Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Gmina w planie zagospodarowania uchwaliła, że:

Ustala się:

...

4) zachowanie dotychczasowego podziału powierzchniowego na działkach

.

W rękach rodziny są 2 działki (po 1800m), które po przeprowadzonej sprawie spadkowej stały się współwłasnością 3 małżeństw. Z uwagi na wysokie ceny ziemi nikomu nie uśmiecha się odkupywac udziałów tak, żeby miec całośc 1 działki.

Czy istnieje sposób na podział całości na 3 części nie naruszając planu - tak, żeby można było się tam budowac?

Pozdrawiam,

S.

Witam,

mam pytanie ... czy od 2008 zmienia sie prawo budowlane ? Czy nasi kochani poslowie zdazyli przeglosowac zmiany ?

Pytam sie bo znalazlem uwagi w tym watku by jak najszybciej zalatwiac WZ, gdyz w nowej ustawie zmienia/zaostrza sie roztrzygniecia dotyczace dobrego sasiedztwa ... czyli trzeba by bylo miec pkt. graniczny wspolny z dzialka zabudowana.

Z gory dziekuje za odpowiedz.

Pozdrwaiam,

Sebastian

Gdy pisałem o możliwym zaostrzeniu przepisów (m.in. w zakresie "dobrego sąsiedztwa") realne wydawało się, że Sejm podejmie prace nad projektem przygotowywanym w ministerstwie budownictwa. Teraz już wiemy, ze w tej kadencji nie grożą nam zmiany ustawy o gospodarce nieruchomościami, w tym w zakresie wydawania warunków zabudowy, ani radykalne uproszczenie zasad wydawania pozwoleń na budowę wg zmienionego prawa budowlanego.

Co do postów powyżej... obaj Panowie macie rację. Miało być i ułatwienie i utrudnienie.

Ułatwienie tam, gdzie obowiązują MPZP. Pozwolenie na budowę miało być tu zastąpione tzw. zgodą budowlaną, którą klasyfikuję jako twór między obecnymi zgłoszeniem i pozwoleniem.

Utrudnienie nastąpiłoby (moim zdaniem) tam, gdzie planów nie ma. Po pierwsze ministerstwo (a właściwie zajmujący się projektem departament) chciało zapisać w ustawie tę formułę o jednej wspólnej granicy (takie było oficjalne stanowisko ministerstwa infrastruktury, a potem budownictwa od samego początku, ale orzecznictwo sądów to znacznie zliberalizowało). Jeśli taki zapis znalazłby się w ustawie, to musiałby być bezwzględnie stosowany. Wtedy byłoby "żegnaj zabudowo w obszarze analizowanym" (czyli rady w tym wątku Forum po prostu zdezaktualizowały by się. Po drugie uznaniowość w wydawaniu WZ miały wyeliminować tzw. standardy urbanistyczne opracowane w ministerstwie - jednolite dla całego kraju. Ułatwienie? Być może, problem jednak w tym, że takich standardów (nawet projektu) nie ma. mogłoby więc dojść do całkowitego zablokowania budów na obszarach bez planów.

Mi rodzice mają gospodarstwo rolne składające się z dwóch połączonych wcześniej gospodarstw(nie sąsiadujących ze sobą). Na tych gospodarstwch stoją oczywiście dwa domy. W jednym mieszkają rodzice drugi przeznaczony jest do rozbórki(fatalny stan) ale działka jest ogrodzona gdyż wczesniej ktoś na niej mnieszkał. Czy jeśli rodzice przepiszą na mnie ten drugi dom to też trzeba tą ziemię odrolniać żeby dostać pozwolenie?

Najprościej byłoby, gdyby to rodzice rozpoczęli procedurę (warunki zabudowy, pozwolenie na zabudowę).

Jeśli będziesz o WZ występowała sama, to zakładając, że wystąpisz o WZ na siedlisko, musisz być rolnikiem z gospodarstwem o powierzchni większej niż średnia w gminie.

Zakładam oczywiście, że teren jest bez planu zagospodarowania, a w najbliższej okolicy nie ma zabudowy jednorodzinnej do której kontynuacji możnaby nawiązać w WZ.

Przepraszam za powtórzenie, ale sprawa dość pilna :(.

Witam,

Gmina w planie zagospodarowania uchwaliła, że:

Ustala się:

...

.

W rękach rodziny są 2 działki (po 1800m), które po przeprowadzonej sprawie spadkowej stały się współwłasnością 3 małżeństw. Z uwagi na wysokie ceny ziemi nikomu nie uśmiecha się odkupywac udziałów tak, żeby miec całośc 1 działki.

Czy istnieje sposób na podział całości na 3 części nie naruszając planu - tak, żeby można było się tam budowac?

Pozdrawiam,

S.

Problem w tym, że nie rozumiem zapisu

Ustala się:

...

Co to oznacza? Zakaz podziału dotychczasowych działek ewidencyjnych? Nakaz zachowania dotychczasowej powierzchni, ale bez blokowania ewentualnej parcelacji? bez wyjaśnień ze strony projektanta lub jego zleceniodawcy (gminy) trudno będzie coś jednoznacznego napisać.

Mam pytanie, moze tu znajde odpowiedz. Gmina tyczyla dzialki. Potem przyszedl geodeta do sporzadzenia mapki i okazalo sie ze sa zle wytyczone dzialki. Dzialki maja ksztalt trapezu i geodeta z gminy zamiast pomierzyc szerokosc dzialki 22 to po tym kopnietym boku pomierzyl te 22m. Kazdy z nas ma dzialke wezsza, ale duzo dozmow juz sie buduje wiec przesuniecie palikow niejest chyba juz mozliwe. Czy powinno sie wystapic do gminy o zmiane aktu notarialnego i zmniejszenie powierchni i moze zwrot pieniedzy za brakujace metry??

Pozdrawiam

Marta

no to ja również wyskoczę z pytaniem:

- czy aby wybudować garaż przy granicy z sasiadem ( bliżej niz 3 m) muszę mieć zgode sasiada i czy musi byc ona spasana notarialnie czy wystarczy na przysłowiowym "papierku od śledzia"?

- mam działke przy drodze gminnej asfaltowej, ale nie ma na nia wjazdu, a dzieli ja od drogi rowek, czy muszę mieć jakies pozwolenie na zrobienie wjazdu ( od kogo?) , czy wsyatrczy że w rowek wkopie rurę betonową, na to np. płyta betonowa i już??

Witam

Chciałam zapytać o kilka spraw... przepraszam jeśli był już ten problem poruszany ale przebrnęłam przez kilka stron tematu i nie napotkałam wyjaśnienia...

Mój M odziedziczył po tacie część gospodarstwa... część teściowa da nam w darowiźnie... tak że będziemy mieć gruntu rolnego ponad 1ha i będziemy "rolnikami"... i chcielibyśmy wytyczyć tam siedlisko rolne... proszę napiszcie jakie warunki trzeba spełniać aby wytyczyć siedlisko rolne i z jakich przepisów to wynika...

Po przeczytaniu waszych odpowiedzi sprawdzę jakie warunki spełniamy... bo znalazłam coś takiego...

Wybudowanie każdego siedliska – rolniczego czy nierolniczego – powinno być zgodne z ustaleniami miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego. Jeśli gmina takiego planu nie ma, to pozwolenie na budowę inwestor może uzyskać na podstawie decyzji o warunkach zabudowy wydanej przez wójta lub burmistrza. Aby ta decyzja była pozytywna – w myśl art. 61 ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym – w bezpośrednim sąsiedztwie musi już istnieć zabudowa, działka musi mieć dostęp do drogi publicznej i możliwość korzystania z mediów – wody, kanalizacji, prądu, ewentualnie gazu. W grę wchodzi możliwość wykopania lub wywierceni studni, bądź budowa własnej oczyszczalni ścieków – jeśli media nie są doprowadzone do działki. Przywilej, z którego skorzysta osoba, wznosząca siedlisko rolnicze polega na tym, że może budować na swoim terenie także wówczas, gdy w sąsiedztwie nie istnieje żadna zabudowa. Ale jest tu istotne ograniczenie: wielkość gospodarstwa rolnego, na którym ma stanąć siedlisko rolnicze musi być większa od średniej wielkości gospodarstwa w gminie. - artykuł na stronie internetowej

ja to rozumiem tak że jeżeli jestem rolnikiem (czyli mam ponad 1ha) i spełniam warunki art. 61 to mogę wytyczyć siedlisko rolne... ale jeśli w sąsiedztwie nie istnieje zabudowa i tylko wtedy - to gospodarstwo musi być większe od średniej wielkości gospodarstwa w gminie.

