Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Paca, na większość Twoich pytań są odpowiedzi na tym forum i to niedawno (np. powierzchnia biologicznie czynna, przesłanianie światła słonecznego). Jeszcze raz zalecam analizę zgodności inwestycji z planem zagospodarowania i precyzyjne argumentowanie. Pamiętaj, że w organie II instancji nie będą badali, czy "inwestycja jest za duża na tę działkę", albo jakie unikatowe ptaki na niej gniazdują, ale zgodność decyzji czy postanowienia z obowiązującym prawem.

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeszcze raz dziękuję Oskarze za rady. Złożyłem dziś swój protest. Okazało się, że MPZP który ja pamiętałem sprzed 10-u lat stracił ważność w 2004 r. Teraz wg pani która prowadzi w gminie te sprawy w takich przypadkach bierze się pod uwagę charakter zabudowy sąsiadującej. Ta jest w tym przypadku trochę różna. Zobaczymy, moze będzie dobrze.

Oskar dziękuję bardzo :lol: :lol: poszliśmy drogą że warunki przepisuję na siebie no i całe zamierzenie budowalane jest na mnie , robię plan zagospodarowania na dwa budynki ale pozwolenie i buduję jeden (art 33 prawo budowlane). Tylko mam pytanie bo urzędy się nie zgadzają, czy jak robię plan zagospodarowania na dwa no i zgodę na jeden czy muszę wyłanczać z produkcji rolnej pod oba budynki czy tylko pod ten realizowany - urząd twierdzi zę muszę u nich pod inwestycję realizowaną, ponieważ wyłaczenie powinno być powiązane z budową a nie planem :-? :-?

Oskar dziękuję bardzo za Twoje informacje i poparcie sposobu. :lol: :lol:

Własnie wczoraj odebrałem Pozwolenie Na Budowę. Przeniesienie WZ trwało 1 tydzień, uzyskanie informacji o możliwości zjazdu 1 tydzień (jeżli jest pas zielony wsytarczy informacja o możliwości, inaczej pozwolenie na zjazd), no i wyłaczenie z produkcji rolnej tylko na 1 budynek, to sprawa budujacego ile wyłancza, odpowiada karnie przed przestrzeganiem prawa w tej kwestii, tylko należy pamiętać przy drugiej budowie. :)

Mam wielki problem prosze o podpowiedz

Moj tesc wybudowal w 1995r. dom ten dom do dnia dzisiejszego stoi w stanie surowym. Mam zamiar dokonczyć budowe, tylko mam taki problem jak zacząlem przeglądać plan to się okazało, że plan w znacznym stopniu rózni się od tego jaki dom wybudowano (zgodnie z planem miała być piwnica a niema tam gdzie mial byc pokoj jest kotlownia a okna to sa wogole inne niz w planie) Mało tego jak sie ostatni okazało odl od granicy wynosi 3m a na tej scianie mam dwa okna. Sąsiad nie robi problemow mowi ze jak tylko bedzie trzeb to podpisze zgode na te okne czy to cos da? Mam pytanie jak to mozna wszystko odkrecic. Czy dostane kiedys odbiór tego domu. Dodam tylko, że wszytskie dokumenty ma miedzy innymi pozwolenie na budowe itp. Dziękuję za odpowiedź

Witam

Pojawil sie nastepny problem zwiazany z budowa domu na wsi... :(

Wymyslilsmy z zona ze chcemy miec na dzialce gaz. Sasiedzi do ogrzewania swoich domow uzywaja wegla, my chcemy miec piec gazowy (wygoda).

Od glownej nitki gazowej dzieli nas okolo 200m. Gazownia twierdzi ze instalacje miedzy domem a ich rurociagiem musimy pokryc z wlasnych funduszy ok 8-10 tys zl.

Czy nie istnieje przepis mowiacy o tym ze gazownia ma obowiazek podprowadzic inst.gazowa pod "brame" odbiorcy ?

Dodam ze droga ktora prowadzi od drogi gminnej do naszej dzialki to droga prywatna (posiadamy sluzebnosc).

Jest jakis sposob aby to obejsc ( nie placic takich duzych pieniedzy) ?

Pozdrawiam Romek

no i stało się :lol:

zostałam posiadaczką działki (czy szczęśliwą to się jeszcze okaże...)

tematów w tym dziale jest tyle,że nie jestem w stanie ich wszystkich przestudiować-próbowalam,ale po kilku wszystko mi się miesza..

mam zatem pytania takie, na które prosiłabym żeby mi ktoś odpowiedział PROSTO i JASNO bo nie orientuje się w ogóle :-?

a zatem:

-działka ma 0,91 ha,

-jest działką rolną, a ja nie jestem rolnikiem,

-gmina nie ma miejscowego planu zagospodarowania.

Chciałabym wystąpić o warunki zabudowy, wiem,że miałby być to domek jednorodzinny, nic poza tym. Do kogo mam się udać, skąd brać odpowiednie mapy, które trzeba dołączyć?

Na działce jest tylko prąd, chciałabym oczyszczalnie ekologiczną i swoją studnie. Pomocy!!!, gdzie i jak to wszystko załatwiać?!

i Jeszcze jeden problem- nie bardzo mam jak na działkę wjechać..Kiedyś, dawno, dawno temu :wink: była droga, jest zaznaczona na mapie nawet, ale w praktyce jej nawet nie widać-wszystko zarosło. Co w takim przypadku? Do kogo się zgłosic?

Przepraszam za ten rozgardiasz w pytaniach i ogólne zamotanie,ale naprawdę nie wiem od czego się zabrać...

Z góry dziękuję za pomoc.

Witam! Zadałem to pytanie już wcześniej, ale w innym miejscu forum. Pozwolę sobie je zadać jeszcze tutaj. Mianowice mam problem, zdawałoby się banalny, z działką którą chciałbym kupić. Otóż w miejscowym planie zagospodarowania z 2004 roku /obowiązującym/ jest ewidentna pomyłka polegająca na wrysowaniu drogi gminnej w działkę, podczas gdy od zawsze droga ta (asfaltowa) biegła i w rzeczywistości biegnie obok działki. Niestety pomyłka ta powoduje przesunięcie granicy zabudowy w taki sposób, że na działce zmieści się teraz jakiś kurnik a nie wymarzony dom (działka ma kształt trójkąta). Urzędnicy w gminie uderzyli się w pierś ale jednocześnie twierdzą, że trzeba czekać do zmiany planu zagospodarowania co może mieć miejsce za dwa, trzy może pięć lat. Nikt nie da pozwolenia na budowę uwzględniając stan faktyczny - urzednicy mogą bazować tylko na mapach z błędem. Jest to jakaś paranoja - no ale na wszystko w naszym kraju jest możliwe.

Proszę o opinię - czy urzędnicy mają rację i nic w tej sprawie nie mogą zrobić?

moniulekm

No cóż, wszystko już było...

1. Mam nadzieję, ze będziesz szczęśliwą posiadaczką działki, tzn. będziesz mogła na niej zbudować dom. Pod warunkiem: jeśli spełnisz wszystkich 5 warunków z art. 61 ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym. Jakieś uzbrojenie działki już jest, tak więc najważniejszey pownien być pkt 1 ("co najmniej jedna działka sąsiednia..."), czyli "dobre sąsiedztwo" 8) .

2. Mapa - to kopia mapy zasadniczej z PODGiK (przy starostwie powiatowym). Wniosek o wydanie WZ (wzór) dostaniesz w gminie. 8)

3. Droga - dobrze, że przynajmniej jest na mapie :lol: Masz bowiem dostęp do drogi publicznej. Musisz dowiedzieć się, czyja to droga: prywatna, gminna itp. Zwróć się do właściciela (jeśli jest nim gmina) o urządzenie. Szanse na szybką realizację raczej niewielkie, ale może w przyszłości :) ?

Qwadryga

Dopóki będzie obowiązywał obecny stan prawny będzie tak, jak mówia gminni urzędnicy. Zmiany w planie są wprowadzane w tym samym trybie co jego uchwalanie. :evil:

Gdzieniegdzie praktykowany jest (moim zdaniem na pograniczu prawa, a nawet z nim w sprzeczności) patent występowania do projektants o inerpretację czy wykładnię, ale nie jest to ścieżka zapisana w jakimkolwiek akcie prawnym :roll: .

Dziękuję Oskarze za odpowiedź. Na koniec muszę napisać, że dzisiaj odbyliśmy kolejną rozmowę z urzędnikami w gminie w rzeczonej sprawie. Za pierwszym razem byli mili i niepewni (nie wiedząc np. czy czasem z tytułu pomyłki w MPZP nie grożą im jakieś sankcje). Dziś rozmowa wygladała zupełnie inaczej, dowiedziałem się gdzie jest moje miejsce w szeregu i kto tu rządzi a tak wogóle powinienem być wdzięczny, że przyznali sie do pomyłki, bo mogli stwierdzić, że taki jest plan, droga ma tam iść gdzie jest narysowana i basta.... Takich to szlachetnych i prawych ludzi można spotkać w urzędach. Pozdrawiam.

U mnie podobnie, wciąż walczę z wójtem, który broni się przed wydaniem WZ jak tylko może, wyciąga wciąż nowe argumenty na moje składane wnioski, urbanista już przygotowywał tyle wersji decyzji o wz ( była nawet jedna pozytywna, ale dostał chyba inne polecenie ) , że chyba sam się pogubił. Idę do niego w poniedziałek i zapytam -O co chodzi????????????????????????????????? Boję się,że nie wytrzymam, a to byłby błąd.

Jesli udzielisz mi rady,będę wdzięczna,problem chyba błahy,ale nie dla mnie.

Kupiłam działkę , na którą były ustanowione warunki zabudowy ( oczywiście na etapie zakupu niestety nie byłam zorientowana o co w tym wszystkich chodzi) , jak się okazało, można postawić dom o wysokości 4,5 m do okapu.

Warunki zabudowy zostały zatwierdzone na cały teren w okolicy mojej działki, łącznie z terenem osoby, od której kupiłam działkę.

Oto ta osoba ma postawiony na swojej działce dom wysokości ok.7 m do okapu.

Mój wymarzony projekt ma 6,5 m do okapu.

W bliskiej okolicy, tez jest kilka domów piętrowych, nie wiem skąd sie wzięły te 4,5 m.

Pozostałe warunki zawarte w pismie zostają spełnione, jest tylko jeden problem z wysokością domu...

Co tu robić, czy mój dom da radę tam postawić ?

WZ to taki mini-MPZP. Nic wbrew warunkom zabudowy nie zbudujesz (musisz spełnić WSZYSTKIE określone w nich parametry, albo zmieścić się w "widełkach".

Wystąp o zmianę WZ, a jeśli odmówią - o wydanie WZ. Analiza urbanistyczna najbliższych zabudowań powinna skorygować kwestionowany przez Ciebie parametr.

Ale musisz pamiętać o jednym - to może potrwać (choć przy dobrej woli gminy nie musi).

Czyli mam wystapić o zmiane WZ, a jesli nie beda chcieli, to o nowe WZ na swoją działkę.Jeszcze jedno pytanie, tamte pietrowe domy są zbudowane ładnych parę lat temu więc może wtedy były na tym terenie inne warunki zabudowy;czy to może wpłynąć na to że mimo,ze są budynki wyższe niż 4,5 metra , ja nie bede już mogła wybudowac domu powyżej 4,5 m.Czy wręcz przeciwnie, może to byc jakims plusem na moją korzyść.pozdrawiam

Nieważne, kiedy były zbudowane sąsiednie budynki. Analiza urbanistyczna w obszarze analizowanym wokół Twojej działki musi obejmować wszystkie budynki tego samego rodzaju (który określasz we wniosku), czyli wszystkie jednorodzinne, niezależnie od daty powstania.

Gdyby próbować zastosować tok rozumowania, że w trakcie budowy części tych domów obowiązywał plan lub inne warunki zabudowy, to w praktyce na terenie bez planu niczego nie udałoby się zbudować. Wszystkie budynki powstawały na pewno wcześniej (przed Twoim, jeszcze nie zbudowanym) i urząd miałby swobodę interpretacji "historycznej" - co zalicza do nowej, starszej i najstarszej zabudowy i co w związku z tym uwzględnia w analizie. Taka uznaniowość jest niedopuszczalna.

Po dlugim oczekiwaniu (7 miesiecy) w koncu dostalem warunki zabudowy i zagospodarownia terenu dla dzialki ,ktora kupilem. Wszystko jest ok-dzialka jest przeznaczona pod zabudow jednorodzinna itd. ale problem pojawil sie dzisiaj.tzn: obok mojej dzialki znajduje sie rozdzielnia gazu na cala okolice ,ktora teraz modernizuja i jeden z kierownikow ,tej budowy (chodzi o kierownika budowy rozdzielni gazu) podszedl do mnie i zapytal czy moja dzialka jest rekreacyjna wiec ja mu na to ze budowlna i mam zamiar postawic dom jednorodzinny a on na to ze to niemozliwe bo po modernzacji tej stacji zostanie wydany zakaz budowy domu na tej (na mojej) dzialce - czy cos takiego jest mozliwe, jezeli pomimo juz istniejacej wczesniej rozdzielni gazu i tak otrzymalem WZiZT.

Bardzo prosze o wyjasnienie mi tej kwestii.

Ps.dodam ze nie mam jeszcze pozwolenia na budowe.