Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Jestem początkującym bobem-budowniczym ;) i chyba jestem bardziel zielony jak on. Otóz kupiłem działkę budowlaną już z warunkami zabudowy, jednakże one nie odpowiadają warunką z projektu, który chciałem zakupić. Co w takim wypadku, gdzie pisać i co składać, żeby otrzymać decyzje o takich warunkach zabudowy ? Czy najpierw kupić ten projekt i póżniej dołączyć go do wniosku, czy się wstrzymać z zakupem i czekać na odpowiedź z gminy ??

a ja mam taki problem z WZ albowiem istnieje tam zapis, że budynek może mieć wysokość od 7,5m do 9,5m oczywiście w kaleniecy a ja nie chce tak wysokiego domu bo wybrałem projekt z wysokością budynku 6,93 m ( M02 muratora ). Wynika z tego, że mus go przeprojektować do wymaganej oczywiście minimalnej wysokości. Czy są inne możliwości zmiany wysokości w WZ czy doczepią się w Starostwie o brakujące 57 cm. Jest również wpis, że budynek nie może być wyżej posadowiony niż 0,8 m no i kombinuję, żeby budynek posadowić na wysokości ok. 50 cm nad poziomem terenu a wówczas wysokość też się o tę wartość podniesie ale pytanie czy ONI NIE WYPROWADZĄ MNIE Z BŁĘDU???????? :evil:

Witam

Mój problem dotyczy określenia powierzchni zabudowy w decyzji o warunkach zabudowy. Składając wniosek nie wiedziałam jeszcze jaki projekt domu wybiorę ( bo ponoć wybiera się po uzyskaniu WZ). Pani w Gminie kazała mi jednak okreslić we wniosku jaka mniej więcej będzie powierzchnia zabudowy, no to wpisałam. Okazało się, że w decyzji ta infomacja została ujęta i w tej chwili mój dom może mieć pow.zabudowy 130 m2 :cry: . Teraz kiedy znalazłam juz projekt nijak nie moge się zmieścić w tej liczbie, mało tego zachciało mi się budynku gospodarczego wraz z wiatą przy budynku a decyzja jest dla budynku bez garażu i wiaty. Czy ja mam szanse zmienic te warunki? Czy składa się nowy wniosek, czy wniosek o zmiane decyzji?

Pozdrawiam

Witaj! Alkman . Ja otrzymałam WZ i też jestem niezadowolona.Określono mi szerokość frontu na 9m a ja potrzebuję około 15m. Pani w UM poradziła mi aby napisać pismo o zmianę tej szerokości. Tak zrobiłam i czekam 3 tygodnie, sądzę, że za 2 tyg. otrzymam pismo. Trzeba dokładnie opisywać w wniosku o wydanie WZ a szczególnie szerokość frontu, wysokość domu /z zapasem, lepiej napisać większy wymiar/. Jak będzie odpowiedź pozytywna to się odezwę. Pozdr. :wink:

Danusieńka - będę wdzięczna :D . Powiem szczerze, że jesli chodzi o terminy to gmina mnie zaskoczyła bo WZ dostałam w ciągu niecałych trzech ....tygodni :D

Dorota Szymczak - własnie o to chodzi, że ta Pani do najprzyjemniejszych nie należała i jak już przy odbiorze dopytywałam się czy zmiana jest możliwa to mnie zbyła. No cóż, niektóre urzędasy niechętnie dzielą się swoją wiedzą. Kurczę będę się musiała nauczyć ostrej walki , albo wziąc sie za naukę :D

To napisz pismo oficjalne i wyślij poleconym do gminy, a jeśli chcesz to zanieś do urzędu wtedy wpisują do dziennika. Tylko pamiętaj o tym żebyś miał kopię takiego pisma dla siebie. Napisz dokładnie o sytuacji / o tym że otrzymane warunki ci nie pasują i chcesz je zmienić/. Jak to masz załatwić. Na pismo oficjalne muszą odpowiedzieć i nie mogą cię zbyć.

Życzę powodzenia.

Co ja bym dała żeby swój plan zagospodarowania mogła zmienić.

Witam

Proszę o pomoc w takiej sprawie:

Chcę kupić działkę dla której nie ma planu zagospodarowania przestrzennego. W starym planie który obowišzywał do roku 2003 działka była przeznaczona pod „tereny zabudowy zagrodowej i mieszkalnictwa jednorodzinnego”. Według mojej wiedzy powinnam wystšpić o wydanie WZi ZT, tylko:

Do wniosku muszę dołšczyć jakieœ mapki

Pytanie nr 1: jakie i skšd je wzišć

Pytanie nr 2: we wniosku powinnam doœć szczegółowo okreœlić rodzaj domu jaki chcę a ja nie mam jeszcze konkretnego projektu bo najpierw chcę kupić działkę a póŸniej zajmować się domem więc co mam tam wpisać?

