Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie rozumiem Twoich obaw. Masz wiedzę z oficjalnej strony internetowej gminy (Biuletyn Informacji Publicznej). Moim zdaniem wystarczy w odwołaniu wydruk ze strony i odesłanie w piśmie do konkretnego adresu internetowego.

Jeśli chcesz mieć 200 proc. dowód, to wystąp do gminy o informacje w trybie ustawy o dostępie do informacji publicznej. W tym przypadku minimalny ruch gminy (na piśmie) to odpowiedź, że nie ma potrzeby udzielania odpowiedzi (albo nie udzielą jej), ponieważ znajduje sie ona na stronie..... Gmina nie ma możliwości nie napisania niczego.

Krzychu 44 - niestety, swoich spraw trzeba pilnować (np. na etapie wyłożenia planu). Jeśli nie uda się wątpliwa prawnie procedura sprostowania (oświadczenie projektanta o pomyłce w sporządzeniu mapy do planu) - a z tego co mówią urzędnicy wynika, że nie uda sie, to czeka Cię... czekanie na zmiany w planie.

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co zrobić w sytuacji, gdy budowę domu jednorodzinnego, którą rozpoczeto 8 lat temu chce obecnie kontynuować nowy właściciel - w momencie ropoczęcia budowy był plan zagospodarowania, było pozwolenie, dom wykonany zgodnie z projektem, wyprowadzony pod dach. Niestety pozwolenie wygasło (przerwa ponad 2 lata), nawet gdyby nie wygasło nie ma możliwości jego formalnego przeniesienia (poprzedni właściciele wyjechali zagranicę a zgodnie z prawem budowlanym potrzebna jest ich pisemna zgoda do przeniesienia). Dom jest mocno zaawansowany, otrzymałem go w spadku i chcę kontynuować budowę. Dodam tylko, że w międzyczasie wygasł plan miejscowy. Czy mogę w takiej sytuacji wystąpić o WZ (słyszałem, że ponoć nie można występować o WZ dla działki na której już ten dom stoi) i na ich podstawie o nowe pozwolenie na budowę. Czy warunki (linia zabudowy, wysokość i inne parametry zabudowy) otrzymam takie jak już istnieją - wynikały one z nieistniejącego od 2003 roku plany? Czy jest ryzyko, że dostanę np linię zabudowy 6m i dom bez piwnicy (obecnie jest 4 m i dom ma piwnicę) i będę musiał budowę rozebrać?Co robić w takiej sytuacji?

Pozwolenie jest już nieważne (przerwa w budowie powyżej 2 lat). Musisz więc starać sie o nowe pozwolenie na budowę, ale wg zasad obowiązujących obecnie.

Tzn. nie ma planu, który określałby czy można budować i jaki dom można zbudować. Konieczne jest wystąpienie o warunki zabudowy, które określą to wszystko (zamiast planu) dla Twojej działki. Jakie będą te warunki, to będzie zależy od tego co jest w terenie, czyli od wyników analizy urbanistycznej, czyli przede wszystkim od występowania dobrego sąsiedztwa (domów jednorodzinnych w bezpośrednim otoczeniu działki). Jeśli budowany dom ma sąsiedztwo innych domów na działkach leżących przy tej samej drodze publicznej i w tej samej linii zabudowy - nie powinieneś się niczego obawiać. Jeśli brakuje zabudowy - możesz mieć kłopoty z uzyskaniem WZ. Jeśli dom jest w innej odległości od drogi niż pozostałe, to musisz przekonać urbanistę, że w Twoim przypadku uzasadniony będzie uskok w linii zabudowy.

