Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

To, jaki budynek można zbudować powinno "wyjść" z analizy urbanistycznej dotyczącej sąsiedniej zabudowy. Raczej nie ma takiej możliwości, aby "do worka" wrzucić sąsiednie budynki 4-kondygnacyjne, a wyjąć z niego WZ na budynek 3-kondygnacyjny. Od razu rodzi się pytanie: jak to urbaniście wyszło?

Twój znajomy, o ile nie był poinformowany o wydaniu WZ na jego działkę, powinien wystąpić do gminy o przywrócenie terminu na złożenie odwołania od warunków zawartych w WZ (a ja jednocześnie, wraz z tym wnioskiem złożyłbym rówwnież odwołanie).

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki :)

Tez mnie to frapuje w jaki sposob wyszły te 3 kondygnacje z analizy. Jeszcze nie widziałem tych WZ ale domyślam się, że były przygotowane na jakiś większy fragment którego niewielką częścią była działka Kumpla. Widać, że na jego działce inwestor zaproponował 3 kondygnacje a urząd się na nie zgodził. Pytanie czy przy wydawaniu WZ dla znajomego (wyłącznie na jego działkę) urzędnicy muszą się sugerować tamtą decyzją na 3 kondygnacje? Czy jest taki przepis? W przyszłym tygodniu gość ma się wybrać do urzędu żeby rzucić okiem w tamtą decyzję. Jak będę wiedział coś więcej to napiszę.

Pozdraiwam,

Rob.

Marjucha, nie, to co na gruncie należy do właściciela gruntu. Nie można "oderwać" budynków od działki!

Roberto, jeśli są WZ obejmujące działkę znajomego, to urząd raczej odmówi wydania kolejnych, niezgodnych z nimi. Nie może być na ten sam teren dwóch różnych warunków zabudowy.

Ja bym raczej szukał szansy nie w nowym postępowaniu, ale we wznowieniu poprzedniego postępowania (tego zakończonego decyzją o 3 kondygnacjach). Znajomy powinien być w nim stroną, a z jakiś, niezrozumiałych dla mnie względów, nie został powiadomiony o postępowaniu. To moim zdaniem poważne uchybienie przepisom kpa. A gruntowne zapoznanie się z dokumentacją jest niezbędne - byc może wyjdą jeszcze kolejne "kwiatki".

Rada Gminy podjęła decyzję o przystąpieniu do sporządzenia miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego (MPZP) dla pewnego terenu, na którym leży moja działka. Ponieważ planuje budowę chciałbym uzyskać decyzje o warunkach zabudowy (DWZ) dla tej działki.

Czy gmina może wydać mi DWZ dla tej działki?

Czy Gmina może odmówić mi w tej sytuacji (ze względu na planowany MPZP) wydania DWZ. Jeśłi tak to czy istnieje jakiś czas, po którym gmina bedzie musiała wydać DWZ, pomimo iz MPZP nie zostanie uchwalony?

Jeśli jest przynajmniej uchwała rady gminy o przystąpieniu do sporządzania planu zagospodarowania, to gmina może postepowanie w sprawie wydania WZ zawiesić na max. 12 miesięcy. Jeśli w tym czasie plan nie zostanie uchwalony i opublikowany w dzienniku urzędowym (jest to mało realne w związku z dość skomplikowana procedurą) gmina musi wydać WZ.

Cześć

A ja mam znowu problem. Moja działka jest nietypowego kształtu. Z przodu ma ok 2 m (wjazd przez działkę, która jest moją współwłasnością a zostałą wydzielona, by umożliwić dojazd do działki za mną), dalej jest trójkąt prostokątny. Działka ma status budowlanej w ewidencji. Powierzchnię ma odpowiednią, jednak niespełnia jednego wymogu wypisu (mam plan zagospodarowania terenu) - napisano w nim, że konieczne jest przestrzeganie nieprzekraczalnej linii zabudowy, lub dostosowanie się do jednej z działek sąsiadujących. I tu jest problem. Na wyrysie nie ma linii zabudowy na naszej działce, na sąsiedniej z 1 strony linia jest i stoi tam domek. Druga działka stoi frontem do innej ulicy i tam ma linie więc nas nie dotyczy... Więc teoretycznie mam się dostosować do tej działki, co ma domek. Jest to niemożliwe, na 2 metrach przy ulicy nic nie wybuduję. Poza tym te nasze dziełki rozdziela ta 4-metrowa wydzielona działka na drogę (ma status działki a nie drogi i nie jest zabudowana). Na moje pytanie o lokalizację domku (zaniosłam mapkę z propozycją zlokalizowania go wgłębi, miejsca jest tam dość) wydział arch i urban. odpowiedział, że on nie wie i wystąpili do autora planu o uzupełnienie. CZekam na odpowiedz ale zastanawiam się, jaką mam szansę?

Z jednej strony działka na p[alnie jest budowlana. Z drugiej nie spełnia jednego wymogu planu. Z trzeciej sam autor planu linii zabudowy na niej nie naniósł (nie maił jak :D ) ale z zabudowy nie wyłączył - a działka ma taki kształt od wieków. Czy może teraz powiedzieć, że nie widzi możliwości zabudowy? Jeżeli tak, to do kogo mogę si e od takiej decyzji odwołać? W końcu nie od warunków ale ich interpretacji...

