Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

nowy plan czy zmiana planu musi być zgodna ze studium/ustawa o pp

a na jakiej podstawie prawnej twierdzisz

Pozwolę sie nie zgodzić. 1 ha był kiedyś . Teraz , żeby dostać warunki zabudowy na siedlisko rolne trzeba mieć średnią w gminie.

napisałam zazwyczaj, jeśli nie określa to obowiązują przepisy szczególne

i poza tym nie rozmawiamy o wz tylko o zmianie planu, co też nie zmienia faktu że obowiązują przepisy szczególne - dlatego pytam skąd ta średnia w gminie?

prawo tak szybko się zmienia, może coś przegapiłam :-?

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Masz rację. :wink:

Postaram sie jutro znaleźć odpowiedni przepis i go zacytuję.

A tak w ogóle to powierzchnia jest chyba sprawą drugorzędną. Zmiana obowiązującego planu jest naprawdę bardzo długotrwała.

Jeśli LEśNIK ma w planie zapis o zakazie zabudowy to ... :cry: :cry: :cry:

Gminy często wprowadzają zapis o "całkowitym zakazie budowy obiektów kubaturowych" albo przynajmniej "obiektów przeznaczonych na pobyt ludzi" z pełną premedytacją , żeby nie pozwolić budować "niby gospodarstw".

Opracowanie nowego planu prawdopodobnie zacznie się nie wcześniej niż 5-10 lat od powstania aktualnie obowiązującego.

Chętnie pomogę, sam myślę o jego wukorzystaniu:

USTAWA

z dnia 27 marca 2003 r.

o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym

(Dz. U. z dnia 10 maja 2003 r.)

Art. 61. 1. Wydanie decyzji o warunkach zabudowy jest możliwe jedynie w przypadku łącznego spełnienia następujących warunków:

1) co najmniej jedna działka sąsiednia, dostępna z tej samej drogi publicznej, jest zabudowana w sposób pozwalający na określenie wymagań dotyczących nowej zabudowy w zakresie kontynuacji funkcji, parametrów, cech i wskaźników kształtowania zabudowy oraz zagospodarowania terenu, w tym gabarytów i formy architektonicznej obiektów budowlanych, linii zabudowy oraz intensywności wykorzystania terenu;.................................

więc: art.61 ust.4. - Przepisów ust. 1 pkt 1 nie stosuje się do zabudowy zagrodowej, w przypadku gdy powierzchnia gospodarstwa rolnego związanego z tą zabudową przekracza średnią powierzchnię gospodarstwa rolnego w danej gminie.

i owszem do tej powierzchni tych przepisów nie stosuje się :D

tu wydanie dec. wz nie wymaga tzw analizy

a do innej powierzchni :wink: wymaga

i pozwolę sobie zacytować jednego z forumowiczów, bo trochę na ten temat już było

miałeś rację, złożyłem skargę na pracowników starostwa bezpośrednio do Starosty otrzymałem odpowiedź, że aby budować siedlisko czyli zabudowę zagrodową wystarczy mi powyżej 1 ha, nie zaś 3,5 (srednia w gminie) tak jak twierdzili urzędnicy. Szkoda tylko, że straciłem kolejny miesiąc.

NO i wszyscy mamy rację ale nie do końca , bo warunki zabudowy funkcjonują jak nie ma PLANU. W tym przypadku plan jest . Jesli uda się zmienić zapis z rolnego bez prawa zabudowy na mieszkaniowe to sprawa jest jasna. Jeśli na rolne z prawem zabudowy to prawdopodobnie gmina okresli sama na jakich warunkach można się na takiej działce osiedlić.

Ale powtarzam jeszcze raz ( nie żebym chciał dołować LEśNIKA ) - zmiana planu nie jest prosta !

Dusia ma rację : "szkoda że nie przypilnowałeś swoich spraw jak opracowywano plan".

Dzieki za slowa otuchy. :-?

To ze zmiana MPZM nie jest prosta to zdaje sobie sprawe, ale nic innego mi nie pozostaje. Kto nie probuje ten nie ma. Chcialbym wiedziec czy ktos juz przerabial ten temat i ma jakies doswiadzczenia. Wszystkie rady mile widziane..

Pozdrawiam

poki co nastawiony optymistycznie

Maciej

witam,

Bardzo prosze o pomoc.

Jesteśmy posiadaczami dziaki o wymiarach 18 szerokości i 42 długości. Z prawej stronyc działki istnieje budynek wybudowany (w latach 70) w granicy ostrej.

Złozylismy prosbe o wydanie WZ umiejscawiając budynek także w granicy ostrej, przyklejony do istnejacego budynku. Sąsiad oprotestował lokalizacje budynku po wszczęciu postepowania, argumentując tym że obawia się o stan techniczny budynku. Pani z gminy przy okazji nagle zmieniła front i stwierdziała że wyda nam decyzje negatwną, ponieważ w analizowanym obszarze nie ma zabudowy blizniaczej (a dwa budynki w granicy ostrej taka zabudowę beda stanowić). Przy tej argumentacji przesunelismy budynek w głąb działki.

Pozytywne WZ zostały wydane.

A tutaj dalsza część story.

Drugi sasiad zaskażył WZ do SKO powołując sie na argument że nie jest zachowana linia zabudowy !

SKO jeszcze nie rozpatrzył skargi.

Co ja mam teraz zrobić ??? Ma kredyt na 30 lat i działke na której nie moge sie budować. Ani z przodu ani z tyłu.

Chyba sie poryczę ;(

A

twój sąsiad odwołał się od decyzji do SKO za pośrednictwem twojej gminy. Czy jesteś pewna że gmina się znowu nie wycofała? Jeśli nie, to jest w SKO. Otrzymasz na piśmie Decyzja staje się ostateczna gdy nikt się od niej się nie odwoła w terminie 14 dni od jej otrzymania.

Ale na decyzję SKO można wnieść odwołanie do wojewódzkiego sądu administracyjnego w ciągu 30 dni od jej otrzymania.

po reakcji tych sąsiadów widać że sytuacja może być dla ciebie niebezpieczna /wstrzymanie wszystkiego na długi czas/

przejdź się do gminy i pogadaj z kimś mądrym

albo zacznij rozmawiać z tymi sąsiadami, może uda ci się załatwić bezkonfliktowo

gmina jeszcze nie przesłała do SKO pisma sasiada.

Ale dla mnie, nie wiele to zmienia... sąsiadów raczej nie przekonam, w końcu nie po to inwestowali kase w kancelarie adwokacką (która przygotowała odwołanie od WZ) aby teraz na moje "bardzo proszę" wycofać sie ze sprawy.

W gminie Panie od WZ jest tak totalnie niekompetentna, że nie zna podstawowych przepisów.

Możecie moze polecic jakiegos prawnika, który jest obeznany w temacie i może pomóc w poprowadzeniu sprawy ?

Dusia dzieki ci kochana za odzew :)

aż tak źle?

zanim zaczniesz szukać prawnika poczekaj na SKO wg mnie będzie ok no chyba że znowu gmina się wycofa albo jest tam bardzo staranna zabudowa, w lliniach, wszyscy dbają/wiesz o co chodzi/ i mieszkańcy tak chcą - ich prawo

a w tzw międzyczasie idź do gminy i rozmawiaj z "górą" o co chodzi, rozejrzyj się może jest jakiś młody budujący domek radny - szukaj wsparcia

witam

opiszę po krótce moją sytuację i zadam kilka pytań:

przymierzam sie do zakupu działki w gmiinie gdzie nie ma aktualnego planu zagospodarowania przestrzeni i podobno jeszcze długo nie będzie. Działka jest 4 z brzegu na środku jak na razie pustego, niezabudowanego pola uprawnego poprzecinanego drogami gminnymi (w praktyce to zwykłe polne drogi). Wymiary działki to 22x120m (ok.2500m2). Krótkimi bokami graniczy ona z dwiema drogami gminnymi a jednym długim z działką dla której są wydane warunki zabudowy (dom jednorodzinny) - podobnie jak poprzedzające tę działkę dwie dzaiłkl - też mają WZ. Za "moją" dzaiłką jest już tylko pole. Aktualny właściciel tej działki złozył wniosek o wydanie WZ i czeka na decyzję w tej sprawie.

I teraz pytania:

1. działka, którą chcę kupić to działka rolna - czy ja kupując ją będę ponosił jakieś dodatkowe koszty wynikające z tego że nie jestem rolnikiem ??

2. czy konieczne jest odrolnienie tej działki ??

3. jeśli tak to co ono niesie ze sobą - czy w ten sposób staje się ona działką budowlaną ?? czy z takim procesem odrolnienia wiążą się jakieś większe koszty ??

4. gdy zakupię tę działkę (zakładam, że zostaną wydane WZ) będę mógł ją w przyszłości po postawieniu domu podzielić w ten sposób aby sobie zostawić jakieś 1500m2 z domem a oddzielić 1000m2 "z tyłu" ?? Tam też jest droga gminna.

