Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chivas

ZN to teren zieleni, który MUSI być zdefiniowany w części opisowej planu. Przeczytaj uchwałę, co można robić na terenie ZN. Powinno to być też napisane w wypisie z planu. Nie podejmuję się interpretacji bez znajomości uchwały, bo gminy definiują niemożliwość (lub możliwość) zabudowy, utwardzenia, powierzchni biologicznie czynnej dla terenów ZN w zależności od lokalnych uwarunkowań ( z reguły jednak obowiązują znaczne ograniczenia zabudowy).

Działka obok. A jakie jest jej przeznaczenia w planie zagospodarowania? Nie chodzi mi o rodzaj użytku z ewidencji gruntów, ale zapis dla terenu na którym ona leży w planie miejscowym. Jeśli rolnicze, to można to zmienić tylko przez zmianę planu.

EZS

Zawieszenie na okres do 12 miesięcy umożliwia ustawa o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym (i dotyczy wydawania WZ w sytuacji, o której mówiła Ci urzędniczka.

Co do istnienia planu. Moim zdaniem jego nie ma, gdyż unieważnił go WSA, a procedura odwoławcza w NSA nadal trwa. Ale oczywiście prawnicy urzędu mogli wydać inną interpretację i urzędnicy muszą ją stosować.

Sytuacja jest paranoiczna.

Ale nie ma żadnego przepisu prawa pozwalającego na zawieszenie wydawania WZ aż do zakończenia procedury przed NSA (na okres dłuzszy niż rok.

Ponieważ nie wykorzystałaś pretekstu w postaci umorzenia postępowania, teraz pozostaje Ci tylko skorzystanie z art. 101a ustawy o samorządzie gminnym.

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A coż to za ustawa 101????

Szukam prawnika :( :cry: :(

Niestety nikt z Łodzi nie zna żadnego, co by się znał na rzeczy a jeden, z którym rozmawiałąm stwierdził, że się rozejrzy. Było to miesiąc temu, rozgląda się nadal.

Jak na razie odwołałam się od samego zaiweszenia do sejmiku woj. Niestety, sejmik poparł decyzję miasta. Potem wystąpiłam do prezydenta z pytaniem, czy ma jakiś sposób na rozwiązanie tej sytuacji, np wydanie WZ (Na podstawie art. 9 kpa... prosimy o udzielenie informacji). Odpowiedź -czekać. No to złożyliśmy w międzyczasie o WZ. Odpowiedź - decyzje wstrzymane, bo plan istnieje.

Czy jest jeszcze jakiś przepis, jaki mogę ruszyć????? :cry:

Mam pytanie dotyczące pozwolenia na budowę.

Mam wydaną decyzję o warunkach zabudowy, projekt i warunki przyłaczenia do mediów. Teraz architekt adaptuje projekt do działki. I teraz nie wiem, czy polega to tylko na narysowaniu usytuowania bryły budynku na działce czy też architekt ma też rozrysowac planowany przebieg mediów do budynku ?

W warunkach dot. kanalizacji mam np: napisane, że będzie wybudowana za dwa lata ale juz narysowali gdzie się podłaczyć i teraz nie wiem czy do pozwolenia na budowę konieczne jest rysowanie tego co napisali w warunkach czy tego co w rzeczywistości będzie ( szambo ) czy w ogóle niczego ?

Tomek

Witam!

Szukałem informacji na ten temat, ale jednak każdy przypadek jest nieco inny...

Mam zamiar zakupić niedużą działkę - ok 540m2. W aktualnie obowiązującym planie zagospodarowania przestrzennego ta działka ma przeznaczenie: "Budownictwo jednorodzinne, usługi". W wypisie z KW, w dziale I jest zapis: "Sposób korzystania: działka budowlana". Natomiast według wypisu i wyrysu z rejestru gruntów przeznaczenie tej działki to: "grunty orne RIVa/b". Jaki zatem status ma ta działka - rolnej (tak przypuszczam), czy też budowlanej? Czy w przypadku jej zakupu w stanie obecnym będę musiał występować do Agencji Nieruchomości Rynku Rolnego? Czy może łatwiejszym i szybszym rozwiązaniem będzie odrolnienie działki przez obecnych właścicieli i następnie sprzedaż jako działki budowlanej? Jaką wówczas procedurę musieliby przeprowadzić, aby zmienić kategorię działki na B?

