Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witaj OSKAR!

Ja mam podobne pytanie jak Dorota Szymczak.

Jakie dokumenty potrzebne do pozwolenia na budowę oczywiście oprócz tych wymienionych we wniosku.

Mam badanie geologiczne gruntu, 2 odwierty na głębokość 3m, "nie nawiercono poziomu wody gruntowej", /opinie dołączono do wniosku/.

Dołączono mapę z pieczatką Zarządu Dróg i Komunikacji - "UZGODNIONO" obsługę komunikacyjną budynku mieszkalnego w zabudowie zagrodowej przy ul.XXXXX poprzez dz.nr...AM...

Piszę o tym, ponieważ zjazd - wjazd jest z drogi gruntowej nie należącej do ZDiK,

a Pani projektantka wydziwia, chciała na mnie wymusić zrobienie projektu wjazdu /500 zł / oraz "operatu wodno-prawnego", do opaski drenażowej wokół budynku.

ŻYCZĘ WESOłYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA oraz SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU 2007 l

:D

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Mój znajomy rolnik posiada ok 2 ha ziemi, na której stoi jego dom i zabudowania gospodarcze. Chcę od niego odkupić część - 30-40 arów (zgodnie z prawem musi być to powyżej 30 a, bo to ziemia rolna). Moja gmina posiada plan zagospodarowania (nowy, sprzed 3 lat), po wydzieleniu i sprzedaży nie można na tej działce rozpocząć budowy, bo tak stoi w planie. Wiem, że plan zagospodarowania będzie zmieniany (najprawdopodobniej już w przyszłym roku, bo złożono dużo wniosków o zmianę) i ta działka ma pełne szanse stać się działką budowlaną. Ale czy można zacząć budować szybciej, nie czekając na plan. Czy można przyspieszyć, obejść formalności zgodnie z tym, co jest napisane w artykule?

http://dom.gazeta.pl/prawo/1,65547,3106244.html?as=2&ias=3&startsz=x

czy sensowne jest (niby, dla urzędu) wstrzymać się z kupnem, ale:

„Wg. Gazety:

gdy Gmina nie ma planu zagospodarowania przestrzennego (moja ma):

jak z tego wybrnąć?

Znajdujesz rolnika, który chce sprzedać kawałek ziemi, np. 2 tys. m kw. Rolnik występuje o warunki zabudowy dla tych 2 tys. m kw. Aby je dostać, działka musi spełnić kilka warunków. Są to m.in. :

- co najmniej jedna działka sąsiednia dostępna z tej samej drogi publicznej musi być zabudowana; (ten warunek jest spełniony – na działce obok stoi dom i zabudowania rolnika)

- teren musi mieć dostęp do drogi publicznej (jest to działka narożna – ma dostęp nawet do dwóch dróg)

- istniejące lub projektowane uzbrojenie działki ma być wystarczające do rozpoczęcia budowy (w działce przebiega wodociąg oraz gazociąg, na działce obok jest słup elektryczny)

Rolnik dostał warunki zabudowy. Podpisujesz z nim umowę przedwstępną kupna ziemi rolnej.

Rolnik występuje o pozwolenie na budowę. Wylewa fundamenty. Zawierasz z rolnikiem umowę warunkową sprzedaży działki z pozwoleniem na budowę. Warunkową, bo prawo pierwokupu ziemi rolnej, gdy kupuje ją "nierolnik" ma Agencja Nieruchomości Rolnych (korzysta z tego prawa bardzo rzadko).”

Czy w tej sytuacji jest możliwy taki plan? Czy jest on sensowny a jeśli tak, to czy nie niesie za sobą jakichś niespodzianek?

Czy muszę po prostu kupić tę ziemię, złożyć wniosek i czekać na zmianę planu zagospodarowania?

Gość It****

Witam,

mam przed sobą PZP, który określa tak wysokość zabudowy:

"wysokość mierzona od naturalnej warstwicy terenu w najniższym punkcie obrysu budynku do kalenicy..."

Co to znaczy? Odkąd mierzy się poziom budynku? Mam działkę "górkowatą" i garaż będzie w zasadzie na poziomie piwnicy (przesunięty na dół, ale wjazd nie będzie w dół tylko lekko pod górkę). Jeżeli by mierzyć od poziomu garażu to nie zmieszczę się z projektem, a jeżeli od poziomu drzwi to będzie o.k.

Witam

Otrzymałem wypis z Miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego i w jednym z punktów jest napisane:

- Dachy dla wszystkich dla wszystkich typów budynków: symetryczne dwuspadowe lub naczółkowe

Zależy mi na domku z dachem kopertowym, czy istnieje jakaś możliwość aby wybudować jednak taki dom. W pobliżu (w odległości ok 400m.)stoją dwa domy z dachem kopertowym.

Z góry dziękuję

pozdrawiam

Cześć. Mam działkę rolną, która wcześniej była budowlana (wygasły plany), sąsiednie działki (graniczne) nie są zabudowane, w odległości ok. 100 m (dwie działki dalej) jest nowa zabudowa, na moją działkę gmina właścnie doprowadziła kanalizację i przystępuje do budowy wodociągu, czy mogę mieć problemy z otrzymaniem WZ ze względu na brak zabudowy sąsiednich działek? W studium tereny w dalszym ciągu przeznacza się pod zabudowę jednorodzinną.

dziękuję za odpowiedź na poprzednie pytanie :D

mam drugie, a jakże...

gmina posiada plan sprzed chyba 3 lub 4 lat

rok 2006 był rokiem wyborczym, w którym poszło troszkę kiełbasy wyborczej w postaci inwestycji i gmina nie ma pieniędzy na nowy plan

wniosków o zmiany jest ok. 150 (przy 7000 mieszkańców - mała, podmiejska gmina) - część zainteresowanych chce zapłacić, aby przyspieszyć zmianę planu i ruszyć z budowami

przy zmianach do poprzedniego planu gmina pobierała (jak się później okazało bezprawnie) opłaty i musiała oddawać wnioskodawcom, którzy się o to upomnieli pieniądze

czy jest możliwość pobrania od ludzi opłat (w ustalonej poprzez negocjacje wysokości - np.1000 zł, co pokryłoby w znacznym stopniu wydatek gminy) w sposób zgodny z prawem, tak, aby obie strony skorzystały i aby nie skończyło się tak jak poprzednio?

rad_milano

Skoro jest to zapis z planu, to nie ma możliwości budowy dachu czterospadowego. Możesz co najwyżej powiększyć naczółki (w stosunku do dwóch głównych połaci). I tylko tyle.

Iwona Kot

Zobacz mapę zasadniczą (w PODGiK) z nakładka wysokościową. Ustal na niej, która warstwica odpowiada tej definicji.

Dorota Szymczak

Projekt zjazdu musi niewątpliwie narysować osoba z uprawnieniami. A co do wykonania utwardzenia zjazdu, to nie może być to warunek wydania pozwolenia na budowę domu. Gdybym wydawał pozwolenie, to pismo (jego datę i numer) z gminy umieściłbym w części pozwolenia, w której gromadzi się informacje o wszystkich warunkach, które trzeba zrealizować do zakończenia budowy, czyli np. należy zastosować się do warunków wydanych przez ZE, gazownię itp. Projekt zjazdu zrealizujesz przed odbiorem domu, nikt nie będzie zmuszał Ciebie, zebyś zrobiła to przed budową. Przed budową masz tylko zgromadzić "kwity". A co do projektu - to właściciel drogi określa, jaki ma być zjazd. Nikt inny(np. pracownik starostwa przygotowujący pozwolenie) nie może Ci narzucić np. kostki, betonu itp. , bo np. tak mu się podoba.

Danusieńka

Projektantka najprawdopodobniej chce zarobić, albo dać zarobić koledze. Skoro masz uzgodnienia obsługi komunikacyjnej, to to powinno wystarczyć. Odwierty też są dobre - nie zaleje Ci nawet głębokich piwnic...

A co do operatu wodno-prawnego spytaj się w organie wydającym pozwolenie - czy rzeczywiście chcą tego? Wątpię. Wtedy projektantkę na drzewo...

WITAM!

Dzięki OSKAR za odpowiedź. Dokumenty złożone w UM.Teraz oczekiwanie ile będzie trwało?. Na marginesie chcę powiedzieć, że Pan geolog skontaktował nas z osobą, która uprzejmie zadzwoniła do nas i wyjaśniła sprawę drenażu opaskowego a właściwie operatu wodno prawnego. Pan powiedział, abyśmy nie zlecali wykonanie bo to jest nie potrzebne, tylko wyrzucona kasa. Sądzę, że jest to autorytet, zawodowo zajmuje się tymi sprawami.

Witam serdecznie

bardzo prosze o pomoc w takiej kwestii: jesteśmy na etapie złożenia wniosku o warunki zabudowy w trakcie procedury okazało się że nasza działkę oddziela od drogi gminnej pasek drogi sąsiada (w poprzek drogi gminnej). Czy można jakoś szybko załatwić to z sąsiadem formą użyczenia lub służebności czy wymaga to aktu notarialnego czy wystarczy umowa pisemna.

Pozdrawiam ewe

Oskar - dziękuję bardzo za taką szybką odpowiedź - miałam cicha nadzieje ze wystraczy umowa między nami . Swoją drogą to jest jakaś paranoja u nas z tym wjazdem są 3 drogi: gminna , nasza i sąsiada które dziwacznie się łączą (oczywiście nie tak jak powinno być) rodzice mieszkają już tu 30 lat i nigdy to nie było jakoś spoecjalnie potrzebne- teraz my się chcemy budować za rodzicami i wyszedł taki "bubel".

Pozdrawiam

Witam

Mam zamiar kupic dzialke, ktora w lutym obejmie plan zagospodarownia przestrzennego ( bedzie to dzialak rolna). Zlozylem do gminy wniosek o warunki zabudowy dla tej dzialki ( domek jednorodzinny). Warunki dla tej dzialki otrzymam 20 stycznia i beda one dla mnie korzystne.

Pytanie: Czy warunki zabudowy straca waznosc kiedy wejdzie na ten teren plan zagospodarowania?

Co musze zrobic zeby nie stracic mozliwosci zbudowana tam domu?

Witam, mam pytanie. Mam działkę rolną o powierzchni 68 arów, chciał bym utworzyć na niej siedlisko, we wniosku o siedlisko chciałbym umieścić pozwolenie na budowę dwóch budynków gospodarczych i 2mieszkalnych. I teraz schodki: Jak zrobić : chciałbym później tę działkę podzielić i oddać drugą połowę bratu. Czy moje pozwolenie na budowę budynków po podzieleniu danej działki przejdzie na brata.

Wiem , że na jednym siedlisku nie możesz budować dwóch domów mieszkalnych, ten temat już był na FORUM. Może spełniasz warunek "dobrego sąsiedztwa", czyli w promieniu 150m jest budynek. Popytaj w gminie czy są plany przestrz. zagodpod.a jak nie ma to wystąp o "warunki zabudowy". Krok po kroku pytaj. U nas aby budować siedlisko trzeba mieć średnią gruntów rolnych w gminie. :)

I znowu witam Pana Oscara. / chyba nie dam Panu spokoju :wink: /

Teraz mam takie pytanie. Czy do pozwolenia na budowę potrzebne są badania gruntu? W mpzp piszą: badania są potrzebne w przypadku niekorzystnych warunków gruntowych, a w gotowcu piszą o adaptacji fundamentów do warunków gruntowych. To robić czy nie?

Tak też przypuszcałem że nie można, ale czy jeśli bym podzielił działkę, w grę wchodzą takie warianty:

1-mam działkę wyznaczam na niej siedlisko dzielę ją na 50/50,, czy warunki siedliska obowiązują na jednej i drugie dla siedliska (siedlisko pod zabudowe domu i zagrody)

2-mam działkę dzielą ją na 50/50 i dla każdej staram sie o siedlisko by w późniejszym czasie jedna przekazać dla barata

3-staram sie o siedlisko dla jednej buduję dom na jednej, a na drugiej z prawa "dobrego sąsiedztwa"

PS. Planu zagospodarowania nie ma, dla tego gruntu (był w tamtym roku i te grunty nie zostały ujete pod zabudowę), co do warunków siedliska to je spełniam mam troszkie więcej gruntów niż srednia w gimie.

Dziękuję za szybko odpowiedź "Danusieńka"

:D