Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

aktualne brzmienie jest nastepujące:

Art. 29. 1. Budowa lub przebudowa zjazdu należy:

1) w przypadku budowy lub przebudowy drogi, jeżeli powoduje to zmianę dostępności drogi - do zarządcy drogi;

2) w pozostałych przypadkach - do właściciela lub użytkownika nieruchomości przyległych do drogi, po uzyskaniu, w drodze decyzji administracyjnej, zezwolenia zarządcy drogi na lokalizację zjazdu.

2. Zezwolenie na lokalizację zjazdu, o którym mowa w ust. 1 pkt 2, wydaje się na czas nieokreślony. W zezwoleniu określa się miejsce lokalizacji zjazdu i jego parametry techniczne.

z przepisu wynika jedynie, że ( w przypadku 2) ) wykonanie zjazdu należy do właściciela przyległej działki i i musi być poprzedzone wydaniem zezwolenia zarządcy drogi określającym miejsce lokalizacji i parametrów technicznych

nie ma nic o konieczności wykonania projektu

nie czepiałabym się tego gdyby nie fakt, ze drogowcy za wykonanie projekt zjazdu chcą dość dużo, a w moim przypadku zjazd będzie bardzo prosty i po prostu szkoda pieniędzy na projekt

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jestem zupelnie zielona w temacie, wiec z gory przepraszam jesli pytania sa banalne :oops:

mamy na oku dzialke, na ktorej stoi slup energ., trzeba tez doprowadzic do dzialki wode (ok.30-40m lub mniej przed droge gminna)

co powinnismy koniecznie sprawdzic i w jakim urzedzie?

jak narazie odsylaja nas od drzwi do drzwi :-?

- o ile metrow dom nalezy odsunac od takiego slupa i/lub linii?

- z tego co wyczytalam powinnismy obejrzec plan zagospodarowania (urzad gminy), czy potrzebny nam tez wyrys i czy dostaniemy go nie bedac wlascicielem nieruchomosci?

- ksiega wieczysta (w odpowiednim sadzie), dostaniemy wypis nie bedac wlascicielem nieruchomosci?

- ewidecja gruntow w starostwie?? czy mozemy miec wglad czy tez wypis nie bedac wlascicielem?

- czy jest jakas szansa na przesuniecie slupa albo zastapienie linii napowietrznej kablem? jakie moga byc koszty i kto je poniesie?

W warunkach zabudowy określona została linia postawienia ogrodzenia frontowego, nie na granicy lecz ok 3 m w głąb działki (przez co ok 100 m kw mojej działki zostaje przed ogrodzeniem).

Czy na tej 100 m części mogę bez zgłoszenia ew pozwolenia zrobić chodnik lub trawnik oddzielony od jezdni krawężnikiem, oczywiście krawężnik na terenie mojej działki. I jeszcze jedno pytanie czy w tej 3 m części mogę między moją działką a sąsiada zrobić krawężnik lub jakieś rozgraniczenie miedzy posesjami?

Nie pytam o zjazd , bo taki już posiadam.

Pytanie może nie jest najistotniejsze, ale mam nowego sąsiada- "a jeśli to Adi?"

jestem zupelnie zielona w temacie, wiec z gory przepraszam jesli pytania sa banalne :oops:

mamy na oku dzialke, na ktorej stoi slup energ., trzeba tez doprowadzic do dzialki wode (ok.30-40m lub mniej przed droge gminna)

co powinnismy koniecznie sprawdzic i w jakim urzedzie?

jak narazie odsylaja nas od drzwi do drzwi :-?

- o ile metrow dom nalezy odsunac od takiego slupa i/lub linii?

- z tego co wyczytalam powinnismy obejrzec plan zagospodarowania (urzad gminy), czy potrzebny nam tez wyrys i czy dostaniemy go nie bedac wlascicielem nieruchomosci?

- ksiega wieczysta (w odpowiednim sadzie), dostaniemy wypis nie bedac wlascicielem nieruchomosci?

- ewidecja gruntow w starostwie?? czy mozemy miec wglad czy tez wypis nie bedac wlascicielem?

- czy jest jakas szansa na przesuniecie slupa albo zastapienie linii napowietrznej kablem? jakie moga byc koszty i kto je poniesie?

