Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Oskar już przytaczam pełne brzmienie wypisu z miejscowgo planu zagospodarowania przestrzennego.

" na podstawie art.30 Ustawy z dnia 27 marca 2003 r. o planowaniu izagospodarowaniu przestrzennym /Dz.U.Nr.80 poz.717 z dnia 10 mja 2003r. i póżn.zm/ po rozpatrzeniu wniosku w sprawie otrzymania wypisu i wyrysu z planu zagospodarownia przestrzennego,Urzad Gminy informuje, że działka połozona jest na terenach mieszkalnictwa jednorodzinnego.

Obsługa inżynieryjna

-------------------------

1. W zakresie zaopatrzenia w wodę:

a).Ustala się, że wokresie przejściowym zaopatrzenie w wodę odbywać się będzie z wodociągu

2.W zakresie odprowadzania ścieków i wód opadowych:

a). ustala się,że wokrsie przejsciowym odbiornikiem ścieków sanitarnych będzie układ kanalizacji sanitarnej miasta X,a kierunkowo lokalna oczyszczalnia ścieków

Czy to znaczy,że nie wolno mi wykopać studni kręgowej i posadowić szczelnego szamba?

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziwne, ale jeśli w pkt 1 i 2 istnieją tylko podpunkty a (tzn. nie ma kolejnych warunków w pkt b, c itp.) to tak jest.

Tzn. z tych zapisów może wynikać, że nie można indywidualnie rozwiązać problemów w zaopatrzeniu w wodę i z odprowadzaniem ścieków.

Pewność będziesz miał, gdy zapytasz (na piśmie) wójta, czy możesz zbudować studnię i szambo.

czesc moze sie i powtoze moze nie ale mam taki problem posiadam dzialke ponad 30 arow kupiona w 2006 roku i pani urbanistka najpier postawila domek moj z przodu dzialki bo tak powinno byc bo sasiedzi tak maja i tak ma byc ladnie ale za domkiem mam stodole i poprosilem ja zeby dom przestawic za stodole a stodole rozebrac i wykozystac jako taras oki nie ma problemu zgodzila sie po 2 dniach ale nie zauwazylem ze wpisala ze na takiej dzialce ktora jest typowo rolnicza zewzgledu na wielkosc i klase ziemi moze pobudowac tylko rolnik dowiedzialem sie ze jesli wydzierzawie brakujace ary do ponad hektara stane sie automatycznie rolnikiem czy jest moze inny sposob by zmienic w mojej decyzji doslownie dwa slowa pozdrawiam

Adi_

Nie do końca rozumiem (tzn. nie znam miejscowych realiów).

Czy w sąsiedztwie są siedliska (czyli domy i zabudowania rolników) czy też "normalna" zabudowa jednorodzinna?

Jeśli to pierwsze, to urbanistka słusznie "wypisała" Ci WZ na siedlisko. I bez zdobycia prawdziwego lub też "udawanego" statusu rolnika nic nie zbudujesz.

Jeśli natomiast w obszarze analizowanym jest choćby jeden dom jednorodzinny, którego właściciele nie prowadzą gospodarstwa rolnego, to możesz wnioskować o wydanie WZ na taką samą zabudowę (czyli nierolniczą).

Musisz jasno wskazać we wniosku (albo odwołaniu, jeśli już została wydana decyzja) o kontynuację jakiej zabudowy Ci chodzi (tzn. jakie budynki tego samego rodzaju, co Twój planowany są w obszarze analizowanym) i że ich parametry powinny być uwzględnione w analizie urbanistycznej.

witam oskar0259,

jesli dostane WZ, to ile mam czasu by zaczac budowe (na ile musi byc zaczeta, starcza tylko fundamenty? nastepne pytanie: przez ile czasu moge ciagnac budowe by te WZ nie przepadly i jakie etapy kiedy musza byc gotowe? czy moge ciagnac budowe w nieskonczonosc?

pozdrawiam

wyciag-bud

http://www.wyciagi-budowlane.com

.

WZ są w zasadzie ważne BEZTERMINOWO.

To "w zasadzie" oznacza, że WZ tracą ważność w dwóch przypadkach:

1) inny inwestor uzyskał pozwolenie na budowę,

2) wszedł w życie MPZP sprzeczny z WZ.

Jeśli w sytuacji nr 2 inwestor będzie miał pozwolenie na budowę (nie musi jej rozpoczynać) wydane na podstawie WZ, to może budować (mimo iż np. nowy plan przewiduje zakaz zabudowy).

