy musze mieć zezwolenie jesli to bedzie do 25m2 ?? Musisz mieć wzizt na budynek mieszkalny i zgłosić zamiar budowy budynku gospodarczego do 25 m2 zabudowy w starostwie na min.30 dni przed planowanym rozpoczęciem .i czy moge go postawić w granicy z sąsiadem a jak nie to ile metrów od 3m?? jak nie bedzie otworów okiennych .Minimum 3 m od granicy z sąsiadem

J.w

A jak ma się sprawa jeśli w warunkach zabudowy mam obiekt parterowy, a chce piętro podciągnąć jako antresolę? Konkretnie tam jest antresola definicyjna czyli nie ograniczona ścianami itd.

Według mnie przejdzie ale wszystko jest sprawą nazewnictwa w projekcie budowlanym.

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r.

w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.

19) antresoli - należy przez to rozumieć górną część kondygnacji lub pomieszczenia znajdującą się nad przedzielającym je stropem pośrednim o powierzchni mniejszej od powierzchni tej kondygnacji lub pomieszczenia, niezamkniętą przegrodami budowlanymi od strony wnętrza, z którego jest wydzielona,

Ja mam nastepujący problem.

Mamy działkę z domem. Dom nadaje sie do rozbudowy. Jest na dzialce rowniez garaz.

I tak: musze wystapic i warunki zabudowy bo nie ma Planu Zagosp. Przesrzennego.

Dostalam wniosek i nie wiem czy najpierw udac sie do prjektanta ktory oceni stan budynki, powie co mozna zrobic jakis projekt itd..

Czy samej kombinowac jak chcemy by dom wygladał, napisać i czekac jakie warunki uzyskamy?

na działce jest aktualnie garaz( nie wiem czy jest on równiez na mapce w starostwie.. ) chcemy go rozbudowac, albo zrobic pomieszczeniem gospodarczym, nie wiem co lepsze. Ma mieć sporo bo 8mx8m. Aktualnie ma 8mx4.

Jeszcze zapytam o granice . Jesli aktualnie zarówno dom jak i działka stoją w ostrej granicy z domami obok(zreszta tam wiekszosc tak soi bo dzialki małe) to przy uzyskiwaniu PnB beda mi kazali odsuwać wszystko na wyznaczone- okreslone metry, czy to co juz pobudowane i bedzie mogło stac i bedziemy mogli rozbudować??

z gory dziekuje za odp.