Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jestem rolnikiem. Spełniam wszystkie warunki, aby starać sie o wydanie warunków zabudowy dla zabudowy zagrodowej. Gmina zawiesiła wydanie warunków na rok. Czy gmina może zawiesic postepowanie w sprawie wydania warunków zabudowy dla zabudowy zagrodowej?

Prosze o odpowiedż.

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jestem rolnikiem. Spełniam wszystkie warunki, aby starać sie o wydanie warunków zabudowy dla zabudowy zagrodowej. Gmina zawiesiła wydanie warunków na rok. Czy gmina może zawiesic postepowanie w sprawie wydania warunków zabudowy dla zabudowy zagrodowej?

Prosze o odpowiedż.

Gmina zawiesiła postępowanie zapewne dlatego, że przystąpiła do sporządzania miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego. Nic, tylko czekać...

Witam, również potrzebuję pomocy. W pierwszym założeniu mieliśmy wybudować domek z garażem w bryle i o takie warunki zabudowy się postaraliśmy, dostaliśmy je bez problemu. Jednak w tej chwili zmieniliśmy zdanie i projekt został zakupiony bez garażu, a o to moje pytanie : czy musimy starać się o zmianę warunków zabudowy w związku z tym że domek jest bez garażu .

Witam!

Kupiliśmy działkę:) Otrzymaliśmy zaświadczenie od gminy, że zgodnie z Planem Zagospodarowania Przestrzennego ten teren przed podziałem przeznaczony był pod uprawy rolne. Plan wygasł w 2003 roku natomiast w Studium Uwarunkowań i Kierunków Zagospodarowania Przestrzennego działka przeznaczona jest pod budownictwo letniskowe. Moje pytanie brzmi :oops: : CO TO WŁAŚCIWIE OZNACZA DLA NAS :-?

W gminie uzyskaliśmy informację, że jest to "tylko" studium czyli, że furtka jest otwarta..................

W wypisie z Rejestru Gruntów jest to ziemia rolna VI klasy

POZDRAWIAM :lol:

C.D. mojego pytania :)

Czy można na tej działce zbudować " normalnie " dom, zameldować się w nim i zamieszkać oraz czy można dokonać wszystkich odliczeń...

A drugie pytanie Szanowny Ekspercie brzmi:

W Decyzji o Warunkach Zabudowy dla terenu przed podziałem jest zapis, że " teren nie wymaga wyłączenia gruntów rolnych z użytkowania rolniczego". W związku z tym czy nie trzeba wysyłać zapytania o chęć skorzystania z prawa pierwokupu?

C.D. mojego pytania :)

Czy można na tej działce zbudować " normalnie " dom, zameldować się w nim i zamieszkać oraz czy można dokonać wszystkich odliczeń...

Nie jestem pewien mojej odpowiedzi, tak więc proszę o ewentualne jej skorygowanie. Piszesz działka w "starym" planie miała funkcję rolną. Obecnie planu nie ma, a w studium wskazana jest zabudowa letniskowa. Studium nie jest aktem prawa miejscowego, a tylko polityką przestrzenną gminy. Jednak decyzję o warunkach zabudowy wydaje wójt opierając się, tak mi się wydaje, na starym planie i studium. Zatem może być różnie...

W Decyzji o Warunkach Zabudowy dla terenu przed podziałem jest zapis, że " teren nie wymaga wyłączenia gruntów rolnych z użytkowania rolniczego". W związku z tym czy nie trzeba wysyłać zapytania o chęć skorzystania z prawa pierwokupu?

Grunt nie wymaga wyłączenia, bo to grunt- rola VI klasy bonitacyjnej, co wynika z ustawy o ochronie gruntów rolnych i leśnych (przy drobnych warunkach) Jeśli chodzi o prawo pierwokupu, to przecież kupiliście już tę działkę, i na etapie sprzedaży notariusz (zwykle on to robi) musiał zawiadomić ANR o tym prawie.

Witam,

chciałbym zwrócić się o pomoc/poradę w następującej kwestii:

Na gruncie rolnym II klasy wytyczone zostały działki pod zabudowę (jedną z nich kupiłem) oraz jedna działka stanowiąca drogę dojazdową łączącą działki z drogą publiczną.

