Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.Mam nakaz zamurowania otworów okiennych,ponieważ znajdują się w budynku położonym około dwa i pół metra od granicy.Dom został wybudowany około roku 1978.Otwory okienne utworzono za zgodą ówczesnych właścicieli.Działka składa się a dwóch części po 14metrów każda.Czy rzeczywiście muszę te otwory okienne zamurować...???Pozdrawiam i proszę o odpowiedź.

http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/6847500F65

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie odpowiedziałeś na moje pytania a są one zasadnicze. To że droga jest gminna nie znaczy że jest publiczna ( może być drogą dojazdową do pól, drogą wewnętrzną ), co masz zapisane w uzgodnieniach z Zarządem Dróg ?

Dodałbym, sprawdzenie (dokładne) jaką szerokość ma wspomniana „droga dojazdowa”.

Sprawdź również, czy to wydane wcześniej WZiZT nie „opiewa” przypadkiem na budowę siedliska (dzisiaj zabudowa zagrodowa).

Ps. Mam wątpliwość – czy wydane PnB, nie „kwituje” WZiZT ?

Zadnego uzgodnienie z zarzadu drog nie mialem bo nie bylo potrezbne do wniosku o WZ.

Droga jest gminna - gruntowa - kiedys to byl dojazd do pol i dwoch domostw.

Doczepili sie o szerokosc - gosc z gminy zmierzyl i mu wyszlo 4m , urbanista wpisal ze droga ma niby 3m. Ja sprawdzalem na mapach (ktore mam od geodety z pazdziernika) i mi wychodzi ze ma 5m.

Dzis bylem w gminie - brali linijki mierzyli i po czesci przyznali mi racje a po czesci zastanawiaja sie czy tam jest 4, moze 4,5 m a moze rzeczywiscie 5m i na ile dokladne sa te mapy (mapa zasadnicza w skali 1:1000, ja mam dodatkowo w skali 1:500)

Jutro wioze pismo o ponowne rozpatrzenie mojej sprawy zanim wydadza decyzje odmowna.

PS. Jesli stwierdza ze droga ma jednak 4m (chodzi o odcinek ok 130m) to rozumiem ze nalezalo by ustanowic sluzebnosc drogi o szerokosci 1m w miejscy gdzie ta droga jest za waska? Ale kto za to ma placic? Ja nie zamierzam bo inni i tak z tej drogi korzystaja a ja mialbym za sluzebnosc komus zaplacic? Jakie jest wyjscie z tej sytuacji?

z gory dzieki za uwagi.

O bożżesz jaki bajzel.

Po pierwsze jeśli nie masz uzgodnienia z Zarządem dróg to nie wiadomo czy jest to droga publiczna czy też nie a to ma zasadnicze znaczenie bo zgodnie z Ustawą z dnia 27 marca 2003 r. o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym

Art. 61. 1. Wydanie decyzji o warunkach zabudowy jest możliwe jedynie w przypadku łącznego spełnienia następujących warunków:

1) co najmniej jedna działka sąsiednia, dostępna z tej samej drogi publicznej, jest zabudowana w sposób pozwalający na określenie wymagań dotyczących nowej zabudowy w zakresie kontynuacji funkcji, parametrów, cech i wskaźników kształtowania zabudowy oraz zagospodarowania terenu, w tym gabarytów i formy architektonicznej obiektów budowlanych, linii zabudowy oraz intensywności wykorzystania terenu;

2) teren ma dostęp do drogi publicznej;

3) istniejące lub projektowane uzbrojenie terenu, z uwzględnieniem ust. 5, jest wystarczające dla zamierzenia budowlanego;

4) teren nie wymaga uzyskania zgody na zmianę przeznaczenia gruntów rolnych i leśnych na cele nierolnicze i nieleśne albo jest objęty zgodą uzyskaną przy sporządzaniu miejscowych planów, które utraciły moc na podstawie art. 67 ustawy, o której mowa w art. 88 ust. 1;

5) decyzja jest zgodna z przepisami odrębnymi.

i jeszcze to:

Art. 60. 1. Decyzję o warunkach zabudowy wydaje, z zastrzeżeniem ust. 3, wójt, burmistrz albo prezydent miasta po uzgodnieniu z organami, o których mowa w art. 53 ust. 4, i uzyskaniu uzgodnień lub decyzji wymaganych przepisami odrębnymi.

