Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam!

Mam pytanie odnośnie zabudowy bliźniaczej.

Kupuję działkę pod bliźniaka.

Jaki projekt bedzie obowiązywał?

Ten właściciel który prędzej złoży swój projekt, czy jest to jakoś odgórnie wyznaczane?

Jakieś szczególne warunki.

Chodzi o to, że mój projekt nie wszystkim może się podobać - jest to bardzo mały dom.

na drugą połowę nie ma jeszcze chętnego... :)

Witam.

Mam następujący problem. Uzyskałem WZ i na jego podstawie prawomocne pozwolenie na budowę. Obecnie chcę sprzedać działkę wraz z pozwoleniem na budowę. W WZ jest jednak zapis:

"Jeżeli w związku z wydaniem nieniejszej decyzji wartość przedmiotowej nieruchomości wzrosła a właściciel lub użytkownik wieczysty sprzedaje tę nieruchomość zgodnie a art. 63 ust. 3 UOPIZP pobrana zostanie jednorazowa opłata w wys. 30% wzrostu wartości nieruchomości. Opłata stanowi dochód własny gminy. Wysokość opłaty ustala się na pdst. art 37 UOPIZP na rzecz inwestora po uzyskaniu ostatecznej decyzji o pozwoleniu na budowę."

Czytałem UOPIZP i faktycznie są tam zapisy o takim podatku na rzecz gminy. Dotyczą one jednak, moim zdaniem, sytuacji gdy wartość gruntu wzrasta na skutek uchwalenia Planu miejscowego, a nie wydania decyzji WZ.

Prawnikiem jednak nie jestem i pewności nie mam, a wolałbym wiedzieć ne pewno czy gmina nie będzie mogła zażądać tego podatku. Dodatkowo nie wiadomo jak to zostanie wycenione...

Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam

Andrzej

Co robić?, jak długo mogę czekać. 2,5 m-ca temu złożyłam wniosek o WZ na siedlisko, spełniam warunki: 1.powyżej średniej ha w gminie, 2.dostęp do drogi publicznej, 3.umowa z energetyką podpisana-projekt wykonany, 4.będzie własna studnia i 5.szambo. Deweloperzy chodzą i skupją grunty, jestem po środku obszaru pól. W lewo około 150m miasto zakłada kanalizację przy rówie melioracyjnym i z tej strony trzech moich sąsiadów sprzedało swoje grunty. W prawo około 100m są jeszcze dwa pola oprócz mojego. Deweloperzy chcą budować bloki /niska zabudowa, teren nadrzeczny/. Obecnie nie ma planów przestrzennego zagospodarowania. Nie chcę sprzedawać. Cierpliwie czekam na WZ. Dzwoniłam do UM, odpowiedź: 4 m-ce trzeba czekać, to równo do końca czerwca. Może ktoś podpowie co robić. :cry: Pozdrawiam.

Mam krótkie pytanie, na tyle na ile przekopałam się przez forum, nie znalazłam jednoznacznej dpowiedzi.

Mam WZ, w której nie ma określonego terminu ważności. Z ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym z 27/03/2003 też nie ma zapisu o terminie ważności decyzji. W kilku artukułach i wątkach, które zgłębiłam, są sprzeczności w tym względzie. Natknęłam się na wypowiedzi, że decyzje o WZ wydaje się bezterminowo, a w innych - że na 2 lata.

Czy jest gdzieś zapis to określający? Będę wdzięczna za podanie źródła, gdzie jest to napisane.

Z moją gminą jest tak, że nim z nimi porozmawiam, sama muszę być pewna.

G

Oskar 0259! Proszę o opinię. Mam pytanie: czy Biuro Rozwoju Miasta tzw. "studium"gdyby wydało negatywną opinię , ma to znaczenie na decyzję o wydaniu "War.Zab."dla Architektury / brak planów zagospodarowania, wniosek o WZ złożony na "siedlisko"/, ale w projektach planów zagospod.przestrz., które były okresowo dostępne dla zainteresowanch jest zapis i ustalenia na "zabudowę zagrodową". Są to zapisy ogólne nie wskazujące konkretnych działek tylko dotyczące terenu.

Witam

Mam działkę dość daleko od mojego miejsca zamieszkania i nie mam czsu w tygodniu pojechać do tamtego urzędu .

Sytuacja wygląda następująco :

działka jest w mieście

ma status rolny

kilka lat temu powstał plan na ten teren

według planu przeznaczona jest pod zabudowę jednorodzinną

i pytanie - Czy sprzedając tę działkę muszę składać papiery do agencji rolnej z zapytaniem o pierwokup , czy może uczwalenie planu miejscowego automatycznie przekwalifikowuje jej status i agencja rolna nie ma tu nic do gadania ?

