Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Vittorio, zmieniłbym (przeniósł również na żonę) WZ. W obecnej sytuacji mogą (nie muszą) być kłopoty z pozwoleniem na Was dwoje.

JANINKI-AMORKI82, szkopuł w tym, że w WZ musi być ustalona minimalna powierzchnia działki, która może być wydzielona (czyli w Waszym przypadku 1200 m kw.). W przeciwnym razie wójt odmówi podziału. W postanowieniu musi bowiem zawrzeć formułę, że podział jest zgodny z MPZP (nie może tego napisać, bo planu nie ma), albo WZ (a w tych musi być to co napisałem wyżej, w przeciwnym razie najmniejsza wydzielona działka moze mieć 3000 m kw.).

Angelb - nie wiem, zajrzyj do słownika lub zapytaj w gminie co poeta miał na myśli. Zapewne chodzi o oddziaływanie cieków wodnych.

Windows, linia zabudowy jest obowiązująca, czy nieprzekraczalna? Przy nieprzekraczalnej możesz cofnąć dom od drogi.

Podział działki. Plan zagospodarowania lub WZ dopuszczają taką możliwość?

Hamer, to wiedziałem (że jesteś rolnikiem), ale co to jest kompleks to dywagowałem - wiążącą odpowiedź może dać Ci gmina, skoro nie ma takiej definicji w planie.

Justyna 27, wybór należy do Ciebie. Przy Twoich staraniach o WZ sąsiad i tak będzie stroną postępowania. Będzie to dla Ciebie wstępna "konsultacja", czy nie będzie protestował. przy pozwoleniu (wtedy będzie stroną, jeśli będziesz budowała w granicy lub bliżej niż 3 albo 4 metry). A co do powiatu (starostwa). Jeśli będziesz miała ostateczne WZ zezwalające na budowę w granicy (dostawianie do budynku stojącego w granicy to to samo), to będą musieli wydać pozwolenie - do ich oceny nie należy badanie zasadności czy logiczności WZ - o tym w którym miejscu można budować decyduje (MPZP, WZ) gmina, nie powiat. Na razie skup się więc na wniosku o WZ, najlepiej dowiedz się przed jego złożeniem, czy masz szansę na takie rozwiązanie (przy granicy), korespondencyjnie nie da się tego rozstrzygnąć.

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

JANINKI-AMORKI82, szkopuł w tym, że w WZ musi być ustalona minimalna powierzchnia działki, która może być wydzielona (czyli w Waszym przypadku 1200 m kw.). W przeciwnym razie wójt odmówi podziału. W postanowieniu musi bowiem zawrzeć formułę, że podział jest zgodny z MPZP (nie może tego napisać, bo planu nie ma), albo WZ (a w tych musi być to co napisałem wyżej, w przeciwnym razie najmniejsza wydzielona działka moze mieć 3000 m kw.).

.

oskar - dzięki za odpowiedź. w naszym WZ nie znalazłam takiego zapisu o minimalnej powierzchni działki, najgorsze jest to, że co geodeta to inne informacje nam podaje odnośnie podziału tej działki :-(. jedni mówią - że potrzebne będą dodatkowe dokumenty - jakie? nie są w stanie powiedzieć (nie wiadomo, myślę, że chodzi o dodatkową kasę dla nich tak na prawdę - ale pewności nie mam), inni, że nie ma problemu z podziałem (w ogóle bez patrzenia na WZ - ale to ludzie z innej części kraju niż działka), jeszcze inni, że to zależy...

Witam Serdecznie

Pokrutce

Dostalismy wz ale roznia sie one od projektu ktory chcemy wybudowac

W wz dach dwuspadowy 30-45%w projekcie wielospadowy 30%

W WZ pow zabudowy 140m w projekcie 215m razem z garazem

Reszta pasuje

W zalaczniku graficznym urbanista zaznaczyl promien opr 87m rowny 3 szerokoscia dzialki.W tym promieniu znajduja sie trzy stare przedwojenne domy a wlasciwie zagrody rolne oraz moj nowy dom ktory wybudowalem 10 lat temu na tej samej dzialce o pow 3700m te trzy domy maja dachy dwuspadowe moj obecny dom ma dach wielopadowy trzy domy maja pow zab ok 150 m moj dom 185m.Dodam w decyzj teren nie jest objety opieka konserwatora zabytkow. Dlaczego wiec kaza mi budowac dom parterowy bez piwnicy i poddasza tak maly a ma to byc dom wielopokoleniowy.

