Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chyba sobie sam odpowiedziałeś na pytanie, jeszcze jedno - może ci się przyda

ustawa gospodarce nieruchomościami

Podziały nieruchomości

Art. 92.

1. Przepisów niniejszego rozdziału nie stosuje się do nieruchomości położonych na obszarach przeznaczonych w planach miejscowych na cele rolne i leśne, a w przypadku braku planu miejscowego do nieruchomości wykorzystywanych na cele rolne i leśne, chyba że dokonanie podziału spowodowałoby konieczność wydzielenia nowych dróg niebędących niezbędnymi drogami dojazdowymi do nieruchomości wchodzących w skład gospodarstw rolnych albo spowodowałoby wydzielenie działek gruntu o powierzchni mniejszej niż 0,3 ha.

Art. 93.

2a. Podział nieruchomości położonych na obszarach przeznaczonych w planach miejscowych na cele rolne i leśne, a w przypadku braku planu miejscowego wykorzystywanych na cele rolne i leśne, powodujący wydzielenie działek gruntu o powierzchni mniejszej niż 0,3 ha, jest dopuszczalny jedynie w celu powiększenia sąsiedniej nieruchomości lub regulacji granic między sąsiadującymi nieruchomościami.

Mroovka

Jeśli działka leży przy drodze, a sąsiednia jest zabudowana to powinni wydać warunki zabudowy

a jeżeli jest to obszar podzielony na 24 działki z wydzielonymi drogami i obok ( nie bezpośrednio przy mojej działce ale przy sąsiada też rolnej) stoi budynek mieszkalny i korzysta z tej drogi co prowadzi do naszych rolnych działek to jest jakaś nadzieja na to że wydadzą mi w gminie WZ? czy musi wejść w życie ten PZPM Warszawy? czekamy już 7rok i nie wiemy co dalej robić z tą działką jak ugryźć ten temat, żeby móc ruszyć z budową, a ceny materiałów lecą w górę :cry:

Dobry wieczór,

Oj sporo przybyło podczas mojej nieobecności...

Teraz postaram się wrócić na stale (w miarę posiadanego czasu).

Udało mi się dużo załatwić. Egzamin OK, choć o moich ulubionych warunkach zabudowy ani jednego pytania.

Wiedzieli chyba, co ryzykują :lol: :lol: :lol:

A i moja budowa tej zimy poszła do przodu całkiem, całkiem - nie tylko ocieplenie, ale i instalacje, tynki wewnętrzne, posadzki itp.

Mam nadzieję, że będę miał więcej czasu, choć szykuje mi się już za miesiąc kolejny kocioł :evil:

Mam jednak nadzieję, że częściej będzie udawało mi się tu zaglądać...

Witam, jeszcze raz dziękuję za poradę "danusia2006", podalaś mi tę ustawę, alę nie mogę znaleźdź w niej tego przepisu 3xfront czy mżesz podać mi dokladny art. i linka do najświeższej ustawy, chcialbym przedstawic to urzędnikowi czarno na bialym. Gratulcje "oskar0259" teraz to pewnie awansik może nawet wzbogaci się troszkie fundusz domowy i no i gratulacje z powodu postepów w budowie sami z zonką chcieli byśmy juz zacząć budowe. jeszceraz dzięki za pomoc!! :D

Asia&Darek tak twierdziła Danusieńka

a jest tak

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY

z dnia 26 sierpnia 2003 r. w sprawie sposobu ustalania wymagań dotyczŕcych nowej zabudowy i zagospodarowania terenu w przypadku braku miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego

§ 3.

2. Granice obszaru analizowanego wyznacza się na kopii mapy, o której mowa w art. 52 ust. 2 pkt 1 ustawy, w odległości nie mniejszej niż trzykrotna szerokość

frontu działki objętej wnioskiem o ustalenie warunków zabudowy, nie mniejszej jednak niż 50 metrów.

art. 52 dotyczy mapy z USTAWA z dnia 27 marca 2003 r. o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym

Nie widziałbym większego problemu w tym, co napisała Danusieńka. W konkretnych warunkach może być nawet 1500 metrów (jeśli bok działki od frontu ma 500 m).

Zasada stosowana praktycznie przez gminy jest taka:

a) minimum 50 m wokół od granic działki (ale brana jest pod uwagę tylko zabudowa na działkach mających dostęp do tej samej drogi publicznej),

b) trzykrotność frontu działki, jeśli daje to odległość większą niż 50 m (może być owe 150 m).

Przepis mówi o odległości minimum, gminy mogą wziąć pod uwagę obszar większy i doszukać się zabudowy kilkanaście działek dalej. Ale tego nie robią - moim zdaniem słusznie, gdyż i tak nie najlepszych przepisów nie można doprowadzać do absurdu - na kuli ziemskiej zawsze mozna znależć jakieś sąsiedztwo :roll:

Moim zdaniem jednak, w sytuacjach "granicznych" gmina ma mozliwość manewru.

P.S. Dziękuje za dobre słowa. Na poprawę sytuacji finansowej oczywiscie liczę. Ale będzie to zależało juz tylko i wyłacznie ode mnie :lol:

Oskar przyłączam się do gratulacji i cieszę się JESTEŚ

Warto jeszcze wiedzieć co to znaczy dostęp do drogi publicznej:

Art. 93.USTAWA z dnia 21 sierpnia 1997 r. o gospodarce nieruchomościami

3. Podział nieruchomości nie jest dopuszczalny, jeżeli projektowane do wydzielenia

działki gruntu nie mają dostępu do drogi publicznej; za dostęp do drogi publicznej uważa się również wydzielenie drogi wewnętrznej wraz z ustanowieniem na tej drodze odpowiednich służebności dla wydzielonych działek gruntu albo ustanowienie dla tych działek innych służebności drogowych, jeżeli nie ma możliwości wydzielenia drogi wewnętrznej z nieruchomości objętej podziałem. Nie ustanawia się służebności na drodze wewnętrznej w przypadku sprzedaży wydzielonych działek gruntu wraz ze sprzedażą udziału w prawie do działki gruntu stanowiącej drogę wewnętrzną.

Dziękuję "Danuśieńka" i sorki że pomyliłem :wink: , dzieki i "dusia2006" za wrzucenie konkretów :wink: . "oskar0259" moja działka leży przy drodze publicznej po mojej granicy biegną linie energetyczne i kanalizacja, z tym że nie ma z tej strony żadnych domów, zaś po drugiej stronie stoją domy do najbliższego jest około 50 m.Działka jest rolnicza "łąka", jak myślisz mogę starać się z tytułu 3x front? :-?

Tak, SKO w II instancji przyjmują z reguły, że działki zabudowane po drugiej stronie drogi i będące w obszarze analizowanym, też zapewniają dobre sąsiedztwo.

Moim zdaniem gminy powinny zaoszczędzić starającym sie o WZ czasu i nerwów i od razu stosować zasady, które już zostały określone nie tylko w decyzjach SKO, ale i w orzecznictwie sądów administracyjnych. Niestety, w części gminnych przypadków postępowań stosuje się taktykę "zobaczymy co w SKO powiedzą". Dopóki nie będzie odpowiedzialności urzędniczej za decyzje, to podobne "sondaże" w I instancji będą miały miejsce.

Nie jestem Kobietą, ale dzień 8 marca 2007 będę ciepło wspominał.

Otórz po lekkiej nerwówce i panikowaniu z mojej strony dziś rano odebrałem Warunki Zabudowy dla mojej działeczki.

Wniosek złożyłem 31.01.2007r. - a więc nie było tak długo jak mnie straszono.

A straszono mnie m.in. koniecznością odrolniania części mojej działki, ale jak się okazało (dusia2006 miała rację) działka w starym planie zagospodarowania przestrzennego była już odrolniona.

Tak więc dzięki za słowa otuchy dla oskara0259 i dusi2006, której dobre rady wykorzystałem - przede wszystkim mam namyśli - "nękanie" urzędników swoimi ciągłymi wizytami i dopytywaniem w sprawie wniosku. To chyba pomogło. Mieli mnie już dosyć i wniosek wydali.

Tak więc, życie jest piękne. Mogę już przeskoczyć na kolejny etap:

- ostateczny wybór projektu domu,

- zaklepanie ekipy budowlanej (przewiduje na sierpień),

- złożenie wniosku o pozwolenie na budowę.

Mam więć nadzieję, że w tym roku mury domu wyrosną.

Pozdrawiam serdecznie zwłaszcza drogie Forumowiczki.

A ja uciekam już z tego wątku na te dotyczące już konkretnie budowy

- czego też wam borykający się z WZ życzę

To i ja się dopiszę , co prawda ja nie Dziękuję bo nikt nie odpowiedział na Mojego posta ale może pomogę innym i też skorzytają.

Przypomnę że moje WZ leżały bez stempelka że są wazne 1,5 w gminie bo na poczcie zagubili jedną,,zwrotkę,,!!!!!! Była składana reklamacja ale i tak to strasznie długo by trwało bo na rozpatrzenie wspaniała Poczta Polska ma aż m-c czasu! No więc wzięłam sprawę w swoje rece i wymogłam na pracowniku gminy ze sama sie pofatyguje do osoby (sąsiada) którego zwrotka zginęła i napisze mi oświadczenie że WZ przeczytał i nie będzie się odwoływał. Tak zrobiłam, tego samego dnia do gminy świstek dowiozłam i tym samym moje warunki się uprawomocniły. Po wydaniu Pozwolenia na budowe biorę firmę kurierską która dostarczy listy. Na Pocztę nie mam zamiaru liczyć!

Tażze walczcie w gminie o swoje. Moja Pani Naczelnik jest osobą raczej mało kontaktową ale się udało.

Pozdrawiam

Witam wszystkich i z góry dziękuję za pomoc. Na wstępie zaznaczę, że jestem kompletnie "zielona" w poruszanych tematach a niestety potrzebuję wyłożenia kawy na ławę żeby podjąć pewną decyzję.

W marzeniach (jak większości Was) był zawsze dom. Perspektywa daleka i nierealna. Niedawno zaczęłam myśleć o działce rolnej i przekwalifikowaniu jej.

Pomóżcie proszę bo znalazłam piękną działeczkę i nie wiem co robić.

Zatem - działka zgodnie z miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego z roku 2005 leży na terenach RP objętych uprawami polowymi.

Dojazd do działki jest drogą asfaltową, wszystkie media przy drodze. 20 metrów wcześniej wybudowano 4 nowe budynki. Pomiędzy nimi a tą działką jest niewielka część działki rolnej. Pytaliśmy w gminie i orzekli, że nie widzą przeszkód w przekwalifikowaniu działki. W trakcie przygotowań jest nowy plan zagospodarowania (prawdopodobnie na 2010r.).

Zaznaczę, że nic nas nie pali ale fajnie by było gdyby ta działka do 5 lat mogła być przekwalifikowana na budowlaną.

Czy są na to jakieś szanse?

Z góry dziękuję za jakąkolwiek odpowiedź.

Szanse są, nawet duże, jeśli jest taka wola władz gminy.

Ale:

1) kupując działkę nie będziesz miała teraz pewności, że tak się stanie. Ryzykujesz, ale jeśli Ci się podoba położenie i cena jest korzystna? Moze warto zaryzykować?

2) co do ryzyka, to co będzie, gdy w tym 3-letnim okresie oczekiwania zmieni się koncepcja (np. związana ze zmianą władz gminnych)? Pozostaniesz z działką rolną bez prawa zabudowy?

Krótko: musisz sama oszacować zakres ryzyka, że Twoje plany nie będą mogły być zrealizowane.

Dotyczy to bowiem konkretnej sytuacji, w której decyzje zależą również od elementów uznaniowych (a więc niepewnych).

Pluton

Terminy określa kodeks postępowania administracyjnego. Sprawa szczególnie skomplikowana - czas na załatwienie - 2 miesiące (art. 35 paragraf 3). Praktyka bywa różna. Urząd powinien przynajmniej poinformować o przyczynach zwłoki i określić termin załatwienia (patrz art. 37-38).

Adamos10

Jeśli nie ma MPZP i dom jest przy tej samej drodze, a jednocześnie leży w obszarze analizowanym wokół Twojej działki (w promieniu będącym 3-krotnością frontu - czyli boku, z którego będzie wyjazd na drogę - Twojej działki, ale nie mniejszym niż 50 m) to szanse na WZ są. Złóż wniosek i pozwól miastu wypowiedzieć się. Mogą oczywiście zawiesić postępowanie na 12 miesięcy, ale jeśli w tym czasie miasto planu nie uchwali, to prezydent będzie musiał wydać warunki zabudowy. Pamiętaj, że oprócz dobrego sąsiedztwa będziesz musiał spełnić jeszcze 4 warunki z art. 61 ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym.

I naprawdę pospiesz się, bo w Ministerstwie Budownictwa leży już projekt ustawy - bubla, który:

1) precyzuje pojęcie działki sąsiedniej (zabudowana musiałaby graniczyć przynajmniej jednym bokiem z Twoją), w ten sposób całe orzecznictwo - SKO i sądów administracyjnych oraz doświadczenia z tego forum diabli wezmą, :evil:

2) miasto miałoby prawo zawiesic postępowanie na 18 miesięcy (na okres 1,5 raza dłuższy).

To wszystko w ramach tworzenia warunków do rozwoju budownictwa mieszkaniowego (I tego 1 mln mieszkań). :lol: :evil: