Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Do satch:

U nas w było tak: zapis jak u Ciebie, kolega chciał dach wielospadzisty, powiedzieli że nie, no to on że z naczółkami, też nie. Po 4 miesiącach poszłam ja z tym samym . Szłam bojowo nastawiona z argumentem że wg mojej wiedzy dach naczółkowy to też dach dwuspadzisty. Chyba wiele osób mnie uprzedziło bo w starostwie powiedzieli - tak. Ale w MPZP żadnych zmian w tym czasie nie było. Zmieniła się interpretacja.. Otóż dlatego ,ze w MPZP nie było mowy o tym że naczółek nie można. Myślałam że kolegę szlag trafi. Potem dowiedziałam się że autor MPZP powedział że on nic do dachów nie ma i mogą być takie i takie. Nic z tego nie rozumiem ale urzędasy klasa wyższa.

Po dzisiejszej rozmowie w starostwie dowiedziałam się że teraz zmieniane są plany zagospodarowania bo w wiekszości były ( wg. mnie buble) nie do przyjęcia przez inwestorów bo były robione na szybkiego. Mozna to wykorzystać i napisać o zmianę . Rzekomo mają być to plany bardziej pod ludzi. Dzis pytałam u nas w gminie i powiedzieli że właśnie plan jest na tapecie i będą zmiany.

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Do satch

Nie umiem wklejać linków więc ci podam tak:

Nie musisz od razu występowac o zmianę PZP. Wystarczy że zwrócisz się do gminy/miasta o akceptację odstępstwa jakie chcesz wykonać. Gmina lub miasto zwróci się do autora planu o wydanie decyzji odnośnie zmiany będącej przedmiotem postępowania.

Ja odstępstwa od PZP załatwiam w ten sposób. Oczywiście wiążę się to zawsze z jakąś opłatą (dowodem wdzięczności ) dla urbanisty, który opracowywał plan i zatwiedza miany. Dla przykładu ostatnio, zmiana dachu z dwuspadowego na czterospadowy w zapisach PZP kosztowała mnie (czytaj inwestora) 400 zł.

Jeszcze jedno - cała operacja z reguły nie trwa dłużej niz 2 tygodnie.

Właśnie teraz w wielu gminach przygotowuje się zmiany do nowych planów zagospodarowania przestrzennego i gminy są otwrte na wszelkie propozycje mieszkańców. Być może u Ciebie też tak jest? Musisz popytać w urzędzie.

O zmianę PZP możesz zawsze wystąpić, ale na fajerwerki bym nie liczył

A jeśli można proszę o radę ;

mam działkę na 17 m głęboką , przyległą do drogi zbiorczej KUZ O SZER 10 m+trawnik 3m+chodnik 3m+ trawnik 3m .

Plan zagospodarowania podaje linię zabudowy : 15 m od krawędzi jeddni , czyli 6m w głąb mojej działki . Jeżeli odsunę się od sąsiada na 4 no nawet na 3 m to wychodzi mi budynek 7-8 m .

Moje pytanie : Czy przy tak szerokich chodnikach i trawniku ta linia zabudowy musi być 15 m ?

Innymi słowy : jakie są minimalne i maksymalne granice linii zabudowy dla dróg zbiorczych .

A i jeszcze jedno : jakiś pal... w rejonie gdzie działki mają po 700-900 m wpisał do planu wskaźnik intensywności zabudowy brutto 0,15 .

Czy to znaczy że mając 700m2 działki mogę mieć powierzchnię zabudowy nie przekraczającą 105 m2 ( trochę mało jak na mój gust )

Czy coś z tym można zrobić ?

A może domagać się od miasta odszkodowania ?

Czy składając wniosek o war zabudowy urząd może zmienić ograniczenia wynikające z planu ?

Z góru dziękuję za pomoc .

witam,

sprawa wygląda tak: mój sąsiad chce wybudować garaż w odległości 1,5m od granicy. ogólnie nie mam nic przeciwko ale chciałby że by w momencie podpisania jego zgody, chce żeby on podpisał moją. i teraz moje pytanie: czy mogę dostać taką zgodę jeżeli do budowy jeszcze mi bardzo daleko (w ogóle jeszcze nic nie zacząłem załatwić)? jeżeli tak to jak ona ma wyglądać? byłbym wdzięczny za jakiś przykład.

Prawdopodobnie jest to dla was błaha sprawa, ale jest kompletnym laikiem w tych sprawach :roll:

pozdrawiam

OSKAR

Proszę o pomoc. Mam WZ, czy UM wyda pozwolenie na budowę w przypadku braku projektu tzw." Operatu wodnego" na wykonanie drenażu opaskowego budynku , pismo z Wydziału Środowiska i Rolnictwa , które uzgadnia ww. inwestycję pod następującymi warunkami: "do drenaży opaskowych należy podłączyć istniejące rurociągi sieci drenarskiej. Podstawa prawna:art. 29 i 65 ust.1 ustawy z dnia 18 lipca 2001r, "Prawo wodne" (Dz.U.nr 115 poz.1229 ze zm.) Na wykonanie drenaży opaskowych należy uzyskać pozwolenie wodno prawne.(podstawa prawna: art:122 ust.1 ustawy "Prawo wodne") Ten projekt będzie opracowany ale czy w momencie składania dokumentów o pozwolenie na budowę jest niezbędny. Przecież wykonując projekt tzw."Operat wodny" /nie ma map drenaży, mam pismo z Z-du Meliorac. i Urządz. Wodn./ trzeba wykonać wykop pod fundament a wtedy odsłonimy główny drenaż.Jeszcze jeden cytat z WZ "W przypadku zmian stanu wód na gruncie lub kierunku spływu wód powstałych po zabudowie właściciel gruntu zobo wiązany jest do przywrócenia stanu poprzedniego lub do wykonania urządzeń zapobiegających szkodom - drenaże opaskowe wokół budynku ( w przypadku kolizji istniejącego drenażu z projektowaną inwestycją należy podłączyć do drenaży opaskowych) - podstawa prawna - art. 29 ust.1., 2., 3. cyt.ustawy.W przypadku konieczności odwadniania obiektów lub wykopów budowlanych oraz gdy zasięg leja depresji wykracza poza granice terenu właściciela, należy uzyskać pozwolenie wodno-prawne na odwodnienie obiektu lub wykopu budowlanego - podstawa prawna - art.122 ust.1 pkt 8 oraz art.124 pkt 6. cyt. ustawy " koniec cytatu.

- Jeżeli gmina ma plan zagospodarowania to na działce rolnej

mogę wybudować siedlisko tylko pod jakimi warunkami - muszę mieć grunt wielkości śedniego gospodarstwa w gminie? i czy ten grunt musi być w gminie?)

Gont

W tej sytuacji jest tak, jak myslisz - musisz miec grunt w tej gminie wielkosci sredniej dla gminy, mozesz dzierzawic.

Witajcie,

Mam pewną wątpliwość, a mianowicie wielokrotnie spotykałam się z opiniami, iż aby uzyskać WZ, w przypadku budowy siedliska, nalezy być właścicielem innych gruntów rolnych, albo być dzierżawcą takowych gruntów. Niesty osoba, an ręce której mój mą chciał złożyć wniosek o WZ, kategorycznie stwierdził, iż dzierżawa nić nie zmienia, ponieważ po wydaniu WZ, możemy taką umowę rozwiązać. Czy istenieje podstawa prawna, którą elwentualnie można temu Panu okazać i tym sposobem wywalczyć WZ?

A jeśli ktoś wie to moze podzieli się ?

Mam zapis w uchwale o miejscowym planie zagospodarowania , w paragrafie : WZROST WARTOŚCI NIERUCHOMOŚCI jest napisane :

Wartość stawki procentowej, służącej naliczeniu opłaty związanej z tym wzrostem wartości nieruchomości określa się dla terenów MN,U - w wysokości 20% .

Co ten zapis oznacza i jakiej opłaty dotyczy te 20% ??

Witam,

mam w MPZP napisane: budynek wolnostojący parterowy z poddaszem uzytkowym, kat nachylenia dachu 30- 45 stopni, intensywnośc zabudowy 0,3, itd.

Pytanie: czy na działce z takim planem mogę wybudowac dom parterowy z poddaszem tylko do adaptacji na "święte nigdy"?, jaki wtedy musze miec strop? jeśli nie drewniany to czy na calości? czy zwykły parterowy dom też jest OK?

Dziekuję z góry za wskazowki dla laika, ktory jest dopiero na poczatku drogi..

Pzdr,

Emmmma

Witam,

mam w MPZP napisane: budynek wolnostojący parterowy z poddaszem uzytkowym, kat nachylenia dachu 30- 45 stopni, intensywnośc zabudowy 0,3, itd.

Pytanie: czy na działce z takim planem mogę wybudowac dom parterowy z poddaszem tylko do adaptacji na "święte nigdy"?, jaki wtedy musze miec strop? jeśli nie drewniany to czy na calości? czy zwykły parterowy dom też jest OK?

Pzdr,

Emmmma

A jeśli nie chcesz poddasza i masz na tyle dużą działkę to postaw sobie parterówkę .

Witam,

Pzdr,

Emmmma

A jeśli nie chcesz poddasza i masz na tyle dużą działkę to postaw sobie parterówkę .

Ok. A co ze stropem?

Emmmma

wicekK:

Dzięki, rozumiem,że poddasze użytkowe w MPZP jest dla chętnych ..

E.

Według mnie plan określa maksymalne gabaryty budynku ( np wysokość ) - mniej można a więcej nie jest dozwolone .

A najlepiej powiedzą Ci w urzędzie - wydział urbanistyki i architektury czy coś w tym rodzaju . Bo może plan jest szczegółowy na tyle że nie dopuszcza innej zabudowy ( osiedle podobnych domków ) i wówczas musisz to poddasze wybudować - czy je wykończysz to Twoja sprawa .

Ja mam taki problem:

mam działke o pow. niecałe 3000m2 z jednej strony wybudowany jest dom, chciałbym wybudować z drugiej strony działki nowy dom ale w planie zagospodarowania ta część opisana jest jako "ZM - tereny ogrodów przydomowych", pozostała część jakieś 70% działki opisane jest jako "MN - tereny zabudowy mieszkaniowej o niskiej intensywności i jednorodzinnej". Czy istnieje możliwość budowy na terenach ZM, jeżeli nie to czy można zmienić te ZM na MN, które obowiązuje na wiekszej powierzchni działki, czy dużo jest z tym załatwiania, jak długo takie sprawy się załatwia, czy lepiej to załatwić przed podziałem działki ?

Witam,

Mam takie pytanie, dotyczące wydania WZ, a mianowicie

chcę nabyć działkę rolną o powierzchni 0,8 ha, która ma dostęp do drogi publicznej, ale niestety w jej sąsiedztwie nie ma działek budowlanych, tak więc jak przypuszczam, będą trudności z jej przekwalifikowaniem w działkę budowlaną, czy może istnieje jakaś szansa na jej przekształcenie?.

Biorąc pod uwagę nikłe szanse na przekształcenie, chcieliśmy otrzymać WZ na budowę siedliska, ale prawdopodobnie zabraknie nam kilku hektarów, średnia w naszej gminie to 4,21, natomiast my posiadamy około 2 i na dodatek nasza ziemia jest położona w zupełnie innej gminie.

Szukając kolejnych rozwiązań, znajomy podsunął nam myśl, aby zadeklarować, chęć prowadzenia na tej działce działalności gospodarczej. Ponieważ mgliście gdzieś takie plany krystalizowały się, a dokładniej mówiąc mieliśmy kiedyś taki pomysł, aby zająć się uprawą krzewów ozdobnych, proszę o informacje, czy deklarując zamiar uprawy krzewów, zwiększymy szanse na otrzymanie WZ i jakie ewentualnie warunki, musimy wówczas spełnić?

czesc ja mam dzialke 82 ary i do uzyskania pozwolenia z gminy czyli planu potrzeba m jeszcze ponad 20 arow wiec dlaczego piszecie o jakiejs sredniej poco komu dzierzawic 4 hektary w mojej gminie do uzyskania pozwolenia musze byc rolnikiem a zeby byc rolnikiem musze miec ponad hektar czy wlasnej czy w dzierzawie byle klasa byla taka sama a pozatym zalatwiam sobie ominiecie tego przepisu bo to wystarczy wykreslic jedno zdanie i juz sprawa zalatwiona reszta jak juz dostane to co chce pa

Bo są dwa pojecia gospodarstwo rolne. Jedno ogólne ponad 1h i prowadzenie gospodarstwa (meldunek w danej gminie) + aktualny MPZP dopuszczający zabudowę siedliskową w danym miejscu, oraz wymogi dla "nowych" chcących budować "zagrodówkę" tj powierzchnia gospodarstwa rolnego wieksza od średniej w danej gminie.

ok, troszkę jaśniej się robi, ale....jeśli mam gospodarstwo i ziemię w innej gminie (spadek po rodzicach) a jestem zameldowana w innej i tam chcę się budować i nabyć działkę rolną, to cóż wtedy począć?

Obawiam się, że zapisy dotycza danej gminy - choć wiem o odstepstwach, ale w określonych przypadkach (ziemia obu była na pograniczu).

Jesli "dodzierżawisz" (nie musisz być właścicielem) brakujące hektary w gminie w której chcesz budowac, to przy dobrej woli urzędu może "zaliczą Ci te hektary z innej gminy. Sprawdź to.

Pozdrawiam