P.S. Co do przeniesienia - jeśli działkę dostałeś w spadku, to w spadku dostałeś też budowę (wszystko co na gruncie należy do właściciela gruntu). Pozwolenia już nie przeniesiesz, ale właścicielem budowy jesteś.

witam . Nie jestem pewna czy to odpowiednie miejsce na moje pytanie ale nie wiem do kogo mogę sie zwrócić... Mój teść ma hektarową dziłkę na której stoi jego dom, chce nam przepisać jej część. chciałabym sie dowiedzieć co musimy mieć aby udac sie do geodety w sprawie podziału, mamy już wypis z rejestru gruntów i kopie mapy w skali naszego terenu i kawałka okolicy. czy ktos mógłby nam pomóc czy mamy już wszystko czego bedzie potrzebował geodeta oraz ile taki podził mógłby kosztować. z góry dziekuję za wszystkie rady

A mój problem jest taki. Mam działkę jeszcze rolną, ale w przyszłym roku ma wejść w życie nowy plan zagospodarowania w gminie i ma być już budowlana. Ale tylko 50 m od drogi,a ja chcialabym wybudować już poza tym obszarem budynek gospodarczy nie przekraczający 37 m2./chciałabym tylko zglosić budowe/. Czy jest to możliwe bez czekania na ogłoszenie planu,czy musze czekać?

Gość justyna_m

Witam,

mam pytanie. W planie zagospodarowania mam taki zapis:

"3) w przypadku zastosowania dachu dwuspadowego kalenicę usytuować równolegle do drogi,

4) dopuszcza się stosowanie dachów płaskich oraz kombinacji dachów płaskich i pochyłych pod warunkiem zapewnienia wysokich walorów architektonicznych projektowanych obiektów."

a na rysunku dołączonym do planu jest legenda i wynika z niej, że główna kalenica budynku powinna być równolegle do drogi. Czy oznacza to, biorąc pod uwagę zapis w planie oraz z rysunku, że nawet jeśli będzie to dach wielospadowy to i tak główna kalenica musi być równoległa do drogi, czy tylko w przypadku dachu dwuspadowego.

Ja mam zamiar wybudować parterówkę z wielospadowym dachem (projekt firmy Bauherr dg10) a główna kalenia w tym przypadku jest prostopadła w stosunku do drogi.

Jak rozumieć zapis uchwały gminy???

Zwracam się z prośbą o pomoc w spr. WZ.

Od 3 lat czekam na działkę. Włascicielka nie mogła uzyskać prawomocnych WZ, ponieważ "życzliwi" sąsiedzi wciąż się odwoływali, a nie chciała sprzedawać ziemi rolnej. Po szeregu odwołaniach WZ wreszcie się uprawomocniły, więc przystąpiła do podziału działki na 6 parceli (o podziale tym była też mowa w WZ). Uzyskała pozytywną decyzję. Wreszcie doczekałam chwili, kiedy mogę kupić tę działkę, dzwonię więc do gminy z pytaniem, jaki wykonać krok, aby móc wystąpić o pozwolenie na budowę, dowiaduję się, że kupując jedną działkę, muszę wystąpić o WZ dla tej jednej działki, ale ponieważ gmina przyjęła uchwałę o przystąpieniu do sporządzenia MPZP, wszelkie postępowania zostają wstrzymane i takiej decyzji nie dostanę (i to na ok 1 rok!!!!!!! ) Myślałam, że padnę nieżywa. Proszę o radę, czy jest taka mozliwość, aby przenieść decyzję o WZ, w której zapisane były warunki dla 6 - ciu planowanych budynków, mimo, że jestem zainteresowana wybudowaniem jednego z nich i to na jednej cz. działki i na podstawie takich warunków wystąpić o pozwolenie na budowę?? Czy jest jakaś szansa, aby nie czekać znowu całego roku?????? Proszę pomóżcie.....

Witam! Mam problem z linią zabudowy wyznaczoną w warunkach zabudowy. Działka znajduje się u zbiegu ulic przy skrzyżowaniu. Urząd wyznaczył linię zabudowy na podstawie odległości budynku na sąsiedniej działce od ulicy i odległości drugiego budynku po drugiej stronie skrzyżowania, na działce z którą bym sąsiadował gdyby nie rozdzielająca nas ulica. Skrzyżowanie jest dość ruchliwe, dlatego chciałbym wybudować dom w głębi działki. Pytania: Czy budynek musi stykać się z linią zabudowy? Czy może być odsunięty od linii zabudowy w głąb działki (podejrzewam, że nie)? Czy jeśli budynek musi stykać się z linią zabudowy czy musi to być większa powierzchnia ściany na tej linii (planuję wystawić niewielką część domu do przodu ze ścianą tej części na linii zabudowy i resztą budynku odsuniętą od tej linii)? Czy istnieją przepisy ściśle to określające, czy jest to bardziej decyzja uznaniowa (pomijając miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego , którego u mnie nie ma)?

Witam!

Znalazłem, mam "obowiązującą linię zabudowy" czyli w/g definicji muszę postawić ścianę domu na tej linii. Pozostaje pytanie czy to może być fragment budynku? Taka "wypustka", "macka" dotykająca linii zabudowy a większa część budynu byłaby odsunięta od tej linii. Coś na kształt litery "Z".

Witam, proszę o pomoc . Mam działkę 3100 m2 i ustaloną w miejscowym planie zagospodarowania obowiązującą linię zabudowy 8m z trzech stron działki (z 3 stron idzie droga). Dla mnie nie do przyjęcia, ponieważ działka duża a ja muszę budować dom przy drodze. Mam pytanie: czy mogę tak podzielić działkę aby zostawić na budwę domu tą jej część, która nie będzie przylegała z żadnej strony do drogi. W ten sposób ominęła bym linie zabudowy. Jak wygląda procedura takiego podziału i ile ona trwa? Co z miejscowym planem zagospodarowania ( gmina chyba musi nanieść zmiany)? Jeśli to co napisałam jest dość zrozumiałe to bardzo będę wdzięczna za odpowiedź.

Rozumiem, że masz wstępną opinię urzędniczki (a wypis z planu to potwierdza), że mozna zbudować drugi dom na działce.

Gratuluję. Ja bym natychmiast skorzystał, tzn. wystąpił o pozwolenie na budowę. Moim zdaniem to, kto wystąpi o pozwolenie to sprawa bardziej techniczna. Mogą wystapić rodzice (jak rozumiem jedyni w tej chwili wlaściciele), ale możesz wystąpić i ty. Masz wykazać się (na potrzeby wydania pozwolenia) prawem do dysponowania działką na cele budowlane, a to wcale nie oznacza, ze musisz być właścicielem. Moim zdaniem np. dzierżawa czy użyczenie (zwykła nienotarialna umowa) powinny wystarczyć, abyś zgodnie z prawem mógł złożyć takie oświadczenie.

Wybrałbym oczywiście drugą opcję, tzn. pozwolenie na siebie (nie musiałbyś w przyszłości "przepisywać" pozwolenia). A w tzw. międzyczasie "załatwiaj" wspólwłasność, a najlepiej podział działki. Ale bez zbędnego pośpiechu - dla celów podatlu od darowizny wartość działki tylko z pozwoleniem na budowę nie wzrośnie. Zacznie rosnąć, gdy zaczniesz budować. I wtedy warto mieć na własność (nie współwłasność) tę część działki, na której budujesz.

Witam.

No to buduję.

Pozwolenie uzyskałem na podstawie umowy użyczenia.

W tym roku robię tylko stan zero, a zimą chciałbym zrobić podział działki.

Pytanie mam następujące: Czy i jakie przepisy pozwalają na podział działki przed ukończeniem inwestycji, w przypadku gdy nowo wydzielone działki będą mniejsze niż zakłada PZP?

Wiem , że po zakończeniu budowy mogę dokonać podziału działku w celu wydzielenia dwóch nieruchomości, ale jak to wygląda gdy budowa dopiero rozpoczęta?

Żeby w miarę szybko skończyć budowę muszę wziąć kredyt i dlatego staram się o wydzielenie odrębnej działki a nie o współwłasność. Nie chcę zostawić rodziców na lodzie w przypadku, gdybym stał się niewypłacalny.

