Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zablokować nie mogą, ale w trakcie podziału niezbedne jest okazanie granic i naczej wznowienie i przy tym muszą być obecni. Do nich wysyła sie zawiadomienia, ale jak w moim przypadku nawet nie pojawili się ale formalnośc musi być :):). Wpisuje się tylko do protokułu że nie przybyli :):) :)

Powodzenia :lol:

Powodzenie się przydało :wink: Dysponuję obecnie prawomocnym podziałem :)

Pytanko do oskara

1.Czy żeby postawić płot trzeba mieć pozwolenie na budowę?

2.Czy w gminie gdzie brak jest MPZP architekt poprzez swoje widziemisie moze zakwestnionować projekt budynku? (tzn. szerokość, wysokość, spadek dachu itd. od razu napiszę że chodzi o budowe zagrodową- siedliskową i najbliższe sąsiedztwo jest jakieś 300m)

P.s

Dawno tu nie byłem :p

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pewnie już setka ludzi o tym pisała, ale ja dopiero się zalogowałam i bardzo zależałoby mi na odpowiedzi teraz - nie bardzo mogę czytać wszystkie wpisy.

W ramach działki wydzielono pasek pod służebność przejazdu i przejścia. Czy od linii tej służebności (która wkońcu nie jest osobną działką) budynek musi stać w odległości 4 m? Nie ma możliwości "ślepej ściany" od tej strony, więc 3m odpadają z góry. Będę wdzięczna za wszelkie opinie, bo ustawodawca chyba się nie zajmuje takimi szczegółami, a w każdym razie nic nie znalazłam.

Vittorio

Ad 1. Nie, nie trzeba pozwolenia. Konieczne tylko zgłoszenie zamiaru budowy płotu od ulicy (od strony sąsiadów już nie).

Ad 2. Nie, nie może zanegować konkretnego projektu. Ale oczywiście można tak określić WZ, że pewne projekty będą niemożliwe do realizacji. Jaki jest sposób obrony?

a) rozmowy i negocjacje, może nawet z przełożonym architekta,

b) odwołanie się od decyzji ustalającej WZ do SKO. Nie musisz wykazywać się dobrym sąsiedztwem, ale dla potrzeb odwołania znajdź w bliższej lub dalszej odległości domy podobne do tego, który Ci się podoba i użyj m.in. tego jako argumentu (harmonijne kształtowanie przestrzeni).

Kasztanka 666

Moim zdaniem musisz zachować odpowiednią odległość (3 lub 4 metry) od granicy działki, a nie od linii, gdzie kończy się służebność (nie stanowiąca osobnej działki).

Dziś przeżyłem pierwsze załamanie a pisząc po ludzku szlag mnie trafił....

Po kolei:

Znalazłem działkę, uzgodniłem cenę z właścicielem(geodetą zresztą), podpisałem z nim umowę przedwstępną. Następnie kupiłem projekt Barwnego i oddałem go do adaptacji a w międzyczasie dostałem kredyt w dniu 29 grudnia 06 (szczęśliwy byłem bardzo bo załapałem się na ulgę odsetkową).

Podpisując umowę - wiedziałem o rurze przebiegającej ok. 9 m od frontu mojej działki, ale nie przeszkadza to mi - "odszedłem" z projektem na 2 m a mogę nawet i na 4 metry (działka ma długość 41 m).

Moje biuro projektów złożyło wszystkie papierki do Starostwa oraz m.in. do Kanalizy o warunki zabudowy. Dziś właściciel działki (bo na niego złożone wnioski aby przyśpieszyć procedurę) otrzymał pismo z Kanalizy następującej treści:

Uprzejmie informujemy, iż Pański wniosek wysyłamy na drzewo i nie wydamy żadnych warunków dopóki: Pan i właściciele 8 sąsiadujących działek (przez które przebiega rura) nie doprowadzi Pan do przesunięcia rur poza obszar działek na swój koszt.

Rura należy do Kanalizy..... normalnie groteska gdyby osobiście mnie to nie bolało......