Dodam jeszcz ze 50m poza linia opracowania powstaly dwa nowe domy krorych dzialki przylegaja do tej samej drogi co moja dzialka siedliskowa w ich bezposrednim sasiedztwie to jest ok 30 m znajduja sie rownierz domy stare o pow 150m i dachach dwuspadowych a nowe domy uzyskaly pozwolenie na wieksza pow zabudowy ok 230m i dachach wielospadowych.

Minelo juz wiecej iz 14 dni od daty wudania wz co ja moge zrobic w tej sprawie by wybudowac dom o jakim marze czyli dach wielospadowy i o wiekszej ni 140 m pow zabudowy;

Dom ktury chce wybudowac ma tylko 139m pow uzytkowej plus garaz na dwa stanowiska co daje razem ok 215m pow zabudowy.

Reszta wz pasuje do pow biologicznej i wskazniku zabudowy

Bardzo prosze o porade wtej sprawie .

Dodam ze w wz napisano iz planowana inwestycja jest rozbudowa zagrody siedliskowej o dom jednorodzinny

Pozdr

Roman

witam, chcę wybudować nieduży dom z poddaszem użytkowym w okolicach 100-110m2 w kształcie litery L, jednak będzie to drugi dom na działce moich rodziców i żeby nie zabierać za dużo działki chcę aby jego 2 ściany elewacyjne (oczywiście zamknięte bez otworów) były wybudowane w samej granicy działki (najlepiej aby ściana zewnętrzna bez otworów z jednej i drugiej strony stanowiła "płot" bądź była wybudowana przy samym płocie). Z jednej strony działka graniczy z blokiem wspólnoty mieszkaniowej i od ich strony w lini (na długości jakiej była by ściana zewnętrzna zamknięta) w okolicach 3 m od naszego płotu wspólnota ma pobudowane garaże a z drugiej strony działka graniczy z lasem należącym do tutejszego nadleśnictwa.(trochę to skomplikowane ale jeżeli bedzie trzeba rozrysuję to dokładne rozmieszczenie powiedzmy w wordzie i mogę podesłać na maila) I tutaj rodzą się moje pytania:

czy są jakieś przepisy budowlane pozwalające mi na wybudowanie się w takich warunkach przestrzennych?

wiem że będę musiał uzyskać zgodę na budowę od wspólnoty mieszkaniowej i nadleśnictwa czy jest jakiś wzór takiej zgody który moglibyście mi podesłać na maila ([email protected]) i czy taką zgodę trzeba uzyskać od każdego mieszkańca tej wspólnoty czy może ja podpisać jej administrator?

Zależy mi bardzo na uzyskaniu takiej zgody od jednej i drugiej strony ponieważ nie chcę ładować się w projekty i inne zbędne procedury i papierki kiedy nie mam pewności że w ogóle takie zgody dostanę dlatego chciałby zacząć od uzyskania takiego formularza.Pilnie proszę o pomoc.

vittorio

ciezko sie czyta twoje posty...

ta pani w niebieskiej bluzeczce skutecznie rozprasza ;)

oskar0259 czy wiesz może czy jeśli jestem

#współwłaścicielem działki z żoną i WZ są wystawione tylko na mnie to czy jeśli we wniosku na uzyskanie PnB wpiszę również żonę to PnB wystawione zostanie na nas oboje?

Głównie chodzi mi tu okwestie podatkowe ze względu na przeznaczenie pieniędzy ze sprzedażym nieruchomosci na cele mieszkalne.

Witam

Moj problem polega na tym iż:

- była działka rolna która została podzielona geodezyjnie na mniejsze działki z zachowaniem drogi wewnętrznej.