I jaszcze jedno ( cała działka ma 1800 m kw i plan obejmuje tylko jej połowę ) jak należy sprzedać tę część nie objętą planem aby kupujący mógł sobie zaliczyć kaskę ze sprzedarzy innej nieruchomości z przeznaczeniem nz cele budowlane i nie płacić podatku ?

WicekK

Skoro działka jest położona na terenie objętym planem, to nie trzeba występować do Agencji. Nie ma w tym przypadku znaczenia klasyfikacji gruntu jako "R".

Jeśli część działki nie jest objęta planem, to Agencja musi sie wypowiedzieć co do skorzystania (w praktycznie 100 prc. nie skorzysta) z prawa pierwokupu.

A co do klienta - moim zdaniem kupuje nieruchomość jako całość na cele budowlane i całość wydatku może rozliczyć

Danusieńka,

Napisałem na priv, ale powtórzę:

Studium zagospodarowania gminy (miasta) nie jest aktem prawa miejscowego. Oznacza to, że na podstawie jego zapisów nie można wydać żadnej decyzji administracyjnej (ustalenia w nim zawarte nie mogą być podstawą do zgody lub odmowy danego zagospodarowania terenu).

Źródłem prawa miejscowego może być natomiast plan zagospodarowania. Jeśli go nie ma podstawą do inwestycji są warunki zabudowy, wydawane w formie decyzji.

Warunki zabudowy nie mogą mieć więc za podstawę takiego czy innego rozstrzygnięcia ustaleń studium (lub brak takich ustaleń).

Moim zdaniem wystarczy w Twoim przypadku spełnić warunki dla wydania WZ, tj. przede wszystkim posiadać gospodarstwo o powierzchni większej niż średnia powierzchnia w gminie/mieście.

oskar0259

Dzięki za info - potwierdza to czego się w międzyczasie dowiedziałem .

Niemniej jednak (o ile Twojw wiedza na to pozwala - a może inni Forumowicze coś na ten temat wiedzą ?) chciałbym widzieć czy jest możliwość kupienia części działki bez planu tak , aby skorzystać ze zwolnienia od podatku (t.zw zakup nieruchomości na cele budowlane )

Być może trzeba wystąpić o WZiZT i na tej podstawie wystąpić o odrolnienie . Ale skoro grunt jest rolny - to w zasadzie chyba pospisując warunkową umowę sprzedaży występuje się do agencji rolnej z zapytaniem o pierwokup , a dopiero potem o odrolnienie ?

Czy moje rozumowanie jest właściwe ?

Jeżeli tak to czy jest sposób na podciągnięcie tego pod zakup na cele budowlane ( z punktu widzenia urzędu skarbowego ? )

Witam.

Mam działkę objętą miejscowym planem zagospodarowania z przeznaczeniem budowlanym. Jednak jest w uchwale do planu zapis że należy przyłączyć się do sieci kanalizacji sanitarnej. A sieci jeszcze nie ma i najwcześniej gmina wybuduje za dwa lub trzy lata. Chciałbym złożyć wniosek o zapis do planu , aby do czasu wybudowania sieci można było wybudować tymczasowe szambo. Jak więc można dokonać dodatkowych zapisów w istniejącym już planie? Pomóżcie proszę

1. Zmian w planie zagospodarowania dokonuje się w tym samym trybie, co jego uchwalenie. A więc może to potrwać nawet dłużej niż rok...

2. O "odrolnieniu" na dwóch "poziomach": na etapie uchwalania planu zagospodarowania i przed wydaniem pozwolenia na budowę na konkretną inwestycję napisali wcześniej (ale niedawno) bardzo klarownie inni forumowicze (chyba Wciornastek i Żona Budowniczego).

3. Jeśli chodzi o urząd skarbowy, to poprosiłbym o pisemną interpretację.

Witam wszystkich,

Czy ktos moze mi doradzic co zrobic jesli MPZP dopuszcza tylko dachy o nachyleniu pomiedzy 30 a 50 stponi. My chcielismy wybudowac dom z dachem plaskim, ktory mial byc wykorzystany na tarasy. Gmina odrzucila nasz projekt i zarzadala dostosowania sie do planu. Architekt przerobil dach, ale to juz nie to samo :cry:

Czy istnieje jakas mozliwosc odwolania sie, czy tez ewentualnej zmiany w trakcie budowy. Dodam, ze nie chce miec potem problemow z odbiorem domu przez nadzor budowlany :oops:

Pomozcie, bo ta sprawa spedza nam sen z powiek, a na plaskim dachu naprawde nam zalezy!!!!!

Pozdrawiam,

oskar0259 mam jeszcze jedno pytanie dot działek i planu miejscowego

Byłem dziś u prawnika od nieruchomości - tylko nie wiem czy potrafię dokładnie opisać to co mi powiedział - ale sytuacja wygląda następująco :

Są dwie działki wąskie każda o wym ok 17*100 m ( tak wogóle to takich pasków jest więcej ) przylegają do siebie dłuższymi bokami .

Pierwsza działka ma dłuższym bokiem dostęp do drogi publicznej

W celu umożliwienia dojazdu do innych tego typu działek plan przewidyje w połowie tych 100m prostopadłą drogę dojazdową - w ten sposób z każdej z nich powstają 2 działki

W Planie szczegółowym na części od drogi głównej , na każdej z działek projektowany jest dom wolnostojący ( przy zachowaniu wymaganych odległości można tam postaić dom o głębokości ok 7 m -kiszka )

Na działkach w głębi plan przwiduje zabudowę bliźniaczą

I w tym momencie - aby stworzyć działki bardziej foremne - jest pomysł :

scalić 2 działki ( tę pierwszą 17*50 i następną - ja i sąsiad )

Następnie dokonać podziału na dwie - tak aby powstały 2 działki o wymiarach 17*25 (prawda że lepszy kształt do budowania ?)

Czy taka operacja jest możliwa i czy Urząd Miasta może nie zezwolić na taką zmianę - czy wiąże się to z koniecznością zmiany planu (zgoda Burmistrza itp) , czy też może nie wymaga to zmiany planu : miały powstać 2 domy i powstaną , zmianie ulegnie tylko kształt działek i i miejsce ich usytuowania ) ?

Wydaje mi się że opis jest w miarę zrozumiały - w razie potrzeby mogę podesłać skan wyrysu z planu miejscowego

:D witam

Zgodnie z art. 62 ust. 2 ustawy z dnia 27 marca 2003r o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym " jeżeli wniosek o ustalenie warunków zabudowy dotyczy obszaru , w odniesieniu do którego istnieje obowiązek sporządzenia planu miejscowego , postępowanie administracyjne w sprawie ustalenia warunkow zabudowy zawiesza się do czasu uchwalenia planu".

....czyżby przymusowy postój na rok?

... a może doradzi i mnie ktoś ,czy naprawde nieda sie nic przyspieszyc ?

Witam.

Proszę o pomoc w poniższej kwestii.

Moja działka jest dość wąska bo tylko 18,4m na szerokość, a mój problem taki ,że wzdłóż całej działki biegnie droga wg. decyzji WZ gminy nazwana jako "prywatna-wewnętrzna dojazdowa" (od strony południowej). Od strony wschodniej graniczę z drogą publiczną. W ginie powiedzieli mi że muszę zachować 6m od tej drogi dojazdowej, ale w MPZP jest tak napisane:

W celu utrzymania uporządkowanych linii zabudowy należy:

1/ w terenach zabudowanych nawiązać linią zabudowy do istniejącego stanu, jednak nie mniej niż 8 m od krawędzi jezdni drogi publicznej,

DZ. URZ. WOJ. ŚL Nr 102 — 105 — Poz. 2714

2/ w terenach nowej zabudowy linia zabudowy powinna być kształtowana:

a/ przy drodze oznaczonej symbolem 1 DPZ -. min.20 m od krawędzi jezdni, b/ przy drogach oznaczonych symbolami DPZ - min. 10 m od krawędzi jezdni, c/ przy drogach oznaczonych symbolem DGL i DGD - minimum 8 m od krawędzi

jezdni,

d/ przy drogach wewnętrznych - minimum 6 m od krawędzi jezdni,

Czy muszę zachować 6 m od drogi wewnetrznej?

Czy jest jakis przepis, ktory nakazuje takie postepowanie urzednikowi?

Moim zdaniem nie ma takiego przepisu a zachowanie urzędniczki jest przykładem samowoli. Warunki zabudowy wynikają wprost z analizy otaczającego terenu i w opisywanym przypadku nie widzę powodu, aby nie uzyskać decyzji na 4 kondygnacje.

Wyjścia z sytuacji są dwa:

- szybciej ale nerwowo - awantura z panią oraz przełożoną pani z żądaniem wykazania istnienia takiego przepisu.

- wolniej ale spokojnie - decyzja, potem odwołanie do SKO i właściwa decyzja.