Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Sąsiad ma wybudowany dom przepisowo, 4 m od granicy, z oknami. Czy jesli bede chciał wybudowac garaz od strony granicy z sasiadem, to w zwiazku z jego oknami, są jakies dodatkowe przepisy o odleglosci? Nowy projekt PB mówi ze mozna bedzie budowac 1,5 m od granicy, wiec bym sobie poczekał. Dodam ze sąsiad ma te okna na pietrze, dom podpiwniczony z wysokim parterem, a ja chce miec niski garaz, wiec nie bede mu zaslaniał widoku.

Ale niezaleznie od rodzaju jego domu, czy są jakies dodatkowe przepisy mowiące o mozliwosci posadowienia budynku jesli obok jest inny?

sebastian

Teraz PB mówi jasno : 4 metry od grzanicy ściana z oknem i już. Chcesz bliżej ? 3m i luksfery - w garażu jak ta lala.

A a nowe PB można oczywiście poczekać, tylko kto wie co tam będzie ? :)

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

PROSZE O POMOC!!

Mam kłopot mam dzialke na która nie dostalam zgode na budowe bo miasto bedzie robic plan zagospodarowania przestrzennego i wogole jakies bzdury powypisywali o dziedzictwie przyrody remontach ulic ktorych nawet nie widac. Napisalam odwołanie i nic ;(

Wszyscy mi mowia zebym postawila domek letniskowy bo na niego nie trzeba zgody.

Ale czy ktos wie do ilu metrow tej zgody nie potrzeba i wogole jak sie zabrac za taki domek??

prosze pomozcie

Tu masz sznuerk do informacji co możesz postawić bez pozwolenia a na co pozwolenie potrzebujesz :

http://www.muratordom.pl/budowa-i-remont/przed-budowa/kiedy-pozwolenie_-a-kiedy-zgloszenie_,6320_3363.htm

a tu więcej o budowie domku letniskowego :

Dom letniskowy

Dom letni powinnien być wygodny, funkcjonalny i tani w utrzymaniu. Wakacje w nim spędzone na pewno będziemy mile wspominać.

Wydawałoby się, że postawienie domku letniskowego jest dużo łatwiejsze niż domu całorocznego. Jeśli chodzi o sprawy urzędowe, sytuacja wygląda jednak podobnie. W świetle prawa budowa domu letniskowego to taka sama inwestycja jak budowa domu jednorodzinnego, wymaga więc uzyskania takich samych dokumentów i załatwienia wielu formalności.

Kiedy decyzja o warunkach zabudowy

Jeśli w danej gminie nie ma miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego, to każda zmiana zagospodarowania terenu polegająca na budowie obiektu budowlanego (w tym domu letniskowego) lub wykonaniu innych robót budowlanych wymagających pozwolenia na budowę, a także zmiana sposobu użytkowania wymaga ustalenia w decyzji warunków zabudowy. Decyzję tę wydaje wójt, burmistrz lub prezydent miasta.

Jej wydanie jest uzależnione od łącznego spełnienia warunków określonych w art. 61 ust. 1 ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym. Z działki musi być dostęp do drogi publicznej, teren powinien być uzbrojony w stopniu pozwalającym na realizację inwestycji oraz nie może wymagać uzyskania zgody na zmianę przeznaczenia gruntów rolnych i leśnych na cele nierolnicze i nieleśne. Poza tym przynajmniej jedna sąsiednia działka dostępna z tej samej drogi publicznej powinna być zabudowana w taki sposób, aby można było na podstawie tej zabudowy określić charakter i parametry nowej inwestycji. Jeżeli więc w sąsiedztwie stoją domy letniskowe, prawdopodobnie uzyskamy warunki zabudowy.

Jest jednak jeszcze jeden warunek. Decyzja o warunkach zabudowy musi być zgodna z przepisami odrębnymi, na przykład z zakresu ochrony środowiska. Chodzi tu nie tylko o ustawy, ale także o akty prawa miejscowego, na przykład rozporządzenie wojewody w sprawie utworzenia parku krajobrazowego. Może ono zawierać ograniczenia w zagospodarowywaniu obszarów objętych ochroną.

Gdy w danej gminie jest plan miejscowy, nie wydaje się decyzji o warunkach zabudowy. Wtedy ustalenia planu stanowią podstawę projektowania i wydawania pozwoleń na budowę.

Plan nie zawsze nam sprzyja

Jeśli w gminie jest plan miejscowy, mamy mniej formalności do załatwienia. Jest tylko jeden warunek: musi on dopuszczać zabudowę letniskową. W przeciwnym razie nie uzyskamy pozwolenia na budowę.