A co do rozpoczęcia budowy, to tak jak w prawie budowlanym: najpóźniej 2 lata po otrzymaniu pozwolenia, a potem przerwy nie dłuższe niż 2 lata.

Słupy na działce raz jeszcze.

Z dzisiejszej "Rzeczpospolitej":

http://www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_061010/prawo/prawo_a_7.html

PRAWO CYWILNE Przedsiębiorca może zasiedzieć instalacje na cudzym gruncie

Słupy elektryczne zostaną, bo stały ponad 20 lat

Przedsiębiorstwo przesyłowe może uzyskać trwałe prawo do korzystania z cudzej nieruchomości, jeśli należące do niego urządzenia znajdują się tam dostatecznie długo.

Taki wniosek płynie z postanowienia Sądu Najwyższego z 4 października 2006 r. Tym trwałym prawem jest służebność gruntowa, którą można nabyć także przez zasiedzenie.

Nie jest ważne wówczas, w jakich okolicznościach przedsiębiorstwo weszło na cudzy grunt, nie mając tytułu prawnego. Może to mieć znacznie tylko z punktu widzenia dobrej czy złej wiary, decydującej o krótszym lub dłuższym terminie zasiedzenia.

Postanowieniem tym SN potwierdził nową linię orzecznictwa, korzystną dla wszystkich przedsiębiorstw zajmujących się przesyłem mediów, a zwłaszcza energii elektrycznej (por. "Służebność to nie tylko dojście do studni" w "Rz" z 14 bm.). Istota takiej służebności sprowadza się do prawa korzystania z cudzego gruntu zajętego przez słupy podtrzymujące linie energetyczne, stacje trafo itp., także dostępu do nich w celu ich konserwacji, naprawy czy wymiany. Możliwość jej zasiedzenia oznacza, że przedsiębiorstwo uzyskuje trwałe uprawnienie, bez konieczności wypłacenia właścicielowi gruntu nawet symbolicznego wynagrodzenia, jeśli tylko posiadanie tak rozumianej służebności trwało dostatecznie długo.

Trzeba jednak widzieć także inny aspekt tej sprawy. Stanowisko SN oznacza za możliwe uregulowanie prawa przedsiębiorstwa do korzystania z cudzego gruntu przez ustanowienie służebności za wynagrodzeniem na podstawie umowy z właścicielem. W rachubę wchodzi też - jeśli strony nie mogą się dogadać - odpłatne uzyskanie służebności z mocy orzeczenia sądu. Przedsiębiorstwo może podjąć starania o jej ustanowienie już na etapie planowania nowych inwestycji. Zasiedzenie służebności jest jednak możliwe tylko wówczas, gdy polega ona na korzystaniu z trwałego i widocznego urządzenia na gruncie. Jeśli nabywający ją jest w dobrej wierze, zasiedzenie następuje po 20 latach, a gdy jest w złej wierze - po 30 latach.

Jeszcze do niedawna były wątpliwości, czy w ogóle możliwe jest istnienie służebności gruntowej na rzecz przedsiębiorstwa. Wedle koncepcji tradycyjnej jest to bowiem obciążenie wyłącznie na rzecz nieruchomości sąsiedniej. SN, mając na względzie potrzeby praktyki, zdecydował się na odstąpienie od tej koncepcji.

W sprawie, której dotyczy omawiane postanowienie, trwałymi urządzeniami na cudzym gruncie były dwa słupy linii średniego napięcia, które znalazły się na działce w 1970 r., za poprzedniego właściciela. Choć przedsiębiorstwo nie mogło wykazać się żadnym dokumentem potwierdzającym prawo do ich posadowienia, właściciel nie odmawiał mu swobodnego dostępu do tych urządzeń w celu ich remontu, konserwacji itp. Ponieważ obecny właściciel zachowywał się inaczej, przedsiębiorstwo wystąpiło o stwierdzenie, że nabyło służebność przez zasiedzenie. I wygrało (sygn. II CSK 119/06).

Izabela Lewandowska

P.S. (MOJE) Morał z tego taki, że w dowodzeniu przed sądem ważne jest udowodnienie dobrej lub złej wiary. Od tego zależy termin zasiedzenia. A z drugiej strony trzeba przyznać, że wyroki SN "na pstrym koniu jeźdżą". To orzeczenie nie zmienia jednak poprzedniego orzecznictwa w kwestii odszkodowania za bezumowne korzystanie i konieczności zawarcia umowy dzierżawy terenu pod linią obecnie.

WZ są w zasadzie ważne BEZTERMINOWO.

To "w zasadzie" oznacza, że WZ tracą ważność w dwóch przypadkach:

1) inny inwestor uzyskał pozwolenie na budowę,

2) wszedł w życie MPZP sprzeczny z WZ.

Jeśli w sytuacji nr 2 inwestor będzie miał pozwolenie na budowę (nie musi jej rozpoczynać) wydane na podstawie WZ, to może budować (mimo iż np. nowy plan przewiduje zakaz zabudowy).

A co do rozpoczęcia budowy, to tak jak w prawie budowlanym: najpóźniej 2 lata po otrzymaniu pozwolenia, a potem przerwy nie dłuższe niż 2 lata.

oskar0259,

jesli dobrze zrozumialem,

to po wydaniu WZ mam jeszcze wiele lat czasu, na rozpoczecie budowy.

1.) czy jest mozliwe ze pozniej nie dostane pozwolenia na budowe?

2.) czy musze teraz skladac dokumenty o pozwolenie na budowe?

3.) i jesli je otrzymam to oznacza ze musze za 2 lata najpozniej z nia zaczac?

4.) co jest jesli nie wlasciciel dostanie WZ na moja dzialke i sie wycofa z kupnem i budowa. musze ja pozniej tak budowac jak ten byly zainteresowany co dostal WZ? czy moge starc sie ponownie o inne WZ?

dzieki za odpowiedz

wyciag-bud

http://www.wyciagi-budowlane.com

.

1. Zależy, co oznacza "później". Musisz się zmieścić z całą procedurą, tj. uzyskać prawomocne pozwolenie na budowę przed opublikowaniem uchwały o MPZP w dzienniku wojewody.

2. Nie musisz, ale patrz pkt 1.

3. Tak.

4. Możesz wystąpić o WZ, nie jesteś związany tym, że ktoś inny już je uzyskał na konkretny typ zabudowy.

Można wydać kilka WZ dla wielu starajacych się o nie. W praktyce WZ mogą być różne, tzn. wtedy, gdy np. każdy z potencjalnych inwestorów stara się o zabudowę działki innego typu budynkiem. Jeden chce sklep, inny dom jednorodzinny z garażem w bryle, kolejny - z wolnostojącym, kolejny - bliźniak, kolejny - siedlisko. Jeśli takie budynki znajdują się w obszarze analizowanym, to analizy w każdym przypadku będą brały pod uwagę inny typ zabudowy, a więc ich ostateczny wynik będzie różny.

Witam,

mam takie pytanka. Dostałem wczoraj WZ, gdzie jest napisane że długość lini frontowej budynku mieszkalnego nie może przekraczać 12m. W moim projekcie dom (11,4 m) jest połączony z garażem i w sumie mają ponad 15 m szerokości. Garaż jest wsunięty o 1,4 m względem linii domu. Natomiast wg. WZ kalenica nie może mieć więcej niż 8 m od poziomu wejścia do budynki mieszkalnego (czyli od poziomu schodów?). W projekcie dom ma 8.27 m (ale ma również schody prowadzące do poziomu wejścia :D).

Czy słusznie rozumuje, że projekt domu jest OK i nie złamię WZ?

no czesc dizeki za odpowiedz nie wiem jak to dokladnie jest ale podejzewam ze sasiedzi tez nie sa rolnikami jeden jest kierowca ale ziemie odziedziczyl po tesciach i powiekszyl istniejacy tam juz dom zmienil go kompletnie ale popytam sie to bede wiedzial jakie odwolanie pisac czyli musze miec konkretnego sasiada nie rolnika z tej samej ulicy ale czy ja musze budowac taki sam dom jak on ma sorki ale niechce oni tam maja jakies komunistyczne badziewia

troszke to wyglada jak kostka a ja chce miec stylowy dom poprostu wydaje mi sie sie ze w uzasadnieniu odwolania powinienem nadmienic ze sasiad np. jan kowalski na tej samej ulicy podac nazwe ma dzialke o powiezchcni takiej jak ja i moze budowac domy rtylko wiesz co dowiedz sie dokladnie bo ten przepis ze dzialki powyzej 30 arow moga stawiac rolnicy jest bardzo swiezy ma jakies 15 miesiecy no moze juz 2 lata i dlatego takie komplikacje mam ze swoja ale sprobowac warto

Rodowity, myślę, że naciągasz warunki do stanu pożądanego przez Ciebie. Moim zdaniem wydział architektury będzie robił spore problemy z pozwoleniem na ten projekt (najpewniej pozwolenia nie dostaniesz).

Co do kalenicy: 8 metrów, ale od poziomu terenu.

Napisz odwołanie, a wcześniej zorientuj się na temat możliwości zmiany decyzji (w kilku parametrach - wysokość, elewacja frontowa) przez organ wydający, czyli wójta (nie musi on przesyłać Twojego odwołania do SKO, może zmienić decyzję o WZ.

Witam oskar0259!

Prośba o radę. Mam działkę o pow. 0,2 ha. Całośc to ziemia klasy VI. W ewidencji gruntów 0,17 ha to sad (oznaczenie S-R) a pozostała część 0,05ha ma oznaczenie B-R i tam jest mały dom. Cała działka w mpzp jest oznaczona jako budowlana (teren zabudowy jednorodzinnej). W tym roku wyciąłem wszystkie drzewa i całość zaorałem... Za kilka lat planuję wyburzyć domek (stoi tak niepraktycznie w rogu działki) i w tam gdzie był sad zbudować nowy dom. I teraz pytanie: czy już teraz "wyprostować" wpisy do ewidencji gruntów? Jeżeli tak to jak zakwalifikowac grunt: od razu jako budowlany? CO trzeba zrobić żeby taką operację przerowadzić?Czy też nie przejmowac się tym bardzo teraz i sprawę załatwić dopiero na etapie uzyskiwania pozwolenia na budowę? Pozdrawiam Andrzej

Masz działkę przeznaczoną pod budownictwo jednorodzinne?

Tak, bo tak zostało zapisane w MPZP.

Po co więc robić cokolwiek?

Co najwyżej mogłbyś teraz zmienić klasyfikację S-R na R (bo na B na pewno nie, bo przecież jeszcze nic nie zbudowałeś) - tylko po co?

Starając się o pozwolenie na budowę wystąpisz o wyłączenie z produkcji rolnej obszaru pod dom, inne zabudowania i utwardzone dojazdy.

Gdy zbudujesz dom, będziesz mógł zmienić klasyfikację "wyłączonego" terenu na "B". Reszta nadal pozostanie z literką R, bo chyba nie chcesz płacić za wyłączenie z produkcji rolnej 1500 m kw. (wyłączenie 500 m kw. jest nieodpłatne)?

pYtani (prosba op rady) dzialka jest jak to wlasciciel mowi siedliskowa - wymiary ma 250x20m. chcemy wspolnie ze znajomymi kupic ta dzialke i wybudowac na niej domy, z tymze jeden dom bylby budowany odrazu a drugi i trzeci moze byc po dluzszym okresie czasu. Jest plan zabudowy tej dzialki (podane sa odleglosci budynku od drogi itp.) Teraz pytania:

1. Czy jezeli kupimy ta dzialke wspolnie to mozemy postawic na niej domek i zaraz po tym starac sie o podzial tej dzialki?

2. Jezeli uzyskamy decyzje o mozliwosci podzialu to kolejne dzialki maja status dzialek rolnych czy rowniez siedliskowych, a moze wtedy mozna sie starac o status dzialki budowlanej?

3. Jak dlugie sa te okresy od momentu kupna, poprzez podzial, do uzyskania pozwolenia na budowe kolejnych domkow?

4. Jak wyglada dalsze odsprzedawanie tych podzielonych juz dzialek?

5. Jezeli dzialka jest jednego wlasciciela to drugi moze na niej budowac dom?

Co wogole radzicie w takiej sytuacji i od czego zaczac?

dzieki wielkie za odpowiedzi

Rodowity

Ja zagrałbym w otwarte karty, tzn. powołałbym się na konkretny projekt, który chcesz zrealizować. Podkreśliłbym, że tylko nieznacznie przekracza on założone w WZ parametry, że projekt (Twoim zdaniem) pasuje do otoczenia (urbanistycznego i architektonicznego), spełnia oczekiwania (np. funkcjonalne) Twojej rodziny, a także np., że wyglądem zewnetrznym jest podobny do już istniejącego budynku w najbliższym otoczeniu (jeśli tak jest).

Itd. itp. - uzasadnienie to tylko słowa, słowa...

