Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

:D :D ...nie dlatego żeby polemizować z Tobą czy z kimkolwiek

Polemika w rozsądnych ilościach jeszcze nikomu nie zaszkodziła!

i jeszcze jedno, nie piszę jak nie wiem, a jak nie jestem pewna to dodaję słowo"chyba"

i zawsze dla pytającego jest lepiej kiedy więcej ludzi wypowie się jak rozwiązać jego problem, nie każdy ma takie szczęście jak rafau8 :D

Ja uważam , że przy zbieraniu informacji z forum , z internetu ogólnie , z prasy , telewizji , itp. ZAWSZE trzeba sobie dodać słowo "chyba"

i ja nie wiem jak w innych gminach to robią, ja mw wiem jak powinny robić

Tutaj , gdybym był przekorny (a chyba jestem) to bym się spierał. Mam na codzień do czynienia z Urzędami Gmin. Kilku gmin. W kazdej jest niby jakiś radca prawny. W każdej są niby przeszkoleni urzędnicy. Wszystkie pracują w oparciu o te same przepisy. Niestety interpretacje tych przepisów często są różne. Czasem sprzeczne. Co więcej , będąc na kilkunastu szkoleniach przekonałem się , że podobnie ma się sytuacja w starostwach , SKO , itd.

Jedni wykładowcy zaprzeczają drugim. Trzeci mówią jeszcze co innego.

Nie jest to zresztą sytuacja odbiegające od "normy". Tak samo różnie do tożsamych spraw podchodzą różne oddziały Urzędów Skarbowych, ZUSy, i cała reszta.

pozdrawiam Cię piotr.nowy wypociny? skądże znowu :D

Pozdrawiam :roll:

powtórzę, piszę o tym dlatego że coraz więcej jest osób sorry "trafionych zatopionych" a nie dlatego żeby polemizować z Tobą czy z kimkolwiek

a gdyby urzędnicy przestrzegali prawa /czytaj znali, śledzili zmiany i stosowali/ to z czego by żyli prawnicy :D

POSTARAM SIę ODPOWIEDZIEć ALE BęDą TO BARDZO OGóLNE ODPOWIEDZI. STUDIUM DO PLANU MOżE MIEć DOść SZCZEGółOWE ZAPISY REGULUJąCE WIELE KWESTII Z TWOICH PYTAń. ZNACZENIE MOżE MIEć TAKżE MIęDZY INNYMI KLASA GRUNTU, ZAPISY W POPRZEDNIM PLANIE ZAGOSPODAROWANIA , ITP

zachęcam też ciebie do uważnego czytania i ze zrozumieniem...moich, nie będziesz musiał używać wykrzykników

ale to mało istotne dla rafau8 który jest mądrym człowiekiem bo zadaje pytania zanim kupił i chyba :wink: otrzymał wyczerpujące odpowiedzi

dusia2006 bardzo subtelnie (jak to kobieta) wyraziła swoją opinię.

Ja powiem dobitniej.

rafayu8 - powinieneś wystapić do gminy o warunki zabudowy - bo:

- WZ może otrzymać każdy, bo nie ma wymagań co do "stosunków właścicielskich" , czy "dysponowania nieruchomością". I nie jest istotne, że ktoś już wystapił o takie warunki. Gmina może wydać dowolną ilość WZ dla dowolnej ilości osóbna na tą samą działkę, i co ciekawe mogą to być "różne" warunki, bo i tak pozwolenie na budowę otrzyma (na podstawie WZ) tylko włąściciel (dysponent) danej nieruchomości.

- Tam jest dziwna sytuacja. Wydawane są WZ na działki, które nie spełniają podstawowego wymogu tj. "sąsiednia działka zabudowana". Natomiast może być tak, że właściciel (sprzedawca) tych działek jest rolnikiem i wystepuje o zabudowę zagrodową. Jeśli tak jest, to samo przeniesienie WZ nic nie daje (o ile jest to dopuszczalne dla tego rodzaju zabudowy), bo "nowy" własciciel musi być rolnikiem, zameldowanym i prowadzącym gospodarstwo rolne o wielkości areału co najmniej średniej dla danej gminy, i te wszystkie warunki (łącznie) dotyczą terenu danej gminy.

Tak wiec aby nie być "trafionym zatopionym" - wystąp o WZ - tym bardziej, że koszty z tym zwiazane sa znikome.