Na obszarze objętym planem można realizować tylko taką zabudowę, jaką w nim przewidziano. Najlepiej, jeżeli będzie to właśnie zabudowa letniskowa, ale nie ma też problemu, jeśli plan przewiduje domy jednorodzinne. Wtedy jednak budynek musi spełniać kryteria domu całorocznego (pod względem wyposażenia w instalacje, izolacji cieplnej itp.). W pozwoleniu dom ten będzie określony jako budynek mieszkalny, nawet jeżeli ma być wykorzystywany sezonowo.

Trudniej natomiast będzie uzyskać pozwolenie na budowę domu letniskowego na terenach rolnych. Wprawdzie można uznać, że jedynie wprost wyrażony w planie zakaz zabudowy może stać na przeszkodzie realizacji inwestycji, nie oznacza to jednak, że na gruntach rolnych można postawić dom letniskowy. Projektowany budynek musi bowiem mieć związek z funkcją rolną terenu. Musiałby więc stanowić element zabudowy zagrodowej, a to już nie to samo co zabudowa letniskowa.

Również na terenach leśnych, choć to wymarzone miejsca na letni wypoczynek, nie można zbudować domu letniskowego, jeśli plan nie dopuszcza wprost takiej zabudowy. Mogą tam być wznoszone wyłącznie obiekty związane z gospodarką leśną.

Projekt budowlany trzeba mieć zawsze

Nawet mały domek letniskowy składany z gotowych elementów musi mieć projekt budowlany. Zazwyczaj jest on sprzedawany wraz z domem i wymaga tylko opracowania projektu zagospodarowania działki.

Można też kupić gotowy projekt domu letniskowego lub zamówić projekt indywidualny i na jego podstawie zlecić wybudowanie domu.

Pamiętajmy o tym, że projekt musi być sporządzony przez osobę z uprawnieniami budowlanymi, która jest wpisana na listę samorządu zawodowego.

Nie buduj bez pozwolenia

Niezależnie od tego, czy w gminie jest plan miejscowy, czy nie, podstawą do rozpoczęcia robót budowlanych jest ostateczna decyzja o pozwoleniu na budowę. Wydaje ją starosta.

Do wniosku o wydanie pozwolenia na budowę trzeba dołączyć:

cztery egzemplarze projektu budowlanego wraz z opiniami i uzgodnieniami wymaganymi odrębnymi przepisami;

oświadczenie o posiadaniu prawa do dysponowania nieruchomością na cele budowlane;

decyzję o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu, jeżeli jest ona wymagana.

Nieprawdą jest, że jeśli dom letniskowy nie jest trwale związany z gruntem, to jako obiekt tymczasowy nie wymaga pozwolenia na budowę. Z obowiązku uzyskania pozwolenia zwolnione są tylko tymczasowe obiekty budowlane niepołączone trwale z gruntem i przewidziane do rozbiórki lub przeniesienia w inne miejsce w terminie określonym w zgłoszeniu, ale nie później niż przed upływem 120 dni od dnia rozpoczęcia budowy określonego w zgłoszeniu. Budowę takiego tymczasowego obiektu trzeba więc zgłosić w starostwie, wskazując jednocześnie, w jakim terminie zostanie rozebrany. Nie da się go przedłużyć, nie można też po raz drugi zgłosić tego samego obiektu na tej samej działce.

"Murator"

Tekst: Joanna Nowacka

• 2 weeks później...
ja w te rubryki wpisywałąm nr. pism, które dostałam jako zapewnienia o dostawie mediów, a oprócz tegon zaznaczałam odpowiedni kwadracik "przyłącz" albo "siec" a jeśli chodzi o odpady, to ja mam zaznaczone "szczelny zbiornik wybieralny"- tak mam w zapewnieniach-nie ma u nas jeszcze kanalizacji

Czy ktoś pisał pismo o przekwalifikowanie działki z rolnej na budowlaną, albo nawet rolną z możliwością zabudowy?

mam działkę 50arów, z dojazdem z dwóch stron do dwóch innych dróg, ponieważ linia zabudowy jest tylkon wzdłuż jednej drogi, więc tam jest 16 arów (kategorii SAD) z możliwością zabudowy (wg.starego wygasłego planu), pozostała część to rolne II kat. Na części SAD chcę się budowć (wystąpiłam o WZ) a część z rolnego przy drugiej drodze może sprzedac w przyszłości.

plan jest w trakcie tworzenia, więc jeszcze nie wszystko stracone.

WITAJCIE

TO DOPIERO POCZąTEK MOJEJ DROGI A JA JUż MAM PYTANIE:

JESTESMY JUZ PO ROZMOWIE Z WłAśCICIELAMI DZIAłKI, KTóREJ CZęść CHCEMY KUPIć.

cAłA DZIALKA MA WIELKOść 35X230M. nAS INTERESUJE ZAKUP 35X100 M CZYLI CAłY PAS ZABUDOWY. bYłAM W URZęDZIE MIASTA DZIAłKA JEST PRZEZNACZONA POD ZABUDOWę W PASIE ZABUDOWY I MOżNA SIę BUDOWAć CZYLI W TYM NASZYM 100M KTóRE CHCEMY KUPIć.

cHCEMY KUPIć Ją NA KREDYT I TU ZACZYNAJA SIę SCHODY BO NIE WIEM CO I JAK DALEJ. DO KREDYTU POTRZEBNY WYPIS Z REJESTRU GRUNTóW I TU PYTANIE: JEżELI CHCE KUPIC CZESC DZIAłKI CZY WłAśCICIELE POWINNI ZAPROSIC GEODETę KTóRY WYZNACZY CZESC NASZEJ DZIAłKI I ONI ODBIORą WYPIS NA Tę NASZą CZęść NO BO PO CO WYPIS NA CALY GRUNT KIEDY JA CHCE TYLKO 100M CZY TO MAM ZAłATWIć JA???

BARDZO PROSZę O ODPOWEIDź BO POWOLI ZACZYNA NAS GONIć CZAS A JA STOJE W MIEJSCU.

Z GóRY DZIęKI

Po cichu się Wam przyznam, że mnie to trochę przeraża. Czy powinnam odwiedzić jeszcze jakieś urzędy zanim zdecyduję się na zakup, no juz sama nie wiem.

SAFIKEY

Mam pytanko.

Gdy mój Inspektor nadzoru robił mi WZ (chcieliśmy lustrzane odbicie) powiedział że zrobi tak jak jest projekt a potem się zmieni. Wybudowaliśmy dom z lustrzanym odbiciem przychodzi geodeta obmierza i tyle. Podczas odbioru stan z Matrycy lewostronnej (WZ) nie zgadza się z w pomiarami końcowymi. Co robic i jakie będą z tego tytułu koszta??

P.S Czy to prawda że od roku 2008 będzie trzeba płacić za odbiór budynku??? (ok 5000)

Pozdrawiam i proszę o odpowiedz

Proszę o radę, może ktoś ma jakieś doświadczenia w zakresie skutecznego argumentowania przy odwołaniu od decyzji do SKO. Otrzymałam właśnie informację, że sąsiad będzie mógł wybudować swój dom w granicy działki, czyli dokładnie 4 metry od moich okien (kuchnia i salon) oraz tarasu. Czy mam jakieś szanse na zmianę tych warunków, przecież zostanę zupełnie pozbawiona światła słonecznego. Dowiedziałam się, że mogę się powołać na ochronę interesów osób trzecich, czyli w tym wypadku moje prawo do dostępu światła.

Jestem załamana - błagam pomóżcie!

WITAJCIE

TO DOPIERO POCZąTEK MOJEJ DROGI A JA JUż MAM PYTANIE:

JESTESMY JUZ PO ROZMOWIE Z WłAśCICIELAMI DZIAłKI, KTóREJ CZęść CHCEMY KUPIć.

cAłA DZIALKA MA WIELKOść 35X230M. nAS INTERESUJE ZAKUP 35X100 M CZYLI CAłY PAS ZABUDOWY. bYłAM W URZęDZIE MIASTA DZIAłKA JEST PRZEZNACZONA POD ZABUDOWę W PASIE ZABUDOWY I MOżNA SIę BUDOWAć CZYLI W TYM NASZYM 100M KTóRE CHCEMY KUPIć.

cHCEMY KUPIć Ją NA KREDYT I TU ZACZYNAJA SIę SCHODY BO NIE WIEM CO I JAK DALEJ. DO KREDYTU POTRZEBNY WYPIS Z REJESTRU GRUNTóW I TU PYTANIE: JEżELI CHCE KUPIC CZESC DZIAłKI CZY WłAśCICIELE POWINNI ZAPROSIC GEODETę KTóRY WYZNACZY CZESC NASZEJ DZIAłKI I ONI ODBIORą WYPIS NA Tę NASZą CZęść NO BO PO CO WYPIS NA CALY GRUNT KIEDY JA CHCE TYLKO 100M CZY TO MAM ZAłATWIć JA???

BARDZO PROSZę O ODPOWEIDź BO POWOLI ZACZYNA NAS GONIć CZAS A JA STOJE W MIEJSCU.