Na wszystkie pytania znajdziej odpowiedź na forum - na "Prawo i pieniądze" - użyj wyszukiwarki :)

Zuz, rzeczywiście Nefer ma rację. Poszukaj - i będzie to w "nowszych" wątkach (najdalej na 2-3 stronie indeksu najnowszych wątków.

Odległość od linii zależy od liczby kilowoltów które nim płyną. Przy linii niskiego napięcia nie ma strefy ochronnej, natomiast odległość zależy od tego, czy "druty" są w izolacji (tu np. odległość od dachu może wynosić nawet 20 cm) czy nie, czyli są "gołe" (wtedy np. 1 m od trudno dostępnych części budynku, czyli dachu).

Co do usunięcia słupa to teoria i praktyka często rozmijają się, np. 10 na 10 zakładów energetycznych odpowie Ci, że słup musisz usunąć na własny koszt. Dopiero długotrwała korespondencja, a często i pozew do sądu mogą wpłynać na spokornienie monopolistów. Jeśli nie kupiłaś jeszcze tej działki, to zastanów się, czy masz czas (a czasami i pieniądze na prawnika, bo Twój pozew będzie "recenzjowany" przez fachowe siły prawne ZE) na długą walkę. Ii czy na końcu nie okaże się, że poprzedni właściciel wyraził zgodę na słup, bądź upłynął okres niezbędny do zasiedzenia.

Wodociąg - zależy od właściciela, czyli praktycznie od polityki (i zasobów budżetowych) gminy.

Plan zagospodarowania - z tekstem uchwały możesz zapoznać się w gminie lub w internecie (strona Biuletynu Informacji Publicznej danej gminy), mapa z reguły jest tylko w gminie, a jej nieczytelna wersja (zmniejszenie) w dzienniku urzędowym wojewody. Jeśli urzędnicy w gminie będą dawali wymijające odpowiedzi, zadaj wójtowi/burmistrzowi/prezydentowi na piśmie pytanie korzystając z ustawy o dostępie do informacji publicznej (nie musisz wykazywać interesu prawnego, wystarczy, że chcesz się tego dowiedzieć). Przy braku planu - wystąp o warunki zabudowy na dom jednorodzinny (podając przybliżone i z dużą tolerancją parametry projektu, który Cię interesuje). Albo zmuś do tego obecnego właściciela działki...

Ewidencja gruntów - dostęp do danych za niewielką opłatą, ale bez danych o właścicielach.

Więcej - w innych wątkach.

Celtorek

Pozostajesz nadal właścicielem tego pasa. Moim zdaniem takie prace jak np. posianie trawy czy posadzenie roślin możesz bez ograniczeń wykonać. Co do chodnika i krawężnika to nie wiem, jaki był powód takiej treści WZ - czy jest to np. pas na poszerzenie drogi, czy może powód takiej decyzji (i przeznaczenie) ma być inne. Spróbuj dowiedzieć się tego w gminie.

Oskar0259 jest to pas na poszerzenie jezdni. Pytałam się wcześniej pani w urzędzie czy mogę "oddzielić się" od drogi krawężnikiem. Pierw powiedziała, że nie ma problemu, a potem-nie.

Poszerzenie jezdni nie nastąpi zbyt szybko

1. kilkunastu sąsiadow ma w tym pasie domy duże i w bardzo przyzwoitym stanie , a co za tym idzie drogie

2. droga jest długa ok 2 km i obecnie wydając warunki-ustalają linię ogrodzenia dalej -podobno "na wyrost"- ja się zgodziłam, bo chciałam szybko warunki

Nie zależy mi na tym, że mam te 100 m kw działki "mniej", ale

okoliczni sąsiedzi mają ogrodzenia przy samej drodze i najlepszy parking jest u mnie, nawet pod bramą więc często dla mnie już nie ma miejsca.

Spytam dzisiaj jeszcze raz w urzędzie czy można zamontować krawężnik drogowy.

Witam

Mam dwa pytania:

- jak w praktyce wygląda sprawdzanie przez gminę na etapie pozwolenia na budowę czy projektowany bydynek jest rzeczywiście jednorodzinny?

Działka stoi na terenie objętym MPZP (budownictwo jednorodzinne) więc mogę wybudować tylko budynek z dwoma lokalami mieszkalnymi lub jednym mieszkalnym i jednym użytkowym. Ja chcę zmieśćić 3 rodziny + lokal użytkowy (oczywiście jeden przyłącz, jeden numer). Czy jak na planie będą np. 3 kuchnie i 3 łazienki , 10 pokoi to mogą to odrzucić???

- przez działkę przechodzi rura wd200 (chyba z wodą) w odległości 4 metry od granicy - w jakiej odległości od tej rury można się budować??? W gminie powiedzieli ,że nie wiedzą...

pozdrawiam

Kruk2

Moim zdaniem w opisie projektu nie może być zapisane, że jest to budynek trzy lub czterolokalowy. Gdyby tak było, to jest podstawa do kwestionowania projektu.

Ale budynek może być dowolnie "okazały" (chyba, że plan wprowadza jakieś powierzchniowe ograniczenia).

Podział może nastąpić później, w formule wydzielenia samodzielnego lokalu (samodzielnych lokali) mieszkalnego.

Nikt nie może liczyć Ci ilości pokojów, kuchni i łazienek, a zwłaszcza uzależniać od tego wydania decyzji. Rodzina może być liczna, dwupokoleniowa itp. Nie ma żadnych "normatywów".

Witam,

Proszę o poradę.

Chciałbym kupić jakšœ działkę za miastem z przeznaczeniem na budowę małego domku letniskowego. Jak wiadomo w dzisiejszych czasach cena gra pierwszoplanowš rolę,a że nie ma to być dom mieszkalny więc chciałbym to zrobić możliwie niskonakładowo i rozpatruję różne warianty:

1. Działka budowlana

2. Działka rekreacyjna

3. Działka rolna

4. Działka siedliskowa

Dodam jeszcze że mam hobby - pszczoły i chciałbym na działce umiejscowić niewielkš pasiekę więc przy okazji przydałoby się na działce jakieœ pomieszczenie gospodarcze.

I teraz:

ad1. Na działce budowlanej mógłbym chyba postawić praktycznie wszystko co bym chciał lecz ceny w tym przypadku sš praktycznie nieakceptowalne.

ad2. Pomijajšc praktyczny brak takich działek w okolicy (nie liczšc ogródków działkowych które mnie nie interesujš) zastanawiam się co mógłbym tam postawić, czy mógłbym tam bez pozwolenia zbudować "budynek gospodarczy" jednokondygnacyjny do 35 m2 (z którego mógłbym sobie póŸniej po cichu wydzielić użytkowe poddasze), czy tylko typowy dom (z tego co wiem to nie ma norm na "dom letniskowy" i każdy dom podlega tym samym normom i procedurom budowlanym) co znów winduje koszty.

ad3. Nie wiem czy na takiej działce bez przekwalifikowywania jej (co jest raczej kosztowne, czasochłonne a często niemożliwe) mogłbym zbudować coœ więcej niż 25 m2 "budynek gospodarczy" (trochę mało) i to chyba bez możliwoœci podłšczenia mediów (no chyba że mógłbym postawić np. 2 takie budyneczki "obok siebie" np. połšczone wspólnym gankiem czy coœ w tym rodzaju z możliwoœciš podłšczenia pršdu i budowy studni i szamba).

ad 4. Tu mam najwięcej pytań bo widzę duże możliwoœci lecz pozostaje podstawowe: jaka jest właœciwie (aktualnie) najmniejsza wielkoœć siedliska (wraz z użytkowanš ziemiš) bym mógł tam budować (wczeœniej chyba 1 ha przeliczeniowy, teraz ponoć gmina ustala), oraz co i na jakich zasadach mógłbym tam postawić? Czy pszczelarstwo i pasieka na działce, gdy spojrzy się na niš jako na produkcję rolnš zmienia punkt widzenia urzędników względem możliwoœci zabudowy na działce rolnej lub siedliskowej?

Jaki jest sposób aby budujšc jakieœ niewelkie lokum na weekendy pominšć lub maksymalnie ograniczyć kosztowne projekty, zezwolenia, mapki, wyrysy, uzgodnienia etc., nie rezygnujšc z możliwoœci podłšczenia pršdu czy budowy studni i szamba i nie narażajšc się zbytnio na poŸniejszš "wojnę" z urzędnikami.