Boru

Właściciel dostał WZ na siedlisko, bo jest rolnikiem (ewentualnie ma odpowiednią ilość ziemi). Jeśli kupicie Wy (lub Ty), a gospodarstwa rolnego nie macie, to dla Was te warunki przepadły (tzn. nie możecie ich przejąć). W związku z tym kolejne plany podziałowe i odrolnieniowe mogą wziąć w łab.

Wyjaśnij więc najpierw, czy są to "normalne" WZ, czy "siedliskowe", a następnie zasięgnij języka w gminie, czy dopuszczą podział (lub niech właściciel niech złozy wniosek do wójta z wstąpnym projektem podziału). Jeśli będzie odmowa, to raczej nie zawracaj sobie głowy działką. Po pierwsze wąska (mało miejsca na drogę dojazdową), po drugie podzielisz ja dopiero po ewentualnym uchwaleniu planu zagospodarowania (jeśli jego zapisy to dopuszczą).

To może ja opiszę swoją historię

Posiadam działkę ok 27/90m na której ok 33m od drogi rośnie sad, więc złożyłam wniosek o WZ i możliwość postawienia domu ok 40m od drogi (powiatowej ) :( ) Sąsiednia działka jest zabudowana, a jakże, ale dom stoi 10 m od drogi, więc w decyzji wyznaczono nam OBOWIĄZUJĄCĄ linię zabudowy na równi z linią zabudowy domu sąsiada, czyli te przeklęte 10m. Gdyby ta linia nazywała się NIEPRZEKRACZALNA a nie obowiązująca to moglibyśmy wybudować dom w obszarze oddziaływania (czy jak ta on się zwie), czyli do ok 35 m od drogi. To by nawet zaspokoiło nasze ambicje.

Po oglądnięciu projektu decyzji o WZ złożyliśmy wniosek o właśnie taką zmianę nazwy tej linii. Ale gdzie tam, nie Pani architekt mówi : nie zmienię, nie pozwolę i tyle a wójt jej przytakuje.

Nie było rady - właśnie taką decyzję nam wydano.

Wczoraj złożyliśmy od niej odwołanie. Satysfakcjonuje nas nawet minimalne przesunięcie domu w głąb działki.

Znalazłam pewien haczyk i powołałam się na niego w odwołaniu. A mianowicie: par.4 art. 3 rozporządz. z 26.08.2003 mówi, iż w sytuacji gdy linia zabudowy na sąsiednich działkach tworzy uskok (czyli np. jakiś budynek stoi dalej, w głębi działki), to obowiązującą linię zabudowy dla nowego domu trzeba ustalić na podstawie lokalizacji budynku, który znajduje się dalej od pasa drogowego.

Jeden z moich sąsiadów (zaznaczony w obszarze analizowanym-ale po drugiej stronie ulicy) ma dom postawiony ok 25m od ulicy - Pani Architekt sama określiła tę odległość w projekcie decyzji. Więc może pozwolą nam przesunąć dom chociaż do tych 25m od drogi.

Złożylam odwołanie w gminie, a Wojt zerknął jednym okiem skomentowal to krótko, cytuję: " i tak go.no z tego" :o

co wy na to ? jak myślicie, jakie mamy szanse na to, że SKO przyzna nam rację????

Tak więc SKO... nie przyznała nam racji, utrzymało decyzję gminy w mocy, ponieważ sąsiad przez ulicę to nie sąsia i tam takie berednie ble ble ble

Cóż w związku z powyższym zrezygnowaliśmy z budowy. Zastanawiam się jednak co tu można jeszcze wskórać. Ponoć rolnicy (ci którzy mają określoną ilość hekrarów) mogą budować dom w wyznaczonym przez siebie miejscu. Wiecie może ile trzeba mieć hektarów żeby budowaqć tam, gdzie nam się podoba.

Proszę o odpowiedź.x.

Oskar, raz jeszcze dziękuję za odpowiedź!

Napisłaem do odpowiedniego wydziału w moim urzędzie gminy i dostałem taką odpowiedź: "Uwagi Pana zostały przesłane do urbanisty, który przygotowuje projekt decyzji w celu ich uwzględnienia w decyzji ostatecznej".

Nie wiem o co chodzi, ale coś się dzieje :D

A propos otoczenia. WZ mam zapisane że główna kalenica ma być równoległa do osi drogi - sąsiad obok ma prostopadłą. :D

Dalej najwyższy punkt kalenicy maks. 8 m - sąsiad na przeciwko ma dom, który ma conajmniej 10 m :D

Te WZ to naprawdę fantasmagorie p.urbanisty :evil: