Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ania_Waldek

Obawiam się, że określona w planie odległość od drogi wewnętrznej będzie musiała być zachowana.

Frosh

Zgoda sąsiada może pomóc w uzyskaniu pozwolenia na budowę w zmniejszonej (do 1,5 m) odległości od granicy (lub w niej). Sprawdź jeszcze, co (i czy) napisano o takiej ewentualności w MPZP lub WZ.

Dario2

Raczej nic nie da się przyspieszyć. Przepis jest jednoznaczny.

WicekK

Moim zdaniem plan nie może odnosić się do położenia granic działek i blokować zmian podziałowych i scaleniowych (i blokować ich). Ale wszystko okaże się (tzn. czy załatwisz sprawę szybko, czy będziesz musiał powalczyć) już przy opiniowaniu przez wójta wstępnego projektu podziału. Stwierdzi on (w postanowieniu) czy projektowany podział jest zgodny z przepisami prawa (w tym planem zagospodarowania) czy też nie. Jeśli wyda postanowienie negatywne, to powinieneś złożyć zażalenie - i moim zdaniem masz duże szanse na zgodę na podział.

Mar_ta

Z zapisami planu nie wygrasz. Dach powinien mieć nachylenie w tych granicach. Ale dach to nie taras. Może więc oprócz trarasu (musi być on płaski) nad częścią domu zaprojektujesz jakiś element więźby dachowej o wymaganym nachylenu?

Rust_y

Moim zdaniem 21 dni po upływie terminu na składanie wniosków.

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Marcinor

O ile wiem, dwie części bliźniaka nie muszą być identyczne - to, że Ty zbudujesz wg określonego projektu nie oznacza, że przyszły sąsiad będzie zobowiązany zbudować taki sam. Projekt wybierasz więc sam, a jeśli spełnia on warunki określone w planie zagospodarowania lub warunkach zabudowy nikt nie będzie miał nic do powiedzenia (czytaj: "zrecenzjowania" projektu).

indmat1973

Moim zdaniem nie ma zbyt mocnych podstaw prawnych (w ustawie, na którą powołuje się decyzja) do pobrania opłaty adiacenckiej. Może wprowadzić ją tylko rady gminy uchwałą, która zatwierdza plan zagospodarowania (tam jest wysokość "procentowa"). Nie ma mowy o stawce procentowej ustalonej decyzja wójta (burmistrza, prezydenta). Wójt ustala tylko, w oparciu o w/w uchwałę, wysokość opłaty na podstawie wycen wartości działki przed i po uchwaleniu planu (czyli wzrostu wartości) sporządzonych przez rzeczoznawcę majątkowego.

A swoją drogą szkoda, że nie odwołałeś się od decyzji o WZ wtedy, kiedy ją otrzymałeś - miałbyś teraz czystą sytuację...

oskar0259.

Dziekujemy za odpowiedź.

1) Moim zdaniem po kolejnej analizie tego co napisali w MPZP wynika ,że tylko dla terenów nowej zabudowy linia zabudowy musi być dla dróg wewnętrznych 6m, ponieważ w przytoczonym wcześniej fragmencie MPZP dla terenów zabudownych podali tylko obostrzenie dla drogi publicznej 8m.

Rozumiem,że moja działka zalicza się do terenów zabudowanych a nie nowej zabudowy bo wokoło wszyscy się już pobudowali???

Co o tym sądzisz?

2) Jak należy interpretować linię zabudowy gdy działka jest rogowa i z jednej strony ma bezpośreni dostęp do drogi publicznej?

Mam jeszcze jedno pytanie.

Co to za rodzej drogi prywatna-wewnętrzna dojazdowa bo tak nazwano drogę dojazdową od której chcą abym zachował 6m, a właśnie tak ją nazwano w gminie na piśmie które otrzymałem "w sprawie wydania opinii o przeznaczeniu działki". Może tu jest jakaś luka skoro nazwano ją "prywatna" a zatem nie muszę zachować odległości.

