Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

TomD, w gminie mają rację. Mówi o tym ustawa z dnia 27 marca 2003 r. o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym (Dz. U. z dnia 10 maja 2003 r.), ściślej ustęp 5 art. 63:

przeniesienia tej decyzji na rzecz innej osoby, jeżeli przyjmuje ona wszystkie warunki zawarte w tej decyzji. Stronami w postępowaniu o przeniesienie decyzji są jedynie podmioty, między którymi ma być dokonane jej przeniesienie.[/b][/i]

Przeniósłbym na siebie WZ (coś będziecie "mieli w ręku"), a potem wystąpiłbym o zmiany. No ale to trochę potrwa i realizacja planów może się odsunąć w czasie.

Żeby było jaśniej. Ja chcę przepisać decyzję W CAŁOŚCI tak jak mówi przepis. A potem juz jako "właściciel" decyzji wystąpić o zmiany. Jednak moje panie w Gminie czytają Art. 63 ust.5 tak, że jeżeli przepisują decyzje na mnie to ja ją przyjmuje w CAŁOŚCI czyli jakby przyjmuje, że nie mogę dokonywac już w niej zmian. Ja uważam, żę to bez sensu.

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam. wlasnie ogarnal mnie strach. prosze rozwiejcie moje watpliowsci. uswiadomilam sobie, ze w WZ mam napisane dom parterowy, jednorodzinny. a ja juz sie zdecydowalam na projekt Barwny - Muratora. tylko ze ten moj wymarzony domek to ma poddasze uzytkowe. czy to dalej sie nazywa dom parterowy czy jednak musze miec inne WZ??

pozdrawiam

TomD

Żeby było jaśniej. Jeśli chcesz skorzystać z art. 63 ust. 5 to musisz wszystkie warunki przyjąć w całości. I tym (tj. decyzją przenoszącą WZ) ma skończyć sie to postępowanie administracyjne. Dopiero potem, gdy już WZ "będą Twoje" występujesz o zmianę (stąd pisałem o upływie czasu).

Jak zrozumiałem, chciałbyś połączyć obie procedury administracyjne. Tak na pewno nie da się. Nie można oświadczyć, że przyjmuje się coś, ale jednocześnie żądać zmiany.

Justynap13

Naprawdę nic nie ma o poddaszu? A określone w WZ np. wysokość kalenicy, pochylenie i kształt dachu pozwolą na umieszczenie poddasza?

Jeśli nie, to chyba będziesz musiała wystąpić o zmianę.

w WZ mam napisane tak: "ustalam budowe wolnostojacego, jednorodzinnego budynku mieszkalnego, parterowego z garazem, bez podpiwniczenia o wysokosci do 9m powierzchni budowy 160m2(...) dach wielospadowy o nachyleniu polaci od 20 do 40 stopni"

nasz domek ma prametry: powierzchnia zab. 134,1m2

kat nachylenia dachu: 35

wysokosc w kalenicy: 8,01m

tylko nie ma mowy o poddaszu uzytkowym w WZ a wymiary wszystkie sie pieknie mieszcza.

pozdrawiam

EZS, moim zdaniem powinnaś zażalić się na postanowienie na umorzenie postępowania. Rozpatrzył by to inny organ, któy być może zweryfikowałby stanowisko miasta. Ale zapewne na to już za późno....

Za późno. Swoją drogą ciekawa jestem, co wymyślą w czerwcu (minie rok od zawieszenia postępowania). Czy to 12 msc jest w jakiejś ustawie?

NSA najprawdopodobniej nie zdąży nic rozsądzić, dzwoniłam i powiedzieli mi, że czas oczekiwania to 9-12 msc. Sprawa wpłynęła do nich we wrześniu. Jeżeli mimo braku zmian w sytuacji prawnej zaczną jednak dawać WZ to trafi mnie szlak. A może mają jakiś sposób na dalsze przeciąganie...

Justynap13, moim zdaniem projekt mieści się w parametrach określonych przez WZ. Ale na wszelki wypadek dowiedz się w starostwie (wydział architektury), czy nie będą zbyt pryncypialni i to poddasze musi się w warunkach pojawić. Możesz nawet telefonicznie.[/url]

Marioo

To wszystko o czym piszesz już jest na tym forum. Poczytaj.

OSKAR

Nie twierdzę że jest inaczej lecz... czwarty dzień przekopuję się przez forum i jedyne co znalazłem to problemy osób które chcą budować domy mieszkalne lub psełdoletniskowe (w domyśle domy mieszkalne na działkach niebudowlanych)

Proponuję lekture ustawy o "Zagospodarowaniu przestrzennym" z aktami wykonawczymi.

Przeczytanie zajmuje kilka godzin, a dowiesz się więcej niż z forum.

Na forum możesz tylko dopytac i uzyskać informacje jak to bywa w praktyce

Witam

Mam kilka pytań dotyczacych wniosku o wydanie warunków zabudowy.

Pewna madra osoba w mojej rodzinie, która wybudowała już dwa domy, poradziła mi,że najlepiej bedzie jak do WOWZ załącze nie kopię mapy zasadniczej a mapke do celów projektowych od geodety z naniesionym już na niej domem i potrzebnymi przyłączami (mam juz warunki techniczne przyłączenia wody i pradu, wodę trzeba bedzie "pociagnąc" jakieś 40 m a co za tym idzie zrobic projekt jej doprowadzenia, gazu nie bedziemy mieli, a kanalizacja na działce bedzie za kilka lat-zatem dochodzi tez szambo).Dodam,że czekanie na ta mape wykańcza mnie już psychicznie, bo termin jej otrzymania jest stale przekładany przez geodete :evil:

Z jaka dokadnoscia trzeba podawać paramatry techniczne inwestycji, takie jak wysokość, długość, szerokość?Moj projekt domu "robi" sie jeszcze, niemniej znam powyzsze wymiary i mogłabym je podac we wniosku o WZ.Z jakimi konsekwencjami może wiazac sie fakt, że okresle we wniosku szerokośc domu na 16 metrów, a potem okaże sie że faktycznie bedzie miał 17 m szerokości???Czy bede wtedy musiała wystepować raz jeszce o WZ???

Mam nadzieję, ze ktoś zrozumiał moje wypociny i bedzie tak uprzejmy, że mi na nie odpowie, za co z góry serdecznie dziekuję :)

Witam,

Kupuję siedlisko z wyznaczonym terenem rolno-budowlanym, gdzie nominalnie istnieje dom o pow. całk. 55m kw (jest rzeczywiście), stodoła (była), i bud gosp (są ściany). Dom nadaje się tylko do wyburzenia.

Chciałbym wybudować bardzo podobny, ale jednak wyraźnie większy.

Jak do tego podejść z min formalności i max. zgodności z prawem ?

Pozdrawiam,

Paweł

Zizi 1978, odbitka z mapy zasadniczej kosztuje mniej niż 100 zł, mapa dla celów projektowych, przy dużej wyobraźni geodety, nawet i 1000 zł. Doradcy to nie masz, moim zdaniem, najlepszego. Jesteś "do tyłu" o kilkaset złotych, a WZ nadal w lesie (już jak piszesz masz opóźnienia - tj. nie złożyłaś jeszcze wniosku).

Żadne przepisy nie wymagają przedstawienia mapy dla cełów projektowych.

powinnaś określić, co chcesz zbudować i podać podstawowe parametry budynku (z pewną tolerancją - od... do...). Określone w WZ parametry są maksymalnymi (nie dostaniesz pozwolenia na elewację 17 m, gdy w WZ będziesz miała 16 m) lub gdy w WZ określono od... do... odpowiednio minimalnymi i maksymalnymi.

Kinemax

Wyznaczony teren rolno-budowlany - jak? W miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego? Jako opis użytku w ewidencji gruntów?

MPZP - możesz zbudować to, co w nim zapisano.

Jeśli nie ma planu występujesz o warunki zabudowy, określasz we wniosku co chcesz zbudować. Po uzyskaniu WZ zamawiasz projekt budowlany i występujesz o pozwolenie na budowę (a wcześnie na rozbiórkę). Były już na ten temat dyskusje na tym forum. Poszukaj (opcja "szukaj").

Witam

Mam kilka pytań dotyczacych wniosku o wydanie warunków zabudowy.

Pewna madra osoba w mojej rodzinie, która wybudowała już dwa domy, poradziła mi,że najlepiej bedzie jak do WOWZ załącze nie kopię mapy zasadniczej a mapke do celów projektowych od geodety z naniesionym już na niej domem i potrzebnymi przyłączami (mam juz warunki techniczne przyłączenia wody i pradu, wodę trzeba bedzie "pociagnąc" jakieś 40 m a co za tym idzie zrobic projekt jej doprowadzenia, gazu nie bedziemy mieli, a kanalizacja na działce bedzie za kilka lat-zatem dochodzi tez szambo).Dodam,że czekanie na ta mape wykańcza mnie już psychicznie, bo termin jej otrzymania jest stale przekładany przez geodete :evil:

Z jaka dokadnoscia trzeba podawać paramatry techniczne inwestycji, takie jak wysokość, długość, szerokość?Moj projekt domu "robi" sie jeszcze, niemniej znam powyzsze wymiary i mogłabym je podac we wniosku o WZ.Z jakimi konsekwencjami może wiazac sie fakt, że okresle we wniosku szerokośc domu na 16 metrów, a potem okaże sie że faktycznie bedzie miał 17 m szerokości???Czy bede wtedy musiała wystepować raz jeszce o WZ???

Mam nadzieję, ze ktoś zrozumiał moje wypociny i bedzie tak uprzejmy, że mi na nie odpowie, za co z góry serdecznie dziekuję :)

Zizi - weź mapę ( ja wzięłam z katastru - chyba tydzień czekania i kilkadziesiąt pln).

Jesli masz już projekt - załacz najważniejsze KOPIE stron ( ważna jest weilkość budynku, wysokośc kalenicy, szerokość budynku i tp - czyli jego gabaryty) - narysuj budynek na mapce - ja to zrobiłam praktycznie na kolanie w gminie. Ludzie załączali opisy domu z internetu :) Załącz decyzje lub warunki przyłączy( a nie warunki przyłaczy - nie musisz) - wypełnij wniosek i już. Ja też - głupia - posłuchałam pani w biurze podawczym ... i kupiłam projekt !!! na szczeście do stałam na to WZ , ale co będzie z pozwoleniem - sie okaże.

A - ja jeszcze załączyłam zdjęcia, bo mi pani z gminy dała do zrozumienia, że będzie WZ szybciej jesli nie będzie musiała "jechac w teren" - no to jej zrobiłam te zdjątka...

Jeśli projektu nie masz - to opisz we wniosku jak go sobie wyobrażasz ... more or less - ale coś wpisać musisz. Czy parterowy czy z poddaszem itp

Chodziło mi o to, że w ewidencji gruntów jest zaznaczona część zabudowana, na której JEST stary dom (rok temu był jeszcze zamieszkały) i w związku z tym zastanawiam się jak daleko można rozciągnąć pojęcie remontu - czy np. podniesienie dachu o metr byłoby jeszcze remontem, czy wybudowanie w tym samym miejscu dokładnie takiego samego domu (wymiana ścian i dachu ;) można załatwić prościej niż przez PnB.

Oczywiście, jeśli nie da się tego uprościć to pójdę normalnie i procedurę znajdę, ale może jednak...

MPZP dla tego terenu wygasł, w sąsiedztwie znajdują się godpodarstwa rolne i las.

Oskar0259, Nefer dziekuję Wam :)

Nie ma to jak posiadanie w rodzinie"madrych głów" :evil: Całe szczęscię, że mapę do celów projektowych załatwia ta owa madra głowa i ona płaci za nią z własnej kieszeni :D

Jeszcze jedno małe pytanko:jesli we wniosku o WZ "zawyżę" troche szerokość i długość bydynku (tak na wszelki wypadek), rozumiem, że będa one parametrami maxymalnymi.W chwili obecnej projektowany budynek domu ma szrokość 16545 (prawdopodobnie bedzie troche szerszy, bo garaz jest za mały). Jesli we wniosku wpiszę 19 metrów szerkości domu, bedzi oki?Jesli dostanę decyzje o WZ z max.szeroscią 19 metrów, to rozumiem, że nie bedzie problemu z postawieniem budynku ktory bedzie miał 18m?

Tak jak pisał Oskar - dostaniesz maksymalne.

Ja dołączyłam projekt - bo byłam zdecydowana - trudno nie być po roku szukania :roll: :wink: i dostałam dokładnie WZ na ten dom. U mnie w okolicy jest taki bałagan, że wiesz.... każdy buduje jak chce - tylko nieprzekraczalną linię zabudowy miałam ściśle określoną.

Dzięki za pomoc, użyłem lupki "co wolno remont" i znalazłem http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1461785#1461785

Ponieważ dopuszczam możliwość zostawienia chałupy w prawie obecnym stanie, jeśli fachowcy stwierdzą, że ma to sens, to spróbuję się dowiedzieć w gminie, czy lekkie podniesienie dachu jest dopuszczalne w ramach remontu.

Jeszcze jedno pytanie. Czy ten okres na zawieszenie postępowania 12 msc jest w jakimś przepisie?

Pani w gminie twierdzi, że on ma zastosowanie tylko w przypadku, gdy nie ma planu i gmina przystępuje do jego sporządzania. A tu plan jest (choć go nie można użyć) więc mogą zawiesić aż do wyjaśnienia przez sąd. ?????.

Witam.Odebrałem wypis z miejscowego planu zagospodarowania przestrzenngo do celów budowalanych.

I co? Jest problem. Na mojej działe jest ZN i to w miejcu gdzie chciałem postawic domek. Co mozna zrobic? Czy można budowac w miejcu ZN?

Jak można to zmienic lub przeskoczyc?. W gmine cała działka jest zaznaczona jak budowlana. Chodzi o około 10 metrów. Tylko tyle i juz mozna postawic ukochany domek

Zastanawiam sie czy nie kupic obok działki. Tylko znów problem bo jest to działka rolna. Czy dług czeka sie na przekształcenie. Jak załatwic tak sprawe? Czy to prawda ze mozna wystapic o zabudowe jako budynek gospodarczy?

Dziekuje za pomoc