Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Koletto, musisz mieć odpowiednie dokumenty na wykonanie zjazdu z drogi. Zobacz w ustawie o drogach publicznych:

Art. 19.

1. Organ administracji rządowej lub jednostki samorządu terytorialnego, do właściwości którego należą sprawy z zakresu planowania, budowy, modernizacji, utrzymania i ochrony dróg, jest zarządcą drogi.

2. Zarządcami dróg, z zastrzeżeniem ust. 3, 5 i 6, są dla dróg:

a. krajowych - Generalny Dyrektor Dróg Publicznych,

b. wojewódzkich - zarząd województwa,

c. powiatowych - zarząd powiatu,

d. gminnych - wójt (burmistrz, prezydent miasta)..

(...)

Art. 20.

Do zarządcy drogi należy w szczególności: (...)

8. wydawanie zezwoleń na zajęcie pasa drogowego, na zjazdy z dróg, na przejazdy po drogach publicznych pojazdów z ładunkiem lub bez ładunku o masie, naciskach osi lub wymiarach przekraczających wielkości określone w odrębnych przepisach oraz pobieranie opłat i kar pieniężnych,

(...)

Art. 21.

1. Zarządca drogi, o którym mowa w art. 19 ust. 2 pkt 2-4 oraz ust. 5 i 6, może wykonywać swoje obowiązki przy pomocy jednostki organizacyjnej będącej zarządem drogi, utworzonej odpowiednio przez sejmik województwa, radę powiatu, radę miasta stołecznego Warszawy lub radę gminy. Jeżeli jednostka taka nie została utworzona, zadania zarządu drogi wykonuje zarządca.

a. Zarządca drogi może upoważnić pracowników, odpowiednio: urzędu marszałkowskiego, starostwa, urzędu miasta, urzędu miasta stołecznego Warszawy lub gminy albo pracowników jednostki organizacyjnej będącej zarządem drogi, do załatwiania spraw w jego imieniu, w ustalonym zakresie, a w szczególności do wydawania decyzji administracyjnych.

(...)

Art. 29.

Wykonanie lub przebudowa zjazdu z drogi do pól uprawnych i zabudowań należy:

a. w wypadku budowy lub modernizacji drogi - do zarządu drogi,

b. w pozostałych wypadkach - do właściciela lub użytkownika gruntów przyległych do drogi, po uzyskaniu zgody zarządu drogi.

Art. 30.

Utrzymywanie zjazdów należy do właścicieli lub użytkowników gruntów przyległych do drogi.

(...)

Art. 36.

W razie samowolnego naruszenia pasa drogowego lub zarezerwowanego pasa terenu, właściwy zarządca drogi orzeka o przywróceniu ich do stanu poprzedniego.

A co do tych 45 m (front działki) i 135 m (granica obszaru analizowanego) - to tak właśnie jest. Budynki w tym obszarze muszą być tego samego rodzaju - chcesz budować siedlisko, to w obszarze analizowanym musi być choć jedno siedlisko.

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

MarcinieIKS, z przytoczonego tekstu wynika, że są to WZ na zabudowę siedliskową i to najprawdopodobniej z dobrym sąsiedztwem (na pewno możesz to stwierdzić czytając analizę urbanistyczną - dokument będący podstawą ustaleń WZ).

Ustalenia studium (obowiązującego lub projektowanego) w Twoim przypadku nie mają żadnego znaczenia (musi się nimi kierować tylko gmina przy opracowywaniu MPZP).

Warianty postępowania:

1. Nabędziesz 2 z 3 działek, a może trzecią wydzierżawisz (np. na okres co najmniej obejmujący przewidywany czas na otrzymanie pozwolenia na budowę), od właściciela? Wtedy warunki WZ byłyby spełnione (istniałoby gospodarstwo, na które wydano WZ).

2. Dokupisz ziemi, tak aby mieć powyżej 1 ha i wystąpisz o nowe WZ, na gospodarstwo w nowym kształcie. ponieważ jest dobre sąsiedztwo, nie powinieneś mieć kłopotów z uzyskaniem WZ. Możesz być poproszony o udokumentowanie innych wyróżników zawodu "rolnika" (zobacz inne wątki na forum).

Droga w punkcie nr 2 jest dłuższa, gdyż procedura wydawania WZ zostanie powtórzona (w nr 1 dotychczasowe WZ będą przepisane na Ciebie)

3. Ojciec kupi ziemię (2 działki) razem z Tobą. Wtedy też będzie gospodarstwo (chyba działki ojca nie są zbyt oddalone, aby móc stanowić, z nowym nabytkiem, jedną całość ekonomiczną?). To moze być pierwsze zagrożenia Twojego planu. Drugim jest to, że moim zdaniem gmina musi potraktować sprawę formalnie (brak tej jednej, wymienionej w WZ, działki) i powtórzyć procedurę jak w pkt 2.

Trzy długości granicy przylegającej do drog liczone są od granic Twojej działki (tzn. siedliskowej). Moim zdaniem w tym obszarze powinna być zabudowa (a nie fragment działki, na której zabudowa jest dalej).

3. Ojciec kupi ziemię (2 działki) razem z Tobą. Wtedy też będzie gospodarstwo (chyba działki ojca nie są zbyt oddalone, aby móc stanowić, z nowym nabytkiem, jedną całość ekonomiczną?). To moze być pierwsze zagrożenia Twojego planu. Drugim jest to, że moim zdaniem gmina musi potraktować sprawę formalnie (brak tej jednej, wymienionej w WZ, działki) i powtórzyć procedurę jak w pkt 2.

Dzięki za opinię.

Tą działkę będzie kupował i tak mój ojciec ale ziemia, którą już posiada jest jakieś dobre 200km dalej :)

Natomiast w gminie zapewniono mnie, że te WZ na niego przepiszą nawet z tymi dwiema działkami poniżej 1ha. Tylko czy to wystarczy do uzyskania pozwolenia na budowę, czy przy staraniu się o pozwolenie na budowę będzie musiał się wykazać z całości ziemi wymienionej w WZ?

2) nie ma planu - występujesz o warunki zabudowy:

a) powołując się na "dobre sąsiedztwo", gdy w obszarze analizowanym jest zabudowa jednorodzinna - wtedy posiadanie gospodarstwa nie jest konieczne,

b) powołując się na "dobre sąsiedztwo", gdy w obszarze analizowanym jest zabudowa siedliskowa (zagrodowa) - wtedy posiadanie gospodarstwa jest niezbędne - budujesz wszak siedlisko, czyli zagrodę rolniczą, a wokół masz zabudowę tego samego rodzaju,

Twoja odpowiedz zasiala moje watpliwosci - mam dwa pytanka:

1) mam dzialka rolna (3000m2), jest woda, bedzie pozwolenie na prad (jak beda WZ) oraz umowa dot. wywozu nieczystosci. Nie ma planu wiec bede wystepowal o WZ. W poblizu (dobre sasiedztwo) wybudowal sie sasiad ... dostal pozwolenie bo spelnil warunki siedliska (kupil kilka dzialek w okolicy). Jest to domek jednorodzinny .. z garazem ... nie wyglada to na zabudowe zagrodowa. Rozumiem, ze wystepujac o WZ nie musze miec gospodarstwa ?

Z innej beczki ..

2) jedna granica mojej dzialki styka sie z droga gminna. Droga na mapach ma szerokosc okolo 11 metrow. Jednak w rzeczywistosci droga wchodzi 2 m w moja dzialke. W sumie droga zabiera mi okolo 70 m2. Czy moge monitowac w gmine by wyznaczyli poprawnie droge ?

Pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedz,

Sebastian

Ad 1. Sąsiad zbudował formalnie siedlisko (lub jego zaczątek) a nie dom jednorodzinny. Moim zdaniem przy takim, formalnym potraktowaniu sprawy (raczej tak będzie w praktyce) nie możesz powoływać się na sąsiedztwo (określenie parametrów swojego planowanego budynku) domu w siedlisku, jeśli chcesz budować dom jednorodzinny. Twoja działka jest co prawda rolna (bo niezabudowana i bez planu), ale nie wchodzi w skład gospodarstwa.

Niestety, nieważne, jak ta "zagroda" wygląda... Zresztą domy w gospodarstwach rolnych nie muszą się niczym różnić od domów jednorodzinnych. Różnica tkwi w tym, co (jaka zabudowa gospodarcza) towarzyszy takiemu budynkowi.

Ad 2. Zależy, od kiedy gmina weszła w twoją działkę. Jeśli po 1998 r. to możesz próbować ogrodzić swoją działkę w granicach geodezyjnych (niezbędne zgłoszenie do Starostwa). Jeśli będzie sprzeciw to masz prawo do zapłaty za zajęte metry.

Jeśli to "wejście" nastąpiło wcześniej, to i z działką i z odszkodowaniem możesz sie pożegnać! Podczas reformy samorządowej pod koniec lat 90 -tych (utworzenie samorządowych powiatów i województw) została uchwalona ustawa, wg której grunty (także prywatne) zajęte pod drogi publiczne (najczęściej poszerzane bez żadnych czynności geodezyjnych i formalno-prawnego uregulowania) przechodzą z mocy prawa na gminę, powiat lub województwo (w zależności od tego, czyja jest droga). Właściciele prywatnych nieruchomości mieli prawo do odszkodowania za zajęte grunty o ile wystąpią o odszkodowanie. Niestety, określony w ustawie termin zgłaszania roszczeń już minął (a większość właścicieli o tym nie wiedziała i nie wie nadal), stąd zapis ten jest w praktyce wywłaszczeniem bez odszkodowania.

witam

byłam dzisiaj w urzędzie gminy i odnośnie budowy garażu przy granicy dowiedziałam się że mimo iz w planie zagospodarowania nie ma zapisane że można budować przy granicy, to pan powiedział że jeśli sasiad wyrazi zgodę to dostane pozwolenie. wymyślam teraz jak tu ująć sąsiada swoim czarem i wdziękiem żeby sie zgodził i zobaczymy co z tego wyjdzie. :lol:

Witam. Właśnie dziś otrzymałam decyzję SKO, która uchyla decyzję o wz dla sąsiedniej działki. Według warunków miał tam powstać dom jednorodzinny z dopuszczeniem zabudowy w granicy z moją działką lub w odległości 1,5 od niej. Odwołałam się i decyzję uchylono oddając do ponownego rozpatrzenia przez I instancję. Ale sprawa może powrócić na etapie pozwolenia na budowę. (Działka sąsiada jest mała - ok. 250m). Na mojej buduję dom przepisowe 4m od granicy dlatego gdybyś mógł Oskar rozwinąć myśl poniżej będę wdzięczna. Co to znaczy, że budować nie można , a zgoda w wz może być? I od kiedy te zmiany biorąc pod uwagę obecną zawieruchę polityczną?...

"Nie możesz już stawiać ściany budynku bez otworów w odległości

1,5 m lub bezpośrednio przy granicy działki, jeżeli ze względu na

jej rozmiary nie będzie możliwe zachowanie odległości 3 m.

Będzie natomiast możliwe wyrażenie zgody na takie usytuowanie

w decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu".

Witam

Proszę o wytłumaczenie sprzeciwu starostwa w sprawie zgłoszenia motywowany "Załączona Decyzja o warunkach zabudowy została wydana dla pana Zdzisława X a inwestorami są państwo Magda i Zdzisław X, zatem załączona decyzja o warunkach zabudowy nie jest spójna co do podmotu z wnioskiem". Wg Prawa Budowlanego kożdy może wystąpić o warunki zabudowy i decyzja o warunkach zabudowy jest wiążąca co do lokalizacji a nie osoby. Naprawdę czegoś nie rozumię!

Witam!

Chciałam się jeszcze raz zapytać

Powiedzcie proszę czy jeśli w bezpośrednim sąsiedztwie są działki budowlane z domami a nie ma siedliska rolnego to czy jak będę miała pow. 1ha to muszą mi wydać pozwolenie na budowę siedliska... czy nie, tzn. czy w bezpośrednim sąsiedztwie musi być siedlisko rolne?

Witam

Ja już się lekko zakręciłem czytając ostatniego Muratora.

Chcę budować dom z bali i nie mogę dojść do ładu składu jakie odległości od granicy i sąsiada muszę zachować.

Znalazłem orzecznictwo ,że ściana z bali uznana jest za nierozprzestrzeniającą ogień a na płytce dodanej do Muratora ściany takie uważa się za rozprzestrzeniające. chyba ,że są zabezpieczone preparatami ogniochronnymi to wtedy jest inna sytuacja.

Jakoś nie mogę sobie tego poukładać.

Czy muszę mieć papier stwierdzający ,że ściana z bali jest niepalna i nierozprzestrzeniająca ognia?

Małgosia 38, jedyne wyjaśnienie to takie, ze zapis dotyczy terenu z obowiązującym planem zagospodarowania przestrzennego. Gdy planu nie ma, w warunkach zabudowy mogą być zalecenia bardziej liberalne.

MCGali, to oczywiście jest podejście zbyt biurokratyczne. Rozumiem, że WZ są "na męża", a pozwolenie ma być na oboje małżonków (lub też zgłoszenie zostało podpisane przez obojga. Zastanów się jednak, czy warto tylko odwoływać się (z reguły jest to strata kilku miesięcy). Może po prostu (nawet równolegle z odwołaniem) złóż wniosek w gminie o przeniesienie WZ, tzn. umieszczenie tam również Ciebie (będzie szybciej, gmina nie może odmówić).

Arekk - nie jestem omnibusem. Zadaj to pytanie w innym wątku.

Witam

Dzisiaj odebralam wyrys z miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego.W warunkach zabudowy mam

a)garaze wbudowane,dobudowane lub blizniaczo do tylnej linii zabudowy

(czyli nie moze byc to garaz wolnostojacy?-czy dobrze to rozumuje?)

b)linia zabudowy 7 m,glebokosc zabudowy 12 m

(czyli dom moze stac liczac od granicy dzialki miedzy 7 metrow a 19 metrow?)

c)kat nachylenia dachu 45 stopni

(a domek w projekcie ktory mi sie podoba ma tylko 40 stopni :roll: i jak teraz? )

No to jakieś proste pytanie na początek bo widzę ży macie większe problemy- we wniosku o ustalenie warunków zabudowy mam napisać zużycie dzienne gazu wody prądu ścieków itd wszystko o domu i inne pierdoły. Myślałem że gmina mi powie co mogę wybudować ale widzę żo to ja mam im powiedzieć co chce a oni albo się do tego przychylą albo nie. A mówią, że czeka się na to 3 miesiące więc jak to zbrobić aby miało ręce i nogi.

Na wszelki wypadek powielę temat również tu...

tylko proszę nie odsyłajcie mnie do archiwum ponad 1300 postów jest nie do przerobienia :)

Otóż kupiłem działki w gminie Miłomłyn o łącznej pow. 2,5ha.

I tak sobie koncypuję co wpisać we wniosku w wydanie warunków zabudowy...

Wykoncypowałem, że najłatwiej będzie wystąpić o zabudowę zagrodową...

Czemu?

Ano:

- mam "aż" prawie 2,5ha ziemi rolnej

- wystąpiłem do A.R.i M.R. o numer dla gospodarstwa więc będę rolnik "pełną

gambą"

- na 2 moich działkach (po kawałku na każdej) jest nieużytek

(sklasyfikowane na mapie literką N), na którym mieszczą się ruiny siedliska,

- ww. działki mają dostep do drogi gminnej,

- moje 2 działki, gdzie jest nieużytek graniczą przez drogę gminną (od

wschodu) z działką na której są zabudowania gospodarskie,

- przez jedną z moich działek biegnie linia średniego napięcia

(wg wstępnych info z Energa Miłomłyn można założyć transformator i podłączyć

prąd)

Minus to fakt, że do najbliższych zabudowań mam 350-400m...

również to, że moje gospodarstwo nie trzyma średniej w gminie 11.5ha...

Czy ktoś z Was "walczył" z takim tematem? Czy dobrze kombinuję?

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.

Pozdr

S.

-------------

"Tu na razie jest ściernisko ale będzie cud siedlisko!"

http://www.wiejskiesiedlisko.prv.pl

Angelb:

a) nie może być wolnostojący (tylko jeden z wymienionych),

b) tak,

c) masz dwa wyjścia: wystąpić o zmianę WZ albo adaptować projekt (i tak architekt będzie przygotowywał jakieś inne zmiany w projekcie, plan zagospodarowania działki itp.).

tacim, powiem szczerze: sam coś tam napisałem, ale nie pamiętam ile. Myślę, że w od dostawców mediów możesz się dowiedzieć szczegółów. Możesz też poszukać na tym forum (są o tym wątki).

Slawecky, musisz przeanalizować sytuację. Nikt nie zakwestionuje, że jesteś rolnikiem (wg odpowiednich przepisów), ale to, że możesz pobudować dom (wg innej ustawy) - owszem, jest możliwe. Musisz mieć albo dobre sąsiedztwo (te zabudowania za drogą są chyba w odległości nie większej niż 3-krotność frontu Twojej działki? A może te w odległości 350-400 m, jeśli front Twojej działki ma ponad 130 m), albo gospodarstwo odpowiedniej wielkości.

Albo w tzw. międzyczasie uchwalą odpowiedni (dla Twojej inwestycji) plan zagospodarowania.

G.Stopyra, postaram się rzucić...