Proszę o pomoc.

Mam działkę rolną 4 hektary z siedliskiem szeroka 50m x 800m długa.

Siedlisko to powierzchnia ok.1 hektara a za nim zaczynają się pola uprawne.

Chciałbym na tych gruntach w odległości 200m od siedliska odrolnić 0,5 hektara na działalność gospodarczą.

Byłem w gminie dowiedzieć się o plan zagospodarowania przestrzennego ale gmina nie ma takiego planu i w najbliższym czasie nie planuje tworzenia nowego.

Jakie dokumenty mam składać i do kogo w celu odrolnienia tej mojej działki?

Piotrek77

Pozostaje tylko wystąpienie o warunki zabudowy. Nie wiem jaki będzie efekt, bo jak zrozumiałem ma to być teren pod działalność gospodarczą nie związaną z rolnictwem (a więc m.in. zmniejszenie gospodarstwa). Jeśli tak ma być, mogą być kłopoty z odrolnieniem bo:

- WZ "dla siedliska" raczej odpada - nie będzie to budowa nowego siedliska czy też rozbudowa starego,

- WZ na zasadach ogólnych też chyba nie przejdzie, bo nie znajdziesz chyba sąsiedztwa obiektów pod działalność gospodarczą nierolniczą (w obszarze analizowanym).

Ania_Waldek

Droga wewnętrzna jest z reguły prywatna (do wyjątków należą takie drogi będące np. własnością gminy). To droga nie zaliczona do żadnej kategorii dróg publicznych. W ustawie o drogach publicznych nie określono, jaka musi być odległość zabudowań od krawędzi jezdni od takiej drogi, ale w tym przypadku tę odległość określa plan zagospodarowania. W Waszym przypadku rada gminy przyjęła, że ta odległość będzie taka sama jak od drogi gminnej, czyli 6 m. Niestety (dla Was), ma takie prawo...

Co do słowa "prywatna" w nazwie, to najprawdopodobnej rajcy chcieli podkreślić przez to jej niepubliczność "teraz i w przyszłości" (czyli niechęć do jej przejęcia przez gminę). To słowo w nazwie nie zmienia faktu, że jest to droga wewnętrzna.

Muszę Was zmartwić jeszcze w jednym. Określenie "nowa zabudowa" odnosi się do Waszej (jak rozumiem niezabudowanej) działki, a rygory zachowania odległości nie będą dotyczyły np. sąsiadów, którzy chcieliby rozbudować istniejące domy.

Linia zabudowy, jeśli jest wyznaczona w planie zagospodarowania lub wynika z ustawy o drogach publicznych, obowiązuje od każdej drogi. W Waszym przypadku taki jest "urok" działek narożnych...

Do Oskar0259

Napisałeś:

...W ustawie o drogach publicznych nie określono, jaka musi być odległość zabudowań od krawędzi jezdni od takiej drogi...

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY

z dnia 12 kwietnia 2002 r.

"W sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie."

§ 12.3. Jeżeli z warunków, o których mowa w ust. 1 oraz w § 13, 60 i 271, nie wynikają inne wymagania, odległości zabudowy od granicy działki budowlanej powinny wynosić co najmniej:

1) przy równoległym do granicy sytuowaniu ściany budynku:

a) z otworami okiennymi lub drzwiowymi - 4 m,

b) bez otworów okiennych lub drzwiowych - 3 m,

Pytanie: Jaka ustaw mówi o tym że muszę zachować odległości uchwalone w MPZP a nie te wymienione w powyższej ustawie?

Będę bardzo wdzięczny za każą odpowiedź bo jak to mówią tonący brzytwy się chyta.

Drugie pytanie i mapkę przesłałem na Twojego e-mail'a.

Pozdrawiamy Anna i Waldemar

Moim zdaniem obowiązek stosowania się do zapisów MPZP wynika z art.14 ust 8 ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym, cyt.