Art. 53

4. Decyzje, o których mowa w art. 51 ust. 1, wydaje się po uzgodnieniu z:

1) ministrem właściwym do spraw zdrowia - w odniesieniu do inwestycji lokalizowanych w miejscowościach uzdrowiskowych, zgodnie z odrębnymi przepisami;

2) (65) wojewódzkim konserwatorem zabytków - w odniesieniu do obszarów i obiektów objętych formami ochrony zabytków, o których mowa w art. 7 ustawy z dnia 23 lipca 2003 r. o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami (Dz. U. Nr 162, poz. 1568, z późn. zm.) oraz ujętych w gminnej ewidencji zabytków;

3) dyrektorem właściwego urzędu morskiego - w odniesieniu do obszarów pasa technicznego, pasa ochronnego oraz morskich portów i przystani;

4) właściwym organem nadzoru górniczego - w odniesieniu do terenów górniczych;

5) właściwym organem administracji geologicznej - w odniesieniu do terenów zagrożonych osuwaniem się mas ziemnych;

6) (66) organami właściwymi w sprawach ochrony gruntów rolnych i leśnych oraz melioracji wodnych - w odniesieniu do gruntów wykorzystywanych na cele rolne i leśne w rozumieniu przepisów o gospodarce nieruchomościami;

7) dyrektorem parku narodowego - w odniesieniu do obszarów położonych w granicach parku i jego otuliny;

8 .67) regionalnym dyrektorem ochrony środowiska - w odniesieniu do innych niż wymienione w pkt 7 obszarów objętych ochroną na podstawie przepisów o ochronie przyrody;

9) właściwym zarządcą drogi - w odniesieniu do obszarów przyległych do pasa drogowego;

10) (69) wojewodą, marszałkiem województwa oraz starostą w zakresie zadań rządowych albo samorządowych, służących realizacji inwestycji celu publicznego, o których mowa w art. 48 - w odniesieniu do terenów, przeznaczonych na ten cel w planach miejscowych, które utraciły moc na podstawie art. 67 ustawy, o której mowa w art. 88 ust. 1;

10a) (70)wojewodą, marszałkiem województwa oraz starostą w zakresie zadań rządowych albo samorządowych, służących realizacji inwestycji celu publicznego, o których mowa w art. 39 ust. 3 pkt 3 - w odniesieniu do terenów, przeznaczonych na ten cel w planach miejscowych, które utraciły moc na podstawie art. 67 ustawy, o której mowa w art. 88 ust. 1;

11) (71) dyrektorem regionalnego zarządu gospodarki wodnej - w odniesieniu do:

a) przedsięwzięć wymagających uzyskania pozwolenia wodnoprawnego, do wydania którego organem właściwym jest marszałek województwa lub dyrektor regionalnego zarządu gospodarki wodnej,

b) obszarów, o których mowa w art. 88d ust. 2 ustawy z dnia 18 lipca 2001 r. - Prawo wodne (Dz. U. z 2005 r. Nr 239, poz. 2019, z późn. zm.), w zakresie warunków zabudowy i zagospodarowania terenu;

Mierzenie linijką z mapki to sobie mogą wsadzić w ..........

Biorąc pod uwagę skale mapy 1:1000 to grubość kreski 1 mm to w rzeczywistości 1 metr. :bash:

Jeśli zdobędziesz uzgodnienie z Zarządem dróg, że droga jest drogą publiczną ( a jeszcze dla tumanów jak by było napisane że ma wymaganą szerokość) to cię mogą cmoknąć.

Chyba, że nie jest to droga publiczna to masz problem.

Moim zdaniem.

1. Droga dojazdowa do pól jest drogą wewnętrzną, a więc nie może być drogą publiczną.

USTAWA z dnia 21 marca 1985 r. o drogach publicznych

Art. 7.

1. Do dróg gminnych zalicza się drogi o znaczeniu lokalnym niezaliczone do innych

kategorii, stanowiące uzupełniającą sieć dróg służących miejscowym potrzebom,

z wyłączeniem dróg wewnętrznych.

Art. 8.

1. Drogi, parkingi oraz place przeznaczone do ruchu pojazdów, niezaliczone do

żadnej z kategorii dróg publicznych i niezlokalizowane w pasie drogowym tych

dróg są drogami wewnętrznymi.

2. Jeśli ta droga dojazdowa (do pól) jest na mapach (i istnieje faktycznie), to uzgodnienia z „drogowcami” co do zjazdu na publiczną nie jest konieczne.

3. W zasadzie jeśli szerokość tej drogi jest nie mniejsza niż 4,5m, to gmina może Cię cmoknąć.

4. Faktyczną szerokość drogi najlepiej sprawdzić w terenie – zlecić geodecie.

5. Jeśli jest mniejsza to, faktycznie służebność może okazać się rozwiązaniem problemu – przy czym służebność będzie tylko dla Twojej działki, każda inna działka musi mieć służebność oddzielną, chyba, że ich właściciele dogadają się.

Moze glupie pytanie ale kim jest Zarzad Drog? Szukalem dla miejscowosci Rokietnica p.poznanski i nie wiem. Jesli bylaby to droga powiatowa to Zarzad Drog Powiatowych. a skoro jest to droga gminna to Zarzadem Drog jest w tym wypadku Gmina? W takim wypadku u tych samych osob co WZ musialbym zalatwic ten dokument.

Jeśli to nie jest droga publiczna to ma problem i to duży, bo:

1. We wniosku musiał napisać opisać rozwiązania komunikacyjne, że posiada dostęp do drogi publicznej podać numer tej drogi i w jaki sposób np. bezpośrednio, poprzez drogę wewnętrzną , służebność itp. to jest wymagane minimum.

2. Wniosek o ustalenie lokalizacji inwestycji celu publicznego powinien zawierać:

1) określenie granic terenu objętego wnioskiem, przedstawionych na kopii mapy zasadniczej lub, w przypadku jej braku, na kopii mapy katastralnej, przyjętych do państwowego zasobu geodezyjnego i kartograficznego, obejmujących teren, którego wniosek dotyczy, i obszaru, na który ta inwestycja będzie oddziaływać, w skali 1:500 lub 1:1.000, a w stosunku do inwestycji liniowych również w skali 1:2.000;

2) charakterystykę inwestycji, obejmującą:

a) określenie zapotrzebowania na wodę, energię oraz sposobu odprowadzania lub oczyszczania ścieków, a także innych potrzeb w zakresie infrastruktury technicznej, a w razie potrzeby również sposobu unieszkodliwiania odpadów,

b) określenie planowanego sposobu zagospodarowania terenu oraz charakterystyki zabudowy i zagospodarowania terenu, w tym przeznaczenia i gabarytów projektowanych obiektów budowlanych, przedstawione w formie opisowej i graficznej,

c) (63) określenie charakterystycznych parametrów technicznych inwestycji oraz dane charakteryzujące jej wpływ na środowisko.

4) "dostępie do drogi publicznej" - należy przez to rozumieć bezpośredni dostęp do tej drogi albo dostęp do niej przez drogę wewnętrzną lub przez ustanowienie odpowiedniej służebności drogowej;
Edytowane przez aglig

Moze glupie pytanie ale kim jest Zarzad Drog? Szukalem dla miejscowosci Rokietnica p.poznanski i nie wiem. Jesli bylaby to droga powiatowa to Zarzad Drog Powiatowych. a skoro jest to droga gminna to Zarzadem Drog jest w tym wypadku Gmina? W takim wypadku u tych samych osob co WZ musialbym zalatwic ten dokument.

A propo fatalny wzór wniosku o wydanie warunków zabudowy.

ZADANIA REFERATU

Do zadań Referatu Inwestycji i Infrastruktury należy:

1. Prowadzenie spraw związanych z ustalaniem nazw miejscowości, ulic i obiektów fizjograficznych oraz numeracji nieruchomości,
  2. Prowadzenie i nadzorowanie inwestycji gminnych:

1. a) budowa i remont obiektów publicznych,
    b) budowa i remont infrastruktury na terenie Gminy Rokietnica w tym sieci
    i przyłączy wodociągowych, kanalizacji sanitarnej i deszczowej nie przekazanej innym podmiotom,
    c) uzgadnianie budowy sieci i przyłączy energetycznych oraz gazowych,
    d) budowa i remont oświetlenia dróg i ulic na terenie gminy.
  2. Przygotowywanie projektów i rozstrzygnięć, wniosków i stanowisk organów Gminy, dotyczących zaliczenia dróg i ulic do poszczególnej kategorii,
  3. Budowa, remont i modernizacja dróg,
  4. Zarządzanie drogami gminnymi,
  5. Określenie szczególnego korzystania z dróg w tym wykorzystywania pasów drogowych na cele niekomunikacyjne,
  6. Wydawanie zgody na zajęcie pasa drogowego oraz ustawianie reklam w pasie dróg gminnych,
  7. Koordynację i obsługę w współpracy z innymi zarządcami dróg publicznych,
  8. Opracowywanie programów gospodarczych, w tym wykonywanie prac studialnych i prognostycznych,
  9. Przygotowywanie na potrzeby Urzędu Gminy wstępnych kosztorysów budowlanych dotyczących inwestycji gminnych,
  10. Udział w wizjach lokalnych z zakresu budownictwa,
  11. Przygotowywanie dokumentacji związanej z planowanymi inwestycjami, remontami w zakresie zarówno zamówień z wolnej ręki jak i przetargów,
  12. Kontrola terenowa przestrzegania przepisów z zakresu budowy i utrzymania dróg i poboczy, oświetlenia oraz samowoli budowlanych,
  13. Opracowywanie planów inwestycyjno-remontowych i harmonogramów prac,
  14. Przyjmowanie interesantów i załatwianie spraw związanych z ich interwencjami, zapytaniami i wnioskami z zakresu pracy referatu.

Jesli to nie jest droga publiczna ale droga wewnętrzna gminna to również zwróciłabym się do tego Pana o określenie szerokości tej drogi. Idź pogadaj z facetem i pokaż swoje mapy w skali 1:500 i poproś o ładną opinię.

A jak nie to przejdź się do samego wójta

W sprawie skarg i wniosków Wójt przyjmuje:

• Poniedziałki 15.00-17.00
  • czwartki 10.00-12.00

Edytowane przez aglig

Moge prosic o zedytowanie posta i usuniecie kontaktu i nazwiska tego pana? :)

Bylemn wczoraj u niego - on tez mierzyl linijka

To mu wychodzilo 4 m ale przyznal mi racje ze ta droga moze miec 5m.

Byl sklonny poprawic swoja opinie ale pani prowadzaca moja sprawe kazala zlozyc pismo z uwagami po zapoznaniu sie ze zgromadzona dokumentacja.

Jeśli to nie jest droga publiczna to ma problem i to duży, bo:

1. We wniosku musiał napisać opisać rozwiązania komunikacyjne, że posiada dostęp do drogi publicznej podać numer tej drogi i w jaki sposób np. bezpośrednio, poprzez drogę wewnętrzną , służebność itp. to jest wymagane minimum.

Moim zdaniem

Niekoniecznie jest (może być) to problemem.

To, że ta droga nie jest droga publiczna w rozumieniu ustawowym, w zasadzie nie ma znaczenia. Zaliczenie do kategorii drogi publicznej jest związanie z określeniem parametrów (technicznych i użytkowych) dla danej (kategorii) drogi – drogi inne nie muszą ich spełniać.

Natomiast zgodnie z ustawą:

Art. 8.

2. Budowa, przebudowa, remont, utrzymanie, ochrona i oznakowanie dróg wewnętrznych

oraz zarządzanie nimi należy do zarządcy terenu, na którym jest

zlokalizowana droga, a w przypadku jego braku – do właściciela tego terenu.

A właścicielem jest gmina, czyli miejsce (teren) jest publiczne i ogólnodostępne – czyli nie ma mowy o służebności, czy też wyrażenia przez gminę zgody na korzystanie z niej (drogi wewnętrznej „upublicznionej”) – chyba, że gmina ustawiła tam ogólny zakaz np. ruchu pojazdów (a ma do tego prawo).

Czyli we wniosku pisze, że przez drogę wewnętrzną, której właścicielem jest gmina. Gmina w WZiZT może zażądać uzgodnienia sposobu „połączenia” drogi z posesją – co przedkłada się na warunek uzyskania PnB.

. Gmina w WZiZT może zażądać uzgodnienia sposobu „połączenia” drogi z posesją – co przedkłada się na warunek uzyskania PnB.

Siwy wybacz jeśli napisze głupoty ( nie piłam jeszcze dzisiaj kawy i mam podły nastrój), ale czy Gmina ma podstawę prawną do kwestionowania szerokości drogi wewnetrznej ?

Na etapie pozwolenia na budowę Starostwo może i musi to kwestionować bo wynika to z Rozporządzenia w sprawie warunków technicznych, ale na etpaie wzizt ?

Wydaje mi się że kiedyś prowadziliśmy już dyskusje na ten temat.

Na etapie pozwolenia na budowę Starostwo może i musi to kwestionować bo wynika to z Rozporządzenia w sprawie warunków technicznych, ale na etpaie wzizt ?

Moim zdaniem, gmina ma wręcz taki obowiązek, a wynika to z Art.61.1.3., bo droga jest zdefiniowana jako uzbrojenie terenu, co wynika z Art.2.13 (ustawa o planowaniu .....)

Ale w tym wypadku, gmina raczej nie kwestionuje szerokości własnej drogi, tylko nie wie jaka ta szerokość jest, a co gorsze przyjmuje jej wymiary zmiennie, w zależności od okoliczności.

Moim zdaniem najprościej jest odnaleźć „słupki” graniczne leżące naprzeciwko siebie i zmierzyć odległość. Jak takowych nie ma, to poprosić o zmierzenie geodetę.

Jeśli szerokość tej drogi będzie zbyt mała, potraktować drogę jako jezdnię i „uzyskać” służebność przechodu (bo taniej wyjdzie) lub przechodu i przejazdu (dla tej działki), na brakującym odcinku drogi.

• 2 weeks później...
  • 1 month później...

Witam,

Mam bardzo nietypową sprawę. Otóż pomiędzy naszymi działkami była różnica terenów około 1 metra i więcej. Sąsiad podkopał tą skarpę o kolejny metr, tak żeby miał cały teren wyrównany wokół nowo wybudowanych fundamentów (sąsiad ma pozowlenie na budowę domu). Zgłosiłem ten fakt do Inspektoratu Nadzoru Budowlanego i dopiero po 6 miesiącach przyjechali skontrolować budowę. O dziwo, skontrolowali dom, porównali z wpisami w książce budowy i napisali protokół, że wszystko jest jak najbardziej prawidłowo. Niestety w protokole tym nic nie wspomnieli o podkopaniu skarpy a nawet do niej nie podeszli, ponieważ zalega na nim gruba warstwa śniegu.

Inspektorzy tłumaczą się że podkopanie skarpy nie jest w ich kompetencjach i nakazują udać się z roszczeniami do Gminy wydającej takie pozowlenia. W Gminie odesłali mnie do Nadzoru Budowlanego, z tą różnicą, że w starostwie muszę poznać zakres prac przewidzianych w projekcie budowlanym. Na moje pytania, dlaczego nie sprawdzili zgodności prac wykonanych z pracami ujętymi w projekcie. Otrzymałem odpowiedz, że kierownikiem budowy jest specjalista z uprawnieniami i jemu Inspektorzy wierzą na słowo a mi karzą doszukiwać się, czy w projekcie są ujęte takie prace czy też nie. Przecież w Inspektoracie zawsze jest kopia z planami budowy. A na moje pytania, odysłają mnie do wyższej instancji jak otrzymam decyzję. Oczywiście z takiego przywileju skorzystam. Proszę o rady.

Sprawa z powództwa cywilnego. Kodeks cywilny

Art. 147. Właścicielowi nie wolno dokonywać robót ziemnych w taki sposób, żeby to groziło nieruchomościom sąsiednim utratą oparcia.

Wyrok

Sądu Najwyższego

z dnia 12 kwietnia 2007 r.

III CSK 431/06

1. Dla zastosowania art. 147 k.c. nie ma znaczenia, że roboty ziemne mają być wykonywane na podstawie wydanego im przez właściwy organ administracyjny pozwolenia na budowę. Pozwolenie na budowę nie daje bowiem żadnych szczególnych uprawnień, pozwalających na wykonywanie robót ziemnych zagrażających nieruchomościom sąsiednim utratą oparcia.

2. Przez użyte w art. 147 k.c. pojęcie oparcie należy rozumieć nie tylko umocnienie pionowe, które sąsiadujące ze sobą grunty wzajemnie sobie udzielają, lecz także oparcie poziome, które dają poziome warstwy ziemi.

3. Według art. 147 k.c. nie jest potrzebna pewność utraty oparcia przez nieruchomość w wyniku robót ziemnych dokonywanych na sąsiednim gruncie. Wystarczy, że w konkretnych okolicznościach można spodziewać się, że dokonywane roboty spowodują utratę oparcia przez sąsiedni grunt, przy czym niebezpieczeństwo to nie musi być bezpośrednie, bliskie. Z art. 147 k.c. wynika, że przepis ten zakazuje dokonywania robót ziemnych, grożących nieruchomościom sąsiednim utratą oparcia nawet w odległej przyszłości, jeśli utrata ta będzie pozostawać w związku przyczynowym z dokonanymi robotami ziemnymi.

4. Dokonujący robót ziemnych, objętych art. 147 k.c., powinien brać pod uwagę przy ocenie siły oparcia sąsiedniego gruntu i zależnego od niej sposobu dokonywania robót ziemnych, nie tylko sam grunt, lecz także i jego części składowe. Zabezpieczenie nieruchomościom sąsiednim oparcia powinno być takie, aby nieruchomość ta wytrzymała również ciężar części składowych, których choć jeszcze nie ma lecz ze wzniesieniem których - przy uwzględnieniu wszystkich okoliczności, zwłaszcza położenia nieruchomości - należy się liczyć.

Skutkiem naruszenia zakazu zawartego w normie art. 147 k.c. jest powstanie roszczenia negatoryjnego (art. 222 § 2 k.c.)

. Zatem właścicielowi nieruchomości sąsiedniej przysługuje roszczenie o zaniechanie robót zagrażających utratą oparcia, ewentualnie także o przywrócenie stanu zgodnego z prawem (a więc przywrócenia stanu poprzedniego).

Art. 222. § 2. Przeciwko osobie, która narusza własność w inny sposób aniżeli przez pozbawienie właściciela faktycznego władztwa nad rzeczą, przysługuje właścicielowi roszczenie o przywrócenie stanu zgodnego z prawem i o zaniechanie naruszeń.

Witam. Mam pytanie mój narzeczony dostał od rodziców działkę rolną o pow. 3,200 metrów. Chcemy tam postawić dom. Mam pytanie co możemy zrobić jak jest aktualny plan zagospodarowania oraz na w najbliższym czasie gmina nie będzie odralniać ziemi? Działka jest położona przy drodze gminnej, jest możliwość podłączenia przyłączy oraz są w okolicy sąsiedzi (rodzice).

Witam. Mam pytanie mój narzeczony dostał od rodziców działkę rolną o pow. 3,200 metrów. Chcemy tam postawić dom. Mam pytanie co możemy zrobić jak jest aktualny plan zagospodarowania oraz na w najbliższym czasie gmina nie będzie odralniać ziemi? Działka jest położona przy drodze gminnej, jest możliwość podłączenia przyłączy oraz są w okolicy sąsiedzi (rodzice).

Jesli jest miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego, który określa iż działka znajduje się w terenie np.upraw rolniczych ® i jest dodatkowy zapis o

zakazie zabudowy to nic nie jesteście wstanie zrobić. Jedynie to pisać do Gminy o zmianę planu ale procedura jest długa ( nawet kilka lat). Jeśli nie ma tak zakazu to należy zostać rolnikiem ( dokupić ziemi do 1 ha przeliczeniowego) i wystąpić o zabudowę zagrodową ( siedliskową) dla rolnika. Wszystko tak naprawdę zależy od szczegółowych zapisów planu.

A jakbym wzięła ziemię rolną w dzierżawę na długi okres to coś da? Rodzice posiadają ok 7ha ziemi rolnej czy istnieje jakaś możliwość aby ta ziemia została nam doliczona? Na tej ziemi prowadzimy sami uprawy. Przepisanie ziemi nie wchodzi w grę. Ewentualnie jakbyśmy chcieli rozbudować gospodarstwo rodziców i postawić dom na naszej działce bez ogrodzenia? Nie znam się na przepisach dlatego tak kombinuję :)

1. Przy spełnieniu określonych warunków, wystarczy dzierżawa 1ha gruntów w tej gminie, abyście stali się rolnikami, a tym samym mogli budować na zasadzie zabudowy zagrodowej.

2. Rodzice mogą wybudować, ale tylko na działce na której stoi ich dom. Sam brak płotu nie wystarczy – najpierw zcalić, wybudować, a potem wydzielić TEORETYCZNIE.

3. Co można i jak można w MPZP dla tego terenu (tak jak napisała aglig).