Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oskar mam jeszcze jedno pytanie. Czy jeśli mam zawartą umowę dzierżawy gruntu rolnego na okres określony np. 6miesięcy, rok to czy gmina może tego nie uznać i nie wydać mi WZ na zabudowę zagrodową?

Jaka jest procedura tego uznawania i jaka jest podstawa prawna? Czy to może być np. widzimisie urbanisty?

Z góry dzięki za odp.

podbijam

Witam, mam działkę o szerokości boku stykającego sie z drogą równą 21m2, wybraliśmy projekt z firmy Archeton - IWA. Wiemy już napewno, że troszkę poszerzymy garaż, zwiększymy napewno o 1m wiatrołap, nie jesteśmy pewni czy podniesiemy trochę budynek... Czy we wniosku o warunki zabudowy muszę nanieść już teraz ewentualne zmiany(szerokość, wysokość, wprowadzenie piwnicy) czy opisać projekt taki jak jest w wersji katalogowej? Nie chciałbym za jakiś czas ponownie składać kolejnego wniosku... Bardzo Proszę o opinie

Hm do jednej działki miałem w warunkach max co mogę zrobić tzn. dom nie wyższy niż np 15m, kubatura do 1500m3 itd. Teraz czekam na inne z innego urzędu i obawiam się, że będą dość precyzyjne w takim przypadku pisz lepiej o większy a mniejszy zawsze możesz postawić odwrotnie mogą być problemy i będzie czekać następne miesiące ( ja już 4 czekam)

Jeszcze jedno takie małe pytanko:czy Wz wydawane jest z konkretnym numerem działki?Ja otrzymałam wyrys z miejscowego planu zagospodorowania przestrzennego mojego osiedla oraz mam warunki zabudowy dla mojego obrebu gdzie znajduje sie moja działka i na tym terenie jest jeszcze kilka innych działek.Ale nigdzie nie ma mojego nazwiska ani mojego numeru działki :( Juz sama nie wiem...czy ja napewno mam WZ??

Witam,

Od kilku dni czytam forum i mam już mętlik w głowie. Dlatego też postanowiłem zadać pytania i proszę o pomoc:

Zamierzam wraz z przyjaciółmi kupić 2 działki obok siebie. Działki te są jednymi z działek, które powstały z podziału większego pola. W gminie nie ma MPZT. W ręce wpadł mi wypis i wyrys działki obok (od notariusza - działka sprzedana tydzień temu) gdzie można wyczytać, że grunty te są gruntami ornymi RVI. Właściciel ma WZ na jedną z działek, które chcemy kupić. A teraz pytania:

1. Czy na działce, gdzie są WZ nie powinno być problemu z PnB?

2. Co z wyłączeniem z produkcji rolnej?

3. Działka (sąsiadująca) dostanie WZ, skoro obok już ma?

4. Kto i kiedy wyznaczy granice działki? Na mapce są linie podziału ale w realu (betonowe kołki)?

5. Czy mając WZ spać spokojnie, czy też starać się o PzB (budować się chcemy za 1,5 roku) aby uniknąć unieważnienia WZ?

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

oskar0259 napisał:

Co do wydzielenia "działki w działce", a właściwie działki-półwyspu to jest to pomysł ciekawy, acz nie wiadomo, czy doprowadzający autorkę do pożądanego celu. Będzie mogła się o tym przekonać przed wystąpieniem o pozwolenie na budowę, na etapie opiniowania przez wójta wstępnego projektu podziału. Jeśli stwierdzi on, że jest on zgodny z MPZP, powiat będzie musiał pozwolenie wydać, jeśli nie, trzeba będzie negocjować inne rozwiązanie, ale zgodne z MPZP.

Gmina wydała pozwolenie na taki podział działki. Linia zabudowy obowiązująca teraz znajduje się poza moją nową działką. Czy mogę mieć jeszcze jakieś problemy w tym zakresie z pozwoleniem na bud?

Witam,

Dzisiaj skąłdam do Urzędu Gminy wniosek o wydanie decyzji o warunkach zabudowy. Jest to dla mnie jedyna szansa na pobudowanie się bowiem moja działka nie ma planu zagospodarowania przestrzennego i grunty sa rolne ;(

Doradzono mi , abym złożyla WZ pod zabudowę SIEDLISKOWą ( działka jest powyżej 1ha).

Moje pytanie jest czy mam wpisać we wniosku iż chodzi mi o zabudowę siedliskową? jak to najlepiej uargumentować? Czy mogę pisać iż chodzi mi o dom jednorodzinny i zabudowania gospodarcze? Czy lepiej wpisać tylko zabudowania gospodarcze?

Witam,

Dzisiaj skąłdam do Urzędu Gminy wniosek o wydanie decyzji o warunkach zabudowy. Jest to dla mnie jedyna szansa na pobudowanie się bowiem moja działka nie ma planu zagospodarowania przestrzennego i grunty sa rolne ;(

Doradzono mi , abym złożyla WZ pod zabudowę SIEDLISKOWą ( działka jest powyżej 1ha).

Moje pytanie jest czy mam wpisać we wniosku iż chodzi mi o zabudowę siedliskową? jak to najlepiej uargumentować? Czy mogę pisać iż chodzi mi o dom jednorodzinny i zabudowania gospodarcze? Czy lepiej wpisać tylko zabudowania gospodarcze?

1.Przeczytaj temat a wiele sie dowiesz.

2.Zależy ile trzeba mieć w twojej gminie ziemi dla zabudowy zagrodowej. Rozumiem że skoro Ci powiedzieli żebyś skłądała o WZ na siedlisko to się łapiesz.

3.Nic nie musisz argumentować. Wpisujesz we wniosku o WZ na zagrodową zabudową siedliskową. Budynek mieszkalny jednorodzinny + pomieszczenie gospodarcze.

Powodzenia

Witam!

Mam działkę po rodzicach w sumie 3 tys metrów. Chcemy ją podzielić na dwie i jedną część mi przepisać. Po podziale dla mnie przypadałaby działka ok 30x30. Niby wszystko w porządku, ale... Pani w urzędzie powiedziała, że taki podział można zrobić, tylko nie dostanę pozwolenia na budowę na tym moim kawałku :( A to dlatego, że trzeba zachować 90 metrów odległości od drogi krajowej (która niestety się tam znajduje) do zabudowy, a ja mam od granicy działki do drogi 65 metrów. Czyli zostaje mi 5 metrów na końcu działki - minus 4 od granicy to cały 1 metr na dom :( :(

Na sąsiednich działkach stoją starsze domy dużo bliżej drogi.

Czy w takiej sytuacji jest szansa na uzyskanie pozolenia? Czy te 90 metrów jest nie do przeskoczenia? Czy działke można przeznaczyć już tylko na "wypad pod namiot"?

Witam.Jakiś czas temu pisałem o samowoli na działce rolnej w postaci baraku z tarasem.Postępowanie w sprawie samowoli zostało umorzone ,ale zgodnie z tą ustawą powinniśmy uzyskać pozwolenie na użytkowanie obiektu.Niestety otrzymaliśmy decyzję na rozbiórkę ponieważ obiekt jest niezgodny z MPZP.

W naszym MPZP na końcu jest zapis -istniejącą zabudowęo funkcji i gabarytach innych niż w ustaleniach planu dopuszcza się pozostawić i adaptować bez rozbudowy i zwiększana parametrów prowadzonej działalności.

Inspektor nie uznał tego zapisu mówiąc iż nie tyczy się naszej działki.Nie wiem ,czy miał racje?

Mam mapkę na której oprócz oznaczenia mojej działki RVI widnieje oznaczenie

Bp .Znalazłem iż to oznaczenie jest to-zurbanizowany teren niezabudowany do którego zalicza się grunty niezabudowane ,przeznaczone w planach zagospodarowania przestrzennego pod zabudowę,faktycznie wyłączone z produkcji rolniczej lub leśnej.

Czy ktoś dokładniej się orientuje co takie oznaczenie oznacza ?