Z GóRY DZIęKI

Po cichu się Wam przyznam, że mnie to trochę przeraża. Czy powinnam odwiedzić jeszcze jakieś urzędy zanim zdecyduję się na zakup, no juz sama nie wiem.

SAFIKEY

Witam

Z tego co się orientuję, nie można kupić części działki. Jeśli chcesz kupić część, to najpierw musi nastąpić jej podział przez uprawnionego geodetę. Tylko wtedy będzie możliwy zakup.

mam otrzymac dzialke na ktorej stoi slup sredniego napiecia.Dzialka ma ok.30 arow tzn:50x60 m (nie wiem czy dobrze napisalam).Slup stoi tak bardziej w rogu dzialki,moje pytanie:czy dostane pozwolenie na budowe?jesli nie to czy mozna w jakis sposob przesunac slop poza granice dzialki i jaki to jest koszt??

Słup sam w sobie nie przeszkadza. Zdaje się , że od linii średniego napięcia musi być minimum 6 m do kalenicy domu. Więc jeśli dom Ci się zmieści odpowiednio daleko od linii energetycznej , granic działki itp , to nie powinno być problemu z pozwoleniem.

Przenieść słup będzie raczej ciężko ale można zakopać kable (zmienić linię napowietrzną na kablową-podziemną). Koszt zależy od długości kabli do zakopania. Myślę , że trzeba się liczyć z sumą 20-30 tys.. Dowiedz się w miejscowej "energetyce".

Powodzenia

Czytając cały wątek trochę się pogubiłam i jeśli już ten temat się przewinął, to bardzo przepraszam. Jeśli nie, to bardzo proszę o jakieś informacje na ten temat.

Spodobał się nam (mi i mojemu Szanownemu) pewien kawałek ziemi. Ładnie położony i graniczący z chyba 6 domkami jednorodzinnymi. Obok (po drugiej stronie nieutwardzonej drogi) znajduje się gospodarstwo. Droga jest chyba gminna (?), wnioskuję to z tego, że jest to droga dojazdowa do Kolonii. Owe 6 domków stoi przy niewielkiej uliczce i podejrzewam, że jest to droga prywatna (o to nie zapytałam, nadrobię niedopatrzenie za 2 dni). Ten kawałek ziemi jest jednak jeszcze zakwalifikowany jako grunt rolny, tak powiedział mi właściciel tego cuda. Co do sprzedaży, to nie jest jeszcze całkowicie przekonany, ale ... być może, w tej chwili raczej nie myśli o tym bo we wrześniu ma przyjść jakaś Wysoka Komisja z Gminy i dokonać przekształcenia tego gruntu. Chodzi o jakieś 1900-1950m2.

I tu rodzą się moje pytania:

- czy czekać cierpliwie na przekształcenie tego kawałka ziemi przez Gminę i wtedy uderzać do właściciela o sprzedaż? Wiadomo – cena będzie o wiele wyższa

- czy „wczepić” się w temat pazurami i nagabywać właściciela o sprzedaż już teraz, w stanie nie przekształconym?

a jeśli tak, to czy:

- nie będąc rolnikiem będę miała problemy z przekształceniem tego gruntu na działkę budowlaną? No i ile by to kosztowało – finansowo i nerwowo?

Jeśli ktoś z Szanownych Forumowiczów mógłby odpowiedzieć na te pytania bądź wskazać jakieś wiarygodne źródło informacji będę bardzo wdzięczna.

Pozdrawiam

Witam wszystkich. Moj problem dotyczy zmiany miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego. Potrzebuje rady kogos kto posiada jakas wiedze lub doswiadczenie w powyzszym zagadnieniu.

Jestem posiadaczem ziemi rolnej (troche ponad 4ha klasy VI). W MPZP okreslona jako grunty rolne bez prawa zabudowy.Doczytalem sie by moc ruszyc temat nalezy zmienic plan.

W zwiazku z tym mam kilka pytan:

1. Jak powinien wygladac wniosek o zmiane planu, co powinien zawierac?

2. Do kogo skierowac owy wniosek?

3. Jak dlugo trwa rozpatrzenie wniosku o zmiane MPZP?

4. Interesuje mnie tylko zabudowa zagrodowa, siedliskowa. Czy nie bedac rolnikiem, uzyskawszy zmiane MPZM bede mogl wybudowac i prowadzic tam gospodarstwo?

Z gory dziekuje za pomoc.

Pozdrawiam

Maciej

Witam wszystkich. Moj problem dotyczy zmiany miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego. Potrzebuje rady kogos kto posiada jakas wiedze lub doswiadczenie w powyzszym zagadnieniu.

Jestem posiadaczem ziemi rolnej (troche ponad 4ha klasy VI). W MPZP okreslona jako grunty rolne bez prawa zabudowy.Doczytalem sie by moc ruszyc temat nalezy zmienic plan.

MASZ PROBLEM !

W zwiazku z tym mam kilka pytan:

1. Jak powinien wygladac wniosek o zmiane planu, co powinien zawierac?

WNIOSEK POWINIEN ZAWIERAć INFORMACJę O JAKIE PRZEZNACZENIE WNIOSKUJESZ I JAKIEś UMOTYWOWANIE

2. Do kogo skierowac owy wniosek?

PLAN OPRACOWUJE GMINA - WIęC DO GMINY

3. Jak dlugo trwa rozpatrzenie wniosku o zmiane MPZP?

I TU JEST TEN PROBLEM !!! OPRACOWANIE PLANU JEST KOSZTOWNE, WIęC GMINA NIE BęDZIE SIę SPIESZYć. WłASCIWIE JEśLI BęDZIESZ JEDYNYM WNIOSKUJąCYM O ZMIANę TO GMINA SIę ZA TO NIE WEźMIE. W MOJEJ OKOLICY W GMINACH MóWIą LUDZIOM , żE NAJSZYBCIEJ "PO WYBORACH" , A JAK NIE TO MINIMUM 5 LAT.

4. Interesuje mnie tylko zabudowa zagrodowa, siedliskowa. Czy nie bedac rolnikiem, uzyskawszy zmiane MPZM bede mogl wybudowac i prowadzic tam gospodarstwo?

JESLI CHCESZ PROWADZIć GOSPODARSTWO TO BęDZIESZ ROLNIKIEM. A TAK POWAżNIEJ TO ZALEżY OD TEGOJAKą ZMIANę UZYSKASZ. JESLI ZOSTANIE ROLNA ALE ZNIKNIE ZAKAZ ZABUDOWY TO BęDZIESZ SIę MóGł WYBUDOWAć W RAMACH "NOWOPOWSTAJąCEGO GOSPODARSTWA ROLNICZEGO" . DO TEGO POTRZEBUJESZ MIEć DO DYSPOZYCJI MINIMUM AREAł RóWNY SREDNIEMU GOSPODARSTWU W GMINIE. (WłASNOść LUB DZIERżAWA). OCZYWIśCIE JEśLI ZMIANA W PLANIE BęDZIE Z ROLNEJ NA MIESZKANIóWKę TO MOżESZ SIę BUDOWAć .

Z gory dziekuje za pomoc.

Pozdrawiam

Maciej

POZDRAWIAM :o

Lesnik

DO TEGO POTRZEBUJESZ MIEć DO DYSPOZYCJI MINIMUM AREAł RóWNY SREDNIEMU GOSPODARSTWU W GMINIE.

to akurat nie jest prawdą, wystarczy 1ha

ale jeśli będzie nowy plan to on zazwyczaj określa powierzchnię i warunki zabudowy zagrodowej

i jeszcze jedno :-?

zanim gmina zmieni plan pewnie będzie musiała zmienić studium uwarunkowań - musi być zgodność

Witam,

W 2004 r zobaczyliśmy w studium planu zagospodarowania przestrzennego, że cała ziemia będzie terenem przeznaczonym pod produkcję rolną,

Plan zagospodarowania został zatwierdzony w czerwcu 2006r.

czy plan dopuszcza zabudowę zagrodową na tym terenie?

sprawdź w ustaleniach planu szczegółowych i ogólnych,

szkoda że nie przypilnowałeś swoich spraw jak opracowywano plan

Lesnik

DO TEGO POTRZEBUJESZ MIEć DO DYSPOZYCJI MINIMUM AREAł RóWNY SREDNIEMU GOSPODARSTWU W GMINIE.

to akurat nie jest prawdą, wystarczy 1ha

Pozwolę sie nie zgodzić. 1 ha był kiedyś . Teraz , żeby dostać warunki zabudowy na siedlisko rolne trzeba mieć średnią w gminie.

ale jeśli będzie nowy plan to on zazwyczaj określa powierzchnię i warunki zabudowy zagrodowej

Zazwyczaj ale nie zawsze.

i jeszcze jedno :-?

zanim gmina zmieni plan pewnie będzie musiała zmienić studium uwarunkowań - musi być zgodność

No tutaj to nie wiem. Plan powstaje na bazie studium ale tu już jest obowiązujący plan , którego zapisy inwestor chce zmienić.

Nie jestem pewny , czy w takiej sytuacji proceura "przejdzie" przez studium.