- następnie gmina uchwaliła plan zagospodarowania przestrzennego

i tu sie pojawia problem, ponieważ plan podziału na działki budowlane nie jest zgodny z podziałem geodezyjnym, który był wcześniej. Inymi słowy kupiłem działkę jednak nie mogę nic na niej wybudować, bo wg planu powinienem odkupić połowę działki od sąsiada. Sąsiad oczywiśnie ani myśli nad sprzedaża tej częsci działki.

W całym planie takie połówkowe podziały dotyczą 4 działek.

Moja działka ma 958 m2 i zostało do niej dodane na planie podziału na działki budowlane połowa sąsiedniej działki czyli tak aby miała 1437 m2.

Co najciekawsze na tym samym planie jest wydzielona wg planu działka budowlana która pokrywa się z podziałem geodezyjnym i również ma ok 960 m2.

Nie ruozumie więc jakimi przesłankami kierowali się urbaniści i dlaczego Gmina zatwierdziła taki dziwny plan zag. przest.

na maila mogę podesłać plan zag. przest.

Moje pytania to;

1. Czy plan zag. przst. z podziałem na działki budowlane może nie być zgodny z wcześniejszym podziałem geodezyjnym.

I jakby tak mogło być to;

2. Jakie są proceduru jakbym chciał zmienić plan zag. przest. na moją działkę.

3. Czy i w jaki sposób mogę się odwołać do Ministra infrastruktury.

Proszę pomóżcie.

Mam dwie sąsiadujące ze soba działki o szer. 15 i 14 m.Chcę je scalić, i dokonać nowego podziału tak ,by jedna była przy drodze a druga za nią z dojazdem wydzielonym z szerokości. Obecnie w gminie ogłoszono przystąpienie do nowego mpzp i te działki/ obecne/ mają być budowlane na długości 50m.Wniosłam o zwiększenie pasa budowlanego na dł 80m, by choć część drugiej w przyszłości była budowlana.Nie wiem, czy gmina uwzględni mój wniosek, w studium było 50 m..Czy powinnam gminę powiadomić o swoich planach o scaleniu? Amoże już zacząć działać?

Mam nadzieję, że w dobrym wątku zadam swoje pytanie. Sąsiadujący z moją działką teren miasto przekazało Swiadkom Jechowy . Mają tam zamiar postawić dom spotkań. Czy jest możliwość uniknięcia takiej opcji , od czego zacząć? Dodam, że jest to osiedle domków jednorodzinnych . Z góry dziękuję za odpowiedź.

Oskar mam jeszcze jedno pytanie. Czy jeśli mam zawartą umowę dzierżawy gruntu rolnego na okres określony np. 6miesięcy, rok to czy gmina może tego nie uznać i nie wydać mi WZ na zabudowę zagrodową?

Jaka jest procedura tego uznawania i jaka jest podstawa prawna? Czy to może być np. widzimisie urbanisty?

Z góry dzięki za odp.

Witam,

Mam taki problem. Otrzymałem warunki zabudowy, w których szerokość elewacji frontowej wynosi maksymalnie 14m. Projekt domu parterowego z poddaszem użytkowym, który mi odpowiada ma szerokość 11,5m plus parterowy garaż 3,5m. Nad garażem jest taras dostępny z górnej kondygnacji. Jak liczona jest szerokość elewacji frontowej. Czy tylko części (dwukondygnacyjnej) nakrytej stromym dachem? Czy też całości parteru wraz z garażem (razem 15 m)?

Należy dodać, że garaż jest cofnięty w stosunku do domu o około 50 cm.

Proszę o pomoc, bo nie wiem czy kupić ten projekt czy też szukać innego.

pozdrawiam,

Przemek

witam, chcę wybudować nieduży dom z poddaszem użytkowym w okolicach 100-110m2 w kształcie litery L, jednak będzie to drugi dom na działce moich rodziców i żeby nie zabierać za dużo działki chcę aby jego 2 ściany elewacyjne (oczywiście zamknięte bez otworów) były wybudowane w samej granicy działki (najlepiej aby ściana zewnętrzna bez otworów z jednej i drugiej strony stanowiła "płot" bądź była wybudowana przy samym płocie). Z jednej strony działka graniczy z blokiem wspólnoty mieszkaniowej i od ich strony w lini (na długości jakiej była by ściana zewnętrzna zamknięta) w okolicach 3 m od naszego płotu wspólnota ma pobudowane garaże a z drugiej strony działka graniczy z lasem należącym do tutejszego nadleśnictwa.(trochę to skomplikowane ale jeżeli bedzie trzeba rozrysuję to dokładne rozmieszczenie powiedzmy w wordzie i mogę podesłać na maila) I tutaj rodzą się moje pytania:

czy są jakieś przepisy budowlane pozwalające mi na wybudowanie się w takich warunkach przestrzennych?