Witam,

Mam następujące pytanie - na działce którą kupiłem, w WZ jest wyznaczona linia zbudowy 6m od drogi. Dodatkowo jest jeszcze m.in taki zapis:

- elewacja frontowa budynku ma byc zgodna z oznaczoną linią zabudowy.

Moje pytanie jest takie - czy muszę wybudować dom rzeczywiscie tak blisko drogi (działka ma 90m długości)? Inne domy na sąsiednich działkach są wybudowane dalej, około 10-15m (ale zanim zmienił się plan) - czy moge się na to powołać w razie czego?

Ktoś mi takze wspominał, że wystarczy że wybuduję 6m od drogi garaż, a dom mogę wtedy dalej - czy mogę postawić coś innego zamiast garażu (projekt, który wybrałem przewiduje garaż w bryle budynku).

Dzięki za rady.

Pzdr,

TS

U mnie gość z gminy powiedział abym się nie przejmował brakiem 50 cm do minimalnej wysokości bydynku i mówił, że sam naniesie poprawki na WZ tak, że w Starostwie się do tego już nie przyczepią. Jedno załatwione a tu drugi problem i to znacznie poważniejszy bo linia energetyczna idzie a odległość od niej do granicy to 16m. Dom ma 13m 3m, od granicy bo ta ściana bez okiem i znowu niemałe koszty przestawienia linii bo jak dzwoniłem do elektrowni to już za same dokumenty zabulę ok. 1500zł :evil: Ale mam Hak holoniczy w samochodzie to se może pociągnę ten słup, że sami przyjadą i to zrobią

Witam,

mam plan z WZ. Mam tez projekt, ktory prawie spelnia restrykcyjne wymagania, to "prawie"- to powierzchnia zabudowy mieszkalnej. Otóż w WZ jest zapisane, ze dom ma miec zabudowe mieszkalna min 100m2 a maksymalnie 150m2. Ja mam 86,7m2. Bylam w starostwie, gminie- wszedzie ublewaja, ze taki ladny projekt itp., ale ta powierzchnia... I mowia, ze sie nic nie da zrobić. Czy faktycznie? Czy ktoś moze mi podpowiedzieć, czy to się da "ruszyc" i jak? Pozdrawiam,

Kasia

Witaj , ja mam ten sam problem (kilka postów wyżej). Ja akurat liczyłam, że w WZ będę miała podobną uwagę ja u Ciebie (min.-..max.), a wpisali równiutko 130 m2. :evil: Jak juz z architektem dogadam się co do wybranego projektu to złożę albo nowy wniosek albo wniosek o zmiane decyzji. Nie wierzę , że nic się nie da zrobić ale o tym dowiem się gdzieś za dwa tygodnie .Pozdrawiam

Ja mam jeszcze jeden problem, otóż w międzyczasie moi sąsiedzi z lewej i prawej str. sprzedali działki. W UM nie mają jeszcze informacji o tej zmianie. Dowiedziałam się o tym kiedy prosiłam właścieli /a teraz byłych/ o podpisanie zgody na zmianę WZ z 9m na około 15m. Obecny właściciel ma opory do zgody, a w UM powiedziano mi, że aby było szybciej to mam przynieść zgodę sąsiadów. Napisałam pismo i udam się do byłych /że nie są właścilami/. Odezwę się ale nie wiem kiedy i jak to zostanie zakończone. Pozdrawiam.

Danusieńko,

Przepraszam, że nie odpowiedziałem na Twoje pytanie skierowane do mojej skrzynki. Po prostu przez ostatnie dni moje własne problemy (oprócz budowy tym razem także z ZE) przygniotły mnie nieco i stąd katastrofalny brak czasu i chęci na robienie czegokolwiek... Ale mam nadzieję, ze wychodzę na prostą (tzn. pokazałem tym #$%^&** monopolistom, gdzie jest ich miejsce, czyli wypchnąłem bieżącą korespondencję oraz zakończyłem jakiś etap budowy) i jestem w miarę wolny.

