Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

... wielkość 3m, 4m, 1,5m są wielkościami " nie mniejszej niż " co znaczy, że może być większa odległość. Proponuje jednak spotkanie z projektantem dla całościowej analizy WZ i działki budowlanej.
.

Spotkanie z projektantem było, ze starostwem też - starostwo uwaza że odległości są określone i nie może być " pomiędzy". czyli sciana 1,5 albo 3 m. nie 2 albo 2,5. Czy tak wynika z przepisów czy tylkoz interpretacji starostwa?

cytując Warunki Techniczne :

" § 12. (16) 1. Jeżeli z przepisów § 13, 60 i 271-273 lub przepisów odrębnych określających dopuszczalne odległości niektórych budowli od budynków nie wynikają inne wymagania, budynek na działce budowlanej należy sytuować w odległości od granicy z sąsiednią działką budowlaną nie mniejszej niż:

1) 4 m - w przypadku budynku zwróconego ścianą z otworami okiennymi lub drzwiowymi w stronę tej granicy,

2) 3 m - w przypadku budynku zwróconego ścianą bez otworów okiennych lub drzwiowych w stronę tej granicy.

2. Sytuowanie budynku w przypadku, o którym mowa w ust. 1 pkt 2, dopuszcza się w odległości 1,5 m od granicy lub bezpośrednio przy tej granicy, jeżeli wynika to z ustaleń planu miejscowego albo decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu."

wg mnie to jw nie wymaga jakiegokolwiek komentarza, interpretacji, itp jest " czarno na białym "

... nie mniej niż 3m ( ściana bez okien ) z dopuszczeniem ... 1,5 m od granicy ... jeżeli wynika to z ustaleń planu miejscowego albo decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu.

- dopuszczenie to nie przymus ! można, nie trzeba.

Wyjątek może stanowić jakiś zamysł urbanistyczny w postaci np. lini zabudowy, nieprzekraczalnej lub takiej, która narzuca wprost lokalizację budynku na działce, ale też taką Linię powinieneś mieć podaną w WZ w formie graficznej z objaśnieniem opisowym. Stąd też moż wynikać taka, a nie inna interpretacja.

Tak sobie czytałem, czytałem, czytałem ........................ i jestem (w sumie) porażony skalą problemu, ale bardziej, znajomością przepisów przez osoby które je znać powinny.

Podpowiadam zatem - w sposób jednoznaczny reguluje to zapis § 9.3 Rozporządzenia w sprawie WT ..........

§ 9.3 WT - ... mówi jak mierzyć odległość. Tyle.

... a zaraz "wejdziemy" w obszar oddziaływania obiektu, przepisy pożarowe i oczywiście odległości okapów, gzymsów, daszków, tarasu ... od granicy działki :)

- pytanie raczej było : dlaczego przy WZ określającej możliwość przybliżenia do gr.dz. na 1,5m, Urząd w swojej interpretacji wymusza lokalizację zabudowy TAK lub TAK - nic pomiędzy.

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

Takie było pytanie - i na takie dałem odpowiedź.

[ATTACH=CONFIG]313389[/ATTACH]

Witam piszących w tym wątku.

Mam decyzję o warunkach zabudowy pozwalająca na zbliżenie sie budynkiem do granicy na odległość 1,5 metra do granicy. Czy mogę do tej granicy zbliżyć sie tylko częścią sciany( wykusz, ryzalit) a resztę poprowadzić w odległości 2 metrów?

Odpowiedź brzmi - tak można, a reguluje to § 9.3 WT

Edytowane przez sSiwy12

Urząd (starostwo) zapewne nie zna treści, to im zapodać:

§ 9.

3. Określone w rozporządzeniu odległości budynków od innych budynków, urządzeń budowlanych

lub granicy działki budowlanej mierzy się w poziomie w miejscu ich najmniejszego oddalenia.

Witam,

Jestem posiadaczką działki przy drodze powiatowej. droga ta posiada chodnik i mam zrobiony wjazd na teren działki, jednakże jest on usytuowany z lewej strony, ja chcę budować dom gdzie garaż będzie usytuowany po prawej stronie. stąd moje pytanie jak najprościej rozwiązać tą zagwózdkę????? Dzwoniłam do starostwa aby spytać o formalności związane ze zrobieniem nowego zjazdu, oczywiście okazało się że jest z tym mnóstwo problemów i potrzebny będzie projektant, mapy, pozwolenia, itd... a co za tym idzie mnóstwo straconego czasu, oraz kolejne nakłady pieniędzy. a przecież przy budowie domu każdy 1.000 zł jest na wagę złota...

Witam,

Jestem posiadaczką działki przy drodze powiatowej. droga ta posiada chodnik i mam zrobiony wjazd na teren działki, jednakże jest on usytuowany z lewej strony, ja chcę budować dom gdzie garaż będzie usytuowany po prawej stronie. stąd moje pytanie jak najprościej rozwiązać tą zagwózdkę????? Dzwoniłam do starostwa aby spytać o formalności związane ze zrobieniem nowego zjazdu, oczywiście okazało się że jest z tym mnóstwo problemów i potrzebny będzie projektant, mapy, pozwolenia, itd... a co za tym idzie mnóstwo straconego czasu, oraz kolejne nakłady pieniędzy. a przecież przy budowie domu każdy 1.000 zł jest na wagę złota...

wjazd ( tymczasowy ) na działkę a "zjazd drogowy" to dwie różne sprawy. Docelowo "zjazd" i tak wymaga opracowania projektu zjazdu drogowego przez projektanta drogowego na warunkach wydawanych przez Zarządcę drogi.

