Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A ja mam taki problem:

mamy na "oku" działkę rolną z wydzieloną częścią pod budowę. Działka położona jest w obrębie miasta. Brak planu zagospodarowania przestrzennego. Powierzchnia całej działki to 5500m2. Szerokość działki ok. 30m, długość ponad 100m. Z lewej strony jest zagospodarowana (stoi budynek mieszkalny sąsiada). Z prawej strony jest rów melioracyjny a za nim pola. Wzdłuż działki nie ma drogi.

A teraz pytania:

1. Czy mamy szansę na jej podział na 4-5 mniejszych? Jeśli tak to jak się do tego "zabrać"?

2. Jak szeroka powinna być droga dojazdowa do następnych działek?

3. Jakie to mogą być koszty?

:-?

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam ponownie

i dziękuję za informacje.

Wracając jeszcze do tematu odległości do lasu to czy gmina ustalając plan zagospodarowania przestrzennego mogła zaliczyć działkę do terenów pod zabudowę jeżeli ustalona odległość 30m od lasu wyklucza możliwość zbudowania na niej czegokolwiek.

Pozdrawiam

S.Zajac

Mam pytanie o budowę w granicy. Sąsiad sprzedał działkę, i nowy nabywca w rozmowie ze mną oświadczył, że zamierza budować dom, dokładnie w mojej granicy, a moja zgoda nie jest tu potrzebna :o

Zawsze wydawało mi się że na takie posadowienie budynku potrzebna jest zgoda sąsiada, czy więc coś w tej sprawie naprawdę się zmieniło???

Nie jest tak, że jestem jakis nieżyczliwy dla sąsiadów ale akurat z tej strony mam jedno z okien pokoju dziennego, i sam jestem odsunięty od tej granicy na odległość 5m, stąd zamierzenia sąsiada są mi wysoce nie na rękę.

pozdrawiam

sebastian

Witam.

Mam problem, chcemy kupić z żoną działkę dla której wygasł plan zagospodarowania i z działki budowlanej z powrotem uzyskała status działki rolnej. Wystąpiliśmy do gminy o wydanie warunków na przyłączenia wody i kanalizy i tutaj mały zgryz.

Gmina odmawia wydania warunków agrumentując, że z uwagi na małą wydolność zasobów wodnych nie widzi możliwości podłączenia do sieci wodociągowej.

Są to działki w drugiej linii zabudowy i sytuacja jest o tyle dziwna, że gdyby była w pierwszej linii z warunkami nie było by problemu. Dla mnie jest to dziwne.

Jak to ugryźć ??

RATUNKU

Witam :)

Mam pytanie. Chciałbym postawić wiatę przy granicy, nie związaną trwale z gruntem zadaszoną 5x12 ale sąsiad nie wyraża zgody. Może od początku. Na mojej działce 1300m za domem stoi stara stodoła na środku działki, którą chcę zburzyć ze względów estetycznych jak i podatkowych (kosztuje majątek). Wzdłuż całej południowej przy granicy (ok 1m) u sąsiada rosną wysokie drzewa (10m), które powodują zacienienie działki od tej strony i dlatego chciałem tutaj zlokalizować wiatę. Acha, działka jest wąska (ok 20m) i od północy mam drogę. Gdy sąsiad chciął doprowadzić wodę jak się budował (17lat temu), to teściowa wyraziła zgodę by przyłącze biegło przez naszą działkę z północnej strony, bo tak było najbliżej. W tej chwili sytuacja wygląda tak, że ja mam rurę w działce, stodołę wśrodku, nie wesoło :( Myślałem żeby w ostateczności postawić z 3 garaże typu blaszak przy jego granicy ale nie wiem czy mogę a jeżeli tak, to jak je postawię, czy nie będzie protestował w gminie (pan po 60) i mnie nie zablokuje, jest do tego zdolny. Pozdrowienia :lol: i proszę o pomoc kogoś kto się na tym zna.

Witam :)

Mam pytanie. Chciałbym postawić wiatę przy granicy, nie związaną trwale z gruntem zadaszoną 5x12 ale sąsiad nie wyraża zgody. Może od początku. Na mojej działce 1300m za domem stoi stara stodoła na środku działki, którą chcę zburzyć ze względów estetycznych jak i podatkowych (kosztuje majątek). Wzdłuż całej południowej przy granicy (ok 1m) u sąsiada rosną wysokie drzewa (10m), które powodują zacienienie działki od tej strony i dlatego chciałem tutaj zlokalizować wiatę. Acha, działka jest wąska (ok 20m) i od północy mam drogę. Gdy sąsiad chciął doprowadzić wodę jak się budował (17lat temu), to teściowa wyraziła zgodę by przyłącze biegło przez naszą działkę z północnej strony, bo tak było najbliżej. W tej chwili sytuacja wygląda tak, że ja mam rurę w działce, stodołę wśrodku, nie wesoło :( Myślałem żeby w ostateczności postawić z 3 garaże typu blaszak przy jego granicy ale nie wiem czy mogę a jeżeli tak, to jak je postawię, czy nie będzie protestował w gminie (pan po 60) i mnie nie zablokuje, jest do tego zdolny. Pozdrowienia :lol: i proszę o pomoc kogoś kto się na tym zna.