wiem że będę musiał uzyskać zgodę na budowę od wspólnoty mieszkaniowej i nadleśnictwa czy jest jakiś wzór takiej zgody który moglibyście mi podesłać na maila ([email protected]) i czy taką zgodę trzeba uzyskać od każdego mieszkańca tej wspólnoty czy może ja podpisać jej administrator?

Zależy mi bardzo na uzyskaniu takiej zgody od jednej i drugiej strony ponieważ nie chcę ładować się w projekty i inne zbędne procedury i papierki kiedy nie mam pewności że w ogóle takie zgody dostanę dlatego chciałby zacząć od uzyskania takiego formularza.Pilnie proszę o pomoc.

Obawiam sie, że zgoda sąsiadów to nie jest ten warunke konieczny, który musisz spełnić. Musisz otrzymać ministerstwa infrastruktury - tak coś mi się wydaje, ale pewnie Oskar mnie poprawi jakby co...

Tak też o tym słyszałem że muszę dostać zgodę z ministerstwa infrastruktury (czyli sprawa nie do załatwienia-chyba że ma się nasze polskie polityczne znajomości które mogą zdziałać cuda), ale jest od tego odstępstwo, jeżeli powiatowy inspektor budowlany uzna działkę za wąską (a granica podobno jest płynna nieważne czy to jest 10 czy 20 m, zależy od widzi mi się urzędnika, tylko problem jest ten że już na tej działce stoi jeden budynek normalnie postawiony i czy to nie będzie stanowiło problemu w uzyskaniu statutu wąskiej działki) ma prawo podpisać taką zgodę na budowę z upoważnienia starosty. Czyli cały bieg sprawy odbywa się na szczeblu starostwa a nie ministerstwa infra. Ciekawym jest fakt że byłem u siebie w gminie powiedziałem o co mi chodzi a oni kazali mi zrobić mapkę geodezyjną działki ( około 500-600zł napiszcie czy to rozsądny koszt, w ogóle jak ktoś zna realne koszty załatwienia wszystkich papierów związanych z budową to też niech napisze żeby nas nie naciągano), następnie złożyć mapkę w gminie wypełnić papierki odnośnie lokalizacji i to już oni wszystko będą załatwiać tj. informować wspólnotę i nadleśnictwo o planach takiej budowy i pytać się ich czy nie mają sprzeciwów, oni też wysyłają papiery do zatwierdzenia do starostwa. I tutaj trochę jestem zaniepokojony że Pani urzędnik uprościła bardzo sprawę i w ogóle pominęła ministra infrastruktury, wąską działkę itp.Napiszcie co o tym sądzicie?! Dodam jeszcze do tego mojego poprzedniego opisu całego problemu że ten 2 dom chcę postawić na samym końcu działki w samym rogu, gdzie aktualnie mam postawiony domek campingowy za który to opłacane są podatki i jest on zgłoszony w gminie (tylko tutaj nie wiem czy jako domek gospodarczy czy campingowy) i czy w związku z tym nie pójść inną drogą i nie starać się o zgodę na jego rozbudowę do rozmiarów małego domu (100-110m2) z poddaszem użytkowym, może wtedy będzie mniej papirologi i zgód.

jeszcze taki cytat z porad muratora:

" Gdy działka jest wąska

Przepisy § 12 ust. 3 rozporządzenia przewidują dwie sytuacje, w których pełna ściana budynku może stanąć w odległości 1,5 m od granicy lub bezpośrednio przy granicy. Jest to możliwe, gdy:

* wynika to z ustaleń miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego albo

* nie można zachować odległości 3 m ze względu na rozmiary działki.

