Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Siago

najpierw poczytaj wątek tommay żebyś się zorientowała co możesz zrobić i ustawę o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym na temat procedury sporządzania planu miejscowego, żebyś była partnerem do rozmowy z urzędnikiem.

Jak czegoś nie zrozumiesz albo coś będzie niejasne - pytaj

Jeśli plan jnie był wyłożony do publicznego wglądu to moim zdaniem załatwisz swoje szybko, jeśli zaraz będzie uchwalany, to będziesz skarżyć plan, będzie b. trudno wygrać - pod warunkiem że to czego chcesz jest w studium gminy

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam serdecznie,

Dostałam z gminy decyzję o WZ na rozbudowę i nadbudowę istniejącego budynku mieszkalanego, zburzenie starego i wybudowanie nowego budynku gospodarczego. Decyzja jest prawomocna. Ale teraz mi się odmieniło i chciałabym wyburzyć istniejący budynek mieszkalny i zbudować nowy od podstaw. I nie wiem jak to "ugryźć", pani w gminie powiedziała, że muszę od nowa wystepowac z wnioskiem o WZ. Zastanawiam się czy nie ma jakiejś innej możliwości (poza znajomościami i łapówkami). Przecież nowa decyzja będzie prawie identyczna z obecną, którą mam, tylko zamiast słowa rozbudowa bedzie budowa. Proszę o jakieś podpowiedzi i rady.

Z góry serdecznie dziękuję,

Może mi ktoś pomoże, bo nie mogę ruszyć z projektem. Chodzi o zapis w MPZP - dach dwuspadowy symetryczny. W urzedzie powiedziano mi (dyrektor) że dom w kształcie "L" odpada. Wg mnie symetria dachu to jednakowy kąt nachylenia głównych płaszczyzn dachu. Jeżeli ta druga część dachu będzie miała kalenicę poniżej głównej kalenicy to tez nie może być? Proszę o kompetentną pomoc bo coś nie wierzę w interpretację urzędu.

witam,

odmowino mi wydania warunkow zabudowy na nastepujacej podstawie:

"Wszystko byłoby w porządku ale, jakiś czas temu gmina uchwaliła studium na tym terenie, z którego wynika obowiązek do wykonania planu przestrzennego zagospodarowania. A w takim przypadku wydanie decyzji WZ jest niemozliwe. Potwierdził mi również, że tę III klasę dałoby się radę przepchnąć, ale niestety jest to studium. Odwołanie nie ma sensu."

czy moge cos zrobic ? odwolywac sie czy czekac na MPZP?

pozdrawiam

http://www.wyciagi-budowlane.com

http://www.n-n-m.pl

Moi znajomi są zainteresowani kupnem działki. Jest jeden problem: właściciel sąsiedniej zabudowanej działki nie zyje, nie miał bliższej rodziny, a jacyś ewentualni spadkobiercy są za granicą- czy będzie można otrzymać dla działki interesującej ich działki, sąsiadującej z tą "osieroconą" działką otrzymać WZ, a później pozwolenie na budowę? Wątpliwośc budzi jedna kwestia: wszelkie pisma wysyłane z gminy czy starostwa będą od jednego z sąsiadów wracać nieodebrane- czy to może mieć wpływ na udzielenie WZ lub pozwolenia na budowę?

Moi znajomi są zainteresowani kupnem działki. Jest jeden problem: właściciel sąsiedniej zabudowanej działki nie zyje, nie miał bliższej rodziny, a jacyś ewentualni spadkobiercy są za granicą- czy będzie można otrzymać dla działki interesującej ich działki, sąsiadującej z tą "osieroconą" działką otrzymać WZ, a później pozwolenie na budowę? Wątpliwośc budzi jedna kwestia: wszelkie pisma wysyłane z gminy czy starostwa będą od jednego z sąsiadów wracać nieodebrane- czy to może mieć wpływ na udzielenie WZ lub pozwolenia na budowę?

Każdy może wystąpić o WZ dla działki, nawet nie będąc jej właścicielem. Natomiast aby otrzymać pozwolenie na budowę trzeba być właścicielem działki. Pozdrawiam!

To oczywiste, że WZ można otrzymac nie będąc włascicielem, a pozwolenie na budowę dopiero po zakupie działki.

Pytam o to czy można otrzymać te dokumenty w sytuacji gdy jeden z sasiadów nie odbiera korespondencji , a wiec i pism z gminy wysyłanych przy opracowywaniu WZ nie odbierze, nie odbierze również zawiadomienia ze starostwa o opracowywaniu pozwolenia na budowę.