Pisemko to podparli pismem datowanym na 1997 rok gdzie wnieśli uwagi do planu zagosp. przestrzennego, które NIE ZOSTAŁY uwzględnione i działka (ki) są w planie działkami BUDOWLANYMI.

W poniedziałek właściciel działki idzie na rozmowy do Kanalizy.

Czy macie jakieś sugestie? Jakąś pomoc - jak rozmawiać, jak negocjować, jak żądać? Boję się, że będzie to trwać i trwać i trwać....

Wstępnie poradzono mi dwie drogi: pokojową: czyli deklaruję grzecznie, że chłopaki z Kanalizy mogą wejść zawsze na działkę aby naprawić ewentualną awarię, odejść o 4 metry (więcej nie mogę bo południe mam z tyłu domu i tam ma być ogród.

wojenną: czyli właściciel działki występuje o usunięcie rury, podaje Kanalizie jakiś czas i jednocześnie żąda dużej opłaty dzierżawnej za rurę. Jako ciekawostkę dodam, iż właściel ma z sobą wyrok SN w identycznej sprawie, który chce wykorzystać w negocjacjach z wodociągami....

ehhhhh..... nikt nie mówił, że będzie łatwo, ale......

Witam

Jestem właścicielem działki o pow. 39 arów. Działka spełnia wszystkie warunki działki budowlanej, mimo to w planie miejscowym gminy została uznana za tereny rolnicze. Czy na takiej działce mogę się budować. W gminie twierdzą, że nie, gdyby nie było planu miejscowowego dostałbym warunki zabudowy a tak to kaplica. Twierdzą, że muszę mieć 3,5 ha ziemi (średnia w gminie) abym mógł się budować na zasadzie siedliska rolniczego. Nadmieniem, że ziemia ma V klasę. Mam wieć pytanie, czy ujęcie w planie miejscowym terenu jako rolniczego wyklucza możliwość budowania nawet jeżeli działka spełnia wszystkie wymogi działki budowlanej wymagane w ustawie o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym. Prosze o odpowiedź .

Darek_Skwarek,

w 99% raczej jestes bez szansy. jak ci powiedziano bez MPZP mozliwie tak na siedlisko, albo pod WZ (dobre sasiectwo).

najwyzej jesli chcesz to pocznij nowe starania o nowy MPZP, ale chyba nie dla 3000 m/2.

odpusc sobie.

Oskar 0259 chyba potwierdzi !!!

pozdrawiam

wyciag-bud

http://www.wyciagi-budowlane.com

Yelcyn

W podobnej sprawie (dotyczy ZE - linii i przyłączy na działce) wybrałem ścieżkę wojenną (żądanie usunięcia na koszt ZE). Jak to się skończy - zobaczymy (sprawa w toku od lutego 2006, przede mną jeszcze rozprawa przed sądem cywilnym, wynik nieprzewidywalny w związku z nieprzewidywalnymi ostatnio wyrokami Sądu Najwyższego). Co z tego wynika dla Ciebie? Jeśli masz czas (tzn. nie musisz szybko budować) możesz powalczyć - z dużą moim zdaniem szansą na wygraną.

Ale działania monopolistów właśnie na tym polegają - inwestor w przymusowej sytuacji jest w stanie zrobić wiele (tzn. wykonać przebudowę nie swojego urządzenia na swój koszt).

Decyzję musisz, niestety, podjąć sam. Żądania "kanalizacji" maja wszelkie cechy uzurpacji - przypisywania sobie prawa, którego się nie posiada, ale być może jeleń (czyli Ty) przyciśnięty terminami zgodzi się?

Darek_Skwarek

No cóż, Twoje nieszczęście (to niewłaściwe słowo, ale taki jest sens Twojej sytuacji) polega na tym, że działka jest na obszarze, na którym obowiązuje MPZP. Tu nie ma dyskusji (tzn. jak w przypadku WZ możliwości wywalczenia swego w "negocjacjach" z przygotowującymi decyzję o WZ, czy też w II instancji). Plan jest, sposób zagospodarowania Twojej działki został określony i może to zmienić tylko zmiana planu.

Niestety, nie ma znaczenia "dobre sąsiedztwo", dostęp do mediów itp.

Viktoria271199

Masz (niestety) rację.

Przy okazji współczuję sytuacji w której się znalazłeś (inny wątek - powtórna sprzedaż tej samej działki, którą "wstępnie" nabyłeś). Rozstrzygnie oczywiście sąd (choć wyrok nie jest już tak oczywisty, biorąc pod uwagę chwiejną linię orzecznictwa polskiego sądownictwa). Moim zdaniem raczej nie uda Ci się odzyskać planowanych zysków wynikających ze wzrostu wartości działek, ale powalczyć (w związku z "wystawieniem" Ciebie przez sprzedającego) powinieneś.

Pomóżcie bo mam problem , w zeszłym tygodniu odebrałam wreszcie warunki zabudowy po długich czterech m-cach czekania myslałam że poczekam jeszcze dwa tydgodnie i będę składała o wydanie pozwolenia na budowę a tu nici mam czekać nie dwa tygodnie a może i ponad m-c!!!!na zwrotki ! wiadomo jak działa nasza poczta sprawa pewno znacznie się przeciągnie :) w gminie nie ma z nimi o czym rozmawiać bo robią łaskę że zyją ich to guzik obchodzi że mi sie spieszy!czy naprawdę będę musiała tyle czekać czy jest jakis sposób zeby to obejść?

Bede wdzięczna za odpowiedz.

Oskar, to znowu ja :cry:

1. Złozyłam papiery o pozwolenie, nie mam szans w tym roku (tak sądzę), nie chcę ich wycofać, bo w końcu stoję w kolejce no i nie uśmiecha mi się składać według nowych, nieznanych jeszcze, zasad. Mogę kawałek tego złożonego projektu (np pomieszczenie gospodarcze) wybudować na zgłoszenie. Jest to INTEGRALNA część złożonego projektu. Czy mogę złożyć to zgłoszenie, budować sobie swój kawałek a potem jak dostanę pozwolenie NA CAŁOŚĆ dobudować resztę (np robiąc inwentaryzacje, albo po prostu budować dalej) czy muszę wycofać tamte papiery i złożyć o pozwolenie na rozbudowanie pomieszczenia gospodarczego (tego wybudowanego na zgłoszenie) do mieszkalnego z zaznaczeniem na projekcie części istniejącej, tej gospodarczej. Właściewie pytanie brzmi - jak zrobić pierwszą wersję, bo druga mi baardzo skomplikuje życie (przerobienie projektu, nowa mapa, pewnie nieaktualne pieczątki)

2. Ile jest ważny wypis i wyrys?

Pozdrawiam i liczę, że może coś wymyślisz. Ja nie mam już siły na urzędy

Ewa

b) dobre sąsiedztwo - a może zachęcisz sąsiada z WZ do zbudowania choćby fundamentów? Będziesz miała dobre sąsiedztwo...

oskar0259 - czy sugerujesz, że 'dobre sąsiedztwo' jest już sąsiedztwem na etapie fundamentów?

post dla mnie bardzo ciekawy, bo Martadela walczy z tą samą gminą, a mi pewnie ta sama pani w gminie powiedziała, że dobre sąsiedztwo to przynjamniej stan surowy zamknięty.. :roll:

adela

Warunki zabudowy to nie jest pozwolenie na budowę. Teraz musisz pozbierać dokumenty takie jak: zaadaptować projekt do działki - przez uprawnionego projektanta . Skladasz w urzędzie 4 egz projektów wraz uzgodnieniami z ZUD, projekt wjazdu - jeśli jest wymagany. Na wydanie pozwolenia na budowę urząd ma termin 65 dni, a potem 2 tygodnie uprawomocnienia się a następnie zgłaszasz budowę i w ciągu 7 dni jak nie będzie żadnych zastrzeżeń zaczynasz budowę. Powodzenia :wink: Nie rób nic bez zgłoszenia lub pozwolenia bo chodzą i sprawdzają, mój znajomy zdjął wcześniej humus i musiał zapłacić grzywnę

Cytuję samą siebie z 2 wątku, co by wiadomo było jakie są efekty mojej paplaniny z urzędami:

Witam,

tak jak zapowiedziałam wydzwaniałam do gminy, powiatu i starostwa co 2 dzień.