„8. Plan miejscowy jest aktem prawa miejscowego.”

Oraz art. 15 tej samej ustawy, ściślej ust. 2, cyt.

„2. W planie miejscowym określa się obowiązkowo:

(…)

6) parametry i wskaźniki kształtowania zabudowy oraz zagospodarowania terenu, w tym linie zabudowy, gabaryty obiektów i wskaźniki intensywności zabudowy;”

Cytowany przez Ciebie akt prawny jest rozporzadzeniem (a więc aktem "położonym niżej" w hierarchii aktów prawnych niż ustawa - patrz Konstytucja RP)

Mogę odesłać też do Wikipedii:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Linia_zabudowy

P.S. A co do e-maila i mapki - nic nie doszło...

Do Oskar0259:

Bardzo dziekuje za odpowiedz. Mam jeszcze jedno pytanie.

Czy moge zlozyc wniosek np. do Rady Gminy, o dokonanie w istniejacym MPZP dopisku o dopuszczeniu dachow plaskich na tym terenie?

Wiem ze Rady Gminy podejmuja rozne uchwaly zmieniajace lub rozszerzajace zapisy juz istniejacego (uchwalonego) MPZP.

Moj wniosek dotyczylby zmiany tylko jednego punktu MPZP, dotyczacego kata nachylenia dachow i nie wymagalby kosztownego rysowania nowych map. Tym bardziej ze w roznych miejscowosciach w gminie sa rozne zapisy i w niektorych mozna budowac domy o plaskich dachach.

Z gory dziekuje za odpowiedz.

Pozdrawiam,

Witam.Też mam prośbę do Oskar 0259.

Tydzień temu złożyłam wniosek o WZ.Działka 3624 m kw , w tym 1076 m kw budowlana, a 2548 m kw grunty orne RV. Brak planu zagospodarowania.Działka jest prostokatna szer 23m.Budowlana część działki (od drogi) to 23mX47m.

Na środku części budowlanej jest budynek gospodarczy ok 55 m kw i przez to muszę cofnąć planowany dom (nie mieści się) , tak że "wchodzi" tyłem (ok 100 m kw) na część działki,która jest rolna-RV.

Sądze , że- 1.Mam odrolnić te ok 100 m kw (lub trochę więcej)?

2.Wzięłam już wypis z rejestru gruntów.

3.Warunki zabudowy będę miała za ok 2 miesiące

Czy mogę (i w jaki sposób to zrobić ?) odrolnić ten kawałek działki w trakcie oczekiwania na warunki? Pytam ponieważ po otrzymaniu WZ chce szybko złożyć o pozw na bud i mieć na tym etapie papierologii działkę budowlaną. Zależy mi na "malutkim " początku budowy w tym roku....i chciałabym mieć wszystko sprawnie i szybko.(może to smiesznie brzmi)

Będę bardzo wdzięczna za odp.Pozdrawiam.

Witam

Do Oskar0259:

Proszę o pomoc.

Sprawa w skrócie wygląda następująco. Jestem zainteresowa kupnem nieruchomosci. Działka ma 600 m2 (20x30) i znajduje sie na niej budynek (około 50m2) który był zamieszkany ale zaadaptowany z budynku gospodarzczego (w planie zagospodarowania traktowany jest jako budynek gospodarzczy). Budynek istniał już przed stworzeniem istniejącego planu. Dla całego terenu zrobiony jest plan zagospodarowania przestrzennego (stworzony około 2000 roku). Działka w planie znajduje się na terenie przeznaczonym dla usług nieuciązliwych. Na sąsiedniej działce znajduje sie niewykończony budynek przeznaczony na cele usługowo-produkcyjne. Mało tego w istniejącym planie zagospodarowania przestrzennego nowo wyznaczona linia zabudowy przecina budynek w odległości około 1 m od jego skrajnego położenia. Po drugiej stronie ulicy znajdują sie budynki mieszkalne (znajdują sie na terenie zabudowy usługowej) Droga dojazdowa jest do działki (wcześniej posesja była zamieszkana przez kilkanascie lat)

