Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Mam takie pytanie, jestem wlascicielem dzialki rolnej o pow. 0,35h. W planie zagospodarowania dzialka ta jest zapisana jako laki i pastwiska z zakazem zabudowy. Moze ktos przekwalifikowal taka ziemie? Co wedlug was powinienem zrobic?
czy ktos moze mi pomoc??? Oskar wymysl cos! z gory dzieki!!

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Czy może ktoś sie orientuje czy w Sadowej gm. Łomianki można postawić drugi dom na dzialce ktorej stoi juz dom.(nie ma miejscowego zagospodarowania przestrzennego)Nasza działka ma 960m2.Jak z przyłączami jeżeli jeden dom już stoi?Za wszystkie rady dziekuje.

Witam, ja już prawie kupiłem działkę pod budowę domu ale pokazała się inna możliwość...

mam okazję nabyć 1,7 ha gruntu rolnego IV klasy, w MPZP jest oznaczona jako C119R i opisane jako tereny rolnicze z dopuszczalnym przeznaczeniem: 1. sieci infrastruktury technicznej, 2.obiekty produkcji rolnej, 3. zabudowa zagrodowa

Jest także napisane, że: 1,utrzymuje się istniejącą zabudowę siedliskową

2, zakaz wprowadzania zabudowy mieszkaniowej

A w szczegółowych warunkach zagospodarowanie jest napisane min.:

1,dopuszcza się realizację nowej zabudowy zagrodowej w przypadku powstania w jednym kompleksie nowego gospodarstwa rolnego o powierzchni nie mniejszej jak 5 hektarów przeliczeniowych

2, budynki i obiekty gospodarcze lub inwentarskie lokalizowane w sąsiedztwie zabudowy mieszkaniowej jednorodzinnej należy sytuować w odległości nie mniejszej jak 50 metrów od terenów zabudowy mieszkaniowej

Jestem rolnikiem z definicji i z zawodu, posiadam ponad 5 ha gruntów, działka graniczy z drogą polną przedłużeniem drogi gminnej, po przeciwnej stronie działki (za drogą), są tereny budowy mieszkaniowej

z doprowadzeniem wody i prądu nie będzie problemu-sprawdzałem, MPzP dopuszcza budowę szamba

i teraz moje pytania:

1. Czy ja jako rolnik posiadający areał pow 5 ha mogę na tej działce na zasadach siedliska postawić dom mieszkalny?

2.Czy będzie ode mnie wymagane abym oprócz domu postawił również jakieś budynki gospodarcze?

3. jakie dokumentu muszę złożyc by starać się o pozwolenie na budowę?

Trochę to skomplikowane ale liczę na odpowiedź kogoś zorientowanego w tematyce i z góry bardzo za nią dziękuję:-)

Witam,

Drobna uwaga pisząc skarga na bezczynność organu administracji macie chyba na myśli zażalenie na niezałatwienie sprawy w terminie (art. 37 kpa).

Jest to o tyle istotne, że przy nie podania podstawy prawnej waszego żądanie (nie jest konieczna), może to być zakwalifikowane jako skarga z art. 227 kpa, co nie jest korzystne, bo nie o to przecież chodzi.

Pozdrawiam

Mark0wy

hamer, nie podejmuj decyzji pochopnie. To tylko 1,7 ha, IV klasa takiej ziemi nigdy nie da 5 ha przeliczeniowych. A więc nie spełnisz warunku posiadania ziemi w jednym kompleksie, czyli (na pierwszy rzut oka) warunku "dopuszcza się realizację nowej zabudowy zagrodowej w przypadku powstania w jednym kompleksie nowego gospodarstwa rolnego o powierzchni nie mniejszej jak 5 hektarów przeliczeniowych".

Czy tak jest naprawdę? Sprawdź w planie, jak jest tam zdefiniowane pojęcie "kompleks". Wtedy będziesz wiedział o co IM chodzi. Moim zdaniem oznacza to "w jednym kawałku". Tzn. nawet jeśli jest kilka działek, to powinny sie one, nawet na niewielkich odcinkach, stykać ze sobą.

Sąsiedztwo (dobre) przy istnieniu planu nie ma znaczenia.

witam!

mam takie pytanie: jestesmy w trakcie kupna działki na której stoi budynek mieszkalno-gospodarczy postawiony w granicy działki. Na ten teren wygasł już plan zagospodarowania przestrzennego i występuję o WZ. Czy mam gdzies na wniosku zaznaczyć, ze chcielibyśmy rozbudowywać ten budynek? Mamy dwie opcje:

1.albo pozwolą go rozbudowywać i wtedy na sąsiada nie ma okien to oczywiste,

2. albo traktujemy ten budynek jako np garaż i budujemy sie obok,

tylko czy ja mogę się ścianą domu dostawić do tego garażu?

byłam w starostwie ale niestety pan który tam siedzi jest tak nieprzychylny delikatnie mówiąc, ze nic się nie dowiedziałam tylko tyle, ze mogę mieć problem z uzyskaniem pozwolenia na budowe, a chciałabym wiedzieć jak to będzie bo do WZ musze zaznaczyć jaki dach jeśli z rozbudową w granicy to wchodzi w grę tylko dwuspadowy jeśli nie to może być cztero- czy wielospadowy.