Co o tym myślisz? Czy powinni interpretować na korzyść właściciela? Czy powinni ją wyłączyć z zabudowy wcześniej, czy jest dopuszczalne, że 1500 m2 w terenie o gęstej zabudowie ma leżeć odłogien? Co mogę zrobić?

Odwołać się od wypisu z planu nie możesz. Nie ma do już uchwalonego planu (jego zapisów) żadnej drogi odwoławczej. Możesz skarżyć gminę wykorzystując art. 101 ustawy o samorządzie gminnym - ale to długotrwała procedura. Nie daj się też "wpuścić" w uzupełnienie przez projektanta planu. Nie ma takiej procedury, chyba, że uzupełnienie to zmiana planu. To też potrwa wiele miesięcy.

Skoro na działce nie ma zaznaczonej linii zabudowy, a wypis z planu stwierdza, że należy nawiązać do linii zabudowy na działkach sąsiednich, to domagaj się jeśli ci to odpowiada, wydania zgody na nawiązanie do budynku na sąsiedniej działce, przy sąsiedniej ulicy (ma on swoja linię zabudowy, ale czy nie można przyjąć, że linia wytyczona ze ściany prostopadłej do tamtej linii będzie linią zabudowy dla Was?). To w zasadzie jedyne "szybkie" rozwiązanie, bez uruchamiania procedury zmian planu.

Przychodzi mi jeszcze do głowy zbudowanie jakiejś "wypustki" (np. garażu, komórki) połączonej z cofniętym w głąb działki domem. Wtedy linia zabudowy (ta od "właściwej" ulicy) będzie zachowana. Tylko moglibyście stworzyć w ten sposób jakiegoś architektonicznego potworka...

Witajcie, właście wczoraj odebraliśmy WZ, jeśli chodzi o parametry domu, wszystko ok (wybrany projekt spełnia warunki). Będziemy jednak pisać odwołanie poniewaz w Warunkach wydanych przez UG domu usytuowany jest kalenicą północ-południe (co w ogóle wychodzi bokiem domu do drogi głównej :evil: ) a nam pasuje wschód-zachód (dom z garażem, chcieliśmy mieś front domu przodem do drogi)

Moje pytanko brzmi: skąd Gmina bierze dane do takich warunków zabudowy, gdy nie ma planu zagospodarowania.

Trzy domy sąsiadujące z naszą działką są ustawione wschód-zachód i tylko jeden (obecnie w budowie) północ-południe. Dodam, ze ten jeden "rodzynek" stoi na tak wąskiej działce, że odwrotnie by się po prostu nie zmieścił.

Pominę już kwestię koloru dachu (grafitowy :o ) wziętą tez chyba z powietrza.

dzięki Oskar. Troche się dałam wpuścić w maliny, ale to odkręcę.

Problem polegał na tym, że to pan z urzędu urbanist-arch powinien podjąć decyzję, ale nie chce. Jest to sytuacja nietypowa i właśnie po to jest urząd.

Konkluzja dnia dzisiejszego jest, że ponieważ na mojej działce linii zabudowy nie ma celowo, bo jest ona niemożliwa, więc powinnam budować zgodnie z przepisami prawa budowlanego. I tyle

Witam

Mam pytanie -moj kuzyn jest rolnikiem (ogólem pola ma 2,2 h) posiada działke rolna o pow 33 ar na ktorej ma wybudowany dom reszta działki ok 15 ar to sad ktory chce mi przekazac jako darowizne a ja chcialbym postawic tam domek (nie jestem rolnikiem )ale w gminie powiedziano mi ze podzial tej działki jest niemożliwy . własciciel to zn kuzyn moze wybudowac tam domek.Czesc dzialki to znaczy sad posiada dostep do drogi publicznej oraz sasiadujaca dzialka jest zabudowana i dostep do medi jest tez.Gmina jest w trakcie przygotowania miejscowego planu zagospodarowania ma byc zatwierdzony we wrzesniu.

Prosze o pomoc co w tej sytuacji moge zrobic aby mozna bylo dokonac podzialu i wybudowac domek na tej działce rolnej(sadzie ).

EZS

Tak też wydawało mi się, że skoro nie ma linii zabudowy, to odległość, na którą można się zbliżyć, wynika z ustawy o drogach publicznych (8 m w przypadku powiatowej, chyba 6 m - gminnej). Kiedyś te odległości były w rozporządzeniu wydanym na podstawie prawa budowlanego (Warunki, jakim powinny odpowiadac budynki...), ale od kilku lat odległości te są właśnie w ustawie o drogach.

DaKar

Kształt Twojego domu powinien wyjść z analizy urbanistycznej, która w przypadku kilku domów w sąsiedztwie jest tak naprawdę liczeniem średniej (z wymiarów i kształtu tych domów) poszczególnych parametrów wskazanych w rozporządzeniu. Jak mogło wyjść to co piszesz, to chyba słodka tajemnica urbanisty. Masz, moim zdaniem, poważną szansę na uchylenie WZ przez SKO.