Dodam ze podobno nie ma planu zagospodarowania... wg informacji uzyskanej od urzędnika... ale...

Dziękuję

Mam problem. Urząd Miasta nie chce zgodzić się na wjazd na działkę z bezpośrednio przylegającej ulicy, twierdząc, że mam już wjazd z innej ulicy poprzez drogę konieczną.

Czy jest szansa na spowodowanie zmiany tej decyzji?

Wolałabym mieć bezpośredni wyjazd na ulicę, zamiast wiecznie korzystać z drogi koniecznej przez cudzą działkę.

W piśmie odmownym nie powołali się na żaden konkretny przepis.

szpclab

Teraz wiem już trochę więcej :)

Ale od czego jest wyszukiwarka :lol:

Zapis (pełny) tego punktu w Twoim planie brzmi:

§ 14.

(...)

4) zachowanie dotychczasowego podziału powierzchniowego na działkach MNL i MNL/U.

Dotyczy więc działek leśnych przeznaczonych pod budownictwo jednorodzinne lub usługowe. Co to oznacza wyjaśnia § 22 (mówiący o zasadach podziału terenów):

(...) 2. Plan ustala zachowanie istniejącej parcelacji na terenach MNL, MNL/U i MN/U, przez co należy rozumieć zachowanie linii podziałów biegnących po istniejących granicach geodezyjnych.

Wyjaśnia on chyba wszystko? Do nowego podziału (2 działek na 3) wg planu dojść nie może. Więcej na stronie gminy:

http://www.bip.raszyn.pl/?p=document&action=save&id=1558&bar_id=1478

Przymierzam się do fajnej działki ok. 9300m2 ze świeżo wydanymi warunkami zabudowy. Warunków jeszcze nie widziałem, ale czy w ogóle po zakupie tej działki mam szansę na uzyskanie pozwolenia na budowę jako nie rolnik, a jeśli tak to jakie zapisy musiałyby być w WZ żebym mógł się pobudować?

Dodam, że nie ma aktualnego planu na tym terenie, jest na razie studium, które może w przyszłym roku zostanie zatwierdzone. W studium ta działka jest przeznaczona pod zabudowę.

Czy np. mój ojciec kupując tą działkę i mając trochę ponad 1ha ziemi rolnej zupełnie gdzie indziej, mógłby uzyskać pozwolenie na budowę na tym terenie?

markoto

Myślę, że wystąpienie do gminy (poprzedniego właściciela parcelowanego terenu?) jest konieczne. Nie chce mi się jednak wierzyć, żeby takie partactwo geodety przeszło przez kontrolera w PODGiK (który przyjmuje mapy do zasobu geodezyjnego). Gdyby tak jednak było, to możecie starać się również o odszkodowanie (ale na drodze sądowej).

MI*

Myślę, że w artykule jest wszystko co Ciebie interesuje. Twoje wnioski też są słuszne. Nic więcej chyba nie dowiesz się. :cry:

W twoim przypadku mogą być dwie sytuacje (jedna z 3 wariantami):

1) jest plan - wtedy możesz zbudować tylko to, co jest w nim zapisane,

2) nie ma planu - występujesz o warunki zabudowy:

a) powołując się na "dobre sąsiedztwo", gdy w obszarze analizowanym jest zabudowa jednorodzinna - wtedy posiadanie gospodarstwa nie jest konieczne,

b) powołując się na "dobre sąsiedztwo", gdy w obszarze analizowanym jest zabudowa siedliskowa (zagrodowa) - wtedy posiadanie gospodarstwa jest niezbędne - budujesz wszak siedlisko, czyli zagrodę rolniczą, a wokół masz zabudowę tego samego rodzaju,

c) twierdząc, że budujesz siedlisko, a wokół jest "szczere pole" (lub też żadna sensowna zabudowa "nie łapie się" do obszaru analizowanego. W tym przypadku, niestety, musisz mieć gospodarstwo o powierzchnię przewyższającą średnie gospodarstwa w gminie, a nie areał powyżej 1 ha.