Pozdrawiam

Witam wszystkich. Moj problem dotyczy zmiany miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego. Potrzebuje rady kogos kto posiada jakas wiedze lub doswiadczenie w powyzszym zagadnieniu.

Jestem posiadaczem ziemi rolnej (troche ponad 4ha klasy VI). W MPZP okreslona jako grunty rolne bez prawa zabudowy.Doczytalem sie by moc ruszyc temat nalezy zmienic plan.

W zwiazku z tym mam kilka pytan:

1. Jak powinien wygladac wniosek o zmiane planu, co powinien zawierac?

2. Do kogo skierowac owy wniosek?

3. Jak dlugo trwa rozpatrzenie wniosku o zmiane MPZP?

4. Interesuje mnie tylko zabudowa zagrodowa, siedliskowa. Czy nie bedac rolnikiem, uzyskawszy zmiane MPZM bede mogl wybudowac i prowadzic tam gospodarstwo?

Z gory dziekuje za pomoc.

Pozdrawiam

Maciej

Mam podobny problem.

Dostałem od rodziców kawałek ziemii rolnej bez mozliwości zabudowy zagrodowej. A na zabudowie siedliskowej najabrdziej by mi w tej chwili zalezało.

Jakie uzasadnienie najlepiej napisać by cokolwiek zyskac w tej sprawie??

Wiem, ze czeka mnie dosyć długa i zmudna walka, ale nic innego nie mam, tylko ten kawałek ziemi.

W tej chwili mieszkam kątem u rodziców z zoną i dwójką dzieci.

A dałbym radę postawić malenki domek...gdyby tylko gmina mi na to pozwoliła.

Dodam, ze mam status rolnika i jestem zameldowany w tej gminie od urodzenia.

dzięki piotr.nowy i dusia2006 za odpowiedzi

ciekawe jest to, że na tym polu gdzie jest "moja" działka są przed nią w rzędzie 3 puste działki, dla których zostały wydane WZ

z tego co wiem nigdy nie było dla tego terenu PZP bo tak na prawdę to straszne zadupie, same pola i parę domów. Dopiero teraz zaczyna się coś dziać a ceny działek nie osiągneły jeszcze poziomu z sąsiednich miejscowości.

Sąsiednia działka dostała WZ niedawno (jakieś pół roku temu) też na podstawie tego, że obok jest działka z wydanymi WZ.

zastanawiam się czy jest sens składać osobny wniosek o WZ ?? wg tego co mówią miejscowi warunki dla obecnego właściciela powinny być wydane już za miesiąc. No chyba, że faktycznie będą obwarowane jakimiś dodatkowymi wymaganiami, które przekreślają moje budowanie na tej działce :(

Wtedy chyba faktycznie złożę taki wniosek - na razie jestem optymistą.

A jeszcze jedno pytanie - można przenieść WZ z aktualnego właściciela na mnie przed spisaniem aktu notarialnego ?? a co, gdybym nie dokonał przeniesienia ?? po zakupie działki te WZ tracą ważność ??

o kurczę - to 3 pytania :oops:

Siwy napisał :...bo "nowy" własciciel musi być rolnikiem, zameldowanym i prowadzącym gospodarstwo rolne o wielkości areału co najmniej średniej dla danej gminy, i te wszystkie warunki (łącznie) dotyczą terenu danej gminy

:roll:

A ja pytam skąd te wymagania przecież ustawqa o pizp mówi tylko o średniej gospodarstwa>=w gminie gdzie ma być zabudowa??Skąd to zameldowanie, niektórzy mówią jeszcze o KRUSIE , jest jeszcze jakiś przepis o którym nie wiem?

Zacytuję:

Rozporządzenie min. o warunkach technicznych .....

par.3.3:

zabudowie zagrodowej - należy przez to rozumieć w szczególności budynki mieszkalne, budynki gospodarcze lub inwentarskie w rodzinnych gospodarstwach rolnych, hodowlanych lub ogrodniczych oraz w gospodarstwach leśnych,

Ustawa o kształtowaniu ustroju rolnego Art. 5 i 6

Art. 5. 1. Za gospodarstwo rodzinne uważa się gospodarstwo rolne:

1) prowadzone przez rolnika indywidualnego oraz

2) w którym łączna powierzchnia użytków rolnych jest nie większa niż 300 ha.