Chciałem zapytać o drogę. Czy działka wyznaczona jako droga dojazdowa do drogi publicznej:

1) musi być odrolniona

2) jeżeli tak, to czy taka działka może być potraktowana jako działka na cele budowlane i może być zastosowany Art. 12a Ustawy o ochronie gruntów rolnych i leśnych:

"Obowiązek uiszczenia należności i opłat rocznych, a w odniesieniu do gruntów leśnych

również jednorazowego odszkodowania, o którym mowa w art. 12 ust. 1, nie

dotyczy wyłączenia gruntów z produkcji rolniczej lub leśnej na cele budownictwa

mieszkaniowego:

1) do 0,05 ha w przypadku budynku jednorodzinnego;

2) do 0,02 ha, na każdy lokal mieszkalny, w przypadku budynku wielorodzinnego."

A może jest jakiś inny sposób na zmiejszenie opłaty jednorazowej i rocznej związanej z odrolnieniem drogi?

Pozdrawiam

Waldek

Witam, prosze o radę:

dostaliśmy pozwolenie na budowę, niestety w terminie wpłynął protest sąsiadów (z naszą działką sąsiadują 3 segmenty). Nasz projekt zachowuje oczywiście wszystkie wymagane prawem odległości od granicy działki, co więcej, do projektu zostal nawet dołączony pomiar nasłonecznienia, żeby pokazać, że nie zabieramy światła sąsiadom, projekt jest zgodny z WZ rzecz jasna.

Sąsiedzi w proteście podnoszą, że nasz dom zabierze im światło i piszą, że nie będzie kontynuowana "zasada dobrego sąsiedztwa". Moim zdaniem ta zasada nie ma w naszym przypadku nic do rzeczy (o ile się dobrze zorientowałam, zasada ta odnosi się do wydawania WZ). Dodam, że nasz dom ma miec 12m wysokości (zgodnie z WZ), a na sąsiedniej działce stoi dom 11,5m wysokości.

Wg nas protest sąsiadów jest bezzasadny, bo nasz projekt jest zgodny z wszelkimi przepisami i regulacjami. Oczywiście zabierzemy sąsiadom widok na pole, zamiast tego będzie widok na nasz dom, więc domyślam się, że chcą po prostu maksymalnie uprzykrzyć nam życie i liczą na maksymalne opóźnienie sprawy.

Pytanie: Jak bardzo protest sąsiadów może opóźnić naszą budowę? Czy warto iść do sąsiadów i próbować przekonać ich, żeby wycofali protest? W gminie powiedziano nam, że teraz sprawa poszła do wojewody. Rozumiem, że wojewoda rozstrzygnie, czy protest jest zasadny, czy nie. Jakie są mniej więcej drogi postępowania, jeżeli wojewoda uzna, że protest nie jest zasadny? A jakie, jeżeli z jakiegoś powodu uzna, że jest zasadny?

Będę bardzo wdzięczna za pomoc.....

Witam

Odmówiono nam wydania warunków zabudowy dla inwestycji polegającej na budowie budynku mieszkalnego jednorodzinnego z

podziałem nieruchomości na terenie działki nr...

Odmowe wydano ze względu na brak zgody na zmianę przeznaczenia gruntów rolnych na nierolne, o której mowa w art.61 ust.1 pkt.4 ustawy o planowaniu...

W uzasadnieniu napisano cyt. po przeprowadzeniu analizy stanu faktycznego i prawnego

wynikającego z przepisu art. 53 ust.3 ustawy o planowaniu i zagosp. Teren objety wnioskiem stanowi działka rolna klasy IIIb

o pow. 0,73ha. Teren działki nie posiada zgody na zmianę przeznaczenia gruntów rolnych na cele nierolne o ktorej mowa

w art.61 ust.1 pkt.4 ustawy o planowaniu i zagosp. Zgodnie z art 7 ust. 1 i 2 ustawy o ochronie gruntów rolnych i leśnych

przeznaczenie gruntów rolnych o zwartm obszarze przekraczającym 0,5ha użytków rolnych klasy I do III wymaga zgody misitra rolnictwa.

I teraz mam pytanie co najlepiej zrobić:

1 podzielić działkę na 2 mniejsze i jeszcze raz starać się o wydanie WZ (dodatkowo stracony czas i wyższe koszty)?

czy

2 złożyć odwołanie do SKO (prawdopodobnie sąsiednie działki zabudowane są na tej samej klasie ziemi co moja)? Co w takim wniosku napisać?

czy

3 należy wystąpić z wnioskiem do ministra rolnictwa o wydanie zgody na zmiane przeznaczenia gruntu ( i czy w tym przypadku pisząc

wniosek piszę go bezpośrednio do ministra rolnictwa czy innego organu)?