Proszę o jakieś podpowiedzi :roll:

Witam, proszę o pomoc . Mam działkę 3100 m2 i ustaloną w miejscowym planie zagospodarowania obowiązującą linię zabudowy 8m z trzech stron działki (z 3 stron idzie droga). Dla mnie nie do przyjęcia, ponieważ działka duża a ja muszę budować dom przy drodze. Mam pytanie: czy mogę tak podzielić działkę aby zostawić na budwę domu tą jej część, która nie będzie przylegała z żadnej strony do drogi. W ten sposób ominęła bym linie zabudowy. Jak wygląda procedura takiego podziału i ile ona trwa? Co z miejscowym planem zagospodarowania ( gmina chyba musi nanieść zmiany)? Jeśli to co napisałam jest dość zrozumiałe to bardzo będę wdzięczna za odpowiedź.

Jednak Polak potrafi :) Niestety niewykonalne. Gmina opiniuje projekty podziału pod względem zgodności z mpzp, a w mpzp na pewno jest określona min. powierzchnia nowo wydzielanych działek - najczęściej ok. 1000m2.

Gość justyna_m

PONAWIAM MOJE PYTANIE

Witam,

mam pytanie. W planie zagospodarowania mam taki zapis:

"3) w przypadku zastosowania dachu dwuspadowego kalenicę usytuować równolegle do drogi,

4) dopuszcza się stosowanie dachów płaskich oraz kombinacji dachów płaskich i pochyłych pod warunkiem zapewnienia wysokich walorów architektonicznych projektowanych obiektów."

a na rysunku dołączonym do planu jest legenda i wynika z niej, że główna kalenica budynku powinna być równolegle do drogi. Czy oznacza to, biorąc pod uwagę zapis w planie oraz z rysunku, że nawet jeśli będzie to dach wielospadowy to i tak główna kalenica musi być równoległa do drogi, czy tylko w przypadku dachu dwuspadowego.

Ja mam zamiar wybudować parterówkę z wielospadowym dachem (projekt firmy Bauherr dg10) a główna kalenia w tym przypadku jest prostopadła w stosunku do drogi.

Jak rozumieć zapis uchwały gminy???

Witam,

W MPZ jest zapis: "... ustala się linię zabudowy 6m od linii rozgraniczających dróg..."

Jak interpretuje się taki zapis, jako linię minimalną czy obowiązującą. Chciałbym wybudować dom dalej od drogi, ok. 12m.

Pozdrawiam

Ponawiam pytanie i proszę o odpowiedź.

Dzięki.

anla napisał:

[

quote]

Jednak Polak potrafi Niestety niewykonalne. Gmina opiniuje projekty podziału pod względem zgodności z mpzp, a w mpzp na pewno jest określona min. powierzchnia nowo wydzielanych działek - najczęściej ok. 1000m2.

Wydzielona działka wg planu min 1000m2. Wg mnie mogę więc dokonać takiego podziału. Jeśli chodzi o drogę to mogę ustanowic na jednej z nich służebność lub dzieląc je, zostawić pas na dojazd, który byłby częścią tej "głuchej" działki. Na tym pasie o szerokości np. 5 m zastałby kawałek obowiązującej lini, ale ze względu na jego długość nie byłoby możliwości postawienia budynku. Obowiązywałaby mnie tylko przepsowe 4m. od granic działki (?). Obawiam się też o kształt działek. Gdybym dzielila działkę matkę na 3 części to jedna z nich byłaby w kszałcie P. , jeśli na dwie części - to wyszłaby działka w działce, przylegająca jednym bokiem do granicy gdzie nie ma lini zabudowy. Nie wiem czy mozna to sobie wyobrazić, postaram się wkleić rysunek. Wiem, że jest to bardzo perfidny podział, ale dla mnie perfidią jest to, że nakazuję się ludzim stawiać domy przy drogach. A gdzie potrzeby człowieka. Kiedyś stawiało się domy bliżej dróg, bo jeździły po nich dorożki od czasu do czasu a teraz przy takim ruchu wskazane byłoby jak najdalej od drogi.

Czy to co napisałam jest realne?