Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzięki Romi!

Chodzi mi o to czy mając decyzję o war. zab. ter. na właściciela ( nie mnie) pozytywną przy zmanie właściciela ta decyzja jest nadal ważna przy staraniu się o pozwolenie na budowę?

Dodaję, że ta działka rolna ma 22,5 a, i ciężko na niej gospodarzyć klasa ziemi IVa. Oczywiście wniosek na dom jednorodzinny + budynek gospodarczy.

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

romi_25

:oops: Udało mi się to ponieważ często do Pani która prowadziła moja sprawę zaglądałem (co drugi dzień) LUB DZWONIŁEM i to był sposób, potem przyspieszyłem decyzję w Ochronie Środowiska, do Zarządu Dróg nie wysyłała pisma, potem dałem czekoladki i wino na święta i odebrałem WZIZT a potem objechałem wszystkich sąsiadów (14 bo droga jest wspólna) i podpisali mi na ksero że nie będą odwoływać się od decyzji, po czym zawiozłem do Pani od czekoladek, która przystawiła na oryginale, ze decyzja jest ostateczna z dniem...22.12.2003

:evil:

A co będzie z Pozwoleniem na budowę, jak mam WZIZT, ale wystąpię dopiero około 10 stycznia, plan zag. przestrz. wygasł, a zadna z sąsiednich działek nie jest zabudowana, czy na podstawie WZIZT dostanę Pozwolenia na Budowę??? :o

Dziekuje za odpowiedz, zaczynam wszystko rozeznawać- bo praktycznie nie mam zadnych wiadomosci tylko tyle ze moza ja kupic i jest przy drodze głownej(asfalt) najgorsze że najbliższe domy sa daleko, a więc chyba sasiednia działka nie jest budowlana. Ale jestem dobrej myśli.

Jak coś sie dowiem to sie pochwalę.

Pozdrawiam Ryszard

Do A@a i nie tylko.

Czy składając wniosek o wz na dalszym etapie potrzebna jest jakaś zgoda sąsiadów abym mógł postawić dom +budynek gospodarczy?

Jeśli tak to jaka i na jakim etapie?

Pytam bo miałem problem przy wznawianiu granic działki(przy podziale na 2 mniejsze) i trochę się "pożarłem" z sąsiadem.

Z góry dzięki za odpowiedz.

Dzięki Romi!

Chodzi mi o to czy mając decyzję o war. zab. ter. na właściciela ( nie mnie) pozytywną przy zmanie właściciela ta decyzja jest nadal ważna przy staraniu się o pozwolenie na budowę?

Dodaję, że ta działka rolna ma 22,5 a, i ciężko na niej gospodarzyć klasa ziemi IVa. Oczywiście wniosek na dom jednorodzinny + budynek gospodarczy.

Jeśli wz jest na kogoś innego niż na osobę wystepującą z wnioskiem o pozwolenie na budowę to będziesz musiał wystapić do gminy o przepisanie wz na siebie. Da się również przejąć warunki pozwolenia na budowę po ich uzyskaniu przez kogoś innego jeśli dokonasz zakupu gruntu później. Ale najlepiej będzie dla ciebie jesli o wz wystąpisz ty a przed złożeniem wniosku o pozwolenie na budowę dokonasz zakupu działki i o pozwolenie wsytąpisz w swoim imieniu. Tak będzie najszybciej, no chyba że tak nie możesz.

romi_25

A co będzie z Pozwoleniem na budowę, jak mam WZIZT, ale wystąpię dopiero około 10 stycznia, plan zag. przestrz. wygasł, a zadna z sąsiednich działek nie jest zabudowana, czy na podstawie WZIZT dostanę Pozwolenia na Budowę??? :o

Plan jest istotny na etapie wz. Jeśli już je masz to sądze że nie powinieneś mieć problemów z pozwoleniem jeśli spełnisz warunki prawa budowlanego i przepisów technicznych. Pamietaj by wykonać projekt zgodnie z wz.

Czy składając wniosek o wz na dalszym etapie potrzebna jest jakaś zgoda sąsiadów abym mógł postawić dom +budynek gospodarczy?

Jeśli tak to jaka i na jakim etapie?

Z góry dzięki za odpowiedz.

Zgoda nie jest potrzebna bo czegoś takiego już nie ma. Wzamian urząd zawiadamia przy wszczęciu postepowania wszystkich sąsiadów. Mają oni 7 dni na złożenie ew. zarzutów i uwag. Następnie gmina dokonuje analizy, spotrządza projekt decyzji, który następnie uzgadnia z 5(najczęściej) instytucjami. Po uzgodnieniach dostajesz wz. Sądziedzi |(strony) maja 14 dni aby od decyzji się odowłać. Jeśli się odwołają sprawa trafia do Kolegium lub nawet do NSA. Nawet jeśli wygrasz to upłynie dużo wody w rzece. Dlatego dobrze mieć dobrych sąsiadów czego ci życze.

romi_25

Plan jest istotny na etapie wz. Jeśli już je masz to sądze że nie powinieneś mieć problemów z pozwoleniem jeśli spełnisz warunki prawa budowlanego i przepisów technicznych. Pamietaj by wykonać projekt zgodnie z wz.

Jest jeszcze jedna rzecz w WZIZT ustalenia dla mojej działki i dla fragmentu drogi (która występuje też jako działka) w celu zapewnienia spełnienia warunków technicznych (przyłączenia prądu) czy mimo to muszę uzyskać dodatkową zgodę od wszystkich współwłaścicieli na zakopanie kabla w drodze?

Czy prawomocne WZIZT ostateczne bez odwołania się żadnej ze stron nie są równoznaczne z akceptacją na przyłączenie prądu?

Dodam tylko że droga jest prywatna i ma 15 współwłaścicieli!!!

Co o tym MYŚLISZ???

WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO W 2004 ROKU :p :p :p

Byłem już w gminie i powiedzieli mi że muszę być właścicielem działki bo dec. o wz nie przepisuje się.

Jeżeli sąsiedzi wniosą zastrzeżenia ina końcu wyjdzie na moje, to czy mogę żądać od nich jakiegoś odszkodowania?

Witaj

Jeśli wz masz wydane na podstaiwe nowych przepisów (po 11 lipca 2003r.) to art. 63 ust. 5 Ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym brzmi:

"Organ, który wydał decyzję, o któej mowa w art. 59 ust.1, jest obowiązany za zgodą strony na rzecz której decyzja została wydana do przeniesienia tej decyzji na rzecz innej osoby jeżeli przyjmuje ona wszytskie warunki zawarte w tej decyzji....

Możesz się powołać na ten artykuł - niech ci nie wciskają kitu.

Co do odszkodowania to nic mi nie wiadomo na ten temat - raczej nie.

Pozdrawiam

Co tojest linia rozgraniczajaca ulice. Wchodzi 10 m na moją działke. Mam juz pozwolenie . Mogę postawić budynk na granicy tej linii. Jak jest z ogrodzeniem. Czy mogę postawić jakie chcę po uzgodnieniu z zarzadcą drogi czy są jakies ustawowe ograniczenia (tylko ażurowe, nie mur itp.) dot. to oczywisciej tej nieszczęsnej linii.

Witam

To linia przeznaczona pod rezerwe drogi. Z budynkiem musisz się od lini odsunąć zgodnie z wz. Budowę płotu możesz zbliżyć do granicy działki, ale konkretną odległość poda ci zarządca drogi z którym fakt budowy ogrodzenia musisz uzgodnić.

O żadnych ograniczeniach nie słyszałem. Byleby był niższy niż 2,20m bo wejdziesz w kompetencje Starostwa

Pozdrawiam

Jest jeszcze jedna rzecz w WZIZT ustalenia dla mojej działki i dla fragmentu drogi (która występuje też jako działka) w celu zapewnienia spełnienia warunków technicznych (przyłączenia prądu) czy mimo to muszę uzyskać dodatkową zgodę od wszystkich współwłaścicieli na zakopanie kabla w drodze?

Czy prawomocne WZIZT ostateczne bez odwołania się żadnej ze stron nie są równoznaczne z akceptacją na przyłączenie prądu?

Dodam tylko że droga jest prywatna i ma 15 współwłaścicieli!!!

Co o tym MYŚLISZ???

WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO W 2004 ROKU :p :p :p

Na etapie wz nie potrzebujesz takiej zgody, ale nie wiem czy przy pozwoleniu nie będziesz jednak potrzebował - upewnij się w Starostwie.

Teoretycznie tak ponieważ jeśli nikt się nie odwoła to znaczy że się na to godzi, formalnie nie bo wz ustalają tylko warunki zabudowy, nie sprawdzane są tutaj przepisy zgodności z prawem budowlanym i przepisami technicznymi, które są obligatoryjne na etapie pozwolenia na budowę w Starostwie.

Romi,tzn. że bez zgody zarzadcy drogi nie moge wybudowac ogrodzenia w granicy działki ? Czy reguluja to dokładnie jakieś przepisy ? Czy zależy to od widzimisie urzędników od Zarządcy Drogi czy bedzie w granicy, czy 2 metry od granicy czy 5 m od granicy mojej działki. ? A jeśli wszyszy przy drodze maja ogrodzenie w granicach swoich działek.

Jak wygląda sprawa,jeśli jest juz stare ogrodzenie a ja chciałbym je wyremontować tzn . na prawdę postawic nowe, czy to coś zmienia czy to bez znaczenia.

A co jeśli np. powiedzą,ze ogrodzenie ma być np. 5 m od granicy. To przeciez moja własność, wykupią to za odszkodowaniem czy jak? Przeciez to ograniczenie mojej własnosci prywatnej bez oszkodowania?

romi

Pani w urzędzie powiedziała mi że moge to zrobic tak, do zgłoszenia załączam oświadczenie w którym wymieniam właścicieli działki (drogi) i zaznaczam że mam ich zgodę a oświadczenie pod odpowiedzialnością karną, powiedziała że mogę zaryzykować, bo od decyzji oni nie mogą sie odwołać, mogą skierować sprawę do sądu z powództwa cywilnego, może się znależć też taka osoba która nic nie zrobi do momentu wbicia szpadla w ziemię a potem wezwie policję!!!

to mnie przeraża i przerasta, najgorsze że właściciele są upierdliwi bo nie są inwestorami a Państwo nie chce odkupić działki która wydzielona jest pod drogę, bo nie ma kasy, bo kupujac bierze całą odpowiedzialność za drogę ( utwardzenie, oświetlenie itp.) PARANOJA

Co TY na to???może ktoś z WAS miał podobny problem???

Romi,tzn. że bez zgody zarzadcy drogi nie moge wybudowac ogrodzenia w granicy działki ? Czy reguluja to dokładnie jakieś przepisy ? Czy zależy to od widzimisie urzędników od Zarządcy Drogi czy bedzie w granicy, czy 2 metry od granicy czy 5 m od granicy mojej działki. ? A jeśli wszyszy przy drodze maja ogrodzenie w granicach swoich działek.

Jak wygląda sprawa,jeśli jest juz stare ogrodzenie a ja chciałbym je wyremontować tzn . na prawdę postawic nowe, czy to coś zmienia czy to bez znaczenia.

A co jeśli np. powiedzą,ze ogrodzenie ma być np. 5 m od granicy. To przeciez moja własność, wykupią to za odszkodowaniem czy jak? Przeciez to ograniczenie mojej własnosci prywatnej bez oszkodowania?

Budowę ogrodzenia powinieneś uzgodnić. Formalnie budowa bez uzgodnienia jest samowolą. Myśle że każą ci się odsunąć na taką odległość aby była zachowana ciągłość ogrodzeń sąsiednich. Nie znam się na ich przepisach, ale możesz poczytać ustawę o drogach - tam powinny być te odległości.

Jeśli masz już stare ogrodzenie, to może zgłoś do Starostwa remont ogrodzenia, a oni sami wystąpią do zarządcy o uzgodnienie, albo nic więcej nie będą chcieli. Jeśli w ciągu 2 tygodni nie wniosą uwag to możesz przystąpić do remontu.

Wniosek w każdym razie nasuwa się jeden. Musisz popytać w urzędach. Każdy interpretuje przepisy inaczej bo są one często niejednoznaczne.

Jako petent masz pełne prawo nie znać się na przepisach. Jeśli wystąpisz z wniioskiem do nieprawidłowego urzędu to prześlą twój wniosek tam gdzie ma trafić a ty zostaniesz powiadomiony.

Pozdrawiam

Pani w urzędzie powiedziała mi że moge to zrobic tak, do zgłoszenia załączam oświadczenie w którym wymieniam właścicieli działki (drogi) i zaznaczam że mam ich zgodę a oświadczenie pod odpowiedzialnością karną, powiedziała że mogę zaryzykować, bo od decyzji oni nie mogą sie odwołać, mogą skierować sprawę do sądu z powództwa cywilnego, może się znależć też taka osoba która nic nie zrobi do momentu wbicia szpadla w ziemię a potem wezwie policję!!!

to mnie przeraża i przerasta, najgorsze że właściciele są upierdliwi bo nie są inwestorami a Państwo nie chce odkupić działki która wydzielona jest pod drogę, bo nie ma kasy, bo kupujac bierze całą odpowiedzialność za drogę ( utwardzenie, oświetlenie itp.) PARANOJA

Co TY na to???może ktoś z WAS miał podobny problem???

Hmm, każdy interpretuje przepisy inaczej jak widze. Mogę ci powiedzieć jak jest u nas. Jeśli ktoś występuje o wz to na naszym etapie nie jest wymagana zgoda od sąsiadów. Oczywiście mogą się odwołać od decyzji.

Zgoda jest potrzebna na etapie pozwolenia na budowę.

Tyle mogę ci przekazać.

Jeśli będą ci blokować budowę to może spróbój obejść tę drogę - jeśli możesz, lub może udałoby ci się uzyskać zgodę na przyłącz napowietrzny.

Życze wytrwałości.

Do A@a, Romi i innych.

Jestem na etapie kompletowania dokumentacji potrzebnej do złożenia wniosku o wz.

Dzisiaj byłem w wodociągach i moje zdumienie sięgnęło zenitu.

Spytałem się jakie potrzebne są dokumenty aby dowiedzieć się czy do mojej działki jest możliwość doprowadzenia wody z wodociągu miejskiego(biegnie on 3 m. od działki).Odpowiedz zbiła mnie z nóg.

Pani w okienku powiedziała mi, że aby otrzymać promesę(wydają razem z warunkami) na podłączenie do sieci wod. kan. muszę mieć:

- 2 szt. mapki sytuacyjno - wys.

- złożyć podanie

- przedstawić zgodę gminy na podłączenie do sieci wod.kan.

A więc albo ja jestem niedouczony albo coś tu jest nie tak.

Wychodzi na to, że aby się dowiedzieć czy jest możliwość podłączenia się do sieci wod.kan. trzeba mieć zgodę gminy na podłączenie.

Nadmieniam że zgoda taka kosztuje 500 zł.

Czy ktoś może mi to racjonalnie wyjaśnić.

Będę szczerze zobowiązany.

pozdrawiam.