Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

mam pytanie w sprawie drogi. plan sytuacyjny przedstawia obrazek.

czy bez mojej zgody "sąsiad 2" współwłaściciel drogi wewnętrznej może przedłużyć sobie ją do działki nr 2, wydzielając dodatkową drogę ze swojej działki nr 1?

sąsiad kupił sobie działkę nr1 tylko po to by działkę nr 2 podzielić i sprzedać.

właśnie złożył stosowne dokumenty do gminy, a mój sprzeciw nie został uwzględniony.

dodam ,że sprzeciw napisałem ponieważ sąsiad 2 utrudnia doprowadzenie mediów do mojej działki,droga wewnętrzna (6m) to na dzień dzisiejszy grunty rolne

http://df950.yeahost.com/pic/droga2.jpg

Ktoś pomoże? Mowie z gory, ze w robocie byla szukajka, ale nic konkretnego sie nie znalazlo :(

Dwa pytania:

1. Na poziomie podpiwniczenia chce dobudowac garaz (dach garazu bedzie rownoczesnie rozszerzonym balkonem, tarasem) - czy na to wymagane jest jakies pozwolenie? Bo w zasadzie bedzie sie kopac kolo fundamentow

2. Jest dom: piwnica, parter, pietro i strych. Strych chcemy przerobic na kolejne pietro, w zwiazku z czym trzeba podniesc dach i w zasadzie go wymienic. Czy na to tez potrzeba Bog wie jakich papierkow?

Z gory serdeczne dzieki

Hej,

Mam takie pytanko odnosnie warunkow zabudowy. Posiadam dzialke, dosc dluga ia waska, ma jakies 120 metrow dlugosci I jest ustawiona prostopadle do gminnej drogi oraz przylega bezposrednio do zabudowanej dzialki, przy tej samej drodze (dzialka bezposrednio sasiednia, ktora jest podobnej szerokosci, lecz powiezchnie ma ok 25% mojej dzialki). Z tego powodu zlozylem w gminie wniosek o ustalenie warunkow zabudowy na 4 budynki mieszkalne. Jednakze dostalem odpowiedz negatywna wskazujaca na to iz ze wzgledu na szerokosc dzialki da sie na niej usadowic jedynie jeden budynek. Nie wiem co mam zrobic, mam sie odwolyac do Kolegium, czy zrobic cos innego?

Moglby ktos z was poradzic mi co robic?

Pozdrawiam

mam pytanie w sprawie drogi. plan sytuacyjny przedstawia obrazek.

czy bez mojej zgody "sąsiad 2" współwłaściciel drogi wewnętrznej może przedłużyć sobie ją do działki nr 2, wydzielając dodatkową drogę ze swojej działki nr 1?

sąsiad kupił sobie działkę nr1 tylko po to by działkę nr 2 podzielić i sprzedać.

właśnie złożył stosowne dokumenty do gminy, a mój sprzeciw nie został uwzględniony.

dodam ,że sprzeciw napisałem ponieważ sąsiad 2 utrudnia doprowadzenie mediów do mojej działki,droga wewnętrzna (6m) to na dzień dzisiejszy grunty rolne

http://df950.yeahost.com/pic/droga2.jpg

Może. Zauważ, że w istocie to co opisujesz nie ma nic wspólnego z drogą której jesteś współwłaścicielem. Przecież "sąsiad 2" wydziela niejako dalszą część drogi ze swojej działki i póki co ta dalsza część nie ma nic wspólnego z tym co jest Twoje. On poprostu dzieli swoją działkę i Tobie nic do tego czy to co wydziel będzie akurat drogą.

df950

Sąsiad, wspólwłaściciel działki drogowej i działek "na zapleczu" korzysta tylko ze swoich praw.

Na tym forum wydaje mi się, że przeważa pogląd, iż najlepszym rozwiązaniem dojazdu do działek nie położonych bezpośrednio przy drogach publicznych jest współwłasność drogi wewnętrznej. Nie chcę być złośliwy, ale jesteś właśnie ofiarą tego poglądu.

Moim zdaniem w tej sprawie trzeba być elastycznym - w zależności od przewidywanego lub bardzo prawdopodobnego rozwoju przebiegu "stosunków międzysąsiedzkich" w przyszłości.

W Twoim przypadku zablokowałbyś dostęp kolejnych działek sąsiada do drogi wewnętrznej, gdyby działka drogowa była Twoja i tylko obciążona służebnością na rzecz sąsiada, ściślej - jego pierwszej działki. Jego późniejsze zakupy gruntowe i formalne doprowadzenie do zapewnienie dojazdu do nowych nieruchomości musiałoby się wiązać z Twoją zgodą (akt notarialny) na rozszerzenie służebności na nowo powstałe działki.

sliwaprz

Oczywiście, odwołuj się do SKO.

Przeczytaj jeszcze raz decyzję i analizę urbanistyczną. Zapewne znajdziesz wiele błędów (nie rozumiem argumentacji, że działka jest za wąska, więc tylko jeden dom, a nie 4 - albo nic, albo więcej domów - ile, to wynikać powinno z sytuacji "na gruncie").

Zaakceptować możesz ten stan wtedy, gdy chcesz się szybko budować, a lokalizacja budynku nie uniemożliwi realizacji planu podziału na 4 działki w przyszłości. Czasami, dla osiągnięcia celu trzeba się zatrzymać, a nawet cofnąć.

anna.misia

Jeśli już budujesz, to już chyba masz WZ?

Działki 0,5 ha raczej nie podzielisz (nowo wydzielone działki rolne nie powinny mieć mniej niż 0,3 ha), chyba, że organ wydający WZ (a potem decyzję podziałową) zgodzi się na inną, mniejszą powierzchnię.

Tenarek

Prace wymienione w pkt 1-2 wymagają projektu i pozwolenia na budowę (chyba, że zmieni się prawo budowlane, wtedy będzie tylko zgłoszenie, ale będziesz kilkakrotnie w trakcie prac kontrolowany - na Twój koszt - przez organ nadzoru budowlanego).

Witam wszystkich.

W planie zagospodarowania przestrzennego mam zakaz realizacji nowej zabudowy zagrodowej i mieszkaniowej.

Czy drewniana altana(mam na myśli mały domeczek) nie związana trwale z gruntem o powierzchni do 25 mkw przeznaczona tylko na czasowy pobyt,bez mediów,mieści się w definicji zabudowy mieszkaniowej czy nie?

A może zabudowa letniskowa nie mieści się w definicji zabudowy mieszkaniowej?

Wiadomo,że na zgłoszenie można zrobić oczko do 30 mkw,ale czy to znaczy ,że trzeba zgłaszać każde ,nawet najmniejsze przed przystąpieniem do pracy.

Od razu to co napisałaś było dla mnie podejrzane. Budujesz, ale dopiero teraz chcesz wystąpić o WZ, przygotowują studium...

Do rzeczy: jeśli obowiązuje plan (o czym nie pisałaś) to po co Ci WZ?. To plan zawiera zasady podziału działek (tzn. dopuszcza sie wydzielenie działek nie mniejszych niż ..... m kw.) i tylko na jego podstawie możesz dążyć do podziału działki.

Zajrzyj do planu, tam wszystko, czego Ci potrzeba, jest napisane.

WZ w tej sytuacji nikt nie wyda. Gdyby planu nie było, to co innego...

A studium? To, że opracowują studium nie oznacza, ze planu nie ma. Studium to podstawa do prac rady gminy w przyszłości. Tzn. po jego zmianie (studium) rada gminy podejmie pracę nad nowym planem zagospodarowania (lub zmieni dotychczasowy), tak, aby zapisy planu były zgodne ze studium.

Dla Ciebie to perspektywa kilku lat, a więc w tej chwili prace nad studium niewiele dla Ciebie znaczą, bo ustalenia studium nie mają żadnego przełożenia na decyzje administracyjne, wypisy, wyrysy itp. dokumenty wydawane zainteresowanym.

Studium to tylko wytyczne dla rady, w którym kierunku maja iść bardziej szczegółowe (i wiążące dla właścicieli nieruchomości) ustalenia MPZP.

witam

już nie wiem co mam robić mam działkę 26a i chciałam się na niej podudować byłam w Urzędzie Gminy i tam powiedzieli że MPZP jest w trakcje przygotowania a na mapie sytuacyjnej jest to teren rolny bez możliwosci zabudowy, na działce obok stoi domek murowany ale letniskowy postawiony bez żadnej zgody w latach 80 tych, na mojej działce stoi drewniany ale na fundamentach też z tego okresu nie mam pojęcia od czego zacząć może ktoś z was był w takiej sytuacji i ma już doświadczenie w takich sprawach dziękuję

Agnieszkacc

Powinnaś jednak złożyć wniosek o wydanie WZ. Gmina zapewne zawiesi postępowanie na rok (bo jest w trakcie przygotowywania planu), ale być może nie zdąży go przygotować wtym terminie i wtedy po roku wójt będzie musiał wydać WZ.

To oczywiście pierwsza ścieżka Twojego działania. Oprócz tego złóż uwagi do przygotowywanego planu (tzn. wniosek o uwzględnienie w planie Twojej działki jako budowlanej). Przeczytaj tę część ustawy o planowaniu przestrzennym, która dotyczy planowania w gminie. Korzystaj z możliwości zgłoszenia uwag (powtarzaj je) na każdym etapie przygotowywania planu. Czasami konsekwencja i upór robią wrażenie na wójcie i rajcach.

Kolejna ścieżka, to uważne obserwowanie procedury prac nad planem i porównywanie jej z tą zapisaną w ustawie. Istotne uchybienia moga być powodem unieważnienia planu przez sąd administracyjny. Władze gmin tego nie lubią (któż lubiłby napracować się bez efektu?), więc być może przychylniej spojżą na Twoja posiadłość.

A tak naprawdę, to przeciętny właściciel nieruchomości jest w słabszej pozycji niż władza gminna. Jeśl tak, to czasami trzeba działać nie siłowo, ale sposobem. Ten zależy zaś od lokalnych uwarunkowań...

Witam

Borykam sie z problemem od dłuższego czasu

W pozwoleniu na budowę mam ....kanalizacji sanitarnej ze zbiornikiem ścieków......, chciałbym to zamienić na oczyszczalnię ekologiczną.

Na drodze stoi urząd który nie jest w stanie mi pomóc - komentarz z-cy naczelnika - "nie jestem informacją"

Stąd pytanie:

Taka zmianę zatwierdzić zgłoszeniem, czy jest to przypadkiem coś istotnego czego zamianę wymaga Zmiana Pozwolenia Na Budowę (projekty ......)

proszę o pomoc

PS. W planach zagospodarowania terenu nie ma nic co mogło by przeszkodzić

Jańcio

Witam!

Mam pytanie dotyczące obowiązujących planów zagospodarowania przestrzennego. Obecne zapisy uniemożliwiają mi budowę.... Gdyby jednak nie było na tym terenie planu to WZ jakie bym dostał umożliwiłoby mi budowę !

Czy jest jakaś szansa aby plan zagospodarowania przestał obowiązywać, ale tylko na terenie mojej działki (np. uchwała Rady Gminy)? Czy, niestety, wchodzi w grę tylko zmiana dotychczasowego planu (a tu procedura jest strasznie długa ... kilka lat).

Pozdrawiam

Andrzej

Witam! Mam pytanie. Może znajdę na nie odpowiedź. Mam 1,5 ha działki. 1 ha chciałabym za jakiś czas sprzedać. Rok temu złożyłam do gminy wniosek o przekształcenie działki rolnej na rolną z możliwością zabudowy. Dostałam decyzję pozytywną. Za jakiś czas ją anulowano, ponieważ dopatrzono się, iż gleba jat III gat. (podobno za dobra). Teraz chciałabym ponowić wniosek. Co mam zrobić? Słyszałam, że można ten przepis ominąć; albo podzielić działkę(dopuszczalna wielkość ok. 0,33 ha) albo ubiegać się o zmianę klasyfikacji z gleby z III na IV. Dodam tylko, że przy działce jest woda, prąd, kanalizacja oraz droga gminna. Chyba nie ma planu zagospodarowania przestrzennego. Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam :lol: :D

Ojejku, jejku! Mamy WZ, to fakt, ale mamy też wątpliwości co dokładnie oznaczają niektóre zapisy w warunkach. Ot, chociażby

"linia zabudowy - nieprzekraczalne linie zabudowy w odległości 10 m od granic działki". Czy to oznacza, że elewacja frontowa musi dokładnie znajdować się w odległości 10 m od granicy działki, czy też że bliżej granicy nie mogę usytuować domu, ale dalej, w głąb dzialki, to jak najbardziej?

Aha, i następne: "wskaźniki zagospodarowania terenu w stosunku do powierzchni działki" (działka ma powierzchnię 8 700 m2)

"wielkość powierzchni zabudowy - poniżej 5%" - czy te 5% to część z moich 8 700 m, czy też 5% z części którą odrolnimy? Czy to 5% to ziemia pod zabudowaniami, czy tyle z całości mogę odrolnić?

A dalej, co oznacza: "udział powierzchni biologicznie czynnej - powyżej 80%"?

I ostatni koszałek opałek: "nakaz wycofania budynku gospodarczego poza elewację frontową budynku mieszkalnego" czyli gdzie ten budynek może stanąć?

Jeśli możecie objaśnić laikowi to czary-mary, będę wdzięczna.

ongonia

1. Nieprzekraczalne - tzn. nie bliżej niż ... (a więc może być dalej).

2. Możesz zabudować do 5 proc. z 8700 m kw. Odrolnisz (tzn. wyłączysz z produkcji rolnej) dokładnie tyle, ile będzie wynikało z planu zagospodarowania działki (oczywiście nie więcej niż 5 proc.).

3. Powierzchnia biologicznie czynna to, żeby nie wprowadzać uczonych definicji (jest w tej sprawie definicja w jednym z rozporządzeń) to powierzchnia z rodzimym gruntem nie zabudowanym i nieutwardzonym.

4. Nakaz wycofania budynku gospodarczego poza elewację frontową budynku mieszkalnego - oznacza to co zapisano - potocznie "za domem".

Karola1

Skoro wydano WZ to nie ma planu (gdyby był nie byłoby problemu z gruntem III klasy - byłby odrolniony).

A konkretnie: każda droga wiodąca do celu jest dobra. Spróbuj wystąpić do wójta o opinię w sprawie projektu podziału (musi go sporządzić geodeta).

Zmiana klasy gruntu to domena starosty - i tam ustal , jakie kroki musisz podjąć, a co najważniejsze - ustalić, czy starostwo podejmie temat, tzn. przystąpi do zmiany gleboznawczej klasyfikacji gruntów.

jogging

Jest szansa aby obecny plan zagospodarowania przestał obowiązywać tylko na terenie Twojej działki. Może to jednak nastąpić tylko przez zmianę istniejącego planu (uchwałą Rady Gminy). Na unieważnienie planu (np. takie, jakie miało miejsce na mocy ustawy z końcem 2003 r.) raczej nie masz co liczyć.

Jancio Wodnik

Skoro masz w pozwoleniu na budowę kanalizację sanitarną ze zbiornikiem ścieków, a chcesz to zamienić na oczyszczalnię ekologiczną to musisz wystąpić o zmianę pozwolenia na budowę. Moim zdaniem jest to zmiana istotna, gdyż dotyczy planu zagospodarowania działki. Możesz oczywiście eksperymentować ze zgłoszeniem, ale moim zdaniem starostwo wniesie sprzeciw.

. Może to jednak nastąpić tylko przez zmianę istniejącego planu (uchwałą Rady Gminy). Na unieważnienie planu (np. takie, jakie miało miejsce na mocy ustawy z końcem 2003 r.) raczej nie masz co liczyć.

Oskar, dzieki za odpowiedź. Dla mnie neistety to nie jest dobra wiadomość :-(

ponieważ:

1. Zmiana planu (nawet dla jednej działki) to spory kawał czasu;

2. Bo zmiana planu i tak jest teraz nie możliwa bo to co chcę jest sprzeczne z obowiązującym studium;

3. To na co mogę liczyć to uchwalenie nowego studium (min. jeszcze rok prac w Gminie) a potem nowy plan (a tu nie wiadomo kiedy Gmina zechce go zmienić na moim terenie).

4. Czyli kicha totalna ...............

Andrzej