2. Przy ustalaniu powierzchni użytków rolnych, o której mowa w ust. 1 pkt 2, będących przedmiotem współwłasności uwzględnia się powierzchnię nieruchomości rolnych odpowiadających udziałowi we współwłasności takich nieruchomości, a w przypadku współwłasności łącznej uwzględnia się łączną powierzchnię nieruchomości rolnych stanowiących przedmiot współwłasności.

3. Przepis ust. 2 stosuje się odpowiednio do ustalania powierzchni użytków rolnych będących przedmiotem współposiadania na podstawie umowy dzierżawy.

Art. 6. 1. Za rolnika indywidualnego uważa się osobę fizyczną, będącą właścicielem lub dzierżawcą nieruchomości rolnych o łącznej powierzchni użytków rolnych nieprzekraczającej 300 ha, prowadzącą osobiście gospodarstwo rolne, posiadającą kwalifikacje rolnicze, zamieszkałą w gminie, na obszarze której położona jest jedna z nieruchomości rolnych wchodzących w skład tego gospodarstwa.

2. Uważa się, że osoba fizyczna osobiście prowadzi gospodarstwo rolne, jeżeli podejmuje wszelkie decyzje dotyczące prowadzenia działalności rolniczej w tym gospodarstwie.

3. Uważa się, że osoba fizyczna posiada kwalifikacje rolnicze, jeżeli:

1) uzyskała wykształcenie rolnicze co najmniej zasadnicze lub wykształcenie średnie lub wyższe, lub

2) osobiście prowadziła gospodarstwo rolne lub pracowała w gospodarstwie rolnym przez okres co najmniej 5 lat.

4. Przy ustalaniu powierzchni użytków rolnych, o których mowa w ust. 1, stosuje się odpowiednio przepisy art. 5 ust. 2 i 3.

No tak Siwy masz całkowitą rację. Dopiero gdy to ujrzałem przypomniało mi się ., że ponad pół roku temu zagłębiałem się w ten temat, a teraz gdy znowu pomyślałem o wykorzystaniu posiadanej ziemi na zabudowę zagrodową oczywiście myślałem tylko o tej "przyjemniejszej" dla mnie ustawie. No nic na razie pozostaje mi walczyć o zwykłe wz lub czekać na plan.

jeżeli gmina ma aktualne studium czy jako rolnik dostanę WZ dla działki która nie jest ujęta w studium?tak pokrutce -gmina jest w trakcie robienia studium -chcę wybudowac drugi dom na działce obok czy będzie to możliwe?czy mozna w trakcie robienia studium łozyć wniosek o ujęcie tej działki a może automatycznie ujmną ją ponieważ graniczy z działką na której sie obecnie buduję?

Gmina przygotowuje studium czy plan?

Jeśli studium, to nic nie stoi na przeszkodzie (może tylko za mała, dla danej gminy, powierzchnia gospodarstwa), abyś WZ na siedlisko dostała. Ustalenia w studium nie mogą być podstawą odmowy. Nigdy!

Jeśli plan, to gmina może zawiesić postępowanie w sprawie wydawania WZ na max. 12 miesięcy. Potem musi wydać decyzję.

cześć Oskar :D

Udało mi sie zmienić zagospodarowanie w uchwalonym już planie 8) :D

Wykorzystałem Twoją rade + kolegi prawnika popartą uzasadnieniem wyroku w podobnym jak mój przypadku i poszło :lol: 8)

Przyznali mi racje :)

Dzięki za pomoc OSKAR :D

Mam jeszcze jedno pytanie może ktoś będzie wiedział ?!

Czy można w podziale działki łączyć część budowlaną z zielenią tak by wyrobić minimum w karcie terenu np 1000 m2 (np 700 m budowlanej i 300 zieleni ??

Czy w Gminie nie będzie problemu z pozwoleniem na budowę ??

Cieszę się, że Ci się powiodło (bez mojego udziału, bo zniknąłem z forum na kilkanaście tygodni z przyczyn, o których części pisałem).