nygusek-3

Zgodę na zjazd wydaje właściciel drogi. Sprawdź, czyja jest droga. Jeśli miejska (gminna), to adresat Twoich wniosków jest właściwy. Jeśli tak jest poproś o uzasadnienie i rozstrzygnięcie w formie decyzji. Weż pod uwagę (czytaj: niezbyt nachalnie formułuj wniosek), że właściciel drogi nie musi zgodzić sie na uzgodnienie zjazdu z drogi motywując to np. koniecznością zapewnienia płynnosci ruchu czy bezpieczeństwa.

koletta

Ponieważ z natury jestem leniwy, pozwolę sobie przytoczyć fragment e-maila, który kilka dni temu dostałem. Krótko a merytorycznie!:

Szanowny Czytelniku,

jeśli prowadzisz firmę budowlaną, koniecznie sprawdź, czy powinieneś

przyspieszyć rozpoczęcie planowanej przez zamawiającego budowy,

czy doradzić mu, aby poczekał na wejście w życie nowych przepisów

o warunkach technicznych dotyczących budynków i ich usytuowania.

Dlaczego?

W najbliższym czasie usztywnią się przepisy o dopuszczalności odstępstw

od warunków, jakim powinny odpowiadać budynki oraz ich usytuowanie.

(Nie będzie więc już możliwe uzyskanie pozwolenia na indywidualne

odstępstwa).

Co to oznacza dla Ciebie?

W zależności od tego, jakim zamówieniem w danym momencie się

zajmujesz, powinieneś zasugerować wstrzymanie lub rozpoczęcie budowy.

Pozwoli Ci to uniknąć sytuacji, gdy będziesz musiał zaradzić np. brakującym

20 cm od granicy działki. Przecież łatwiej postawić budynek we właściwym

miejscu, niż go potem przesuwać.

Oto niektóre z planowanych zmian

w warunkach technicznych, jakim powinny

odpowiadać budynki i ich usytuowanie

1. Nie możesz już stawiać ściany budynku bez otworów w odległości

1,5 m lub bezpośrednio przy granicy działki, jeżeli ze względu na

jej rozmiary nie będzie możliwe zachowanie odległości 3 m.

Będzie natomiast możliwe wyrażenie zgody na takie usytuowanie

w decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu.

2. Budynek gospodarczy w zabudowie jednorodzinnej możesz stawiać

bezpośrednio przy granicy lub 1,5 m od granicy ścianą bez otworów,

jeżeli ściana ta będzie miała nie więcej niż 5,5 m szerokości

i 3 m wysokości.

3. W zabudowie jednorodzinnej możesz sytuować budynek w odległości

1,5 m lub bezpośrednio przy granicy ze ścianą bez otworów na

działce budowlanej o szerokości frontu mniejszej niż 16 m.

4. W zabudowie jednorodzinnej możesz stawiać budynek bezpośrednio

przy granicy sąsiedniej działki budowlanej, jeśli będzie on przylegał

całą powierzchnią ściany do ściany budynku znajdującego się lub

projektowanego (dla którego istnieje ostateczna decyzja o pozwoleniu

na budowę) na działce sąsiedniej.

Warunkiem będzie jednak, aby część budynku leżąca w pasie

o szerokości 3 m wzdłuż granicy działki miała długość

i wysokość nie większą niż długość i wysokość budynku

istniejącego lub projektowanego na sąsiedniej działce.

5. W zabudowie jednorodzinnej będzie mógł rozbudować istniejący

budynek usytuowany od granicy sąsiedniej działki budowlanej

w odległościach mniejszych niż określone w § 12 (a więc zależnie od

sytuacji: 4, 3 lub 1,5 m), pod warunkiem że w pasie o szerokości

3 m wzdłuż tej działki zachowasz dotychczasowe wymiary

istniejącego budynku.

Możesz też nadbudować istniejący budynek o nie więcej niż

1 kondygnację, jeżeli w odległości mniejszej niż 4 m od granicy

sąsiedniej działki budowlanej w nadbudowanej ścianie nie będzie

otworów okiennych lub drzwiowych.

Uwaga!

Wykonanie budynku z odstąpieniem od zasadniczych odległości

(a więc 4, 3 lub 1,5 m) spowoduje objęcie sąsiedniej działki

budowlanej obszarem oddziaływania obiektu.

6. Odległość elementów takich jak: okapy, gzymsy, balkony, daszki

nad wejściem od granicy sąsiedniej działki budowlanej nie może być

mniejsza niż 1,5 m (dotychczasowa minimalna odległość to 0,8 m).

Podobną odległość musisz zachować dla galerii, tarasu, schodów

zewnętrznych, pochylni lub rampy (dotychczasowa minimalna

odległość to 1,3 m).

Źródło: Katarzyna Włodarczyk-Gil

redaktor "Poradnika przedsiębiorcy budowlanego"

oskar0259 - dziękuję za informację... nas by interesował wariant 2b... bo nie planu zagospodarowania... no i nie będziemy mieć ponad 3h ziemi bo taka jest u nas średnia...

Powiedz proszę jeszcze jeśli szerokość naszej działki wynosi 45m i przylega do drogi gminnej to bezpośrednie sąsiedztwo (czyli zabudowanie) musi byś do 135m? i aby nasze uznać za siedlisko to te bezpośrednie sąsiedztwo tez musi być siedliskiem??

I jeszcze chciałam się zapytać jeśli musielibyśmy iść wariantem 2a to wtedy ta część działki na którą dostaniemy warunki zabudowy będzie działką budowlaną i będziemy od niej płacić podatek jak za budowlaną?

Dzięki

Przymierzam się do fajnej działki ok. 9300m2 ze świeżo wydanymi warunkami zabudowy. ...

Dodam, że nie ma aktualnego planu na tym terenie, jest na razie studium...

W studium ta działka jest przeznaczona pod zabudowę.

Czy np. mój ojciec kupując tą działkę i mając trochę ponad 1ha ziemi rolnej zupełnie gdzie indziej, mógłby uzyskać pozwolenie na budowę na tym terenie?

Cytowanie siebie jest nieco dziwne :D ale wiem już trochę więcej na temat WZ, a jeszcze mniej jeśli chodzi o możliwość budowy na tym terenie przeze mnie :-?

W WZ napisane jest, że:

"...dla inwestycji polegającej na budowie budynku mieszkalnego jednorodzinnego, stanowiącego pierwszy etap realizacji siedliska zagrodowego, dla gospodarstwa rolnego złożonego z działek x, y i z, łączny areał gospodarstwa wynosi 1,37ha"

No i teraz tak - mam podobno gwarancję, że WZ zostaną na mnie przepisane, ale nie kupuję całości tylko dwie z tych trzech działek o łącznej powierzchni ok. 0,98ha. Warunki zabudowy dotyczą jednej z tych działek, które chce kupić.

Ale mam wątpliwości, czy jeśli nie przejmę całości tego gospodarstwa wymienionego wyżej to WZ w ogóle będą dalej obowiązywać, oraz czy na podstawie tych WZ dostanę pozwolenie na budowę.

Sądząc z areału 1,37ha, który jest wymieniony w WZ, a który jest mniejszy niż średnia w gminie to WZ były uzyskane na podstawie dobrego sąsiedztwa.

Jak jest liczona odległość do sąsiada? Są to trzy długości granicy przylegającej do drogi, ale liczone skąd dokąd? Od końca granicy mojej do najbliższego punktu granicy działki z zabudową sąsiada?

Czy w takim przypadku, jeśli w WZ powołuje się na sąsiedztwo, wystarczy mieć gdziekolwiek te brakujące w moim przypadku 0,02ha do 1ha czy muszą być w gminie gdzie jest zabudowywana działka?

Grunty to ziemia klasy V jeśli ma to jakieś znaczenie.

Proszę pomóżcie jak to przeprocesować, bo działka jest fajna, stosunkowo tania i WZ są jak pode mnie napisane :)