Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam :D

Mam pytanie i ogromny problem???

Posiadam działke 1,080 h.

W planie zagospodarowania przestrzennego w urzedzie ten teren widnieje jako teren zielony.

Działka jest moją własnoscia,wokół działki (bo jest ona usytuowana w środku)stoją domy-pojednej stronie,a po drugiej powstaja nowe budowle.

Urzednik Pan architekt z którym rozmawiałam powiedział że te tereny sie nie nadaja pod zabudowe jednorodzinną i nie można jej przekwalifikować.

i mam pytanie czy taką działke mozna przekwalifikować na działke budowlaną(chociaz jej kawałek np.10a)?

i jakie mogą być koszty?

i na co zwrócic szczególną uwage i jak wystosować pismo do urzedu???

dzięki za odp.pozdrawiam Madzia

mój Email [email protected]

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam!

Mam możliwość kupna atrakcyjnej działki (przy drodze asfaltowej, z prądem przy drodze, wodą i gazem w odl. 100m, wjazdem od pólnocnego wschodu. Działka ma dobrą cenę i jest rolna.

Nie ma planu, jak obowiązywał działka była na terenie przeznaczonym pod budownictwo, później to zablokowali (tego sformułowania użył właściciel). Teraz powstaje nowy plan (ponoć do końca roku ma wejść) i w związku z tym właściciele okolicznych działek składają wnioski o zmianę przeznaczenia gruntu w nowym planie (właściciel omawianej działki już taki wniosek złożył). Ponoć jest projekt aby wszystkie działki rolne znajdujące się przy ulicach były przeznaczone pod budownictwo mieszkaniowe.

Okolica jest piękna, działka ma lekkie nachylenie dające super widok na okolicę z lasem. Do centrum jakieś 10 - 15 min.

Nie dostanę warunków zabudowy, bo po bokach są działki też rolne. Jedyne rozwiązanie to ten nowy plan. Tylko jakie są szanse, że wniosek będzie rozpatrzony pozytywnie i w nowym planie będą to tereny pod budowę? Czy w urzędzie będą już coś wiedzieli o przeznaczeniu jakie ma mieć ten teren, a jeśli nawet, to czy udzielą mi takiej informacji?

Proszę o poradę.

Witam serdecznie!

Od zeszłego roku posiadamy działkę w Bojanie zakończyliśmy już prace nad projektem i wszedł nowy plan zagospodarowania, w którym pojawił się pkt. że główna kalenica domu ma być równolegle do ulicy !.Mamy dom w kształcie litery L, główna kalenica prostopadła do drogi i kalenica garażu równolegla do ulicy. Dzwoniłam właśnie do naczelnik Wydz. Architektury i mówi ze nie da sie tego obejść, a punkt planu brzmi: ustawienie budynków w stosunku do ulicy( dla budynków mieszkalnych umieszczonych od strony ulicy) gł. kalenica równoległa do ulicy, dopuszcza sie inne z zastrzezeniem lit.b ( typ zabudowy hist. wystepujacej)

Ja jestem załamana bo nijak nei mozemy obrocic budynku , absolutnie to zepsuje caly efekt poza tym nie zmiescimy sie w granicach zabudowy ( mamy czesciowo zalesiona działkę ) Kalenica garazu( ta równoległa do ulicy) jest niższa o 2 m od głownej domu.

Może jest jakaś możliwosć obejścia????

Witam,

Mam pytanie odnośnie obowiązującej linii zabudowy. Czy linię stanowi zawsze elewacja budynku?

Jak jest w przypadku, gdy element budynku np. filary podtrzymujące balkon nad wejściem do budynku mają odległość ponad 1m od elewacji budynku?

Czy w takim przypadku można odsunąć elewację budynku od obowiązującej linii zabudowy o odległość o jaką wystają te elementy ponad 1m od elewacji (np. gdy filary wystają 1,5m - elewację cofamy o 0,5m od obowiązującej linii zabudowy)?

