Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Na mocy tej samej ustawy (z 2003 r.) pozbawiono kilkadziesiąt procent powierzchni kraju planów zagospodarowania. Dzięki temu możemy (raczej musimy) dyskutować m.in. w tym wątku.

A co do konkretnego pytania: oczywiście, że wszystkie fachowe opracowania ograniczają swobodę uznania administracyjnego. Spróbuj jednak wcześniej sprawdzić, czy nie "boksujesz się z koniem". Tzn. czy zapisy w obowiązującej na Twoim terenie "Naturze" wprost nie wykluczają takich inwestycji jak Twoja. Wtedy szkoda pieniędzy na eksperta.

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki Oskar.

Zostało mi jeszcze 2 dni na odwołanie.Rozmawialiśmy w gminie z osobą,

ponoć kompetentną,o tym zapisie. Powiedziała nam,że ten zapis jest zrobiony z myślą o tych,którzy mieli pozwolenie na budowę ,ale ich zabudowa jest niezgodna z MPZP a nie po to by legalizować samowolę.

Dla mnie to tu brak logiki bo jak ktos dostał pozwolenie na budowę to chyba nie na coś co jest niezgodne z MPZP.Ale może to ja żle myślę.

Cóż trzeba coś napisać w tym odwołaniu.Pocieszające jest to,że zanim ta sprawa trafi do NSA przez te wszystkie instancje to lata miną więc tak szybko nie trzeba będzie rozbierać.

prośba do Oscara-

Jestem właścicielem działki, która w aktualnym PZP z 2006 r jest ujęta jako parking.(KS)

Działaka jest w pełni uzbrojona prąd woda kanaliza.

- Czy sa przepisy które określają czy na tej działce mogą stanąć obiekty budowlane np stróżówka, szopa, wiata.

- Czy mogę na takiej działce wystąpić o przyłącze wody, prądu. Jakie przepisy to normują?

W opisie PZP nie ma zadnych informacji dodatkowych tylko wskazanie - jest to parking.

Bardzo będę wdzięczny za najmniejsza nawet wskazówkę. :)

Gazebo, urzędnik chyba się przejęzyczył - zapis jest po to, aby zalegalizować takie samowolnie zbudowane budynki, których istnienie na danym terenie nie jest sprzeczne z MPZP. Jeśli ktoś miał pozwolenie i zbudował z grubsza (tzn. bez istotnych odstępstw) to, na co miał decyzję, to nie potrzebuje łaski legalizacji.

A co do tempa rozpatrywania odwołań - nie jest ono imponujące. Pamiętaj tylko, że decyzja WINB podlega wykonaniu (skarga do WSA tego nie wstrzymuje). Chyba, że wniesiesz o orzeczenie przez WSA niewykonywania decyzji do czasu merytorycznego rozstrzygnięcia przez sąd.

witam dziś wypłunął niespodziewany problem architekt powiedział nam że w planach zagospodarowania z gminy jest napisane że dom ma być 40 m od drogi powiatowej i 15m od drogi gminnej. nasza działka jest położona między tymi drogami. trzymając się tych przepisów wychodzi nam że nie zmeścimy nawet szopy na drewno na naszych 15 arach. podobno są jakieś odstepstwa od tej reguły. wiem że muszą być bo prawie żaden dom nowo budowany w okolicy nie spełia odległosci 40 m. moje pytanie brzmi czy gminy robią problem z odstępstwa od tych zasad?

W planie zagospodarowania jest to działka budowlana? Jeśli tak, to dziwne, przecież z mapy planu wynika, że między liniami nic się nie zmieści?

Odstępstwa od zapisów planu w sprawie linii zabudowy? Nie słyszałem. Tylko jego zmiana jest możliwa.