Dziękuję i pozdrawiam.

Marioo

To wszystko o czym piszesz już jest na tym forum. Poczytaj.

OSKAR

Nie twierdzę że jest inaczej lecz... czwarty dzień przekopuję się przez forum i jedyne co znalazłem to problemy osób które chcą budować domy mieszkalne lub psełdoletniskowe (w domyśle domy mieszkalne na działkach niebudowlanych) a nie znalazłem nic na interesujący mnie temat, ja chcę tylko zbudować mały domek (niektórzy nazywają to niesłusznie altaną), powiedzmy 30-35 m2 (salonik, kuchenka i łazienka plus jakaś sypialnia na poddaszu) i kilkunastometrowe pomieszczenie gospodarcze w formie "szopy", garażu czy nawet pomieszczenia wydzielonego z domku jeśli byłby większy niż podałem. Chciałbym to legalnie postawić na jakiejś działce rolnej lub siedliskowej ograniczając maksymalnie czasochłonne i "kosztogenne" dreptanie od urzędu do urzędu.

Pozdrawiam

Marioo

Legalnie o tej powierzchni (35 m kw., z poddaszem) oznacza z pozwoleniem na budowę, a wcześniej z innymi "szykanami" (warunkami zabudowy lub planem zagospodarowania, wyłączeniem gruntu z produkcji rolniczej itp.). Mały domek nie oznacza mniej "papierków".

Dlatego napisałem, że to wszystko już było (a raczej jest na forum na co dzień).

Oskar, witaj znowu :D

Życie mi się skomplikowało. Jak dostałam działkę, miała ona plan zagospodarowania. Dostałąm wypis i wyrys w marcu, działka budowlana, wszytsko ok. 9 czerwca złożyłam papiery o pozwolenie i okazało się... że 29 maja była rozprawa dot planu i WSA zakwestionował procedurę przyjęcia uchwały dot planu przez Urząd miasta. I w ten sposób plan przestał istnieć. UM odwołał się do NSA i na ten czas zawiesił postępowania administracyjne. Jak na razie odwołałam się wszędzie i nic. Czekać. Moje pytanie - czy jeżeli wyrok NSA będzie np za rok, to mam czekać, czy może jednak UM musi wcześniej odwiesić te zawieszone postępowanie? Czy mogą zawisić na dowolnie długo (zależnie od sądu) czy mają jakieś terminy? Czy mają jakiś konkretny termin na uchwalenie planu po podjęciu uchwały o przystąpieniu do opracowania planu? (to ostatnie pytanie wynika z faktu, że sąd zawiesił uchwałę z planem ale nie zawisił uchwały o przystąpieniu do planu, czyli jak planu nie ma, to nadal są zobligowani go uchwalić :D ). Zaczynam szukać prawnika, mam tego dość :cry: Pomóż

Wg mnie stan obecny jest następujący:

1. Nie ma w dalszym ciągu MPZP.

2. Gmina powinna wydawać zainteresowanym warunki zabudowy.

3. Gmina może zawiesić postępowanie, ale najdłużej na 12 miesięcy. Potem musi wydać WZ (o ile NSA nie wyda w tym czasie wyroku, bądź podtrzyma wyrok WSA). Bezterminowo zawiesić postepowanie mogłaby, gdyby dla tego terenu istniał obowiązek uchwalenia planu (nie sądzę, aby tak było w twoim przypadku).

4. Termin na uchwalenie MPZP. Moim zdaniem nie ma takiego. Ważne jest przestrzeganie procedury uchwalania planu - i to głównie bada sąd (nieprzestrzeganie procedury przy uchwalaniu planu jest głównym powodem uchylenia uchwał rad).

Wg mnie stan obecny jest następujący:

1. Nie ma w dalszym ciągu MPZP.

2. Gmina powinna wydawać zainteresowanym warunki zabudowy.

3. Gmina może zawiesić postępowanie, ale najdłużej na 12 miesięcy. Potem musi wydać WZ (o ile NSA nie wyda w tym czasie wyroku, bądź podtrzyma wyrok WSA). Bezterminowo zawiesić postepowanie mogłaby, gdyby dla tego terenu istniał obowiązek uchwalenia planu (nie sądzę, aby tak było w twoim przypadku).