4 Inne propozycje rozwiązania tego problemu

Reszta warunków została spełniona. Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu.

Dziękuję i Pozdrawiam

Paweł

Proszę o Pomoc

Właśnie otrzymałem ODMOWNE WZ na działece rolnej bez planu położonej we wsi , gaz , prąd woda wjazd na działkę z drogi JEST !!! Doczepili sie tylko do działki sąsiedniej !! Działki sąsiednie są ale tylko na przeciwko mojej tzn . po 2 stronie drogi . Urbanista z urzędu wziął obszar analizowany 3X ale tylko po tej samej stronie drogi !!

W tel. rozmowie z nim powiedział że mam napisać odwołanie do SKO. Ale nawet potwierdził że kolegiom przyzna mi rację i decyzja będzie pozytywnie rozpatrzona !!! Nie jest to dziwne dlaczego od razu tego nie mogą pozytywnie rozpatrzyć ???

I czy jest jakieś inne wyjście z tej sytuacji , Bo w SKO podobno długo się czeka na decyzję a mi zależy na czasie

A moja prośba jest taka czy ktoś nie posiada wzoru lub jakiegoś gotowego Odwołania do SKO z którego mógłbym skorzystać ???

Dziękuję i pozdrawiam

Mateusz

a ja mam problem z linia zabudpwy nieprzekraczającą.sytuacja wyglada tak:nasza dzialka ma oko 48 arow,pisalismy o wz na dwa domy i takie dostalismy z tym ze nieszczeszsna linia zabudowy nam we wsyztskim przeszkadza.otoz wyznaczyli nam linie zabudowy 6m od drogi i niedalej niz 85 metrow,z tego wynika ze z 48 arow mozemy budowac tylko na polowie a reszta dzialki na nic nam sie przyda bo przy tej lini tak wychodzi,niewiem wogole skad ta linie zabudowy wzieli,jak to może być że tylko polowe dzialki moge przeznaczyc na budowe nie po to kupywalem dzialke zeby miec z niej 1/4 bo do drugiej polowy bedzie gdzies dalej,czy da sie jakos ominac ta linie zabudpwy nie wspominajac o tym ze to wszytsko zostalo wyrysowane na zlej mapce gdzie zostalo 1/4 dzialki przydzielona sasiadowi. bede wdzieczny za odpwiedz jakiegos fahcowca

• 2 weeks później...

Im dalej w las, tym ciemniej....

Mija już praiwe rok odkąd uzyskaliśmy WZ dla działki o powierzchni 8700 m2, która nota bene była dotychczas łąką, ale położoną przy drodze publicznej. Mało tego, mamy już nawet pozwolenie na budowę i tu pojawia się problem. Otóż, aby rozpocząć budowę musimy zaciągnąć kredyt i właściwie naszym wkładem jest nasza łąka, czyli działka. Kompletujemy więc spokojnie dokumenty szacując, że ten wkład, czyli działka to około 100 tyś obecnie (w okolicy za 1 m2 ceny oscylują wokół 12, 15 zł), ale zdziwiłam się kiedy biorąc ze starostwa wypis z rejestru gruntów, otrzymałam dokument, na którym nasza dzialka nadal jest łąką i to w całej okazalości swoich 8700 m2. Pani ze starostwa wyjaśniła, iż nie zmieni się to dopóki na łące nie stanie dom, dopiero wówczas nasza łąka będzie ziemią budowlaną. Nic z tego nie rozumiem, bo odralnialiśmy 490m2 tej ziemi :o Mało tego bank informuje nas, że przy budowie siedliska uznaje tylko 60% wartości dzialki (po wycenie rzeczoznawcy), tak więc nasz wkład własny topnieje w oczach. Jak mogę odróżnić WZ wydane na budowę siedliska, od normalnego WZ? W naszym WZ widnieje zapis o uzgodnieniu zabudowy jednorodzinnej.... Dlaczego mimo WZ, odrolnienia i pozwolenia na budowę, nasza ziemia jest nadal klasyfikowana jako łąka?

JAk tak czytam tutaj, to coraz bardziej stwierdzam, ze jestem kompletnie zielona... Przepraszam za glupie pytania, ale jestem dopiero na poczatku drogi budowlanej i naprawde nie wiele wiem.

CHodzi mi o decyzje o warunkach zabudowy. Wytlumaczcie mi co to znaczy:

Czy można nie dostać warunków zabudowy?

Jest to możliwe, jeśli nie spełnimy któregokolwiek z poniższych warunków:

-co najmniej jedna działka sąsiednia dostępna z tej samej drogi publicznej jest zabudowana w taki sposób, aby można było nawiązać do istniejącej zabudowy.

Kupilismy dzialke budowlana w miejscu, gdzie jest tych dzialek kilkanascie, natomiast jeszcze nikt obok nas nie zaczal budowy, czy to znaczy, ze nie dostaniemy tej decyzji o warunkach zabudowy???

Witam.

Pisałam wcześniej o legalizacji baraku na działce rolnej.

W odwołaniu od decyzji na rozbiorkę powołaliśmy się na zapis w MPZP będący w innych ustaleniach planu,brzmiący -" istniejącą zabudowę o funkcji i gabarytach innych niż w ustaleniach planu dopuszcza się pozostawic i adaptować bez rozbudowy i zwiększania parametrów prowadzonej działalności."

Niestety gmina odpowiedziala,że przepis ten tyczy się obiektów które miały pozwolenie na budowę a nie po to by legalizować samowole budowlane.

Pytanie-czy jeżeli w zapisie nie jest wprost napisane, że nie tyczy się to samowoli czy mozna podważyć ich stanowisko w tej sprawie.

witam,ja dostałam WZ,złożyłam prośbę o uzgodnienie wstępnego projektu podziału działki,geodeta zawiadomienia ma przygotowane dla sąsiadów ,a tu zaczynają się schody,wójt mówi że nam to wstrzymuje,jeszcze raz bedzie to rozpatrywał,czy moze mi nie dać uzgodnienia na wstępny projekt,jeśli WZ jest uprawomocnione i wtedy nie mieli żadnych problemów

W sumie od dawna nosiłem się założeniem takiego postu.

Chętnie pomogę w sprawach planów miejscowych oraz wydawania decyzji o warunkach zabudowy.

Dwa zdania o sobie :oops: :

jestem urbanistą - w zawodzie od pięciu lat - po studiach z zakresu planowania przestrzennego. Obecnie składam dokumenty o wpis do izby urbanistów (dla niewtajemniczonych - uzyskanie uprawnień), dlatego pomoc dla chętnych będzie dla mnie kolejną nauką.

Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie - jeśli nie od razu - to jak się dowiem.

Jedyny minus jest taki że mam internet "wstrzeliwany" więc będę to robił 1-2 razy dziennie.

Czekam na pytania (mam nadzieje że jakieś będą :wink: )

Adam.

no to mnie poratuj;)

Kupiłem maleńkie gospodarstwo rolne w samym środku wsi bez MPZP- z lewej sąsiad, z prawej sąsiad (wieś o zabudowie łańcuchowej, rozproszonej). Gospodarstwo składa się z trzech działek, jedna za drugą:

- pierwsza najbliżej drogi (39a)- wg Studium Uwarunkowań i Kierunków Zagospodarowania Przestrzennego zapis dla niej brzmi: tereny zagrodowe, mieszkaniowe niskiej intensywności, tereny usługowe,, tereny zabudowane i zagospodarowane o zdegradowanej strukturze, zagospodarowane do rehabilitacji. Działka na terenach zainwestowanych - stoi ma niej chałupa i kurniki. Działka kończy się 1,5 m stromą skarpą.

- druga (25a, IVa - grunty orne)i trzecia(31b - grunty orne) przylegająca do pierwszej, na skarpie - wg. SUiKZP - teren użytków rolnych.

W czym problem?

Chałupa, która stoi na działce nr 1 nadaje się wyłącznie do pchnięcia. Działka przylega do drogi, a za drogą płynie strumyk, któremu zdarzyło się wylać i chatę podtopić - stąd stawianie nowego domu w tym samym miejscu to nonsens. Trzeba się przenieść z domem na działkę nr 2 która jest 1,5 m wyżej!

pytanie: jak to administracyjnie przeprowadzić? zcalać działki? odralniać? Występować o warunki zabudowy?

z góry dziękuję za wszelką pomoc!