Ja również z małym pytankiem, który jest naszym WIELKIM problemem:jesteśmy właścicielami działki, która im dalej w głąb tym jest węższa.No i zrobił się problemik ponieważ bryła naszej chałupki nie mieści się, tzn jeden z tylnych rogów ma za mało ok. 1 m.Cała ściana ma okna więc powinna stać od granicy działki min. 4 m.Okien nie da się tu wyrzucić, budynku w drugą stronę przesunąć się nie da (bo tu stoi na styk), sąsiad zgadza się żebyśmy budowali bliżej a gmina nie zgadza się i każą nam pisać do jakiegoś tam Ministerstwa o wydanie zgody.

Niczego więcej nie da się już od nich wyciągnąć. Podpowiedzcie czy to jest faktycznie jedyne wyjście? Co to za Ministerstwo? Ile to może potrwać? Jakie dokumenty trzeba tam złożyć żeby było możliwie jak najszybciej? Jakie są koszty?

Witaj, właśnie wróciłem z U.Gminy i jestem świezo po rozmowie z Wójtem. Poszedłem w sprawie przeniesienia wodociągu z mojej działki a dowiedziałem się, że przeniesienie właściwie nic nie da ponieważ na granicy mojej działki stoi budynek sąsiada i musze się od niego odsunąć 8m lub 6 jeżeli nie ma okien i jest niepalny dach = załamka tym bardziej, ze to ja się zgodziłem na takie postawienie tego budynku :o . Działeczka i tak jest beznadziejnie wąska! Jednak sam pan Wójt podpowiedział mi, że tych 6m to tak nie musi być, można i 4m cytuję:"i tak nikt z tego nie będzie strzelał", więc moze to trochę zalezy od podejścia urzędasów. Budowę planuję w przyszłym roku i jestem jeszcze zielony ale jeżeli to prawda z tymi odległościami to "cały misterny plan w p....." Co do Twojej sprawy to myslę, że jezeli sprawa oprze sie o ministerstwo to potrwa kilka miesięcy. Może oświecisz mnie jak to jest z odległościami od budynków i z kim to można "negocjować". Pozdr, i życzę powodzenia!

W sumie od dawna nosiłem się założeniem takiego postu.

Chętnie pomogę w sprawach planów miejscowych oraz wydawania decyzji o warunkach zabudowy.

Dwa zdania o sobie :oops: :

jestem urbanistą - w zawodzie od pięciu lat - po studiach z zakresu planowania przestrzennego. Obecnie składam dokumenty o wpis do izby urbanistów (dla niewtajemniczonych - uzyskanie uprawnień), dlatego pomoc dla chętnych będzie dla mnie kolejną nauką.

Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie - jeśli nie od razu - to jak się dowiem.

Jedyny minus jest taki że mam internet "wstrzeliwany" więc będę to robił 1-2 razy dziennie.

Czekam na pytania (mam nadzieje że jakieś będą :wink: )

Adam.

Witaj!

Dopiero przymierzam się do budowy i jestem zupełnie zielony więc wybacz proszę moje -być może trywialne - pytanie. Chodzi mi o minimalne odległości między budynkami (na róznych działkach), kilka lat temu niefortunnie zgodziłem się aby sąsiad postawił na granicy ścianę - miało to byc tylko zadaszone, niestety teraz jest tam normalny budynek (oddział banku !!!!) Czy to prawda, że muszę sie odsunąc co najmniej 6m :o (ślepa ściana) lub 8!!!! z oknami lub co najwyżej dostawić do stojącej na granicy? Dziękuję za pomoc, pozdr.

Szpclab

Chodzi o mapę sytuacyjną z projektem podziału działki?

Jeśli nie ma pieczątki urzędu gminy z formułą "niniejszy projekt podziału nieruchomosci został zatwierdzony decyzją wójta... z dnia..." to jest to tylko projekt.

Na pieczątce starostwa (lub PODGiK) jest napisane, że projekt został przyjety do państwowego zasobu geodezyjnego? Został, ale bez decyzji wójta zatwierdzającej podział właściciel nic nie zrobi. A faktycznie podziału nie ma...

Gdy na "projekcie" będą trzy pieczątki:

1. o przyjeciu do zasobu

2. wójta z numerem decyzji zatwierdzającej podział

3. że mapa stanowi podstawę wpisu do księgi wieczystej

wtedy można wykonywać wszelkie działania, np. dokonać sprzedaży.

[email protected]

Myślę, że to błąd gminy, że umożliwiła w planie (i jednocześnie uniemożliwiła przez szczegółowy zapis) zabudowę Twojej działki.

W tej sytuacji widżę tylko jedną możliwość działania z Twojej strony: wezwanie gminy do usunięcia naruszeń (bodajże art. 102 ust. 2 ustawy o samorządzie gminnym - sprawdż artykuł!), a potem, gdy gmina odmówi usunięcia naruszeń prawa, pozostaje ci droga sądowa.[/url]

Witam.

Od niedawna poszukuję działki w okolicach Olsztyna. Ostatnio ucieszyłem się bardzo gdyż znalazłem taką, która w pełni mi odpowiada (lokalizacja, cena). Po rozmowie z właścicielem udałem się do urzędu gminy aby sprawdzić czy przypadkiem nie ma problemów by rozpocząc budowę. Po rozmowie z urzędnikami okazało się że problem niestety jest . Od 1 stycznia od kiedy zarządzanie przejął starosta nie wydano rzadnego pozwolenia na budwę . Chodzi o brak kanakizacji, która w planie zagospodarowania jest, natomiast brak jest środków na realizację tej inwestycji (wymiana rury na odcinku 2 km i modernizacja oczyszczalni ścieków). Gmina nie ma kasy, odrzucono także projekt wniosek o dofinansowanie z funduszy UE. Wcześniej wójt wydawał warunkowe pozwolenia na budowę szamba. Działka wraz z otaczającymi terenami w planie zagospodarowania przeznaczona jest pod budownictwo jednorodzinne

Wobec tego mam pytanie czy w zaistniałej sytuacji jest jakaś szansa na otrzymanie pozwolenia na budowę np. z czasowym pozwoleniem na korzystanie z szamba ???? Czy niewydawanie pozwoleń jest zgodne z prawem skoro w ciągu najbliżych paru lat kanalizacja nie zostanie zbudowana.

Bardzo proszę o pomoc

przystąpiłem do podziału działek rolnych . gmina nie chce mi pójść na ręke i linie zabudowy od jeziora dają na 50m . gdybym dostał 30m mam o jedną działke więcej ( i działkę o pow.koło 30 ar a z 50m 50ar!) . nad tym jeziorem są domy co mają linie zabudowy 20m a jedna osoba zrobiła plan zagospodarowania i dostała linię 25m . jak mam ich przekonać żeby dali mi te 30m . lub jakie mam szanse w sko lub sądzie ? proszę o pomoc

Poszukuje info jak zmianić WZ. Na mojej dzialce - zgodnie z umieszczonymi w Planie zagospodarowania WZ - moge wybudować dom o pow. zab. min 100m2 i z uzytkowym poddaszem. Tak duzy dom nie jest mi potrzebny i nie stac mnie na jego budowe. Zamierzam "powalczyc" o zmiane WZ. Do kogo pisze się pisma (starosta/wójt/ department?), co powinny zawierac, jakie uzasadnienie, odpowiednie zalaczniki itp.? Czy reguluja to jakies przepisy prawne? Moze ktos ma doświadczenie w tej sprawie i sie nimi podzieli.

Pozdrawiam,

Kasia

Ja również z małym pytankiem, który jest naszym WIELKIM problemem:jesteśmy właścicielami działki, która im dalej w głąb tym jest węższa.No i zrobił się problemik ponieważ bryła naszej chałupki nie mieści się, tzn jeden z tylnych rogów ma za mało ok. 1 m.Cała ściana ma okna więc powinna stać od granicy działki min. 4 m.Okien nie da się tu wyrzucić, budynku w drugą stronę przesunąć się nie da (bo tu stoi na styk), sąsiad zgadza się żebyśmy budowali bliżej a gmina nie zgadza się i każą nam pisać do jakiegoś tam Ministerstwa o wydanie zgody.

Niczego więcej nie da się już od nich wyciągnąć. Podpowiedzcie czy to jest faktycznie jedyne wyjście? Co to za Ministerstwo? Ile to może potrwać? Jakie dokumenty trzeba tam złożyć żeby było możliwie jak najszybciej? Jakie są koszty?

Przepraszam ale jeszcze raz ponawiam pytanie.

POMÓŻCIE!!!

Witam.

Mam dwa pytania odnośnie linii zabudowy.

1) Czy linię zabudowy określają tylko mudynki na sąsiednich domach mojej działki?

2) Jeżeli jeden sąsiad ma dom 5m od drogi a drugi 15m od drogi oraz z WZ wynika że mam nawiązać do linii zabudowy to oznacza to że mój budynek ma stać 10m od drogi?

Pozdrawiam Waldek

Ania_Waldek

Mozna określić warunki zabudowy dla tych działek, dla których istnieje możliwość wyznaczenia linii zabudowy na zasadzie kontynuacji linii zabudowy rozumianej wprost.

Linię zabudowy określają budynki na sąsiednich działkach. W tym przypadku jednak nie liczy się średniej!!! Linia zabudowy powinna być wyznaczona w decyzji w sprawie WZ wzdłuż ściany frontowej jednego z sąsiednich budynków (w waszym przypadku albo jednego, albo drugiego).

Rozumiem, że urząd dał Wam możliwość wyboru. Albo zbudujecie dom 15 m od drogi, albo 5 metrów. Nigdy w innej odległości (chyba, że WZ inaczej określają linię zabudowy - ale to musi być w decyzji napisane wprost i uzasadnione, dlaczego organ tak zadecydował).