Kupuję działkę z WZ wydaną dla 9 działek wydzielonych z gruntu rolnego (sadu). Działki są już wytyczone. Ponieważ raczej kupię projekt gotowy to przy jego wyborze muszę uwzględnić WZ a te są dla mnie niejasne. Proszę o pomoc w rozszyfrowaniu kilku zapisów (wniosek o WZ był pisany pod właściciela gruntu który będzie sie budował na jednej z działek):

1.Pow. zabudowy około 225 m.kw. - czy do pow. zabudowy liczy się tylko obrys budynku, czy też taras, podjazd itp. oraz czy zapis około to też. np. 150 m.kw. - ja nie potrzebuję domu o pow. użytk. większej niż 160m.kw.

2. Szerokość elewacji frontowe około 15m - znów około to np. 10? Czy do elewacji frontowej liczy się garaż przyklejony do budynku ale cofnięty do głównej linii elewacji np. o 1.5m?

3. Rodzaj dachu- strome, wielospadowe, kryte dachówką, kąt nacholenia od 30 do 40 st., wysokość górnej krawędzi elewacji frontowej do okapu 3,5m

- czy określenie wielospadowe odnosi się do dachu "kopertowego" - dla mnie 2-spadowy to też "wielo", czy np. 2 spadowy nad częścią mieszk. i 2 spadowy prostopadle do niego nad garażem to już wielospadowy?

Jeżeli przyjmiemy wariant jak wyżej to czy wysokość elewacji front. 3,5m odnosi się do głównej części budynku czy też do garażu może być mniejsza?

- rozumiem że kąta dachu nie przeskoczę?

4. Wysokość głównej kalenicy dachu około 9m - która jest główna, czy znowu około 9 to np. 8?

5. Liczba kondygnacji 2 - czy użytkowe poddasze to kondygnacja? Jeżeli nie to od jakiej wysokości ściany kolankowej można mówić o kondygnacji?

I najważniejsze pytanie: jeżeli WZ ewidentnie pisane pod wniosek właściciela ziemi który che wybudować taki a nie inny dom można zmienić pod własne potrzeby tzn. mniejsza pow. zabudowy, niższy dom w kalenicy, dach 2 spadowy itp.? Czy wyznaczona obowiązująca linia zabudowy (8m od drogi wewn. dla 8 działek) może być mniejsza? Czy jeżeli wszyscy właściciele działek się zgodzą na mniejszą to można coś wskórać? Jak legalnie zdobyć wykładnię WZ tak aby po kupnie projektu gotowego nie wyrzucać go do kosza?

Wiem że pytam o niuanse ale są bardzo ważne dla mnie. Będę wdzięczny za rady fachowców jak i tych co już podobne problemy musieli przejść.

Pozdrawiam

początkujący

Oskar dziękuję bardzo :lol: :lol: poszliśmy drogą że warunki przepisuję na siebie no i całe zamierzenie budowalane jest na mnie , robię plan zagospodarowania na dwa budynki ale pozwolenie i buduję jeden (art 33 prawo budowlane). Tylko mam pytanie bo urzędy się nie zgadzają, czy jak robię plan zagospodarowania na dwa no i zgodę na jeden czy muszę wyłanczać z produkcji rolnej pod oba budynki czy tylko pod ten realizowany - urząd twierdzi zę muszę u nich pod inwestycję realizowaną, ponieważ wyłaczenie powinno być powiązane z budową a nie planem :-? :-?

Oskar dziękuję bardzo za Twoje informacje i poparcie sposobu. :lol: :lol:

Własnie wczoraj odebrałem Pozwolenie Na Budowę. Przeniesienie WZ trwało 1 tydzień, uzyskanie informacji o możliwości zjazdu 1 tydzień (jeżli jest pas zielony wsytarczy informacja o możliwości, inaczej pozwolenie na zjazd), no i wyłaczenie z produkcji rolnej tylko na 1 budynek, to sprawa budujacego ile wyłancza, odpowiada karnie przed przestrzeganiem prawa w tej kwestii, tylko należy pamiętać przy drugiej budowie. :)

Oskar I sprawę prowadzę dalej, jaka jest procedura jeżeli chodzi o pozwolenie na budowę po podziale działki?

- pozwolenie już się uprawomocniło i rozpoczynam budowę

- u notariusza podział został dokonany i idzie już do dokumentacji w gminie i księgach wieczystych

- jakie dokumenty powinienem przygotować aby przenieść PNB na wydzieloną działkę?

witam, mam następujący problem – działka którą otrzymałam od moich rodziców znajduje się w gminie posiadającej PZP, jest działką budowlaną, z dostępem do drogi i z mediami, i wszystko byłoby ok, gdyby nie pewne absurdalne zapisy PZP. Otóż maksymalna wysokość domu może wynosić 9m – może większości z piszących tutaj wydaje sie to dużo, ale w naszej sytuacji jest to bardzo mało – po pierwsze działka leży w górach, wiec dach musi być stromszy niż 45 stopni, po drugie działka jest bardzo pochyła, co powoduje ze najwygodniej byłoby nam budować dom „schodkowo” z jedną częścią niżej ,drugą wyżej, ale na to właśnie te 9 metrów nie pozwala...tym co najbardziej nas wk...urza jest to że wszystkie domy w sąsiedztwie powstałe na długo przed uchwaleniem planu mają po dobre 12-14 metrów, czasem i 6 kondygnacji, i w znacznie mniejszym stopniu nawiązują do regionalnej tradycji niż to co my planujemy..przechodząc w końcu do pytania – czy jest jakiś sposób otrzymania pozwolenia na budowę z odstępstwem od tego jednego warunku, czy jest organ który może nam na to zezwolić ???

Kupuję działkę z WZ wydaną dla 9 działek wydzielonych z gruntu rolnego (sadu). Działki są już wytyczone początkujący

Po zakupie działki składasz wnioski do właścicieli mediów - oni wydaja opinie że media sa w zasięgu - nastepnie składasz wniosek o wydanie warunków zabudowy dla Twojej (nowo zakupionej) działki.

We wniosku tym precyzujesz poszczególne warunki jakie chciałbyś uzyskać.

Czekasz....gmina przysyła ci projekt warunków zabudowy dla Twojej działki (z reguly oparty na warunkach wydanych wcześniej na podzielony teren).

Jak Ci pasują to składasz wniosek na pozwolenia na budowe :)

Jak Ci nie pasuja to mozesz pisemnie prosić o odstępstwa od nadanych warnków zabudowy.

pzdr

ja trochę z innej beczki: działka jest na moją mamę, wystąpiłam o WZ na mnie i na mężą i teraz czekamy :cry: , czy jak dostanę WZ i wtedy podpiszemy u notariusza darowizne, to wystarczy ten papirek do starania się o pozwolenie na budowe? czy muszę być wpisana do księgi wieczystej (co czasami trwa i trwa)?

W jakiej odległości od kamienicy powinien znajdować się kiosk handlowy ( typu "Ruch") ? Czy miasto może zrobić bez zgody właściciela kamienicy parking dla samochodów dochodzący do ściany z oknami ?

Witam , proszę o pomoc. Chciałabym dowiedzieć się jakie przepisy budowlane obowiązywały przed 1994 rokiem. Wiem że była to ustawa z 1974 roku ale nie moge znaleźć szczegółowych przepisów! Sąsiad dobudował sobie do domu pokoje z oknami w odległości 3metrów od mojego płotu ok 20 lat temu. Niechby było, ale teraz on twierdzi że moje drzewa zacieniają mu te okna i niszczy mój ogród. Dlatego chcę wiedzieć czy ta dobudowa jest zgodna z prawem. Pozdrawiam.

czy fragment wypisu z MPZP

17. Ustala sie następujące zasady funkcjonowania infrastruktury technicznej:

1) zaopatrzenie w wodę z istniejącej miejskiej sieci wodociagowej

2) zasilanie w energie...

3) zaopatrzenie w gaz z istniejącej...

...

oznacza, że muszę wykonać wszystkie te przyłącza? czy też każde z nich jest dobrowolne? (dajmy na to nie chciałbym korzystać z gazu ziemnego)

Do OSKARWitam.mam pytanie jestem właścicielem

działki rolnej 20 arowej w tej chwili gmina jest w trakcie przekształcania

jej na budowlaną tworzony jest plan zagospodarowania plan ten wyłożony

jest dla ludości można zgłaszac wnioski moja działka położona jest przy

drodze gminnej ma 20 metrów szerokości a 100 długości i biegnie wzdłóz

tej drogi według przedstawionego przez gminie planu musze odsunąc sie z

ogrodzeniem od tej drogi 2 metry w z budynkiem dodatkowo13 metrów tak na mapce

przebiega linia zabudowy zostaje mi 5 metrów do budowy po miedzy sąsiada

powiedzieli mi w gminie zeby składac wniosek o zmiane linii zabudowy czy

móżesz mi pomóc co taki wniosek ma zawierac i jak brzmiec nie wiem czy to

istotne ale przy drodze tej juz sa pobudowane domy i ich ogrodzenia przebiegaja

po krawędzi drogi tylko maja dziełka i działka sąsiada naprzeciwko ma

taka głupia linie zabudowy proszę o pomoc pozdrawiam :cry:

ja trochę z innej beczki: działka jest na moją mamę, wystąpiłam o WZ na mnie i na mężą i teraz czekamy :cry: , czy jak dostanę WZ i wtedy podpiszemy u notariusza darowizne, to wystarczy ten papirek do starania się o pozwolenie na budowe? czy muszę być wpisana do księgi wieczystej (co czasami trwa i trwa)?

Jeżeli pod pojęciem "papierek" rozumiesz akt notarialny - to wystarczy. :-)

Nie ma konieczności czekania na wpis do księgi wieczystej. Od momentu podpisania aktu notarialnego działka jest Wasza.

Mam pytanie :)

Dostałem od rodziców 2 ha ziemi rolnej (R IVa, R IIIb, Ł III).

Jestem rolnikiem.

W ustalonym dla miejscowości MPZP widnieje ona jako grunt rolny oznaczony symbolem RP1.

Jeden z punktów ma następujące brzmienie:

"Za zgodne z funkcją wiodącą terenu uznaje się: wykorzystywanie terenów do celów związanych z produkcją rolniczą, z wykluczeniem lokalizacji zabudowy zagodowej, obiektów hodowlanych oraz innych obiektów związanych z produkcją rolniczą"

Czy moge złożyć wniosek o zmianę MPZP, szczególnie chodzi mi o zmianę z RP1 na RP3.

RP3 w definicji ma taki zapis:

"Za zgodne z funkcją wiodącą terenu uznaje się: wykorzystywanie terenów do celów związanych z produkcją rolniczą, z wykluczeniem lokalizacji obiektów hodowlanych oraz służących przetwórstwu rolno - spozywczemu

Za zgodne z planem uznaje się ponadto:

- lokalizację zabudowy zagrodowej"

Większość działek w tej samej linii jest już przekształcona pod zabudowę jednorodzinną - symbol MN.

Działka ma dostęp do drogi dojazdowej.

Zależy mi na wybudowaniu siedliska, czy mam szansę?

Witaj Oskar!

Przerzuciłem tu wcześniejsze pytanie do Ciebie, sprawa nadal aktualna:

oskar0259 dzięki za rady, jednak trochę mi się rozjaśniło :)
Mogłeś (i możesz nadal) zwrócić się z wnioskiem o wydanie WZ np. pod budownictwo mieszkaniowe (takie jakie istnieje w sąsiedztwie). To, ze inwestor na terenie PKS takie warunki dostał (lub dostanie) świadczy o tym, że jest to kierunek działania również dla Ciebie.

Tak na prawdę jestem tą sytuacją trochę skołowany - pośród domków jednorodzinnych znienacka za płotem ktoś 12 pięter wywala. Własciwie na razie dopiero chce :), a ja póki co chyba nie za bardzo... - Brrr..

I tu bardzo bym prosił o kilka wyjaśnień - nie wiem gdzie ich szukać.

Napisałeś:

Jako sąsiad jesteś stroną,

Jak z tym jest? w wielu postach przeczytałem, że nie zawsze sąsiedzi mają status "strony". Z czego to wynika? Przedmiotowa działka po PKS graniczy z moja na 27 m.

I drugie pytanko:

możliwość ustalenia warunków zabudowy zdeterminowana jest koniecznością łącznego spełnienia szeregu wyszczególnionych w ustawie przesłanek (Dz. U. Nr 80, poz. 717 art 61 ust. 1 pkt 1-5)

Mianowicie:

1/. co najmniej jedne działka sąsiednia, dostępna z tej samej drogi publicznej, jest zabudowana w sposób pozwalajacy na okreslenie wymagań dotyczących nowej zabudowy w zakresie kontynuacji funkcji, parametrów, cechi wskaźników kształtowania zabudowy oraz zagospodarowania terenu, w tym gabarytów i formy architektonicznej obiektóew budowlanych, linii zabudowy oraz intensywności wykorzystania terenu

W jaki sposób organ może wydać wnioskowane WZ na 5 kondygnacyjne budynki, jeśli nieruchomość sąsiada, wnioskowana pod zabudowę wysoką, dostępna jest z dwóch dróg: jedna to uliczka osiedlowa, przy której najwyższy budynek ma 3 kondygnacje (budowany na hurtownię, obecnie szwalnia z mieszkaniem właściciela), a druga droga to wylotowa ulica z miasta, która na całej swojej długości (2 km) nie jest zabudowana ani jednym budynkiem mieszkalnym wyższym niż 3 kondygnacje. Jedyny budynek 4 kondygnacyjny to biuro PKS stojące na przedmiotowej działce, do rozbiórki pod planowaną inwestycję.

Jak zatem, zgodnie z ustawa inwestor może dostać pozwolenie na wyższe budynki?

Przeczytałem także rozporządzenie do tej ustawy:

sofix napisał:

Do ustawy jest jeszcze rozporządzenie, które pozwala urzędnikom na pewną swobodę :

"ROZPORZĄDZENIE

MINISTRA INFRASTRUKTURY1)

z dnia 26 sierpnia 2003 r.

w sprawie sposobu ustalania wymagań dotyczących nowej zabudowy i zagospodarowania terenu w przypadku braku miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego".

przy określaniu obszaru analizowanego, dla ustalenia zabudowy działki.

Poczytałem - nieciekawie. Obszar analizowany to minimum promień 3 krotności frontu analizowanej nieruchomości. Jeżeli front, to granica od drogi publicznej to ma on ok. 100 m. A w odległości < 300m od jednego z rogów analizowanej działki stoi blok. Jest to wprawdzie 3 ulice dalej, a ode mnie dobre 1/2 kilometra ale jest. Sakreble!

I do tego mam kolejne pytanie: powyższe rozporządzenie znacznie łagodzi brzmienie ustawy: wg ustawy krytycznee jest najbliższe otoczenie,czyli sąsiednie działki i nieruchomości dostepne z tej samej drogi, natomiast rozporzadzenie podaje jako obszar promień 3 frontów albo inny indywidualnie ustalony, czyli teoretycznie może to być nawet 5 kilometrów z Pałacem Kultury, którego u mnie na szczęście nie ma...

Podsumowując: co jest ważniejsze, rozporządzenie czy ustawa?

Czy działając w zgodzie z rozporządzeniem Prezydent Miasta może działać niezgodnie z ustawą, do której wydano rozporządzenie?

Pliz help!