I oto to co udało mi się wydobyć z czeluści urzędowych:

1. Budując siedlisko, nie obowiązuje mnie zasada 3xfront działki :D - opinia wydziału urbanistyki w starostwie,

2. Budując siedlisko mogę się wybudować nawet w szczerym polu :D - opinia wydziału urbanistyki w starostwie,

3. By mieć prawo do zabudowy siedliskowej muszę mieć min tyle ha ile wynosi średnia, czyli 8,2ha - grunty mogą być z 2 sąsiadujących ze sobą Powiatów,

(4ha juz mam, resztę jak mi zaproponowała Pani w wydziale ds rolnictwa wydzierżawię w ostateczności od Agencji RR lub od Lasów Państwowych, tu ciekawostka, jezeli ktoś ma dzierżawę a brakuje mu tego że płaci podatek rolny to dzierżawiąc od Lasów P. uzyskuje się prawo płacenia podatku... tzn widnieje sie w urzędzie jako płatnik)

4. By zostać uznanym za rolnika muszę.... i tu uwaga: WIDNIEĆ JAKO PŁATNIK PODATKU ROLNEGO OD MIN 1ha i wtedy urząd gminy wystawi mi zaświadczenie o byciu rolnikiem :D

5. Nie muszę mieć meldunku w gminie składając paiery, bo wiadomo że się zamelduję jak wybuduję siedlisko :D - opinia wydziału urbanistyki w starostwie

6. Dla siedliska nie ma ustalonych żadnych proporcji budynków mieszkalnych do gospodarczych, także np garaż jest idealnym budynkiem gospodarczym i np wiata drewniana na 3 auta o pow ok 42mkw też :D.

Dzisiaj jestem szczęśliwa, w swej wiedzy... i nie wiedzy... tego co jeszcze mnie czeka....

Witam,

Mam pytanie czy zabudowa zagrodowa i siedlisko rolnicze to jedno i to samo ?

Mamy działkę rolną , w planie zagospodarowania jest na niej możliwość zabudowy zagrodowej , czy w tym wypadku musze miec sr hektarow w gminie , jestem rolnikiem , tzn mam gospodarstwo ale w sasiednim powiecie

pozdrawiam

Kasia

Witam Oskar

Znowu mam pytanie z serii mądrych :wink: Z wiadomości jakie dzisiaj dostałam będę musiała zrobić drenaż dookoła fundamentów. Projekt zrobi osoba z papierami. Moje pytanie jest taki: projekt drenażu muszę namalować na mapie projektowej i tak samo jak różne przyłącza uzgadniać w ZUD-ie?

Pozdrawiam.

:lol:

Dorota.

Witam!

Lorifactor i Dorotę . Odpowiadam z własnego doświadczenia. Będę budować dom w zabudowie zagrodowej /to potocznie siedlisko/.Ja musiałam spełnić warunek: śred. gruntów w gminie. Podobno grunty w sąsiedniej gminie uwzględnią.

Jeżeli chodzi o drenaż opaskowy wokół budynku, również w WZ ma zapisane wykonanie . Osoba uprawniona wykonuje tzw. "Operat wodnoprawny" /to opis i rysunki , całość zszyta w teczce/, na mapie do celów projektowych rysuje przebieg drenażu - cena około 800,-zł/ Operat w 2 egz. złożyłam w Wydziale Środowiska i Rolnictwa UM - opłata 217,-zł. Nadmieniam, że wycofałam dokumenty z UM o pozwolenie na budowę, ponieważ nie miałam tzw. operatu wod-praw., a urzędniczka twierdziła, że muszę to dołączyć, w przeciwnym razie mogę mieć odmowę na budowę. Na ten operat Wydz.Środ.i Roln. ustawowo ma 2 m-ce wydania pozwolenia wod.praw.