Masz dwa wyjścia:

- pierwsze - zachęcić do pokwitowania korespondencji przez nominalnych właścicieli z sąsiedztwa, tzn. jeszcze figurujących w rejestrze gruntów i doprowadzić do bezproblemowego i szybkiego uprawomocnienia decyzji. Ryzykujesz, że obecny właściciel, którego już poinformowałaś, że starasz się o WZ, zacznie interweniować. Nawet prawomocna decyzja może być uchylona, jeśli została podjęta z naruszeniem prawa, a nie zawiadomienie nowego sąsiada, który powinien być w postępowaniu o wydanie WZ stroną, takim naruszeniem jest. Ale oczywiście może tak nie stać się. Otrzymasz WZ, szybko postarasz się o pozwolenie na budowę, rozpoczniesz budowę i zaden urząd raczej nie pójdzie na to, aby hurtem unieważnić wszystkie decyzje. Tym bardziej, że nie ty zawiniłaś, a urząd, który rozesłał zawiadomienia pod nieaktualne adresy...

- drugie negocjować z nowym sąsiadem, jak zrozumiałem aktualnym lub potencjalnym deweloperem. Skoro jest on zainteresowany wykupem twojej działki, może być ciężko - wie, ze zwiąksza swoje szanse utrudniając Ci zrobienie na działce cokolwiek... W tej wersji także dostaniesz WZ, bo moim zdaniem zarzuty nowego sąsiada nie zostaną wzięte pod uwagę przez SKO (no bo czym może argumentować, ze Twoja działka ma pozostać niezabudowana - że sam ma takie plany, i to zwielokrotnione? Ale czas stracisz...

No cóż, rozwiązanie musisz wybrać sama.

A ja mam problem tego typu: plan zagospodarowania dla mojego miasta mówi, że moja działka leży na terenach pod zabudowę mieszkaniowo usługową, domy wolnostojące i bliźniacze. Dodatkowo określa minimalną wielkość działki pod dom z jednym mieszkaniem na 1000 m2. Moja działka jest działką jeszcze przedwojenną i zawsze miała 600 m2. Mój tata starał się o WZ w 2002 r. i orzeczono, że możemy postawić pół domu bliźniaka. Budowa się odwlekła, tata oddał działkę mi i mojemu mężowi i postanowiliśmy, że się budujemy. Te 1000 m2 budziło mój niepokój więc udałam się do Gminy i zapytałam, czy możliwe jest wybudowanie domu (połowy bliźniaka) na działce 600 m2 (11m x 56 m- taki tramwaj). Pani powiedziała, że plan adaptuje działki wydzielone wcześniej i w związku z tym, że nie ma jak powiększyć działki dom może stanąć na mniejszej. To mnie uspokoiło, załatwiliśmy wszystkie formalności, wydaliśmy masę pieniędzy i przy składaniu wniosku na pozwolenie pani w okienku powiedziała, że możemy nie dostać pozwolenia bo dom ma być w granicy. Trochę zbaraniałam, bo wcześniej byłam u Pani naczelnik wydziały Architektury i Budownictwa pytać się, gdzie mam garaż postawić na działce (bo działka wąska i garażu do domu dostawić się nie da). Powiedziała, że jak dom w granicy to i budynek gospodarczy/garaż w granicy dalej na działce. O wielkości nawet się nie zająknęła. I teraz wariuję - bo nie wiem czy dostaniemy pozwolenie. Wszędzie dookoła domy, na sąsiednich działkach, po drugiej stronie ulicy, bliźniak też stoi dwie działki dalej i bynajmniej nie są one większe. I jak ktoś zna przepisy (chodzi o granicę i wielkość) to niech mi powie jak widzi tę sprawę. Czy pozostaje mi tylko wróżenie z fusuów i czekanie na dobry humor urzędników w Starostwie? Czy mogę spać spokojnie? (chociaż czuję, że chyba nie mogę :(( )

Nie słuchaj każdego mądrego (lub za takiego się uważającego).

Plan dopuszcza zabudowę na działkach wydzielonych przed uchwaleniem planu i tego sie trzymaj. Zresztą masz wypis z planu i tam powinno być to napisane, podobnie jak dopuszczalność budowy domu w granicy (ale wtedy, moim zdaniem, sąsiad będzie stroną w postępowaniu i może wnieść odwołanie od "Twojej" decyzji).

Skoro szefowa architektury po przejrzeniu dokumentów (lub przynajmniej wypisu z planu) stwierdziła, że możesz kompletować dokumenty, to zrób to i postaraj się, żeby... skóra ci się pogrubiła. Jeszcze czeka Cię niejedna przeciwność, a przy doborze naturalnym (budujących) przeżywają tylko najsilniejsze osobniki.