Skoro gmina zwiększyła (wielokrotnie) dopuszczalne odległości od dróg zapisane w ustawie o drogach publicznych, to chciała osiągnąć jakiś cel? Jaki? Tego musisz dowiedzieć się w gminie.

co gmina miała na myśli dowiemy sie może dzisiaj. ja też tego nie rozumiem bo te działki od niedawna maja status budowlanych. przed zakupem tej konkretnej działki pytaliśmy się w gminie czy jest ona budowlana i jakie są warunki wszyscy mówili że tak jest budowlana . czytałam ustawę w szególnych przypadkach zarządca drogi może zmienić tę odległość

Witam

mam zamiar sie budowac musze wypelnic wnioek o wydanie warunkow zabudowy i nie bardzo wiem co mam napisac w punkcie

zglaszam wniosek o wydanie decyzji dla inwestycji polegajacej na .........???

jesli juz zloze wniosek to co dalej???

kupilam juz projekt pospieszylam sie troszke ale wymagania projektowe sa dobre do tej dzialki. jest to dialka ok 1200m w ksztalcie prostokata stoi juz na niej dom z przodu a z tylu jest miejsce na moj domek :D

Kupiłaś, jak piszesz, projekt. Zadanie, co masz wpisać, masz ułatwione. W końcu wiesz co chcesz budować - podaj więc podstawowe parametry budynku, zastanawiając się wcześniej, czy czegoś nie będziesz chciała zmienić (elewacji frontowej, wysokości, nachylenia dachu, rodzaju garażu - wolnostojący, wbudowany itp. itd.). Podaj je więc z pewną tolerancja in plus i in minus (może się przydać).

Witam . Znowu mam problem może znów mi pomożesz. :D

Miałam w projecie zatwierdzonym pozwoleniem budowlanym wejście w ścianie zewnętrznej na parterze ale to skasowałam robiąc takie same i w tym samym miejscu w piwnicy. Problem powstał przez to ,że domurowana została ścianka oporowa w ziemi ( by piach nie zasypał wejścia) w tych 4 metrach do granicy. Od brzegu zewnętrznego murku do sąsiada jest 2,6m. Murek nie jest połączony na stałe z budynkiem.

Wg. architekta taka ścianka jest "małą architekturą" i nie ma wpływu na te sławienne 4 metry.

Poproszę o pomoc, idą kłopoty czy nie ?

Pozdrawiam. Dorota.

W zasadzie wszystko w porządku. To projektant kwalifikuje zmiany jako istotne bądź nieistotne. Urząd może się z tym nie zgodzić (może lepiej zapytać?), np. po interwencji sąsiada.

P.S. Choć druga szkoła mówi: nie zwracać uwagi na siebie, łatwiej przejdzie. Choć tu trudno będzie nic nie mówić - masz wejście na innej kondygnacji niż w projekcie.

Dziękii Wielkie za odpowiedź !!!

Projekt i tak idzie do wymiany bo murarze rozsuneli budynek po szerokości o głupie 10 cm i z 9,95m wyszło 10,05. Dzięki nim zmieniły się wszystkie parametry podstawowe bydynku. :evil: Rozmawiałam o tym w urzędzie wszystkie papiery do wymiany. Architekt mówi żeby dać sobie spokój ( druga szkoła: nie zwracać na siebie uwagi ), ale jak powiedziałam które starostwo to wymień bo to są upierdliwce.

Pozdrawiam.

Ps. Z wodociągami dalej walczę.

To znowu ja. :oops:

Pojawił się problem. W piątek zadzwoniła do mnie babka z gminy " proszę przyjechać ze wszystkimi papierami które pani ma do budowy, sprawa dotyczy złożonych dokumentów na wybudowanie sieci wodociągowej".

Jak to baba wpadłam w pańkę :oops:

Boję się jednej rzeczy której mogą się doczepić.

Zaczym dostałam warunki środowiskowe, przychodziły różne postanowienia z urzędów ( Sanepid, starostwo, itd.). W jednym takim postanowieniu ze Starostwa jest taki punkt:

4) w projekcie budowlanym należy wyraźnie zaznaczyć czy podczas odwadniania obiektów lub wykopów budowlanych zasięg leja depresji nie wykracz poza granice terenu, dla którego inwestor posiada tytuł prawny- w przeciwnym wypadku należy uzyskać na takie rozwiązanie pozwolenie wodnoprawne u Starosty ".

Moje wątpliwości to:

1) pozwolenie generalnie wg. mnie jest na samą budowę sieci, a przyłącza na zgłoszenie ( coś na tej zasadzie : proszę o wydanie pozwolenia na budowę sieci wodociągowej + przyłącza wodociągowego i kanalizacyjnego).

2) sama kanalizacja wchodzi w drogę gminną i będę musiała dostać pozwolenie wodnoprawne ?

3) sam dół studzienki kanalizacyjnej nie schodzi na poziom poniżej 0,00.

Wg. lini na mapie studzienka zaczyna się na poziomie 1,83, a kończy na 0,00

wg. pracowników i map z wodociągów. Jeśli pamięć mnie nie zawodzi to w szkole uczyli że depresja jest poniżej 0,00. To problem jest czy go brak.

Czekają mnie kolejne papiery czy wreszcie będzie bez problemu. Sprawa zaczyna mieć tryb pilny bo do września są ważne warunki wodociągowe.

Jak możesz to wytłumacz " blondynce".

Pozdrawiam. Dorota.

Ps. Mam nadzieję że zrozumiałeś o co chodzi bo zdrowo naplątałam. :oops:

założyłem osobny temat dotyczący rozwiązania mojego problemu aby nie zaśmiecać tutaj różnych "standardowych" wątków w zakresie WZ.

chodzi o uściślenie którędy mogę wjeżdżać na działkę - a zależy mi na wjeździe od południa - a gmina bardzo dwuznacznie odpowiedziała w decyzji WZ.

Proszę aby ktoś zerknął na mój problem - który muszę w najbliższym czasie rozwiązać (może po prostu źle to interpretuję)

a poniżej link do zapytania

http://forum.muratordom.pl/sluzebnosc-gruntowa-a-tereny-drog-wewnetrznych,t125483.htm

Mam pytanie.Noszę się z zamiarem kupna działki.Na spotkaniu z panem z agencji nieruchomości dowiedziałem się żę grunt nie jest objęty planem zagospodarowania w gminie, w związku z powyższym wydana jest przez Gminę decyzja odnośnie warunków zabudowy.Czy na tej działce można się budować?Co muszę zrobić żeby to sprawdzić?

jak to Państwo z biur nieruchomości - powiedzą wszystko aby sprzedaż działkę/mieszkanie.

Jeżeli nie PZP (planu zagospodarowania przestrzennego) to najprawdopodobniej istnieje studium (które nie jest prawną wykładnią - a jedynie sugeruje jakie jest przeznaczenie terenu).

WZ - czyli warunki zabudowy otrzymujesz jako potencjalny inwestor - jeśli o nie wystąpisz - chyba że obecny właściciel zadbał o to - ale zazwyczaj tego nie robią), więc występujesz o WZ - (musisz dołączyć mapki, ewentualnie/ale nie koniecznie warunki techniczne z mediami) i czekasz do dwóch miesięcy - jeśli nie masz mapek - do 3 m-ce.

i wówczas wiesz jak się możesz na działce budować - a składając wniosek o WZ to już powinieneś mieć w głowie miejsce w którym chcesz na działce postawić dom - bowiem musisz im to w mapkę wrysować(naszkicować)

więc życzę powodzenia w kontaktach z urzędami, zazwyczaj więc kupuje się działkę nie mając WZ - a jedynie sprawdzając wszystkie warunki własnoręcznie (rozmowy z tubylcami, rozmowy z miłymi urzędnikami którzy powinni pokazać mapy na miejscu - aczkolwiek - ufaj tylko swojemu rozsądkowi.)

Mam pytanie.Noszę się z zamiarem kupna działki.Na spotkaniu z panem z agencji nieruchomości dowiedziałem się żę grunt nie jest objęty planem zagospodarowania w gminie, w związku z powyższym wydana jest przez Gminę decyzja odnośnie warunków zabudowy.Czy na tej działce można się budować?Co muszę zrobić żeby to sprawdzić?