5. jeżeli tak, to czy jest szansa na zgodę gminy na postawienie na tej 1000m2 działce domu z założeniem że sąsiednia (moja) jest już zabudowana ?? czy aby to przeszło musiałaby być zabudowana jakaś działka ale przy tamtej "tylnej" drodze gminnej

na razie tyle mi przyszło pytań co do moich wątpliwości

z góry dzięki za odpowiedź jeśli takowa tutaj padnie

witam

opiszę po krótce moją sytuację i zadam kilka pytań:

przymierzam sie do zakupu działki w gmiinie gdzie nie ma aktualnego planu zagospodarowania przestrzeni i podobno jeszcze długo nie będzie. Działka jest 4 z brzegu na środku jak na razie pustego, niezabudowanego pola uprawnego poprzecinanego drogami gminnymi (w praktyce to zwykłe polne drogi). Wymiary działki to 22x120m (ok.2500m2). Krótkimi bokami graniczy ona z dwiema drogami gminnymi a jednym długim z działką dla której są wydane warunki zabudowy (dom jednorodzinny) - podobnie jak poprzedzające tę działkę dwie dzaiłkl - też mają WZ. Za "moją" dzaiłką jest już tylko pole. Aktualny właściciel tej działki złozył wniosek o wydanie WZ i czeka na decyzję w tej sprawie.

I teraz pytania:

POSTARAM SIę ODPOWIEDZIEć ALE BęDą TO BARDZO OGóLNE ODPOWIEDZI. STUDIUM DO PLANU MOżE MIEć DOść SZCZEGółOWE ZAPISY REGULUJąCE WIELE KWESTII Z TWOICH PYTAń. ZNACZENIE MOżE MIEć TAKżE MIęDZY INNYMI KLASA GRUNTU, ZAPISY W POPRZEDNIM PLANIE ZAGOSPODAROWANIA , ITP

1. działka, którą chcę kupić to działka rolna - czy ja kupując ją będę ponosił jakieś dodatkowe koszty wynikające z tego że nie jestem rolnikiem ??

NIE.

2. czy konieczne jest odrolnienie tej działki ??

NIE.

3. jeśli tak to co ono niesie ze sobą - czy w ten sposób staje się ona działką budowlaną ?? czy z takim procesem odrolnienia wiążą się jakieś większe koszty ??

4. gdy zakupię tę działkę (zakładam, że zostaną wydane WZ) będę mógł ją w przyszłości po postawieniu domu podzielić w ten sposób aby sobie zostawić jakieś 1500m2 z domem a oddzielić 1000m2 "z tyłu" ?? Tam też jest droga gminna.

BEZ NOWEGO PLANU TEORETYCZNIE NIE PODZIELISZ DZIAłKI ROLNEJ NA MNIEJSZE NIż 3000m2.

5. jeżeli tak, to czy jest szansa na zgodę gminy na postawienie na tej 1000m2 działce domu z założeniem że sąsiednia (moja) jest już zabudowana ?? czy aby to przeszło musiałaby być zabudowana jakaś działka ale przy tamtej "tylnej" drodze gminnej

NIE MA ZNACZENIA Z KTóREJ STRONY SąSIEDNIA DZIAłKA JEST ZABUDOWANA.

na razie tyle mi przyszło pytań co do moich wątpliwości

z góry dzięki za odpowiedź jeśli takowa tutaj padnie

PS: NA TYCH POPRZEDZAJąCYCH SąSIEDNIą DO TWOJEJ DZIAłKI JUż COś STOI CZY Są TYLKO WYDANE WARUNKI ZABUDOWY? PYTAM BO CZęSTO W GMINACH NIE CHCą WYDAWAć WZ "TYLKO" NA PODSAWIE WYDANYCH DLA SASIEDNIEJ DZIAłKI WARUNKóW. CZEKAJą Aż NA SąSIEDNIEJ DZIAłCE COś STANIE.JESLI U CIEBIE JEST INACZEJ TO ALBO MASZ LUDZKą GMINę ALBO Są TO WARUNKI ZABUDOWY OBWAROWANE JAKIMIś ZAPISAMI TYPU : "DLA NOWOPOWSTAłEGO SIEDLISKA ROLNICZEGO".

rafau8 uzupełniając piotr.nowy

moim zdaniem ty powinieneś wystąpić o wz. Właściciel może dostać decyzję a ty niekoniecznie, niektóre gminy bardzo rygorystycznie sprawdzają powierzchnię własności i władania gruntów rolnych - tą magiczną powierzchnię > 1ha

poczytaj też na forum o wyłączeniu z produkcji rolnej/koszty

1. działka, którą chcę kupić to działka rolna

mówisz pewnie o ewidencji

ale może być taka sytuacja, że kiedyś ten teren obejmował już nieaktualny plan zp i wtedy była tam mieszkaniówka. To oznaczałoby, że mógłbyś bez problemu postawić dom i dzielić działkę bo była już zgodę na zmianę przeznaczenia gruntów rolnych, ale wtedy cała działka wymagać będzie wyłączenia z produkcji rolnej/płacisz w zależności od klasy

Tak -ale...