W obydwu wymienionych przypadkach możliwość przybliżenia domu do granicy nie zależy ani od zgody sąsiada, ani od podobnego usytuowania budynku na sąsiedniej działce, choć niewątpliwie okoliczności te będą brane przez urzędników pod uwagę przy wydawaniu pozwoleń na budowę.

Niestety, przepisy nie precyzują, jakie rozmiary działki nie pozwalają na zachowanie standardowej odległości. Jest to kryterium płynne, dlatego możliwość uzyskania pozwolenia na usytuowanie budynku w odległości 1,5 m od granicy lub przy granicy będzie zależała od uznania urzędnika. Dla jednego zbliżenie budynku do granicy będzie uzasadnione na działce o szerokości nie większej niż 10 m, dla innego nawet działka o szerokości 20 m może się okazać zbyt wąska.

Są też jednak korzyści z wprowadzenia takiego przepisu. Pozwala on bowiem wydać staroście pozwolenie na nietypowe usytuowanie domu bez konieczności uzyskiwania upoważnienia ministra infrastruktury, co znacznie oszczędza czas. "

"uznania urzędnika" - którego???który to konkretnie urzędnik jest odpowiedzialny za uznanie działki za wąską:inspektor budowlany w starostwie, jakiś urzędnik z wydziału architektury w gminie,może jakiś urzędnik z instytucji wojewódzkich, KTÓRY?????

Ejo Oskar powiedz mi jak wiesz czy jak napiszę odwołanie do SKO na decyzję UM w sprawie działki to będą mnie wzywać i kombinować czy poprostu rozpatrzą zażalenie i albo utrzymają w mocy albo zwróca do ponownego rozpatrzenia.

Witam serdecznie

przejrzalem juz kilkanascie stron dotyczących wspomnianego tematu, ale nie moge znaleść odpowiedzi na nurtujący mnie problem, a mianowicie:

Rodzice maja przepisać mi dzialkę rolna o powirzchni około 1,90 hektara. Okolo półtora roku temu uzyskalem warunki zabudowy na tę działkę - zgodnie z nimi moge wybudować na niej dom mieszkalny i zabudowania gospodarskie. Jeden z zapisow (wskazany przez starostwo powiatowe) mówi, że pozytywnie uwzglednia te WZ, ale ze wzgledu na ochrone gruntow rolnych konieczne jest uzyskanie zgody na wyłaczenie gruntu z produkcji rolnej wprzypadku, gdy inwestor nie jest rolnikiem. i własnie w tym miejscu pojawia się problem, a mianowicie nie jestem rolnikiem. natychmiast po przepisaniu wspomnianej działki mam zamiar wystapić o pozwolenie na budowę. Ale z tego zapisu wynika, że nie dostanę pozwolenia na budowę? Moze się tutaj mylę?

co ma zrobic w takiej sytuacji? chce zauważyć, że częśc działki na ktorej planuje budowę stanowi sad (okolo 3300 m kw.), pozostala częśc to grunt orny. Zarowno pole orne jak i sad mają dostęp do drogi publicznej. dotakowy problem stanowi tutaj czas, a mianowicie gdy ja dostalem wz nie bylo planu zagospodarowania prz. Obecnie plan ten jest opracowywany, wedlug tego gminnego projektu moja dzialka nie jest wogole przeznaczona pod budownictwo. z tego co mi wiadomo to do początku marca 2008 roku mozna skladać zastrzeżenia co do tego projektu. Rozmawialem z pracownikami gminy i mowili mi, że w najszybszym tępie plan ten może byc uchwalony w czerwcu tego roku, oczywiści ejest to najszybsza opcja, bo ludzie skladaja dużo zastrzeżeń. Tak więc jeszcze raz zadam pytanie co zrobic aby uzyskac stosowne pozwolenie, mozliwośc odrolnienia dzialki chyba tytaj nie wchodzi w grę - może się myle?, a czy może wydzieliś z tej działki sad na ktorym ma być budowa i dopiero zmieniac jego przeznaczenie . czy może nie nie ma wogole problemu, jeśli otrzymam dzialkę o powierzchni powyzej jednego hektara i będe wtedy-faktycznym rolnkiem. za jakiekolwiek wskazowki z gory dziękuję