JMM

Skoro plan jest w trakcie uchwałania, to gmina zawiesi postępowanie w sprawie wydania WZ do czasu uchwalenia planu zagospodarowania (ale nie dłużej niż na 12 miesięcy).

DaKar

Kształt Twojego domu powinien wyjść z analizy urbanistycznej, która w przypadku kilku domów w sąsiedztwie jest tak naprawdę liczeniem średniej (z wymiarów i kształtu tych domów) poszczególnych parametrów wskazanych w rozporządzeniu. Jak mogło wyjść to co piszesz, to chyba słodka tajemnica urbanisty. Masz, moim zdaniem, poważną szansę na uchylenie WZ przez SKO.

Dzięki za informację. Ta słodka tajemnica to PRAWDOPODOBNIE pomyłka :o pani sporządzającej dokumentację. Może obejdzie się bez odwołania, spotkam sie z nia po świętach to zobaczymy co powie (co ma na swoją obronę :wink: )

Pozdrawiam

Mówi o tym art. 43 ustawy o drogach publicznych, który ustala, że obiekty budowlane przy drogach powinny być usytuowane w odległości od zewnętrznej krawędzi jezdni co najmniej:

- od autostrady - 30 m na terenie zabudowy miast i wsi i 50 m poza terenem zabudowy,

- od drogi ekspresowej odpowiednio 20 m i 40 m,

- od drogi krajowej odpowiednio 10 m i 25 m,

- od drogi wojewódzkiej lub powiatowej odpowiednio 8 m i 20 m

- od drogi gminnej 6 m i 15 m.

Artykuł ten w w ustępie 2 przewiduje, że "2. W szczególnie uzasadnionych przypadkach właściwy zarząd drogi może wyrazić zgodę na usytuowanie obiektu budowlanego przy drodze, o której mowa w ust. 1 lp. 3 tabeli, w

odległości mniejszej niż określona."

Witam! Przymierzamy się z żoną do budowy domu, na razie odziedziczyliśmy działkę 900 m kw. Problem w tym, że przez sąsiednią działkę, a nad narożnikiem naszej, biegnie linia energetyczna - chyba 220kV. W lokalnym planie zagospodarowania przestrzennego jest wymóg budowy poza strefą bezpieczeństwa, która dla tej linii wynosi 20m. Ta strefa zajmuje pół naszej działki, dzieląc ją po przekątnej, w związku z czym dom może stać właściwie tylko w samym rogu, przeciwległym do tego, nad którym biegną przewody wysokiego napięcia.

Czy można starać się o pozwolenie na budowe w strefie bezpieczeństwa elektrycznego? Dodam, że w tej strefie stoi stary domek letniskowy, a jakieś 10 lat temu zakład energetyczny wykonał ekspertyzę stwierdzającą, że na działce nie ma żadnego szkodliwego promieniowania elektromagnetycznego (czy też jakiegoś innego). Czy jest to podstawa do ewentualnego odstępstwa od przepisów?

Nie wiem.

Myślę, że rzecz jest w zgromadzeniu przez Ciebie odpowiedniej dokumentacji, w tym ekspertyz i stanowiska energetyki. Ale o tym, czy wydać Ci pozwolenie na budowę (i w jakim miejscu działki) ostatecznie zadecyduje organ wydający - czyli starostwo.

Nie masz sytuacji typowej, w związku z tym powinieneś zasięgnąć języka u tych, któzy będą o czymś decydowali lub opiniowali. Jasnych i9 jednoznacznych przepisów, w jakiej sytuacji można zmniejszyć odległości wg mojej wiedzy nie ma.

P.S. Jak rozumiem działkę już masz, tak więc informacje z tego forum fachowców i pasjonatów elektryki na temat natężenia promieniowania i jego wpływu na organizm (a opinie były różne) nie wpłyną na Twoją decyzję o budowie.

Witaj oskar

Złożyłem właśnie wszystkie dokumenty dot pozwolenia na budowę. Pojawił się jednak pomysł wstawienia do garażu kanału samochodowego. Czy na jego wykonanie potrzebne są zmiany w projekcie przed uzyskaniem pozwolenia. czy kanału można zaliczyć do drobnych zmian w projekcie. Dom jest niepodpiwniczony.

pozdrawiam

i jak zwykle łączę wyrazy uznania za cierpliwość we wszystkich odpowiedziach

Podchodząc do sprawy formalistycznie, nie wiem, jak pracuje u Ciebie nadzór budowlany - ta zmiana może ujść ich uwadze (i tak będzie na 90 proc.), ale może to być również pretekst utrudniający odbiór, to wprowadziłbym zmiany w projekcie (skoro jeszcze nie masz pozwolenia?).

Niestety nigdzie nie jest sformułowana definicja tego, co należy rozumieć przez "zmiany istotne" - twórcy ostatnich nowelizacji prawa budowlanego pozostawili to do oceny projektanta i urzędu. Radziłbym więc zasięgnąć opinii (anonimowo?) o kwalifikacji tej zmiany we właściwym PINB.