Jedno nie przeszkadza drugiemu. Jeśli właściciel dostanie warunki to nowy właściciel może je na siebie przepisać (analogicznie jak pozwolenie na budowę). Może ale nie musi. Jeśli WZ dla aktualnego własciciela będzie np warunkowe (np. na siedlisko rolne) to rafau8 może postarać się spełnić te warunki (np. dodzierżawić sobie trochę ziemi w tej lub sąsiedniej gminie) i w ten sposób skorzystać z WZ poprzednika. Jeśli WZ będzie "zwykłe" to oczywiście tym łatwiej, prościej i przyjemniej. Jeśli spelnienie warunków z WZ sprzedającego nie da się wykorzystać to rafau8 zawsze może złożyć wniosek sam , a z tego jakie WZ dostanie sprzedający można się domyślać na co sam możesz liczyć. Oczywiście pozostaje kwestia czasu, bo teraz czekasz na WZ sprzedającego a potem ewentualnie na swoje...

PS.

Prywatnie mam bardzo podobną sytuację : działki które kupuję mają wydane warunki zabudowy na nowe "siedlisko rolnicze". Ponieważ działki w bezpośrednim sąsiedztwie nie są zabudowane nie można się powołać na zasadę "dobrego sąsiedztwa". Dlatego muszę dodzierżawić tyle gruntu żeby mieć pow. 3.5ha (taka jest średnia gospodarstwa w mojej gminie). To mi pozwoli na podstawie WZ uzyskać pozwolenie na budowę (teoretycznie siedliska rolniczego).

[quote name='"dusia2006

1. działka, którą chcę kupić to działka rolna

mówisz pewnie o ewidencji

ale może być taka sytuacja, że kiedyś ten teren obejmował już nieaktualny plan zp i wtedy była tam mieszkaniówka. To oznaczałoby, że mógłbyś bez problemu postawić dom i dzielić działkę bo była już zgodę na zmianę przeznaczenia gruntów rolnych, ale wtedy cała działka wymagać będzie wyłączenia z produkcji rolnej/płacisz w zależności od klasy

To miałem na myśli pisząc wczesniej że wiele zależy od tego co bylo np w starym planie.Tz , że być może była jużzgoda na zmianę przeznaczenia gruntów. Nie jestem natomiast pewny tego co napisałaś o możliwości dzielenia. Jaka mogłaby być minimalna powierzchnia wydzielonych działek? Stary plan pewnie to określał ale już nie obowiązuje. Nowego jeszcze nie ma. Studium prawdopodobnie tego nie mówi. Wolna amerykanka? Myślę , że to mało prawdopodobne. :roll:

Z drugiej strony jest mnóstwo mało logicznych przepisów , cała masa luk, furtek i kruczków więc może i masz rację. :oops:

o ile mi wiadomo nie ma czegoś takiego

Jeśli WZ dla aktualnego własciciela będzie np warunkowe

natomiast spotkałam się z żądaniem przez gminę - w standardowym formularzu wnioskodawcy - dokumentu potwierdzającego posiadania gospodarstwa rolnego w przypadku występowania o wydanie decyzji dla zabudowy zagrodowej,

przeniesienie wz odbywa się też z udokumentowaniem

piszę o tym dlatego że coraz więcej jest osób sorry "trafionych zatopionych"

No tak. Warunkowe w cudzysłowiu.

Chodzi mi o warunek np. bycia rolnikiem.

Pewnie że przeniesienie też z udokumentowaniem. Co nie znaczy ,że nie można "wyjść potrzebom na przeciw". :wink:

Ps.Bardzo fajnie mieć świadomość , że ktoś czyta moje wypociny i do tego "uważnie i ze zrozumieniem". A przy okazji można się douczyć i dowiedzieć jak to wszystko się odbywa w innych miejscach naszego radosnego kraju.

Dzięki DUSIA !!!

:D :D z tego wszystkiego coś mi się z wiadomością porobiło

a chciałam nawiązać

piszę o tym dlatego że coraz więcej jest osób sorry "trafionych zatopionych"

uwierz mi - nie dlatego żeby polemizować z Tobą czy z kimkolwiek

i jeszcze jedno, nie piszę jak nie wiem, a jak nie jestem pewna to dodaję słowo"chyba"

i zawsze dla pytającego jest lepiej kiedy więcej ludzi wypowie się jak rozwiązać jego problem, nie każdy ma takie szczęście jak rafau8 :D

i do tego "dodzierżawienia" w ostatniej chwili też już się gminy przyczepiają bo też niezgodne z prawem

i ja nie wiem jak w innych gminach to robią, ja mw wiem jak powinny robić

pozdrawiam Cię piotr.nowy wypociny? skądże znowu :D