Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów

Zamierzamy z mężem kupić działkę 20a. Konieczny jest podział, podziału nie można dokonać bo nie ma aktualnego planu zagospodarowania przestrzennego. Jedna z normalniejszych urzędniczek doradziła nam aby właściciele tej działki którą chcemy kupić złożyli wniosek o wydanie decyzji o zabudowie dla tej działki. Działka ta ma IVa klasę, była do końca tego roku działką pod zabudowę, ja jestem jednym z czterech współwłaścicieli gospodarstwa rolnego o pow. 8 ha. Czu decyzja o warunkach zabudowy może przejść na nas?

pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Wielkie dzięki za odpowiedź, w gminie powiedziano nam, że nie wiadomo czy decyzja o warunkach zabudowy może na nas zostać przepisana. Według mnie jest to śmieszne, że urzędnicy pracujący tam sami nie orientują się w prawie i według własnego widzimisie interpretują go. Mam nadzieję, że moja sprawa zostanie pozytywnie załatwiona.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Urząd ma (teoretycznie) 1 miesiąc na rozpatrzenie sprawy, najdłużej 2 miesiące (zgodnie z KPA). Natomiast nie wlicza się do tego terminu czasu potrzebnego na uzgodnienia. A jest ich masa po ostatniej noweli ustawy. Generalnie tok postępowania jest taki:

- składasz wniosek o wz z wszystkimi załącznikami

jakie załączniki sa wymagane, aby otrzymac decyzje o wz?

Ja swoją przygodę z WZ zacząłem niestety 18.12.2003 Dostałem odmowę, Kolegium podtrzymało decyzję. Pozostało mi skarżyć sprawę do S.A. Odwołałem się do SA ale najprawdopodobniej sąd każe rozpatrzyć sprawę ponownie( wszyscy to mówią pani w urzędzie, prawnik, osoba od której kupiłem ziemię). Prawnik oznajmił mi że mogę swoje budownicze zamiary zawiesić na co najmniej 365 dni co mnie srodze zdenerwowało.

Moje pytanie do Romi25 .

Czy może lepiej zacząć sprawę od początku tj. złożyć sprawę do urzędu ponownie. Zaznaczam, że w tym cholernym artykule 61 p1 napisane jest :

co najmniej jedna działka sąsiednia, dostępna z tej samej drogi publicznej

co powoduje rozpatrzenie sprawy pod kontem sąsiedztwa właśnie z drogi publicznej a nie z wewnętrznej (

• 3 weeks później...

A@a. proszę o pomoc. Od roku walczę z UM o warunki zabudowy, które "zabierają mi" około 250-300m2 działki na poszerzenie drogi dojazdowej, fizycznie nieistniejącej a wytyczonej w pasie zieleni wysokiej, narzucając linię rozgraniczającą, której nie było w planie zagospodarowania przestrzennego. Dwukrotnie Samorządowe Kolegium Odwoławcze uchyliło decyzję UM i ostatecznie nakazało rozstrzygnięcie sporu przez rozprawę administracyjną. Minęły trzy miesiące i zamiast informacji o terminie rozprawy otrzymałam pismo z prośbą o "przedstawienia stanowiska w zakresie możliwości wyrażenia zgody na poprowadzenie nowej drogi gminnej- po śladzie istniejącej (istniejącej, czyli wydeptanej jeszcze przez pierwszego właściciela rolnika, przed podziałem i sprzedażą pola, czyli na moim gruncie)-informując, że realizacja drogi w innych liniach rozgraniczających niż wyznaczone...będzie się wiązała z uszczupleniem zieleni... Zwracamy także uwagę, na stanowisko Zarządu Dróg I Transportu Miejskiego...,że do czasu rozwiązania problemu wnioskowane nieruchomości nie posiadają dostępu do drogi publicznej."

Jak ma się to do postanowienia SKO o rozprawie administracyjnej. Czy UM długo jeszcze może bawić się ze mną w kotka i myszkę? Co powinnam zrobić, żeby przerwać tę farsę?

Witam, oczywiście PYTANKO mam ja:

Kupiłam domek, w celu rozbudowy .. natychmiastowej (czyli kupujemy, robimy projekt rozbudowy i składamy papieru o pozwolenia) gmina nie ma oczywiście aktualnych planów .... czy jest szansa na pozwolenie i na WZi coś tam cos tam ?? :lol: .... w wypisie w rejestru gruntów ... grunt zabudowany, w wypisie z zagospodarowania .. ze w starych planach .. dzialka pod zabud. jednorodzinna niską .... sąsiedzie ze wszystkich stron ... ulica asfaltowa, oswietlenie ...

