Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mikr, o tym już kiedyś było:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=31725&view=next&sid=006eb98e16c591f4cf2f0ffcda914163

Np. maksymalny współczynnik intensywności zabudowy netto to iloraz sumy powierzchni w obrysie budynku wszystkich kondygnacji naziemnych do powierzchni terenu, ale bez powierzchni dróg wewnętrznych.

Dziękuję za odpowiedź, ale już wcześniej przeglądałem tamte wypowiedzi i są one dla mnie nie wystarczające, albo niestatysfakcjonujące.

Tak naprawdę to nie znalazłem precyzyjnej definicji kondygnacji.

Wg mnie powierzchnia kondygnacji w przypadku poddasza nieużytkowego nie powinna być liczona po całym obrysie stropu i taka przyjmowana do liczenia współczynnika intensywności zabudowy.

Przy współczynniku 0,3 na działce 1000metrowej praktycznie nie można pobudować sensownego domu parterowego dla 4 osobowej rodziny.

Jeśli na dole jest 151 metrów kwadratowych po obrysie to do współczynnika liczą 302 i już przekracza wsp. intensywności zabudowy.

Yelcyn napisał

Mam pytanie do wszystkich: dziś dowiedziałem się z poczty pantoflowej, iż oczekiwanie na zezwolenie budowlane wydłuża sie z powodu tego, iż wodociągi mają opór przed wydaniem warunków. Przez moją działkę (ok. 9 m z frontu) przebiega rura kanalizacyjna. Oczywiście ująłem to w adaptacji czyli dwumetrowy odstęp. Podobno bedą się domagać min. 4 metrów. Oficjalną, pisemną odpowiedź mam dostać za tydzień.

Czy tak mogą? Czy muszę się zgodzić? Czy mogą mi zablokować budowę?

Pozdrawiam

p.s. oczywiście działka jest wg planu zagospodarowania jak najbardziej działką budowlaną.

Bardzo proszę o odpowiedź.... strasznie mnie martwi....

Witam,

odrazu uprzedzam że będzie trochę przydługawo....

Jesteśmy właścicielami 2ha obecnie ziemi ornej (RIIIa 0,2949ha; RIIIb 1,3696ha; RIVa 0,3663ha) w okolicach Wrocławia, w tym roku chcemy zacząć budowę na części tej dużej działki. Wybrany projekt to D09b.

Obecnie sytuacja przedstawia się następująco:

http://img71.imageshack.us/img71/7883/mapapogladowaon4.png

- nasza działka to ta żółta - długi prostokąt

- od drogi powiatowej do naszej działki jest około 30m, w drodze znajdują się wszystkie media tzn: woda, prąd, kanaliza, i tp.sa :wink:

- działki otoczone kolorem czerwonym mają zatwierdzony plan zagosp - zabudowa jednorodzinna http://www.domiporta.pl/details,193,24213-31-S.asp

- działki otoczone kolorem zielonym, są albo zabudowane albo w trakcie zabudowywania.

- wg zasady "dobrego sąsiedztwa" przy zastosowaniu reguły 3x front działki, nasza działka zazębia się z obszarem zakreślonym na zielono do połowy szerokości zielonego obszaru, czyli załapuje się na działkę zabudowaną.

Pierwsza kwestia WZ:

W wydziale geodezji w rozmowie wstępnej nie stwierdzono przeciwskazań do uzyskania WZ. Wiem że w gminie uchwalono Studium zagosp. przestrzennego, znalazłam jego treść w necie, ale bez mapy, czy w gminie pokażą mi ją bez problemów???

Mamy złożyć wniosek, czas oczekiwania ok 4-6mcy.

We wniosku mam podać m.in:

- planowany sposób zagosp terenu: charakterystyka zabudowy i zagosp terenu z podaniem przeznaczenia i gabarytów budynków/ szer elewacji frontowej, wysokość od terenu do okapu, oraz inne charakterystyczne parametry obiektu/ - tu mam problem ponieważ:

nie kupiłam jeszcze projektu bo nie znam wymagań gminy.... po co mam kupować projekt skoro z WZ moze wynikać że nie będę mogła go wybudować?????? :roll: :roll: np D09b ma dach 25stopini a w gminie jest tendencja do dachów spadzistych... Mówię o tym Panu w Geodezji.... na co on, złóżcie Państwo wniosek to się zobaczy....

- charakterystyczne parametry techniczne planowanej inwestycji oraz dane charakteryzujące jej wpływ na środowisko - j.w.

- graficzne przedstawienie chrakterystyki zabydowy jako szkic usytuowania projektowanego bud i jego gabarytów na kopii mapy do celów opiniodawczych.

Jak mam podać takie szczegółowe dane bez projektu, szczególnie że będę robiła w nim zmiany, mogę je sama obliczyć tak szacunkowo, ale czy to wystarczy????

Druga kwestia podział działki

działka ma zostać podzielona, więc występować o WZ przed podziałem czy po? Korzystniej chyba przed chociażby ze wzgl na zasadę "sąsiedztwa" po podzieleniu bowiem budowała bym się w górnej części działki, ale nie przy samej drodze....

Poradźcie od czego zacząć, jak to ugryźć...

Pozdrawiam,

Martadela

W WZ mam dach dwuspadzisty symetryczny. Chciałabym dom w kształcie "L" lub "T". Czy symetria odnosi się do płaszczyzn dachu, chodzi o kąt nachylenia połaci? Bo tak mi się zdaje, a w urzędzie powiedzieli mi że krótszy bok w "L" burzy symetrię dachu. Czy mógłby mi ktoś to wyjaśnić bo interpretacje słyszłam różne.

Witam ! Martadela

Przerabiałam ten temat. Obecnie czekam na pozwolenie na budowę.

Jeżeli jesteś pewna, że otrzymasz WZ wg pkt."dobego sąsiedztwa" to kompletuj dokumenty. We wniosku o WZ składasz mapę do celów opiniodawczych i na tej mapie sama rysujesz .Wymiary domu z zapasem,wpisujesz na ostatniej str,wniosku WZ jest szkic/. Wejdź na str.inter.UM. pobierz druk. Przeglądnij projekty, aby nie było rozczarowań, lecz nie podajesz typ projektu do WZ. Pamiętaj abyś wybrała projektanta z uprawnieniami, ale to w chwili składania o pozwolenie na budowę. Krok po kroku pytaj. :wink:

Jeżeli chcesz podzielić to się zastanów jak, czy wzdłuż pola ,bo musisz mieć dostęp do drogi niezależnie czy polana, a i media są ważne /dzieląc w poprzek czy są media? na drugiej str.?/

Witam jeszcze raz wszystkich, wracajac do mojego powyższego postu, mam pytnie. Czy jeśli zrobił bym tak:

wystąpił o pozwolenie na siedlisko, po otrzymaniu pozwolenia na budowe zaczął bym ją, po wyalniu np. fundamentów pod dom podzielił bym ta działkę na 50/50 i jedną cześć oddał bym aktem darowizny bratu(część z fundamerntami), zaś dla drugiej części znowu starał bym się o pozwolenie na siedlisko. Czy takie coś by dało by się przeprowadzić? Czy może bez takich kombinacji zacząl bym się budować na jednej z podzielonych cześci, a brat mógł by napisać podanie o WZ z tytułu "dobrego sąsiedztwa"?

PS. Mam nadzieję, że nie dokuczam swoimi pytaniami. Pozdro

Ja uważam, że najbezpieczniej byłoby podzielenie 50/50, ale jaki to jest kawałek ziemi?,

-po drugie czy masz średnią gruntów w gminie?

-po trzecie, najpierw występujesz o WZ dla "zabudowy zagrodowej"-siedlisko

-po czwarte, gdy otrzymasz WZ wtedy występujesz o pozwolenie na budowę

Pytaj , OSKAR odpowie, mnie też pomógł.

Myślę, że najpierw musisz podzielić. Dostaniesz WZ, później pozwolenie na budowę /musi być projekt budynku mieszkalnego i gospodarczego/ i jak zaczniesz budować to Twój brat może wystąpić o WZ na swój kawałek ziemi i na podstawie pkt tzw."dobrego sąsiedztwa" powtórzy Twoją drogę ale nie na siedlisko tylko budynek rodzinny. Trochę to potrwa, ale inaczej chyba nie da się. Powodzenia :wink:

Na początek cytat z PZP:

Kształt bryły:
- preferowany horyzontalny. Szerokość traktu określającego maksymalną dopuszczalną rozpiętość dachu nie może przekraczać 9,0 m. dla zabudowy mieszkaniowej;
- rzut poziomy - preferowany prostokątny wydłużony z dopuszczeniem ryzalitów,

Co z prawnego punktu widzenia znaczy słowo "preferowany" - głównie chodzi mi o prostokątny rzut poziomy.

Mogę wybudować dom w kształcie litery L lub T czy nie? A może zależy to od humoru Pani w urzędzie ??

Jeśli tak, to jak liczy się w takim przypadku szerokość traktu? Logiczne było by traktowanie takiej bryły jako składającej się z 2 osobnych traktów - ale w życiu niewiele jest logicznych rzeczy.

Z góry dziękuje za pomoc.

PS. A gdyby ktoś wymyślił jak obejść te 9m to już by było naprawdę miodzio :)

Witam serdecznie

Czy ktoś się orientuje jakie szanse powodzenia ma takie przedsięwzięcie?

Facet ma 1ha działki rolnej we Wrocławiu. Jest tam droga i media, wokół domy jednorodzinne, w oddali bud. wielorodzinne. Dostał warunki zabudowy i pozwolenie na budowę (zabudowa zagrodowa). Chętnie sprzeda nam 30 arów. Czy moglibyśmy to podczas kupna podzielić na małe działki, czy jednak zabudowa zagrodowa narzuca min. powierzchnię nowo wydzielanych działek?

Jeżeli to prawdopodobne, jakie czynności w dalszej kolejności? Czy wystąpienie o WZ dla małej działki, odrolnienie i pozwolenie na budowę?

Mam już taki mętlik w głowie...

Z góry dziękuje za pomoc

Aga

:cry: :cry:

No i klops.

Dzisiaj byłam w gminie i:

- w studium zagospodarowania przestrzennego moja działka widnieje jako rolna,

- przewidziany pod zabudowę jest cały pas działek poniżej tej mojej...

- brak w bliskiej okolicy siedliska, by móc wystąpić o zabudowę zagrodową,

- na siedlisko brak szans, śr. pow. gosp. rolnego w mojej gminie 8,2ha :o ,

- na chwilę obecną w terenie zakreślonym na zielono zabudowana jest tylko 62/9, a wg Pani zajmującej się zagosp. przestrz. stosując zasadę 3xfront działki, sięgamy zaledwie do połowy 61/10

- teren zakreślony na czerwono okazuje się że dzieli się na 2 części "dolna" jest pod zabudowę, ale "górna" czyli 82/1 ROLNA!!!!

Czy mogę coś w tej sytuacji zrobić?

Jak się odwołać?

Czy mogę na własny koszt stworzyć PZP dla mojej działki?

POMOCY!!!!

Witam!!!

Planowałem za jakiś czas zbudować mały domek na działce po dziadkach.Bylem dziś całkiem przypadkiem w urzędzie. i zapytałem czy i jakie są plany dotyczące tej działki.Słyszałem gdy byłem mały o planach budowy jakies trasy w kierunku Nowosolnej w Łodzi.Ale to było kilkanaście lat temu i nic się nie działo.Okazało się jednak że te plany ciągle istnieją.W tej chwili tylko,jak to okrerślił, jako studium ale że nie mam szans na otrzymanie pozwolenia na budowę.plany te istnieją od niepamiętnych czasów i pewnie drugie tyle jeszcze poleżą.Trochę mnie to podłamało bo działka leży w 3/4 na planowanym przebiegu drogi, a miałem nadzieję że uda mi się coś postawić.Teraz bez działki szanse spadły niemal do zera ze względów finansowych.

Mam takie pytanie.

Czy jest możliwość zrobić cokolwiek w tej sprawie jeżeli nie jest to obowiązujący PZP

Czy jestem skazany na czekanie kiedy wreszcie coś zacznie się dziać z planowaną inwestycją gdyż nie mozna nic zrobić na tym terenie ,chyba nawet przyłącza wod-kan

w jaki sposób państwo wycenia działki i wykupuje pod inwestycję

Czy mogę starać się o wykup przez panstwo tej działki wcześniej

Dzięki za każdą poradę!!!!

Martadela

1. Studium nie jest aktem prawa miejscowego. W praktyce - NIE MOŻE BYĆ podstawą jakiejkolwiek decyzji administracyjnej, gmina nie może powoływać się na ustalenia studium odmawiając np. wydania WZ. Studium to opracowanie ustalające ogólne kierunki zagospodarowania gminy, które muszą być uwzględniane, ale TYLKO przy opracowywaniu planów zagospodarowania przez radę gminy.

2. Czy działka będzie "rolna" może ostatecznie rozstrzygnąć MPZP. Jeśli jednak w studium teren Twojej działki jest jednoznacznie zakwalifikowany jako rolny bez prawa zabudowy, to rzeczywiście sprawę należy prowadzić dwuetapowo: na początek zmiana studium, potem uchwalenie MPZP (który musi być zgodny ze studium).

3. Ponieważ z Twoich postów wynika, że gmina (piszę ogólnie, nie typując kto personalnie) nie chce dopuścić do zabudowy Twojej działki, to raczej nie możesz wiązać swoich nadziei z uchwaleniem planu (a w związku z tym inwestować w jego opracowanie). Skupiłbym się na uzyskaniu WZ, niezależnie w jakiej formie - siedliska lub zabudowy opartej na dobrym sąsiedztwie.

a) siedlisko - musisz mieć powierzchnię (jaką i że to nie musi być własność to już wiesz) i być rolnikiem (pojęcie pojemne, jeśli masz gospodarstwo, to moim zdaniem na gminie ciąży obowiązek udowodnienia, że nie jesteś rolnikiem. Takie stwierdzenie musi znależć się w decyzji, np. odmawiającej wydania WZ. Moim zdaniem nie ma szans na jego obronę w II instancji. Zwróć uwagę na art. 52 ust. 3 ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym. Jest tam mowa o inwestycji celu publicznego, ale przepis ten ma również zastosowanie do WZ: " Nie można uzależnić wydania decyzji o ustaleniu lokalizacji inwestycji celu publicznego od zobowiązania się wnioskodawcy do spełnienia nieprzewidzianych odrębnymi przepisami świadczeń lub warunków".

b) dobre sąsiedztwo - a może zachęcisz sąsiada z WZ do zbudowania choćby fundamentów? Będziesz miała dobre sąsiedztwo... no i WZ :lol:

4. Odległość 3Xfront liczy się od granicy Twojej działki, nie np. od jej środka.

Agagaj

Moim zdaniem szanse powodzenia dalszego podziału nie są duże

Przede wszystkim 30 arów to dolna granica działki na obszarze bez planu (patrz - wiele postów tej sprawie na tym forum).

Zanim zaplanujesz dalsze kroki zrób pierwszy: wystąp o opinię n/t wstępnego projektu podziału na interesujące Cię działki.

Wtedy okaże się, czy gmina/miasto jest skłonna/e do zmiany funkcji tego terenu (intensyfikacji zabudowy).

Ale jeśli będzie na to "przyzwolenie", to na pewno nie będzie to oparte na zasadach budowy siedlisk...

Czapel77

Nie do końca na temat, ale przeczytać warto

http://www.gazetaprawna.pl/index.php?action=showNews&dok=1844.29.399.2.20.1.0.1.htm

http://www.senat.gov.pl/k5/dok/sten/oswiad/biela/6902o.htm

A poza tym - treść art. 36 i 37 ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym.

Blokować Twoją inwestycję może plan zagospodarowania albo decyzja o lokalizacji inwestycji celu publicznego. Studium zagospodarowania nie może być podstawą do decyzji.

Dzięki za odpowiedź!!

Czyli jeśli nie ma obowiązującego PZP i tych decyzji jest szansa na otrzymanie pozwolenia budowy? No bo na razie to jest tak jak bym miał działkę ale mogę na niej jedynie namiot rozbić.

Czy powinienem zostać poinformowany o nowym PZP lub tego typu decyzjach jeśli by takie powstały? I czy mam prawo jakiegoś odwołania od nich i zaskarżenia tych decyzji?

Przepraszm za może laicki język ale jestem dopiero na początku "drogi przez męki"

Dzięki za każde info!!!