Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pomyłkowo wpisałem ten post w innym miejscu przepraszam

Witam, nie udało mi się przeczytać całego wątku, ale widzę, że temat był "wałkowany" niejeden raz, może jednak ktoś przytomny powie, jak jest faktycznie

Sytuacja wygląda tak. Wieś z zabudową typu "kolonia", jest plan zagospodarowania: tereny rolne. Ziemia klasy IVb. Polna droga, a przy niej po kolei-

-działka nr 1 - siedlisko zabudowane graniczące z

-działką nr 2 też siedlisko zabudowane

-działka nr.3 jako następna, granicząca z ddziałką nr 2. Działka ma ponad 1 ha, ale mniej niż średnia w gminie.

Czy na zasadzie "dobrego sąsiedztwa" uzyskam na działkę nr 3 warunki zabudowy i pozwolenie? Czy treba jednak dokupić pozostałą część ziemi? Gdyby ktoś w miarę szybko odpowiedział, jestem z góry b. wdzięczny

Krzysiek

• 2 weeks później...
No cóż. Nie będę już składał obietnic - i ich nie spełniał. Ale, uwierzcie, naprawdę mam kocioł - działalność zawodowa i własnoręcznie prowadzone (skończyłem przed godziną - i tak jest prawie codziennie) prace wykończeniowe na budowie. Ale mam nadzieję na powrót na to forum - szybki i regularny.

Witam

Mam ciekawy problem. Jestem właścicielem działki 2000mkw i wymyśliłem sobie , że postawię na niej dom. Niestety pozwolenia na budowę nie dostanę ponieważ w mpzp moja działka występuje jako rolna. Podczas rozmowy z Gminą dowiedziałem się , że moja działka jest przeznaczona do odrolnienia, ale na zmianę planu zagospodarowania Gmina nie ma pieniędzy ... trzeba czekać.

Do tego momentu wszystko może wydawać się jasne, gdyby nie następujące fakty: w architekturze gminy działka występuje jako rolna, natomiast w dziale skarbowym gminy oraz w geodezji w starostwie (w Grodzisku) już jako BP-zurbanizowane tereny niezabudowane.

Efekt tego jest taki że nie mogę się budować natomiast podatek płacę wyższy niż właściciele działek budowlanych przylegających do mojej.

Nadmieniam , że bardziej by mi zależało na budowaniu niż na walce o niższe podatki.

Czy ktoś miał podobny problem , lub czy ktoś wie co można z tym zrobić?

pozdrawiam

jagjag

Witam

Moja sprawa dotyczy działki rolnej niezabudowanej, która jest współwłasnością czterech osób. Chcemy tę działkę podzielić na dwie. Czy w związku z tym musimy występować o warunki zabudowy dla dużej działki na dwa budynki, potem podzielić ją na dwie mniejsze i znowu występować o warunki zabudowy dla każdej z działek osobno. To będzie okropnie długo trwało, a tak podpowiadają nam urzędnicy w gminie. Podobno starostwo nie wyda nam pozwolenia na budowę na podstawie decyzji przyporządkowanej do numeru działki, która po podziale już nie będzie istniała. Obłęd 

Dodam, że chcemy znieść współwłasność oraz że dwie osoby oddają pozostałym dwóm w darowiźnie swój udział w nieruchomości.

Już się w tym wszystkim zgubiliśmy. A jesteśmy dopiero na początku drogi.

Z góry dziękuję za wskazówki

Oliwia

Witam właśnie otrzymałem wstępny projekt od architekta i jestem załamany.

Otóż jestem w trakcie przenoszenia starego zabytkowego (1908Rr.) domu góralskiego z grubych płazów- jego cały urok polega na charakterystycznym stromym dachu jego kąt nachylenia na oko wynosi ok. 50st. a plan zagospodarowania przewiduje max 45st. różnica jest widoczna gołym okiem i zmienia całkowicie oblicze budynku. Czy jest jakieś wyjście awaryjne z tej sytuacji??? Lada dzień muszę podjąć jakąś decyzję więc zależy mi na szybkiej podpowiedzi bardzo dziękuję i pozdrawiam. Paweł.

Witam po dłuższej nieobecności w tym wątku. Mam pytanie do naszego guru Oskara:

Otrzymałem WZ w których nie podoba mi sie możliwość zabudowy dachu. Zresztą na mapce jest narysowany obrys planowanego budynku w kształcie litery L a dostałem w WZ dach "dwuspadowy z ewent. lukarnami i wykuszami lub czterospadowy". Niech ktoś mądry powie mi jak mam zaprojektować dach dwuspadowy na budynku w kszrałcie litery L. :lol: No ale nie o to chodzi. Pytanie brzmi jaka forma protestu będzie szybsza, poprzez zmianę WZ czy odwołanie do samorządowego kolegium????

Oskar mam pilne pytanie!

Prosze powiedz mi, bo złożyłam aneks do decyzji o WZ z prośbą o zmianę iż chcę budować domek parterowy (był w decyzji 2-kondygnacyjny bo o taki wnioskowałam) oraz dodatkowo o większą pow. zabudowy do 160m (była 134m), szerokość elewacji frontowej do 16,5 m (było o 15m) oraz kąt dachu od 30-45 st. (było 35-45.

Pytanie jest takie, czy aneksem w ogóle jest możliwa taka zmiana czy będę musiała jeszcze raz wystąpić o warunki zabudowy dla drugiego projektu domu? Czy są na to jakieś przepisy, czy to jest tylko dobra wola architekta który zatwierdzi te zmiany bądź nie ?

Dodam tylko że na decyzję o WZ u nas czeka się 4 mies, a w październiku mają mi kopać fundamenty a na anseks ok 2 mies.