Prosze o odpowiedz .. czy bede musiała czekac az nowe plany zrobia/zatwierdzą .. czy jest możliwość dostana tego WZ cos tam cos tam .... :lol:

pozdr.

ivona

• 3 weeks później...

Witam

Mam problem: Chcę postawić dom. Sytuacja jest taka:

1. Działka położona jest nad samym brzegiem rzeki Jasiołki.

2. Nie ma możliwości zalania tej działki. Rzeka musiałaby utworzyć ogromne rozlewisko podobnej wielkości jak jez. Śniardwy, żeby woda doszła na wysokość mojej działki. Po prostu nie ma możliwości.

3. Kilkadziesiąt lat temu ta działka była budowlana i było wydane pozwolenie na budowę, jednak nic tam wówczas nie powstało, więc gmina przekwalifikowała grunt na rolny.

4. Droga jest, sąsiednia działka budowlana też jest, można podłączyć prąd, wodę i gaz bez problemu.

5. Działka jest zakwalifikowana jako łąki/pastwiska. Ogólnie – rolna.

Nie wiem jakie są przepisy w kwestii odległości od rzeki lub zbiornika wodnego. I może też być tak znając polskie absurdy, że teren ten jest uznany jako zalewowy. Nie bardzo wiem jakie mam szanse przebrnięcia przez problem tej rzeki nieszczęsnej. Jeśli ktoś zechce podzielić się ze mną swoją wiedzą w tym zakresie, będę wdzięczny.

Witam

Mam pytanko :oops:

Czekam na warunki zabudowy domu i opis działki

ale pani w UM powiedziała że nie ma jeszcze

gotowego planu zagospodarowania przestrzennego

że mam czekać ale nie wie ile może kilka miesięcy może dłużej :evil:

i teraz pytanko : można to jakoś ominąć ?? czy muszę czekać :(

Pozdr

• 1 month później...

Witam, niewiem czy moja sprawa jest w Twoim temacie ale spróbuję.

Kupiłem w kwietniu tego roku działke budowlaną (koszt 150 000 zł) ktora według planu zagospodarowania przestrzennego (który stracił moc 31/12/2003) znajdowała sie na terenie oznaczonym w planie jako 148 ME - tereny zabudowy mieszkaniowej ekologicznej. Według wypisu z rejestru gruntów z dnia 26/03/04 wynika że działka połozona jest na terenach mieszkaniowych. Obecnie przedstawiono propozycje planu zagospodarowania przestrzennego według którego działka połozona jest na terenie oznaczonym symbolem D 109 - ZL, co oznacza że na tym terenie jest całkowity zakaz budowy. Wiem że mogę złozyc uwage do planu rozpatrywana przez Radnych, ale czy mogę zrobić coś wiecej co spowoduje że działka będzie działką budowlaną. Dostałem kilka sugesti ale są one sprzeczne - co zapewne wynika z faktu że jest to nowe prawo- o dalsze drodze odwoławczej do Sądu lub poinformowaniu radnych ze miasto będzie musiało odkupic tą działke.

Proszę o pomoc. Postaram się streścić mój problem, a mianowicie: o WZiZT wystąpili poprzedni właściciele działki. Dostali decyzję na dom parterowy z poddaszem użytkowym, dach dwuspadowy. Ja chcę na tej działce wybudować dom parterowy z dachem czterospadowym i Pani w UM poradziła złożyć nowy wniosek o wydanie WZiZT. Tak też zrobiłam i opisałam dokładnie o co mi chodzi, czyli parter, dach czterospadowy,kąt nachylenia 20 stopni. Dostaliśmy wezwanie do przedłożenia mapek (odpis z mapy zasadniczej). Pojechaliśmy Panią w UM poinformować, że mapki zamówione ale trzeba czekać 3 tygodnie, więc doniesiemy. Pani miło powiedziała, że decyzja będzie pozytywna, tylko czeka na doniesienie mapek i wyda. Jakie dziś było moje zdziwienie, bo mapek jeszcze nie doniosłam, a dostałam pocztą decyzję taką samą jak poprzedni właściciele, czyli z użytkowym poddaszem i dachem dwuspadowym. Nie chcę takiego domu, więc proszę o rady co robić w takiej sytuacji. Sprawa gardłowa, bo ewentualne terminy na odwołanie. Czy jest szansa na zmianę decyzji?