Witam,

może ktoś będzie w stanie mi pomóc: zastanawiamy się ze znajomymi nad zakupem działki, w warszawskiej białołęce. Niestety nie ma mzpp, czekamy na warunki zabudowy - jednak wlasciciel chce z nami wczesniej podpisac rezerwacje (chętnych jest więcej). Moje pytania są następujące:

- gdzie jeśli nie ma MZPP mogę gdzieś uzyskać informację o minimalnej wielkości działki pod bliźniaka?

- Czy jeśli w warunkach zabudowy będzie zgoda budowy na działce bliźniaka (nasz warunek) a minimalna wielkość działki nie będzie pozwalała na podzielenie danej działki, jak wygląda kwestia budowy bliźniaka? Czy jest to współwłasność? Jak wygląda kwestia KW, hipoteki, kredytu?

Z góry dziękuję za pomoc - mam nadzieje, że są na forum osoby, które zdobywanie tej wiedzy mają już za sobą.

Pozdrawiam,

emka

Witam, jeszcze raz wszystkich, mam do was jeszcze pare pytań:

1. okazuje sie ze w mojej gminie srednia gos. rolnego to 15,7 ha a ja mam tylko 10,12 ha.- pytanie mogę wziąc ziemię w dierżawę ale umowa o nią musi być zawarta i poświadczona urządowo(notariusz czy gmina) czy też wystarczy tylko pisemna miedz mną a dierżawcą.

2. urzędnik powiedzial mi, że jeśli bedzie ona z tego roku zo zajdzie podejrzenie że to umowa lipna i moga mi wniosek odrzucić (jest taki przepis)

3. Jak wypelnić taki wniosek(może jakiś poradnik czy wzór)

4.Czy istnieje jeszcze inna możliwość starania się o siedlisko oprócz wymaganej średniej gminy?

5.Naprzeciw mojej działki po drugiej stronie drogi stoją już zabudowania domy i budynki gospodarcze, po mojej stronie nie ma żadnego budynku.

Pozdrawiam

Otrzymałem warunki zabudowy w których jest następujący zapis:

Projekt w zakresie rozwiązania szczegółów technicznych wynikających z lokalizacji zabudowy na granicy działki sąsiedniej uzgodnić z jej właścicielem.

Czy ktoś się z takim zapisem spotkał? Bo ja się obawiam, że mój sąsiad powie, że się na tym nie zna i nie podpiszę (tak do końca nie wiem co on ma podpisać, projekt architektoniczny?). Jak myślicie warto się odwołać?

Posiadam pole o pow. 1,36 ha przelicz. na które składają się 3 dzialki, kazda w innej nie sasiedniej miejscowosci.Jestem zameldowana w miejscowości sasiadujacej tylko z jedną z nich.Chcę wybudować dom właśnie na niej choć jest to działka rolna III kl bez prawa zabudowy.Gmina posiada plan zagospodarowania przestrzennego.Czy mogę wystąpić o pozwolenie właśnie ze względu na bycie rolnikiem ?

Pomóżcie mi bo oszaleje niedługo!

Napisze w czym problem : 17 stycznia otrzymałam WZ , zgodnie z prawem są one prawomocne ze ,,stempelkiem,,że zwrotki wróciły sąsiedzi nie wniesli protestu(w moim przypadku nikt nic nie wniesie):)

Ponieważ wiedziałamjak u mnie działa poczta i ile się czeka na takie zwrotki postanowiłam że złoże wniosek o wydanie Pozwolenia na budowę bez tego stempelka, a nuż się nie dopatrzą ! a w międzyczasie jak zwrotki wrócą to uzupełnie im wniosek o tą pieczątkę. No i czekam,czekam i do dziś doczekać się nie mogę zwrotek do dziś nie ma !!!!! Gościu w gminie dopatrzył się braku pieczątki i prosił o uzupełnienie wniosku o nią (mam mu pokazać w przyszłym tygodniu). Na zwrotki dalej czekam , facet który prowadził moją sprawę WZ napisał już reklamację z półtora tygodnia temu na pocztę ale Bóg jeden raczy wiedziec ile ja będę czekała!?

Co ja mam teraz robić?

Jak przez tydzień nie wróci ta zwrotka i ja nie pokaże podpisu na WZ to odwalą mój wniosek o wydanie pozwolenia na budowę?