4. Termin na uchwalenie MPZP. Moim zdaniem nie ma takiego. Ważne jest przestrzeganie procedury uchwalania planu - i to głównie bada sąd (nieprzestrzeganie procedury przy uchwalaniu planu jest głównym powodem uchylenia uchwał rad).

Dzięki

Gnina nie wydaje WZ. Złożyłam, napisali odmownie.

Czy to, ze jest podjęta uchwała o przystąpieniu do uchwalenia planu nie jest równoznaczne z obopwiązkiem uchwalenia? Bo to może też wstrzymać WZ.....

Proszę o pomoc w następującej sprawie związanej z decyzją o warunkach zabudowy:

W 2005 kupiłem działkę budowlaną (2000 m2). Wcześniejszy właściciel jeszcze przed podziałem jednej wielkiej działki na mniejsze wystąpił do Gminy o wydanie decyzji o warunkch zabudowy i ją otrzymał. Teraz przed końcem 2006 zdecydowaliśmy, że w następnym roku rozpoczniemy budowę. Zależy nam na uzyskaniu pozwolenia na budowę jeszcze w tym roku ( wtedy mozemy jeszcze w tym roku uzyskać kredyt i załapać się na ulgę odsetkową ). Dowiedziałem się, że żeby uniknąć długotrwałego oczekiwania na decyzję o warunkach zabudowy, możemy przepisać decyzję która została wydana dla poprzedniego właściciela. Jest jednak pewien problem. Chciałbym w tej decyzji dokonać pewnych zmian ( przesunąc linię zabudowy ) a w Gminie powiedziano mi, że jeżeli przepiszę na siebie decyzję wydaną wcześniej dla kogoś innego TO NIE BĘDĘ JEJ MÓGŁ JUŻ ZMIENIĆ. Czy to prawda ? Bo ja w przepisach nic takiego nie mogę znaleźć.

Tomek

EZS, moim zdaniem powinnaś zażalić się na postanowienie na umorzenie postępowania. Rozpatrzył by to inny organ, któy być może zweryfikowałby stanowisko miasta. Ale zapewne na to już za późno...

TomD, w gminie mają rację. Mówi o tym ustawa z dnia 27 marca 2003 r. o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym (Dz. U. z dnia 10 maja 2003 r.), ściślej ustęp 5 art. 63:

Art. 63. 1. W odniesieniu do tego samego terenu decyzję o warunkach zabudowy można wydać więcej niż jednemu wnioskodawcy, doręczając odpis decyzji do wiadomości pozostałym wnioskodawcom i właścicielowi lub użytkownikowi wieczystemu nieruchomości.

2. Decyzja o warunkach zabudowy nie rodzi praw do terenu oraz nie narusza prawa własności i uprawnień osób trzecich. Informację tej treści zamieszcza się w decyzji.

3. Jeżeli decyzja o warunkach zabudowy wywołuje skutki, o których mowa w art. 36, przepisy art. 36 oraz art. 37 stosuje się odpowiednio. Koszty realizacji roszczeń, o których mowa w art. 36 ust. 1 i 3, ponosi inwestor, po uzyskaniu ostatecznej decyzji o pozwoleniu na budowę.

4. Wnioskodawcy, który nie uzyskał prawa do terenu, nie przysługuje roszczenie o zwrot nakładów poniesionych w związku z otrzymaną decyzją o warunkach zabudowy.

5. Organ, który wydał decyzję, o której mowa w art. 59 ust. 1, jest obowiązany, za zgodą strony, na rzecz której decyzja została wydana, do przeniesienia tej decyzji na rzecz innej osoby, jeżeli przyjmuje ona wszystkie warunki zawarte w tej decyzji. Stronami w postępowaniu o przeniesienie decyzji są jedynie podmioty, między którymi ma być dokonane jej przeniesienie.

Przeniósłbym na siebie WZ (coś będziecie "mieli w ręku"), a potem wystąpiłbym o zmiany. No ale to trochę potrwa i realizacja planów może się odsunąć w czasie.