Idźcie do urzędu i poproście o plan zagospodarowania wraz z opisem i sami sprawdźcie co tam jest napisane.Jeśli nie ma zapisu, że dachy muszą być dwuspadowe tzn., że mogą być inne. Należy wtedy odwołać się do samorządowego kolegium odwoławczego, bo urzędnik jest związany wnioskiem obywatela, czyli ma obowiązek wydać decyzję zgodną z życzeniem obywatela, jeśli nie jest sprzeczna z obowiązującym planem zagospodarowania. Sprzeczność tę musi wykazać urzędnik powołując się na konkretny zapis planu.

To niech uzasadnią według czego ustalili takie a nie inne warunki i wtedy się odwolać. Uzasadnienie jest integralną częścią decyzji i kżda decyzja, która odmawia Ci jakiegoś prawa musi szczegółowe uzasadnienie zawierać. Krótko mówiąc w decyzji powinnaś mieć napisane, dlaczego nie może być dach czterospadowy o jaki wnioskowałaś. Jeśli takiego uzasadnienia nie ma ,trzeba zaraz pisemnie zwrócić się do gminy o uzupełnienie decyzji. Brak uzasadnienia odmowy (dachu czterospadowego) w decyzji stanowi , że jest ona wybrakowana pod względem prawnym i można ją unieważnić w NSA lub przez SKO. A może urzędniczka po prostu pomyliła się i szybciej będzie przeprowadzić drugie postępowanie administracyjne.

Właśnie wczoraj przeszliśmy batalię z kierownikiem Wydziału Architektury. Mieliśmy nadzieję, że właśnie Pani urzędniczka się pomyliła,bo przecież zapewniała że dostaniemy zgodę. Jednak wczoraj poszliśmy do niej, a ona od razu wysłała nas do kierownika,bo to jego decyzja po wizji lokalnej. Rozmowa lekko wyprowadzała mnie z równowagi.Prosiłam o uzasadnienie jego decyzji (bo w decyzji o WZiZT brak uzasadnienia), a on mi mówi, że wokół mojej działki są trzy domy (nadmieniam, że każdy z tych domów ma inny dach), a on nasze warunki dostosował do domu ostatnio wybudowanego (ten dom jest piętrowy z dachem dwuspadowym i kalenicą równoległą do ulicy). Na mój argument, że drugi dom ma dach płaski Pan kierownik stwierdził, że oni napewno będą się kiedyś rozbudowywać i napewno zrobią dach dwuspadowy. No to ręce mi opadły. Ponadto stwierdził, że moja działka nie nadaje się na dom parterowy z czterospadowym dachem. Wg mnie się nadaje bo ma 1250m kw. i szerokość 27m. Wydał nam natomiast warunki zabudowy na dom parterowy z dachem dwuspadowym (parterowy bez poddasza użytkowego). Jak będzie wyglądał dom parterowy z dachem dwuspadowym? Ten Pan ma jakąś dziwną wizję. Ponieważ gmina nie ma planu zagospodarowania przestrzennego, spojrzeliśmy tylko na opis planu, który wcześniej obowiązywał i tam nie było wzmianki o tym jak mają wyglądać kalenice domów, tylko że budownictwo mieszkaniowe. Na brak uzasadnienia w decyzji Pan stwierdził, że mamy się odwołać do SKO i wtedy on im napisze uzasadnienie. Poradźcie co robić, żeby było dobrze? (w gminie są budowane domy parterowe z dachami czterospadowymi wśród starszych domów, które mają dachy dwuspadowe). Termin ewentualnego odwołania mam 08.10.04. Please, pomóżcie. :cry:

Idźcie do urzędu i poproście o plan zagospodarowania wraz z opisem i sami sprawdźcie co tam jest napisane.Jeśli nie ma zapisu, że dachy muszą być dwuspadowe tzn., że mogą być inne. Należy wtedy odwołać się do samorządowego kolegium odwoławczego, bo urzędnik jest związany wnioskiem obywatela, czyli ma obowiązek wydać decyzję zgodną z życzeniem obywatela, jeśli nie jest sprzeczna z obowiązującym planem zagospodarowania. Sprzeczność tę musi wykazać urzędnik powołując się na konkretny zapis planu.

Pyrka. A jaka jest podstawa prawna, że urzędnik jest związany wnioskiem obywatela? Wiesz, że w odwołaniu liczą się argumenty poparte przepisami. Jeśli znasz te podstawy prawne, to please o pomoc!