Pozdrawiam

Tomek

Sgt.Highway, działka jest jak najbardziej budowlana (tak jak w planie zagospodarowania). To co zapisano w ewidencji gruntów oznacza (oprócz klasy gruntów), że działka jest (lub była) użytkowana jako rolna (rodzaj użytku). Zmieni się on dopiero po wybudowaniu domu.

"Odrolnienie" i odrolnienie. Kiedyś już o tym pisałem. To pierwsze musiało być zrobione w trakcie prac nad planem (przed jego uchwaleniem). Gdyby tego nie było, nie można by przeznaczyć działki pod budownictwo mieszkaniowe. To drugie nastąpi przed wydaniem pozwolenia na budowę na podstawie planu zagospodarowania działki.

ANR nie trzeba zawiadamiać o transakcji, choć wśród notariuszy są nieliczni, którzy wysyłają zawiadomienia i w takim przypadku. Całkiem niepotrzebnie!

Waldek 79, możesz zrobić tak, jak piszesz, tzn. naszkicuj na mapie sam i ewentualnie opisz swoją propozycję uzasadniając wniosek.

TomD, moim zdaniem architekt musi to zrobić. Kanalizacja a szambo. Możesz je nanieść wariantowo, choć nie wiem, czy nie spowoduje to żądań wyjaśnień (jeśli plan nie przewiduje rozwiązań tymczasowych).

ZN to teren zieleni, który MUSI być zdefiniowany w części opisowej planu. Przeczytaj uchwałę, co można robić na terenie ZN. Powinno to być też napisane w wypisie z planu. Nie podejmuję się interpretacji bez znajomości uchwały, bo gminy definiują niemożliwość (lub możliwość) zabudowy, utwardzenia, powierzchni biologicznie czynnej dla terenów ZN w zależności od lokalnych uwarunkowań ( z reguły jednak obowiązują znaczne ograniczenia zabudowy).

Witam

Czy istnieje możliwoœ odwołania sie od decyzji? Moja działka została podzielona przez urzedników na ZN i MR. Jaka istnieje możliwosc zamiany? Tam gdzie jest ZN jest ładna działka szeroka i istnieje mozliwisc wybudowania domu a tam gdzie MR wšska i taka sobie. Wystarczy przesunšc o 7-10 metrów i juz mozna postawac piekny domek

Czy mozna odwoalac sie i czy jest jakis sens. A jezeli mozna to gdzie?

Czy mozna odwołanie pisac do ministra? :lol:

Moge przesłac na poczte fotke z kopia mapki zasadniczej.

Pozdrawiam

Dziekuje za pomoc.

Chivas, niestety, na twoim terenie obowiązuje MPZP, a więc możliwości budowania nie określa się w decyzji o warunkach zabudowy.

Plan to nie decyzja, a uchwała rady gminy i nie można się od niej odwołać tak jak od decyzji.

Co najwyżej widzę możliwość skorzystania z art. 101 lub 101a ustawy o samorządzie gminnym (skarga do sądu po uprzednim wezwaniu gminy do usunięcia naruszeń). I szczerze powiem, ze raczej nie widzę szans na pozytywny dla ciebie wyrok sądu administracyjnego, gdyż przeważnie sądy wzruszają tylko uchwały, przy podejmowaniu których (i w całym procesie pracy nad planem) naruszono procedurę opisaną w ustawie. Uznaje się, że gminie przysługuje tzw. władztwo planistyczne, które może nawet ingerować/ograniczać prawo własności.

Jedyną szansa dla Ciebie to zmiana planu (przeznaczenia terenu) przez radę, ale to trwa minimum 1,5-2 lat.

kupiliśmy działkę z wydanymi warunkami zabudowy (oryginał posiada biuro nieruchomości - my posiadamy tylko ksero) jednak musimy zmienić linię zabudowy i sposób usytuowania dachu z równoległy na prostopadły, w rozmowie trzykrotnie uzyskałam zapewnienie że nie będzie z tym problemu. Urzędnik kazał nam sprawę załatwić w nastepujący sposób:

złożyć wniosek o zmianę WZ, w którym pieszemy w jakich punktach chcemy WZ zmienić. RÓWNOCZEŚNIE składamy oświadczenie o cesji tych warunków na nas (z przeczytanego forum mam wątpliwość czy ma to nastąpić równocześnie , no ale tak kazał więc tak zrobimy)

Dręczy mnie jednak inny dylemat, podejrzewam że dostaniemy jedynie zgodę na ww zmiany i cesję, a nie będziemy mieli oryginału całości tych WZ ( chyba że się mylę i UM przepisze całe WZ wraz ze zmianą nazwisk i naszymi zmianami???????) Co mielibyśmy wówczas zrobić?

Chivas, mogę tylko powtórzyć to, co napisałem 12 listopada. Jest MPZP, żeby zmienić przeznaczenie czegokolwiek (w tym przypadku "działki rolnej") potrzebna jest zmiana planu. Procedura jest taka sama, jak przy jego uchwalaniu (i tak samo długotrwała). Chyba, że tej działki plan nie obejmuje - wtedy o zmianę przeznaczenia można starać się wnioskując o warunki zabudowy.

Odrolnić (w rozumieniu ustawy o ochronie gruntów rolnych...) można tylko część działki przeznaczoną pod zabudowę i utwardzenie. Ale wcześniej działka musi mieć możliwość zabudowy (a przesądza o tym plan zagospodarowania, a gdy go nie ma - warunki zabudowy).

Lidiasiem, nie masz powodów do niepokoju. Urzędnik co prawda nie przywiązuje zbyt dużej wagi do kodeksu postępowania administracyjnego, ale skoro chce skrócić procedurę? Niech to robi (decyzję podpisze on lub jego szef), odpowiedzialność będzie jego (choć jak do tej pory w praktyce dość iluzoryczna).

Decyzja o "cesji" WZ będzie zawierała dane (np. numer) decyzji o WZ. Nie ma żadnych przeszkód, abyście otrzymali odpis lub kserokopię pierwotnej decyzji poświadczone przez urząd za zgodność z oryginałem.

Cześć Oskar.

Ja znowu z pytaniem. Spotkałam się z opinią że gmina ma obowiązek zapewnienia dostarczenia wody/ chodzi mi o główną rurę 160/ na działkę w przypadku jeśli jest to działka budowlana. Ponoć bez takiego zapewnienia działka nie może być budowlana.

Opiszę moje pytanie. Moja działka od dawna była własnością gminy. Gmina kiedy parę lat wcześniej kładła wodociąg to położyła go tylko na działkach zamieszkałych opuszczając swoją własność. Nie wiadomo dlaczego nagle rura z wodą zjechała z drogi gminnej na działki prywatne i akurat u sąsiadki od której muszę pociągnąć dalej rurę nie miała podpisanej służebności. Fakt podpisała mi zgodę na wykonanie przyłącza / fakt na dość upierdliwych warunkach ale trudno/.

Gmina z wodociągami oskarżają się nawzajem o odpowiedzialność.

Może ty wiesz kto tu jest winny.

szykuję pismo "piękne" z żądaniem wyjaśnienia sprawy, ale przydałaby się twoja rada.

Dziękuję bardzo.

Pytanie, jaka musi być minimalna szerokość drogi dojazdowej do działki by otrzymać warunki zabudowy, planów zagospodarowania terenu brak gmina Wawer, Warszawa.

Facet ma udział w pasku szerokości 4,5 m który jest dojazdem, obok idzie drugi pasek o szerokości 4,5m , w sumie 9m szer, ale facet nie ma w drugim pasku udziału.

Chcąc wydzielić działkę i ją kupić pod budowę domu wystarczy, że kupię udział w jego akwałku drogi o szer 4,5 m , czy muszę dokupić udział w drugim pasku i mieć udział w obu paskach po których jest dojazd?

A może nie muszę nic dokupywać bo gm ina musi zagwarantować dojazd?

Jak to zrobić by można było podzielić działkę i ją kupić i dostać warunki zabudowy.

Dzięki z góry za podpowiedź