Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Być ustawowym rolnikiem, czyli:

- posiadać więcej niż 1ha gruntów rolnych (w danej gminie),

- być zameldowanym w danej gminie lub uznaniowo w gminie sąsiadującej,

- posiadać wykształcenie rolnicze (każde co najmniej średnie spełnia ten wymóg)

Jeśli lokalizacja działki nie spełnia wymogu „dobrego sąsiedztwa” (dla określenia warunków zabudowy), to trzeba posiadać w danej gminie, areał nie mniejszy niż średnia wielkość gospodarstwa w tej gminie.

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeszcze mam pytanie czy to że mój narzeczony pomagał w gospodarstwie rolnym swoich rodziców można zaliczyć do pracy/stażu aby mógł zostać rolnikiem?

Nigdy nie był zgłoszony w Krusie tylko jego rodzice. Nie ma również wykształcenia rolniczego. Jesteśmy zieloni w tej kwestii dlatego tak się dopytuje.

- - posiadać wykształcenie rolnicze (każde co najmniej średnie spełnia ten wymóg)

.

Magda3210 pytasz w kilku tematach o to samo a siwy ci odpowiedział.

Jeśli masz wykształcenie średnie jakiekolwiek (np. technik elektryk, liceum) lub wyższe to jest to uznawane jako wykształcenie rolnicze.

Ustawa o kształtowaniu ustroju rolnego z 11 kwietnia 2003 r. w artykule 6 ust. 3

jest zapis:

Uważa się, że osoba fizyczna posiada kwalifikacje rolnicze, jeżeli:

1) uzyskała wykształcenie rolnicze co najmniej zasadnicze lub

wykształcenie średnie lub wyższe, lub

2) osobiście prowadziła gospodarstwo rolne lub pracowała w

gospodarstwie rolnym przez okres co najmniej 5 lat.

Art. 7. 1. Dowodem potwierdzającym osobiste prowadzenie gospodarstwa rolnego jest oświadczenie prowadzącego to gospodarstwo, poświadczone przez wójta (burmistrza, prezydenta miasta).

2. Dowodem potwierdzającym posiadanie kwalifikacji rolniczych jest:

1) w przypadku, o którym mowa w art. 6 ust. 3 pkt 1 - świadectwo lub dyplom ukończenia szkoły z uzyskanym tytułem zawodowym albo dyplom uzyskania tytułu zawodowego lub dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe;

2) w przypadku, o którym mowa w art. 6 ust. 3 pkt 2 - oświadczenie poświadczone przez wójta (burmistrza, prezydenta miasta) lub świadectwo pracy.

Edytowane przez aglig

- posiadać więcej niż 1ha gruntów rolnych (w danej gminie),

- być zameldowanym w danej gminie lub uznaniowo w gminie sąsiadującej,

- posiadać wykształcenie rolnicze (każde co najmniej średnie spełnia ten wymóg)

Jeśli lokalizacja działki nie spełnia wymogu „dobrego sąsiedztwa” (dla określenia warunków zabudowy), to trzeba posiadać w danej gminie, areał nie mniejszy niż średnia wielkość gospodarstwa w tej gminie.

Witam,

mam pytanie na podstawie jakiej ustawy przytaczasz definicję rolnika?

Pytam gdyż ustawa o kstztałtowaniu ustroju rolnego z tekstem ujednoliconym na dzien dzisiejszy ma inną treść...

pozdrawiam

Edytowane przez rzuraff
uzupełnienie

Wprawdzie nie do mnie tylko do siwego ale odpowiem. Ten post siwego był rozwinięciem dyskusji i jego poprzedniego postu

1. Przy spełnieniu określonych warunków, wystarczy dzierżawa 1ha gruntów w tej gminie, abyście stali się rolnikami, a tym samym mogli budować na zasadzie zabudowy zagrodowej.

I dotyczył możliwości zabudowy zagrodowej a nie stricte definicji rolnika.

Tu wchodzą w grę dwie ustawy:

1. Ustawa o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym

rt. 61. 1. Wydanie decyzji o warunkach zabudowy jest możliwe jedynie w przypadku łącznego spełnienia następujących warunków:

1) co najmniej jedna działka sąsiednia, dostępna z tej samej drogi publicznej, jest zabudowana w sposób pozwalający na określenie wymagań dotyczących nowej zabudowy w zakresie kontynuacji funkcji, parametrów, cech i wskaźników kształtowania zabudowy oraz zagospodarowania terenu, w tym gabarytów i formy architektonicznej obiektów budowlanych, linii zabudowy oraz intensywności wykorzystania terenu;

2) teren ma dostęp do drogi publicznej;

3) istniejące lub projektowane uzbrojenie terenu, z uwzględnieniem ust. 5, jest wystarczające dla zamierzenia budowlanego;

4) teren nie wymaga uzyskania zgody na zmianę przeznaczenia gruntów rolnych i leśnych na cele nierolnicze i nieleśne albo jest objęty zgodą uzyskaną przy sporządzaniu miejscowych planów, które utraciły moc na podstawie art. 67 ustawy, o której mowa w art. 88 ust. 1;

5) decyzja jest zgodna z przepisami odrębnymi.

.

4. Przepisów ust. 1 pkt 1 nie stosuje się do zabudowy zagrodowej, w przypadku gdy powierzchnia gospodarstwa rolnego związanego z tą zabudową przekracza średnią powierzchnię gospodarstwa rolnego w danej gminie.

2. Ustawa o kształtowaniu ustroju rolnego

Art. 2. Ilekroć w ustawie jest mowa o:

2) "gospodarstwie rolnym" - należy przez to rozumieć gospodarstwo rolne w rozumieniu Kodeksu cywilnego o obszarze nie mniejszym niż 1 ha użytków rolnych;

Witam.

w przyjętym w 2007r. MPZP jest zapis, że w obszarze miasta nowotworzone działki muszą mieć min. 1500m (jest to obszar miasta, objęty w całości mpzp)

W przyjętym w 2011r. studium jest z kolei zapis, że działki na obszarach gdzie uchwalane będą mpzp i tereny te są poza miastem , nowe działki muszą mieć min. 800m.

Rodzice dysponują działką w mieście o powierzchni 2400m. Chcieliśmy to podzielić i się na jednej pobudować a drugą sprzedać, ale zgodnie z MPZP podział jest niemożliwy, bo nowopowstające działki nie będą miały 1500m.

Zastanawiam się, czy nie wystąpić z inicjatywą zmiany planu dla tej działki. Wiem, że jest to długotrwałą procedura, ale nie wiem jakich kosztów należy się spodziewać.

Czy ktoś orientuje się ile by kosztowało takie przedsięwzięcie - zmiana planu dla jednej działki? jest to województwo mazowieckie. Chyba że znacie inne rozwiązania. dziękuję za pomoc.

Wprawdzie nie do mnie tylko do siwego ale odpowiem. Ten post siwego był rozwinięciem dyskusji i jego poprzedniego postu

I dotyczył możliwości zabudowy zagrodowej a nie stricte definicji rolnika.

Tu wchodzą w grę dwie ustawy:

1. Ustawa o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym

2. Ustawa o kształtowaniu ustroju rolnego

idąc tropem za kolegą AGLIG zacytuję kodeks cywilny:

Za gospodarstwo rolne uważa się grunty rolne wraz z gruntami leśnymi, budynkami

lub ich częściami, urządzeniami i inwentarzem, jeżeli stanowią lub mogą stanowić

zorganizowaną całość gospodarczą, oraz prawami związanymi z prowadzeniem gospodarstwa

rolnego.

i w związku z tym moje pytanie - skąd bierzecie informację że trzeba mieć kwalifikacje rolnicze i być zameldowanym na terenie gminy - według mnie nie wynika to z zapisów ustaw. Owszem wymogi takie są stawiane ale rolnikowi który prowadzi gospodarstwo rodzinne i to pewnie w innym celu (dopłaty etc). Uważam że żeby dostać decyzję WZ wystarczy mieć (dzierżawić) średnią gruntu z danej gminy i tyle! nigdzie nie jest napisane że gospodarstwo rolne musi prowadzić rolnik i że tylko on może dostać WZ. chyba że się mylę?

i

i w związku z tym moje pytanie - skąd bierzecie informację że trzeba mieć kwalifikacje rolnicze i być zameldowanym na terenie gminy - według mnie nie wynika to z zapisów ustaw. Owszem wymogi takie są stawiane ale rolnikowi który prowadzi gospodarstwo rodzinne i to pewnie w innym celu (dopłaty etc). Uważam że żeby dostać decyzję WZ wystarczy mieć (dzierżawić) średnią gruntu z danej gminy i tyle! nigdzie nie jest napisane że gospodarstwo rolne musi prowadzić rolnik i że tylko on może dostać WZ. chyba że się mylę?

Wynika to bezpośrednio z Rozporządzenia w sprawie WT …….;

§ 3. Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o:

3) zabudowie zagrodowej - należy przez to rozumieć w szczególności budynki mieszkalne, budynki

gospodarcze lub inwentarskie w rodzinnych gospodarstwach rolnych, hodowlanych lub ogrodniczych oraz w gospodarstwach leśnych,

Siwy mnie wyprzedził.

§ 3. Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o:

3) zabudowie zagrodowej - należy przez to rozumieć w szczególności budynki mieszkalne, budynki gospodarcze lub inwentarskie w rodzinnych gospodarstwach rolnych, hodowlanych lub ogrodniczych oraz w gospodarstwach leśnych,

Ale kontynując z definicji z Rozporządzenia w sprawie warunków technicznych wracamy do definicji rodzinnego gospodarstwa rolnego w ustawie o kształtowaniu ustroju rolnego.

Art. 5. 1. Za gospodarstwo rodzinne uważa się gospodarstwo rolne:

1) prowadzone przez rolnika indywidualnego oraz

2) w którym łączna powierzchnia użytków rolnych jest nie większa niż 300 ha.

i przechodzimy do definicji gospodarstwa rolnego

2) "gospodarstwie rolnym" - należy przez to rozumieć gospodarstwo rolne w rozumieniu Kodeksu cywilnego o obszarze nie mniejszym niż 1 ha użytków rolnych;

i przechodzimy do definicji rolnika indywidualnego

Art. 6. 1. Za rolnika indywidualnego uważa się osobę fizyczną, będącą właścicielem lub dzierżawcą nieruchomości rolnych o łącznej powierzchni użytków rolnych nieprzekraczającej 300 ha, prowadzącą osobiście gospodarstwo rolne, posiadającą kwalifikacje rolnicze, zamieszkałą w gminie, na obszarze której położona jest jedna z nieruchomości rolnych wchodzących w skład tego gospodarstwa.

2. Uważa się, że osoba fizyczna osobiście prowadzi gospodarstwo rolne, jeżeli podejmuje wszelkie decyzje dotyczące prowadzenia działalności rolniczej w tym gospodarstwie.

3. Uważa się, że osoba fizyczna posiada kwalifikacje rolnicze, jeżeli:

1) uzyskała wykształcenie rolnicze co najmniej zasadnicze lub wykształcenie średnie lub wyższe, lub

2) osobiście prowadziła gospodarstwo rolne lub pracowała w gospodarstwie rolnym przez okres co najmniej 5 lat.

Łączymy to dodatkowo z ustawą o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym i wychodzą nam wszystkie 3 punkty co trzeba zrobić aby wybudować siedlisko ( zabudowę zagrodową) w zależności od tego czy posiadamy czy też nie posiadamy dobrego sąsiedztwa.

Muszę chyba sobie gdzieś tą ścieżkę zapisać bo tyle razy się powtarza ten temat, że tylko odnośnik będę dawać.

Edytowane przez aglig

Mam jeszcze jedną wątpliwość / pytanie - czy ktoś z Szanownych kolegów / koleżanek orientuje się czy te wszystkie wymogi odnośnie bycia rolnikiem trzeba spełnić już na etapie wydania decyzji o warunkach zabudowy czy dopiero przy składaniu wniosku o pozwolenie na budowę? dla mnie to ważne bo żeby stać się rolnikiem muszę trochę pokombinować a czas leci... mógłbym już złożyć wniosek o WZ i np. oświadczyć że jestem rolnikiem (każdy może złożyć wniosek o WZ).

Pytam ponieważ chciałbym ten proces przeprowadzić możliwie szybko - nie wiadomo co ten nasz Donek jeszcze wymyśli z tymi przepisami a czasem możemy się obudzić z ręką w nocniku któregoś poranka jak coś pozmieniają... :)

• 2 weeks później...

Witam

Jestem nowa na forum i przyznam od razu , że nie czytałam innych wypowiedzi gdyż zależy mi na szybkiej i rzeczowej odpowiedzi.

Przymierzamy się z mężem do zakupu działki.Działka ta posiada MPZP. w owym planie jest napisane "Zabudowa mieszkaniowa zagrodowa (RM) wraz z ogrodami przydomowymi i niezbędnymi urządzeniami towarzyszącymi" oraz

"• Ustala się wskaźnik zabudowy działki - maksymalnie 0,20,

• Ustala się wskaźnik intensywności zabudowy - maksymalnie 0,40,

• Powieszebnia biologicznie czynna działki nie może być mniejsza niż 35%"

Czy ktoś z Was może mi to wyjaśnić ? Chodzi mi konkretnie o to czy na owej działce , która ma 11 arów mogę postawić dom parterowy o pow, całkowitej 119 mkw?

Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuje za informacje.