Witam

Mam pytanie odnośnie działki którą widziałem na sprzedaż. Działka ma powierzchnię ponad 3 hektary jest to działka budowlana z ostateczną decyzją zabudowy na 24 domy jednorodzinne. Moje pytanie tutaj czy jest możliwość taką działkę podzielić na pojedyncze i sprzedać jako same działki budowlane bez budowania na nich domów??

• 4 weeks później...

Witam!

dobrze, że znalazłem to miejsce - może tu znajdę możliwość rozwiązania swojego problemu..

W 2010 roku kupiliśmy działke w gmienie Głusk w woj. Lubelskim. Działka budowlana, prostokątna ze ściętym rogiem - przeznaczonym na kawałek drogi wewnętrznej. Działka , droga i wszystkie sąsiadujące działki należały do jednego wlasciciela, ktory podzielil ziemie i przeksztalcil w dzialki budowlane.

Działka była na tyle ścięta, że uniemożliwiało nam to postawienie domu blisko bramy wjazdowej żeby uzyskać z tyłu domu (z tyłu jest taras) duży ogród.

Dokupiliśmy ten ścięty róg, dostalismy zgodę wójta na przeznaczenie go na powiekszenie naszej działki - i tak oto stalismy sie wlascicielami dwoch dzialek. Obu budowlanych. Niestety okaząło się, że możliwość postawienia domu tak jakbysmy chcieli - czyli traktujac 2 dzialki jako 1 - pojawi sie dopiero po zmianie planu zagospodarowania przestrzennego.. I tu zaczely sie schody.. Mamy 2015 rok i dalej czekamy... Plan poprawiaja latami, potem okazuje sie, ze jest duzo uwag, potem jest odrzucany itd itp. Zmienily sie obecnie przepisy i dzialki z naszej okolicy nie moga byc przeznaczone na dzialalnosc - i znow sie zaczyna rysowanie planu od nowa, zeby wykluczyc z niego dzialki, na ktorych juz ta dzialalnosc jest. Nas to wsyztsko nie dotyczy - chcemy po prostu postawic dom na SWOICH 2 BUDOWLANYCH DZIAŁKACH... Jak się okazuje jest to ogromny problem i nie da się tego obejść... Może tu znajdziemy ratunek bo 5 lat koczujemy w kawalerce - od jakiegos czasu z dzieckiem - bo czekamy na dom... Jesli jest jakas szansa na zdobycie pozwolenia warunkowego - wiedzac, ze przeciez jest zgoda wójta na połączenie działek itp itd.. albo jakakolwiek inna mozliwość, żeby postawić ten dom usytuowany tak, zeby warunki zabudowy, ktore sa brane pod uwage dotyczyly calosci dzialek prosze o pomoc.. Z góry bardzo dziękuję!!!

ana ma ten sam "mały" problem. Wczytaj się w dyskusję ( odp. 1945 i pozostałe ):

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?233265-Rysuj%C4%99-dom-zwariowa%C5%82am-bo-si%C4%99-kompletnie-nie-znam%E2%80%93moja-droga-do-proj-indywidualnego/page98

ogólnie wystąp o wydanie Warunków Zabudowy, jeśli PM jest nie uchwalony.

Urząd powinien wydać po 9 miesiącach Warunki Zabudowy ( ale wg mnie nie jest to pewnik z uwagi na interpretację przepisów ).

Jeśli WZ będzie "zawieszona" to jest to podstawa do odwołania. Innej drogi nie widzę.

... nie ma czegoś takiego, jak : "pozwolenie warunkowe".

ana ma ten sam "mały" problem. Wczytaj się w dyskusję ( odp. 1945 i pozostałe ):

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?233265-Rysuj%C4%99-dom-zwariowa%C5%82am-bo-si%C4%99-kompletnie-nie-znam%E2%80%93moja-droga-do-proj-indywidualnego/page98

ogólnie wystąp o wydanie Warunków Zabudowy, jeśli PM jest nie uchwalony.

Urząd powinien wydać po 9 miesiącach Warunki Zabudowy ( ale wg mnie nie jest to pewnik z uwagi na interpretację przepisów ).

Jeśli WZ będzie "zawieszona" to jest to podstawa do odwołania. Innej drogi nie widzę.

... nie ma czegoś takiego, jak : "pozwolenie warunkowe".

Witam, dziękuję za odpowiedz. Mamy WZ ale na tą dużą działkę - niesetety nie da się sensownie ustawić domu bez połączenia działek.

Działka pasuje nam pod każdym względem - b. dobre usytuowanie N-S-W-E, przyjemna spokojna okolica, wszystkei lacza itp.. Tylko problem

z tym planem... To jest straszny w tym kraju, że mająć dwie własne budowlane działki sąsiadujące ze sobą trzeba czekać tyle lat żeby je zepsolić...

Szukamy wszelkich możliwych rozwiązań - jesli ktoś widzi jakiekolwiek światełko - będę wdzięczny za jakiekolwiek sugestie..

Witam, dziękuję za odpowiedz. Mamy WZ ale na tą dużą działkę - niesetety nie da się sensownie ustawić domu bez połączenia działek..

Można budować na 2 działkach - ale trzeba na "nowy teren" "przepisać" WZiZT.

... o ile WZiZT dotyczą całości terenu.

Jeśli WZ dotyczy działki A, to nie można go przepisać na działkę A + B

no niestety warunki sa tylko dla tej duzej dzialki, ten dokupiony rog jest maly.

Czyli krotko mowiac nic nie da sie zrobic i trzeba czekac kolejne lata az laskawie gmina

uchwali nowy plan...?

pozdrawiam i dziekuje