Czy to jest moja wina że na poczcie jest pieprznik i im zginęło?! dlaczego ja mam za to cierpieć? Mnie się terminy na głowę walą , budowę mam zaczynać w połowie kwietnia , majstrzy umówieni, ludzie poratujcie? może spotkaliście się z taką sytuacją i wiecie co poradzić? może napisać jakies pismo do gminy że to nie z mojej winy żeby wniosek o pozwolenie rozpatrywali a ja im stermpelek dołącze, przecież wiadomo że jakby ktoś z sąsiadów złożył odwołanie to już by to dawno zrobił!

wiem napewno że po otrzymaniu pozwolenia biorę na własny koszt firmę kurierską żeby dostarczyła ludziom listy, słyszałam że tak można :)

Co robić?

Witam serdecznie,

Mam problem z działką w Warszawie. Działka 1100 m2 rolna. Moje pytanie jest następujące: jaki jest proces przekształecenia działki pod budowę? Według studium zagospodarowania przestrzennego jakie znalazłem na stronie UM W-wa działka jest na terenie, który będzie przeznaczony pod zabudowę jednorodzinną. Ale co teraz? Czy muszę czekać aż zostanie uchwalony plan zagospodarowania przestrzennego dla W-wy? czy być może istnieje jakiś inny proces? Niestety jak byłem w gminie Ursynów to niczego się nie dowiedziałem powiedzieli: "że oni odralnianiem się nie zajmują..." :evil: i wysłali mnie do głównego architekta miasta... Pomóżcie i podpowiedzcie jakie dokumenty są potrzebne i gdzie się udać.

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Asia&Darek

Składajcie wniosek o WZ do gminy.

Sądzę, że jeżeli są domy po drugiej str. drogi to nie powinno być problemu z uzyskaniem WZ. Ustawa mówi, że jeżeli jest zabudowa sąsiednia tzw. "dobre sąsiedztwo" w promieniu 3 x 50 m, przyjmuje się szerokość dziłki 50mx3 czyli 150 m.Wydział architektury wykonuje tzw. analizę graficzną , rysuje na mapie do celów opiniodawczych kwadrat a w tym kwadracie jak są domy to jest spełniony warunek. Przecież nie każdy rolnik jest "wielkohektarowy".Wpiszcie w google i poczytajcie ustawę z marca 2003r. o planowaniu i zagospodarowaniu przestrznnym. I nie dajcie się spławić urzędnikowi, uważam , że jest spełniony warunek zabudowy sąsiedzkiej.

Dzialka rolna 3000m^2, ladna w kwadracie.

Niepokoi mnie I klasa gruntu (tak twierdzi sprzedajacy, bededzie to okreslone w wypisie z rejestru gruntow?) Czy moge pozniej spodziewac sie problemow z wylaczeniem czesci dzialki z produkcji rolnej? Oczywiscie nie planuje wylaczenia wiekszej czesci niz 0,05ha.

Dzialka ma wydane warunku zabudowy pod cele mieszkaniowe dom okolo 200m^2, ja planuje budowac okolo 100m^2.

W gminie twierdza, ze nic nie trzeba "odrolniac" i ze wystarczy zlozyc wniosek o pozwolenie na budowe, ale czy oby na pewno?

Z tego co mi wiadomo, nie trzeba nic odrolniac, tylko wylaczyc z produkcji rolnej czesc zabudowana na ktorej znajduje sie budynek i ew. dojazdy podjzady itd.

Do 0,05ha (500m^2) odbywa sie to bezbolesnie dla kieszeni.

Jedyne co mnie zastanawia to czy po uchwaleniu nowe planu zagospodarowania i zmianie przeznaczenia dzialki np. na budowlana celem jej podzialu moze byc koniecznie wylaczenie z produkcji rolnej calosci, co juz moze byc kosztowne a w wypadku tak wysokiej klasy gruntu wrecz kosmicznie drogie.

Niestety nie wiem, czy moj tok rozumowania jest wlasciwy?

zgadza się, ale

nie spotkałam się z sytuacją, że grunty kl. I w mpzp były przeznaczone pod inną funkcję niż rolna lub rolna z dopuszczeniem MR

Ale gdyby...jak będzie nowy plan zp z MN na tym terenie a Ty będziesz chciał podzielić na działki i np sprzedać (pow. działki będzie w ustaleniach przyszłego planu) to wyłączać z produkcji rolnej będzie ew. przyszły właściciel. Jeśli nie będziesz chciał dzielić i sprzedać to nie musisz wyłączyć z produkcji reszty