Jeśli "wydana jest decyzja" to w niej jest wszystko napisane : czy można, jaki można, jaki dach, jak oddalony od ulicy, itp itd. Poproś o kopię decyzji o WZ.

P.s. zwróć uwagęna datę wydania - jesli to było dawno zadzwoń do gmuny. Jesli w międzyczasie został uchwalony plan - znosi on WZ.

Witam,

ponieważ ten wątek tętni życiem już od tylu lat i ja osmieliłam się poprosić o radę.

Mam gospodarstwo rolne 10 ha. Gmina w czerwcu ub.roku przystąpiła do sporządzenia PZP. Wiem, że to nasza wina, ale mieszkańcy wsi i okolic nie wiedzieli o tym i tylko sołtyska i jej znajomy zgłosili uwagi do planu. 3 tyg. temu gmina zwołała spotkanie z planistą i ogłosiła, że mamy 3 tyg. czasu na wnoszenie uwag.

Ziemia od miasteczka do wsi (ok 4 km w linii prostej, ja jestem na 3 km - kolonia) jest przeznaczona pod zabudowę MNU - mieszkaniowa jedn. z usł towarzyszącymi. Moje siedlisko to RMN - zabudowa mieszkaniowa jednorodzinna i zagrodowa.

Wertuję to forum od kilku dni.Próbuję spojrzeć na to perspektywicznie, na plusy i minusy, ale ciagle brak mi wiedzy.

Córka chce tam gospodarować i nawet bliskość 10 tysięcznego miasteczka zawsze uważała za atut (usługi turystyczne, np szkółka jazdy na koniu).

Na razie jest tylko wersja graficzna i obejmuje teren od mojego gosp. do wsi. Nie ma nic na temat zagospodarowania od miasta do mojego płotu.

Podobno miastu marzą się budowlane dzialki, wiatraki (już są prowadzone jakieś pomiary), w legendzie znalazlam MW czyli bud. wielorodzinne, U uslugowe.

W gminie w wydz.planowania nic się nie dowiem, dopóki nie będzie projektu planu. Radny z komisji gosp. przestrzennej w niczym się nie orientuje.

Mogłabym gospodarować w dalszym ciągu tak jak dotychczas, ale w szykowanej gruntownej nowelizacji prawa budowlanego jest zawarte, że jeżeli w PZP grunty figurowałyby jako grunty nierolne, to będzie można pobierać od nich podatek od nieruchomości.

Mam zdecydować o swojej i swojej córki przyszłości. W tej chwili tylko rzut monetą może wybrać za mnie, bo ja nie potrafię. Gorączkowo wertuję to forum (i chwała Bogu, bo to kopalnia wiedzy), wiszę na tel.

Czy ja, nie mając żadnej wiedzy o planach gminy odnośnie mojego sasiedztwa, muszę teraz podejmować decyzję, bo inaczej,jak mówią w gminie, bedą miała zamkniętą drogę do dalszych uwag. Czy może się zdarzyć, że moje uwagi, zasadnicze, bo dotyczące wyboru, czy grunt ma być rolny czy budowlany, nie będą absolutnie uwzględnione, gdy będzie czas na uwagi po wyłożeniu planu? Mając na uwadze ogrom pracy projektanta, chciałabym te uwagi zgłosić wcześniej, np. po opracowaniu, nawet tylko graficznym, planu obejmujacego teren od miasta do mojego gospodarstwa.

Ministerstwo Infrastruktury ma zakończyć prace nad nowelizacją prawa bud. w końcu marca. Już wtedy wiedziałabym trochę więcej.

Można mnie uznać za kompletną kretynkę - będzie miała grunty budowlane i co jeszcze chce!

Jeżeli nowela prawa budowlanego wejdzie w życie, to bedę musiała szybciutko sprzedać ziemię, bo podatek od nieruchomości...Tanio, bo okolica u nas nie inwestycyjna.

Jeżeli mogę, proszę o uwagi.