Co do działki. W mojej okolicy łączenie takie jest możliwe (działka musi mieć minimalną, zapisaną w planie, powierzchnię, a budować można się na części budowlanej). Wiem jednak z tego forum, że nie wszędzie tak jest - traktuje się rygorystycznie, że co najmniej minimalna powierzchnia musi znajdować się na terenie przeznaczonym pod budownictwo. Musisz więc sam sprawdzić, jaka doktryna jest wyznawana w Twoim urzędzie.

Cześć

Wiesz co dostałem info od geodety ze może tak wydzielić (zieleń i budowlanka) natomiast wspomniał; ze nie wie jak będzie z pozwoleniem na budowę. :-?

oczywiście zgadzam się - chce budować tylko na części budowlanej, co jest oczywiste, Ale czy oni mogą robić problem z pozwoleniem ?? No właśnie ? :-?

Może jest jakiś przepis na to by dostać pozwolenie ?

Witam,

moze ktos jest w stanie mi pomoc w dosc nietypowej sytuacji. Znalazlem rolnika ktory jest sklonny oddzielic kawalek swojej ziemi i mi ja sprzedac. Wystapil on o WZ dla swojej dzialki (ok 5ha) - chodzi o budynek mieszkalny w jednym z rogow swojej dzialki z dostepem do drogi. Z tego co wiem WZ zostana wydane w przyszlym tygodniu.

I tu moje pytanie:

jak powinienm postepowac dalej aby wydzielic dzialke z pozwoleniem na budowe na podstawie tych WZ?

Czy po uzyskaniu WZ podzielic dzialke i na podstawie tych WZ (po podziale WZ beda dla dzialki o innym nr) uzyskam pozwolenie na budowe na nowej dzialce?

Czy moze po uzyskaniu WZ wystapic o pozwolenie na budowe i wtedy bede mogl oddzielic ten fragment ziemi, na ktorym pozwolenie zostalo wydane?

Z gory dziekuje za podpowiedzi i wskazowki.

Planowanie budowy domu, uf proste to nie jest.

Ale muszę się pochwalić, mimo że nie bardzo spełnialiśmy warunki do wydania WZ, to je dostaliśmy!!!! I co istotne bez uruchamiania wpływowych znajomych, a na dodatek WZ w 100% spelnia nasze oczekiwania. Czyli urzędnik też czlowiek i jak chce to potrafi to okazać. Niestety kolejne etapy powoli napiętrzają się przed nami i zaczynamy już gubić się w gąszczu tego co powinniśmy, tego co musimy itp. itd. Czy ktoś może mnie doinformować jakie mapki musimy zlecić do przygotowania i komu? Do wniosku o odrolnienie musimy dołączyć projekt zagospodarowania dzialki z zaznaczoną powierzchnią do wyłączenia i oznaczeniem klas glebowych - komu zlecamy wykonanie tego projektu i ile to szacunkowo kosztuje?

peewees

Wszystko zależy od treści WZ. Być może nie będę miał racji, ale obawiam się, że WZ DLA CIEBIE mogą być tylko świstkiem papieru. Dlaczego?

1) Mogą to być WZ na zabudowę siedliskową (zagrodową). Sprzedawca (rolnik) może tam budować, Ty - nie (chyba, że kupisz lub wydzierżawisz gospodarstwo rolne).

2) WZ powinny określać, że jest to zabudowa oparta o tzw. dobre sąsiedztwo (co najmniej jedna działka sąsiednia jest zabudowana) - jeśli tak- możesz kupować, jeśli nie - możesz kupić, ale domu nie postawisz (patrz pkt 1).

3) WZ powinny zawierać zasady podziału dużej działki (wydzielenia z niej Twojej).

4) Wstępny projekt podziału zatwierdza wójt (czyli ten sam organ, który wydaje WZ - nie wyda nic, co jest sprzeczne z wcześniej podpisanymi przez siebie WZ). Podziału dokonuje geodeta.

5) WZ są jednym z dokumentów niezbędnych do uzyskania pozwolenia na budowę. O pozwolenie może wystąpić osoba, która ma prawo do dysponowania działką na cele budowlane.

Ongonia

Tak też bardzo często bywa z WZ. :lol: Czapki z głów przed myślącymi urzędnikami (a zwłaszcza ich szefami).

Mapa do celów projektowych - geodeta.

Zagospodarowanie działki - architekt (np. ten, który będzie adaptował Ci projekt domu).

Ceny umowne - spójrz na forum.

:roll: