Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jedyny mozliwy scenariusz to taki, że dzielisz działke, na jednej częsci budujesz, drugą część oddajesz (sprzedajesz) bratu z równoczesną sprzedażą, bądź dzierżawą gruntów, tak aby i on "załapał się" na budowę zgrodowa.

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czyli najlepiej było by najpierw podzielić działke na 50/50 pózniej postarać sie o pozwolenie na siedlisko które obejmowało by obie działki (częściowo), zacząć budowe i w miedzy casie oddać drugą dla braciaka (darowizna od tego roku zwolniona z opłat {opłaty tylko notarialnme}) , czy tak by przeszło?

Nie znam do końca szczegółów przepisów prawnych, ale jeżeli Ty możesz budować siedlisko bo spełniasz warunki jako rolnik to buduj. Sądzę, że w obecnie obowiązujących przepisach można część gruntu w formie podziału oddać np. bratu./jest nowe prawo, że można zapisać rodzeństwu jakiś majątek i tu podatek chyba jest b. niski lub wcale pytaj w US/. Jeśli Ty zaczniesz budowę a brat będzie miał kawałek ziemi obok, to może wystąpić o "warunki zabudowy" dla swojej działki /pola/. Było kiedyś pytanie na forum," czy można budować dwa domy na dwóch polach" oczywiście jeden właściciel - odp. niemożliwe, a tym bardziej nie można na jednym polu. :roll:

Mam pytanie do wszystkich: dziś dowiedziałem się z poczty pantoflowej, iż oczekiwanie na zezwolenie budowlane wydłuża sie z powodu tego, iż wodociągi mają opór przed wydaniem warunków. Przez moją działkę (ok. 9 m z frontu) przebiega rura kanalizacyjna. Oczywiście ująłem to w adaptacji czyli dwumetrowy odstęp. Podobno bedą się domagać min. 4 metrów. Oficjalną, pisemną odpowiedź mam dostać za tydzień.

Czy tak mogą? Czy muszę się zgodzić? Czy mogą mi zablokować budowę?

Pozdrawiam

p.s. oczywiście działka jest wg planu zagospodarowania jak najbardziej działką budowlaną.

Może tutaj ktoś jest wstanie powiedzieć na ten temat, generalnie czekami kilka dni na jakiś odzem i nic... kto się zna niech będzie tak łaskaw i coś odpisze.

Dzięki

Znalazłem ładną działkę, która na mapce oznaczona jest jako Ls. Obecnie gmina nie posiada PZP. W wydziale budownictwa w gminie poradzono mi abym zwrócił się do Lasów Państwowych o wyłączenie działlki z produkcji. Niestety do wnioskudo Lasów Państwowych należy dołączyć WZ, a w gminie twierdzą że nie mogą wydać WZ na działkę Ls, i tu zaczyna się błędne koło! Gdzie tkwi błąd czy jest ewentualnie inna mozliwość zmiany klasyfikacji tego gruntu. Nadmienie iż obecny własciciel działki twierdzi że las wyrósł "na dziko", zdaje sie to potwierdzać rodzaj drzewostanu oraz jego gęstość.

CO Z TYM MOZNA ZROBIĆ OD CZEGO ZACZĄĆ?!

Mamy pytanie czy jesli otrzymalismy decyzję o warunkach zabudowy jeszcze przed zawarciem małżeństwa, ale tylko na jedną osobe a o pozwolenie na budowę pewnie będziemy musieli składac razem bo i do kredtu będzie chyba potrzebne na dwie osoby to czy będą z tym problemy , powinniśmy złożyc podanie o zmianę danych w tej zgodzie?

Witam

Mam problem. W miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego jest obszar zabudowy rezydencjonalnej: pow. działki nie mniej niż 2000 m2 w uzasadnionych przypadkach tolerancja nie więcej 20%.

Na tym terenie jest do kupna kilkanaście działek, ale interesuje mnie działka o max pow. 1600 m2.

Czy istnieje jakiś sposób zakupu właśniej działki o takiej pow. ? - mieszcze się w tolerancji.

Co oznacza uzasadniony przypadek? Czy to jest widzimisie urzędnika?

Pozdrawiam

Dziękuję za pomoc

Pendracek, rada jest tylko jedna - przed wejściem w życie MPZP musisz na podstawie tych WZ uzyskać pozwolenie na budowę. Jest to możliwe, ale musisz "operację" dobrze przygotować, gdyż masz najwyżej 1-2 miesięcy (plan wchodzi z reguły po 30 dniach od daty uchwalenia i musi być opublikowany w dzienniku urzędowym województwa).

Asia&Darek, podział działki jest oczywiście możliwy (powstaną działki rolne powyżej 30 arów). Ale co do budowania przez brata na zasadach zabudowy siedliskowej mam poważne wątpliwości. Z dotychczasowych informacji wynika, że może dostać WZ na "normalnych" zasadach (tych z "dobrym sąsiedztwem").

WZ są ustalane dla konkretnej działki/terenu (tzn. jeśli ustalają, że na danej działce/terenie można postawić jeden budynek, to po podziale np. na dwie części nie będzie można, bez zmiany WZ, zbudować dwóch budynków).

Dorota Szymczak, mam problem z odpowiedzią. Wszystko zależy od podejścia i konkretnych warunków. Podejścia - oczywiście urzędu wydającego pozwolenie (Twój, z tego co czytałem do tej pory, jest bardzo drobiazgowy, choć być może w zapisach planu są passusy, które wzmagają czujność urzędników. Np. ten o wysokości wód gruntowych. A teraz o konkretnych warunkach - być może z mapy gleboznawczej wynika albo wysoki poziom wody, albo niestabilne podłoże - i stąd wymaganie badania gruntu. nie wierzę, żeby takie żądanie było rutynowe, dla wszystkich starających się o pozwolenie.

Tomsys, moim zdaniem gmina nie może odmówić zajęcia jakiegokolwiek stanowiska wobec Twojego wniosku o wydanie WZ. Tzn. stanowiskiem może być również decyzja odmawiająca ustalenia warunków. Ale wtedy masz uzasadnienie, możesz się odwoływać, albo np. udać się do lasów państwowych z taką decyzją, gdyż powinno z niej wynikać, jakie uwarunkowania stoją na przeszkodzie - być może właśnie brak "odlesienia".

To, że "las" wyrósł na dziko nie ma w tym przypadku znaczenia. Figuruje jako rodzaj użytku i przy takiej klasyfikacji byłoby tak samo, gdyby pozostało nawet tylko jedno drzewo (przyjmuje się, że liczy się zapis, a niekoniecznie stan faktyczny).

Hitech

Można przenieść WZ.

Odsyłam do art. 63 ust. 5 ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym:

Organ, który wydał decyzję, o której mowa w art. 59 ust. 1, jest obowiązany, za zgodą strony, na rzecz której decyzja została wydana, do przeniesienia tej decyzji na rzecz innej osoby, jeżeli przyjmuje ona wszystkie warunki zawarte w tej decyzji. Stronami w postępowaniu o przeniesienie decyzji są jedynie podmioty, między którymi ma być dokonane jej przeniesienie.

Choć, moim zdaniem, urząd nie powinien aż tak formalizować...

Dsidom

Przy takim zapisie rzeczywiście "uzasadniony przypadek" może być uznaniowy.

Witam!

Mam do pytanie dotyczące trybu uchwalania planu miejscowego. Chciałbym przekonać gminę do zmiany planu tylko w zakresie przepisu ogólnego dotyczącego odległości od granicy lasu. Poprzedni zakaz (Zakazuje się: a/ lokalizacji budynków i budowli w odległości mniejszej niż 25 m od granic kompleksów leśnych) wynikał z przeniesienia zapisu wprost z Rozporządzenia Wojewody dotyczącego Obszaru Chronionego do mpzp. Nowe rozporządzenie, z którego usunięto już ten zakaz, będzie podpisane lada dzień. Wiem, że jak będę czekał na zmiany w mpzp (nowe studium, potem nowy plan) to potrwa to kilka ładnych lat. Może zmiana tylko takiego ogólnego przepisu w mpzp bez zmian przeznaczenia gruntów i innych istotnych parametrów (np. dotyczących możliwej zabudowy) będzie znacznie szybsza? Nie trzeba chyba w takim razie żmudnych studiów urbanistycznych, planistycznych, itp. (a jedynie uzgodnienia z działem ochrony środowiska w urzędzie wojewódzkim)? Czy praktykuje się tego typu zmiany w mpzp? I jeżeli tak, to czy rzeczywiście tryb uchwalania w takim przypadku nowego mpzp będzie znacznie szybszy? Proszę o opinię/radę.

Pozdrawiam Andrzej

Pisałem już wyżej o przepisie, z którego wynika, że jeśli podział nieruchomości jest wykonywany na wniosek właściciela, to z chwilą, gdy decyzja w sprawie podziału staje się ostateczna, grunty przeznaczone pod drogę przechodzą z mocy prawa na własność np. gminy (art. 98 ustawy o gospodarce nieruchomościami). Nie oznacza to jednak, że przechodzą za darmo. Gmina musi za przejętą nieruchomość zapłacić (ustęp 3 tego artykułu). Kiedy i ile - tu w praktyce jest często problem.

Plan zagospodarowania obowiązuje... do uchwalenia nowego planu lub, w sytuacjach ekstremalnych (!!!??? - tak juz raz było), uchwalenia lub zmiany odpowiedniej ustawy przez Sejm, czyli w praktyce, jeśli będzie w niej zapis, że plan przestaje obowiązywać. :evil:

sprawa wyglada tak:

moj przyszly tesc ma sporo gruntow rolnych ktorych w zasadzie juz nie uprawia i chcielibyysmy z moja przyszla zona w przyszlosci przekwalifikowac te grunty na dzialki pod zabudowe.

jak wyglada sprawa gdy grunty te:

* sa w mpzp przeznaczone pod zabudowe

* a jak kiedy nie sa?

dziekuje i pozdrawiam

Witam,

czy ktoś mógłby podpowiedzieć mi jak liczy się powierzchnie kondygnacji przy obliczaniu współczynnika intensywności zabudowy?

Noszę się z zamiarem budowy domu jednorodzinnego parterowego niepodpiwniczonego z nieużytkowym poddaszem.

Urzędas powiedział mi, że powierzchnia po obrysie zabudowy x 2.

Nie mogę się z tym zgodzić.

Kto ma rację?

Mam pytanie odnośnie decyzji o warunkach zabudowy. To znaczy konkretnie chodzi mi o to, czy składając wniosek o wydanie decyzji o warunkach zabudowy muszę już do wniosku załączyć konkretny projekt domu? Z tego co się dowiedziałam to lepiej załączyć taki projekt bo gmina wydając decyzję się na nim opiera i w stosunku do niego wydaje warunki. Coś mi tu nie gra, hmm..?

Jak to jest?

Boję się, że jak załączę konkretny projekt i gmina wyda mi warunki pod niego, a później jednak będę chciała zmienić projekt i co wtedy?

Pozdrawiam

Mikr, o tym już kiedyś było:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=31725&view=next&sid=006eb98e16c591f4cf2f0ffcda914163

Np. maksymalny współczynnik intensywności zabudowy netto to iloraz sumy powierzchni w obrysie budynku wszystkich kondygnacji naziemnych do powierzchni terenu, ale bez powierzchni dróg wewnętrznych.

Klodziki, możesz, ale nie musisz przedstawiać parametrów z konkretnego projektu. Możesz, ale pamiętaj, że gmina może określić warunki zabudowy bardzo ściśle wg projektu i wtedy ewentualne jego zmiany mogą być kłopotliwe. Radzę, żebyś napisał wniosek z pewną tolerancją od... do... poszczególnych wartości, rodzajów dachu itp.