Witam

Jestem nowa na forum i przyznam od razu , że nie czytałam innych wypowiedzi gdyż zależy mi na szybkiej i rzeczowej odpowiedzi.

Przymierzamy się z mężem do zakupu działki.Działka ta posiada MPZP. w owym planie jest napisane "Zabudowa mieszkaniowa zagrodowa (RM) wraz z ogrodami przydomowymi i niezbędnymi urządzeniami towarzyszącymi" oraz

Czy ktoś z Was może mi to wyjaśnić ? Chodzi mi konkretnie o to czy na owej działce , która ma 11 arów mogę postawić dom parterowy o pow, całkowitej 119 mkw?

Witam

Musisz podać powierzchnię zabudowy, oraz podać powierzchnię zajętą pod wszelkiego rodzaju podjazdy ścieżki które będą zajmowały zielone czyli powierzchnię biologicznie czynną. Wtedy będzie można coś policzyć.

Z tego co mi się wydaje to powierzchnia zajęta pod budynek i wjazdy nie może być większa niż 385m2

Tyle z tego wywnioskowałem. Jeszcze pytanie czy te dwa pierwsze wskaźniki nie są podawane w procentach?

Pozdrawiam

Witam

• wskaźnik zabudowy działki - maksymalnie 0,20, - co znaczy, że maksymalnie 20% powierzchni działki można zabudować budynkiem (budynkami, altanami itp)

• Ustala się wskaźnik intensywności zabudowy - maksymalnie 0,40 - suma powierzchni wszystkich kondygnacji po zewnętrznym obrysie nie może być większa niż 40% powierzchni działki

• Powierzchnia biologicznie czynna działki nie może być mniejsza niż 35% - generalnie chodzi o to, że co najmniej tyle powierzchni działki musi zostać niezagospodarowana budynkiem, ścieżkami, podjazdami czy innymi utwardzonymi elementami.

Więc z tą powierzchnią domu nie będzie problemu. Sprawdźcie sobie jednak dokładne zapisy dotyczące RM - co tam dokładnie można budować i czy są jakieś określone wymagania. Budowa siedliskowa (zagrodowa) ma pewne specyficzne wymogi.

Mam na oku działkę która ma wydane WZ min. określono: dom z użytkowym poddaszem, kąt nachylenia dachu i wysokość.

Ja chcę postawić dom parterowy bez użytkowego poddasza i o mniejszym kącie nachylenia dachu.

Czy takie warunki można zmienić?

Działka znajduje się kawałek od drogi asfaltowej (przy drodze gruntowej) i w jej pobliżu stoi kilka domów z poddaszem użytkowym.

Witam. Pomocy. Mam pytanie odnośnie warunków zabudowy, podziału działki ( rolnej z warunkami), sprzedaży wydzielonej działki i ewentualnego podatku vat.

Podobno zapadł niekorzystny dla podatników wyrok Trybunału Międzynarodowego i Urząd Skarbowy prowadzi kontrole odnośnie działek sprzedanych w 2008 roku.

Jeśli ktoś zetknął się z tematem i wie jak wykazać że działki rolne z WZ po podziale (nabywcy musieli w gminie występować o nowe WZ) nie są już "terenami pod zabudowę", proszę o pilny kontakt. Pozdrawiam

Witam

Do stan71: za bardzo nie umiem Ci pomóc, choć właśnie miałem w ubiegłym roku kontrolę US. Wspomniany urząd ma swoje przepisy i własna ich interpretację. Bardzo trudno ich zrozumieć, choć można z nimi próbować się dogadać. Moim zdaniem US działkę rolna z WZ będzie traktował jak budowlaną i zastosuje swoje cenniki. Dla nich wystarczy, że można budować i nic więcej ich nie obchodzi.

Pozdrawiam

Właściwie to zapomniałem, mam również własne pytanie.

Chodzi mi o to czy na terenach, dla których warunki zabudowy (planu aktualnego nie ma, jest tylko studium) przewidują zabudowę mieszkaniowo-usługową można prowadzić produkcję kostki granitowej. Obawiam się uciążliwości takiej produkcji np. hałasu.

• 1 month później...

Witam.

Dostałem dzisiaj projekt decyzji o warunkach zabudowy i jest w nim punkt, który nie pokrywa się z moim wnioskiem. Dotyczy kąta nachylenia dachu - we wniosku pisałem o 27 % a w projekcie decyzji jest 30-45%. Czy da się jakoś wpłynąć na zmianę przed wydaniem oficjalnej decyzji czy muszę czekać na właściwą decyzję i dopiero wtedy wnioskować o zmianę warunków ? Może ktoś ma jakiś pomysł ?

Edytowane przez syper