Orientuje się ktoś może jak to jest z tymi rozbudowami domów w granicy?

pozdrawiam

Witam :D Oskar ja napisałem, że już jestem rolnikiem.... a ziemi to mam ponad 12 ha przeliczeniowych, tylko żadnej fajnej działki pod budowę.... i dlatego interesuje mnie ww. działeczka!! Niestety nie wiem o co chodzi im z tym "jednym kompleksem" bo w planie zagospodarowania nie ma wyjaśnionego tego terminu... będę musiał zapytać u źródła w gminie... jednak dalej nie wiem jakie warunki muszę spełnić żeby móc stawiac siedlisko? czy od razu muszę budować jakiś budynek gosp? itd....

pozdrawiam :p

witam i podrawiam

Mam pytanie i przy tym problem

moja działka jest o wymiarach 26x220 metrów, przez węższą częsć działki idzie linia zabudowy (wzdłuz drogi wojewódzkiej) niechcemy budować domu na lini zabudowy tylko cofnąć się od tej lini w głąb działki( bardzo duży ruch). Jak myslicie czy bedą z tym problemy w gminie i jak i ich przekonac do tego. Czy poprostu zatrudnic geodete niech podzieli ta działke na dwie mniejsze i dom budowac na tej drugiej działce dalej od drogi co o tym sadzicie?

Dzieki za odp/

windows ja mysle, ze nie będzie z tym problemu, bo działka którą kupujemy ma już wylane fundamenty i linia zabudowy jest na 15m od ulicy a poprzedni właściciel cofnął sie z domem i zaczał budować na 35, czyli cofnąl sie o 20m. Mnie się wydaje, ze nie można przekroczyć lini zabudowy w drugą stronę czyli przyblizyć się do ulicy w twoim przypadku.

witam i podrawiam

Mam pytanie i przy tym problem

moja działka jest o wymiarach 26x220 metrów, przez węższą częsć działki idzie linia zabudowy (wzdłuz drogi wojewódzkiej) niechcemy budować domu na lini zabudowy tylko cofnąć się od tej lini w głąb działki( bardzo duży ruch). Jak myslicie czy bedą z tym problemy w gminie i jak i ich przekonac do tego. Czy poprostu zatrudnic geodete niech podzieli ta działke na dwie mniejsze i dom budowac na tej drugiej działce dalej od drogi co o tym sadzicie?

Dzieki za odp/

ja myślę ,że możesz się cofnąc na tyle ile masz podane w głębokości zabudowy...linia zabudowy np. u mnie podana jest przednia i tylnia i w tych liniach musi stać ój domek :)

Co prawda założyłam już osobny temat ale może tu szybciej otrzymam pomoc więc wklejam treść :

Witajcie!

Długo nas na forum nie było - toczyła się batalia z urzędnikami o WZ (6 miesięcy czekania!!!! ), ale może od początku...

znaleźliśmy działkę naszych marzeń, działka rolna, z tym, że przy drodze, w której jest wodociąg i inne media, obok domy (czyli wszystkie aspekty potrzebne do WZ). działka za duża jak dla nas (ze względów finansowych) więc chcemy z niej wydzielić mniejszą dla nas (od strony drogi), geodeta w lipcu (czyli przed złożeniem wniosku o WZ) powiedział, że będzie można wydzielić działkę 12 arów z tej dużej rolnej jeśli dostaniemy WZ. 6 miesięcy walczyliśmy o WZ (nie to, żeby były jakieś problemy bo działka spełniała wszystkie wymogi, tylko urzędnicy czekali na "datki" - szczegóły opisywaliśmy w innym wątku). Dostaliśmy w końcu WZ, dzwonimy do tego samego geodety - a on nam na to, że w październiku zmieniły sie przepisy - i teraz WZ nie wystarczy do podziału działki!!!! Co teraz????

Jak to zrobić żeby wydzielić tyle ile chcemy? Dodam, że kiedyś na tej działce stała stodoła (spaliła się lecz na mapach dalej widnieje) i WZ otrzymaliśmy jako kontynuację istniejącej zabudowy. jeśli ktoś zna się na tym całym prawie geodezyjnym to możemy przesłać skan naszej mapy i treść WZ, będziemy wdzięczni za wszelką pomoc.

oskar0259 czy wiesz może czy jeśli jestem współwłaścicielem działki z żoną i WZ są wystawione tylko na mnie to czy jeśli we wniosku na uzyskanie PnB wpiszę również żonę to PnB wystawione zostanie na nas oboje?

Głównie chodzi mi tu okwestie podatkowe ze względu na przeznaczenie pieniędzy ze sprzedażym nieruchomosci na cele mieszkalne.