W planie zagospodarowania napisane jest między innymi:

- dopuszcza sie utrzymanie istniejącej zabudowy - zgodnie z rysunkiem planu z zaleceniem przekształcenia na cele usługowe

- dopuszcza sie sytuowanie zabudowy pierzejowej z zachowaniem obowiązującej linii zabudowy

- dopuszcza się remonty, rozbudowy, przebudowy i modernizacje istnejących budynków

Mam teraz nastepujące pytanie:

1. czy będę mógła wogóle zamieszkać na tej działce ( w istniejącej nieruchomości) ?

2. istniejący budynek był do tej pory zamieszkany - czy ja jako nowa włascicielka będe mógła zameldowac sie w tym budynku, czy jest możliwosc rozbudowania tego budynku na cele mieszkaniowe (chciałabym dobudowac czesc budynku oraz zrobic poddasze użytkowe na podstawie istniejącego budynku) - jakie ewentualnie formalności i pisma i gdzie musze złożyć ? Czy jeżeli w grę wchodzi rozbudowa tylko na cele usługowe to poźniej czy da rade jakoś to "ominąc" przepisy i przekształcic w budynek przeznaczony na cele mieszkalne ?

3. czy w przypadku przebudowy budynku musze "cofnąc' budynek do granicy dopuszczalnej lini zabudowy ?

narazie to tyle

Pozdrawiam

witam, a ja mam taki problem

złożyłam wniosek o warunki zabudowy na działce rolnej (1600 m2) i sprawa trwa już od 2 miesięcy: sąsiedzi nie złożyli odwołania ale się dowiedziałam że wydział urbanistyki czeka na decyzje ze starostwa na temat przeznaczenia gruntów

dzisiaj dostałam pismo od burmistrza które jest odpowiedzią na prośbę urzędu o uzgodnienie projektu decyzji o warunkach zabudowy dla mojej inwestycji budowy budynku mieszkalnego w zakresie ochrony gruntów rolnych i tak ono brzmi:

"wnioskowana działka nie posiada zgody na zmianę przeznaczenia gruntów rolnych na cele nierolnicze wydanej do miejscowego planu ogólnego zagospodarowania przestrzennego gminy, który na mocy art 87 ust. 3 ustawy o planowaniu i zagospdoarowaniu przestrzennym obowiązywał do 31.12.2003 r"

i teraz nie wiem czy się martwić że jednak nie dostanę tych warunków zabudowy bo nie spełniam pkt. 4 cytowanych wcześniej warunków

pozostałe pkt spełniam: na działce obok stoi dom mieszkalny, media mam przy działce (gaz i prąd, kanalizacji miejskiej nie ma wszyscy mają szamba) oraz dostęp do drogi publicznej

przytaczaliście wcześniej ustawę o ochronie gruntów rolnych która mówi że obszary poniżej 0,5 ha nie potrzebują takiej zgody - ale jestem totalnym laikiem i nie rozumeim czy mnei to także dotyczy

Witam!!!

Mam nasteujące dwa problemy:

1. Sąsiad ma zamiar podnieść poziom działki - do poziomu drogi (z tego co mi wiadomo to max nawet ok. 120 cm). W zwiazku z czym mam pytanie czy (i jeśli tak to jakie) musi mieć pozwolenia. I jak ma się do tego prawo budowlane / wodne?

2. Znów mój "życzliwy" sąsiad chce wybudować budynek gospodarczy (56m2) w granicy z moją działką. Czy potrzebuje on mojej zgody na budowę? Z tego co mi wiadomo to bez pozwolenia można postawić do 25m2 (ale mogę się mylić).

Z góry dziękuję...