Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W przyszłym tygodniu odbieram odpis z księgi wieczystej i zamierzamy składać dokumenty o wz. Dotyczy to mojej działki leśnej, gdzie stoi drewniany domek 6X4 z dobudowaną komórką 2X4, razem 8X4.

Działka jest rolno leśna z możliwością budowania na części rolnej.

Bez planu zagospodarowania terenu dla tego obszaru.

Po zrobieniu mapki geodezyjnej działki okazało się, że domek stoi na części leśnej działki a komórka już na części rolnej (budowlanej).

Jak powinienem wypełnić stosowne dokumenty?

Będę budował domek murowany w obrysie będzie ok. 2m wystawać ponad obrys istniejącego domku z komórką.

Jak to załatwić żeby było dobrze.

Na jakim etapie załatwiać odlesianie?

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Warunki Zabudowy - procedura

Posiadam działkę, która znajduje się 2km od miasta powiatowego (liczba ludności do 20 000). Sąsiędnia działka jest budowlana

(jej własciciel przechodził to co ja w tamtym roku a teraz ma już stan surowy otwarty), z drugiej strony jest działka

rolnicza (z niej była wydzielona moja część). Teren nie ma planu zagospodarowania przestrzennego. Przez działke przechodzi

woda i prąd, jest polożona zaraz przy drodze (prawdopodobnie wojewódzkiej).

A teraz moje pytanie: jakie procedury musi wykonać urzędnik w moim powiecie i w jakim czasie, by wydać WZ (prawdopodobnie w

naszym Urzędzie nie są sporządzane rzadne dokumenty, tylko wysyłana jest dokumentacja do Bydgoszczy lub Torunia).W jakim

czasie urzędnik powinien zrobić wizje lokalną na mojej działce, bo wiem że robił to teraz czyli 4,5 miesiąca po złożeniu

wniosku. Jak ostatnio byłem u niego to zapewniał mnie że czeka za dokumentami od urbanisty, które miały byc po tygodniu, ale

oczywiscie ich nie ma do tej pory.

Pomijam fakt, że przy składaniu wniosku o WZ urzędnik sugerował, że ma dużo pracy i może zajmie się tą sprawą za miesiąc, dwa

a wsumie to nie wie kiedy (chyba a nawet napewno chodziło mu o łapówke - nasza piękna polska, szkoda słów...).

Mam dzilke 1300 mkw, przed wystapieniem o pozwolenie na budowe odrolnilem 500 mkw pod sam dom. A urzad w tym roku naliczyl mi na cala dzialke podatek od nieruchomosci. Czy slusznie? Nie powinien rozdzielic-500 mkw(pod.od nieruch.), a na reszte-podatek rolny?

I czy w ogole maja prawo do naliczania podatku od nieruch., skoro moja budowa jeszcze trwa, czyli nikt tam nie mieszka (i teoretycznie i praktycznie).

Krzysiek

W sumie od dawna nosiłem się założeniem takiego postu.

Chętnie pomogę w sprawach planów miejscowych oraz wydawania decyzji o warunkach zabudowy.

Dwa zdania o sobie :oops: :

jestem urbanistą - w zawodzie od pięciu lat - po studiach z zakresu planowania przestrzennego. Obecnie składam dokumenty o wpis do izby urbanistów (dla niewtajemniczonych - uzyskanie uprawnień), dlatego pomoc dla chętnych będzie dla mnie kolejną nauką.

Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie - jeśli nie od razu - to jak się dowiem.

Jedyny minus jest taki że mam internet "wstrzeliwany" więc będę to robił 1-2 razy dziennie.

Czekam na pytania (mam nadzieje że jakieś będą :wink: )

Adam.

jestem tu nowa, choc domek już prawie stoi. byłabym szczęśliwa gdyby nie czarna chmura jaka wisi nade mną. za moją działką jest rzeczka, a za rzeczką pastwisko i właśnie się dowiedziałam, że ma być tam zakład kamieniarski. z dojazdem wzdłóż mojej działki. dotychczas była to droga -dojazd do pola ma 5 metrów. moje pytanie, czy możliwe jest usytuowanie takiego wrsztatu przy działkach mieszkaniowych? w gminie jest właśnie przygotowywany projekt zabudowy tego terenu. jakie są podstawy prawne sytuowania takich warsztatów przy osiedlach?

Niestety, w myśl przepisów działka "sąsiednia" musi mieć przynajmniej jeden punkt wspólny. Taką wykładnię dostałem na podobne pytanie z Ministerstwa Infrastruktury.

NIE! Dostałem odpowiedż odmowną " ze względu na brak bezpośredniego sąsiedztwa" - odwołałem się do SKO i oto wykładnia z jaką pojechałem na kolegium [ rozprawa trwała 5 min.] Za działkę sąsiednią przyjmuje się trzykrotną szerokość działki jednak nie mniej niż 50 m.

U mnie sytuację komplikowało położenie działki - trójkąt pomiędzy drogami ,ale po zaciekłym czytaniu forum [ponieważ o tym już było] wygrałem :D

PS. poszukajcie postów "Romi 25" o ile się nie pomyliłem ,

PROSZE O PORADE!

Mamy zamiar kupić działkę,która w planach zagospodarowania przestrzennego "kawałek" jest budowlana a wieksza częsc niestety jest rolna.Piszę niestety ponieważ geodeta ,który oglądał tą działkę powiedział, że na tym "kawałku"budowlanej nie wybudujemy się,poprostu jest jej zamało.W związku z tym mam pytanie :czy istnieje jakaś możliwaść aby powiększyc ta budowlaną część z tej rolnej?Jażeli tak to do kogo się z tym udać?A może jest możliwość uzyskania pozwolenia na gruncie rolnym?

Witam wszystkich - od pewnego czasu Was "podglądam", teraz chciałem prosić o poradę.

Mam taki problem - kupiłem dom - do remontu - liczę się z tym, że będzie mnie to kosztowało dużo pieniędzy i nerwów (chyba przede wszystkim), psychicznie byłem przygotowany i.... poległem na pierwszym dokumencie.

Sprawa wygląda tak: dom jest położony na osiedlu mieszkaniowym, gdzie kiedyś znajdowały się ogródki działkowe- dlatego działki nie sa zbyt duże (ok. 5 ar). Od ok. 50 lat budowane sa tam domy. Pod względem architektonicznym - na osiedlu jest wszystko - domu kostki piętrowe, domy kostki parterowe na wysokim fundamencie, piętrowe z dwu- i cztero-spadowymi dachami. Dom, który kupiłem jest parterowy (tzw. niski parter), przykryty czterospadowym dachem o niskim kącie nachylenia (tzw. kopertowym). Wymyślilismy z żoną, że podniesiemy ściany na jakieś 4 pustaki, wyciągniemy szczyty i przykryjemy to wszystko dwuspadowym dachem.

Po 66 długich dniach oczekiwania otrzymalismy warunki zabudowy. I wszystko było zgodne z naszym wnioskiem oprócz jednej zasadniczej rzeczy - dostałem pozwolenie na plaski dach!!! Tzn mogę sobie nadbudować piętro i zrobić dom kostkę - typowy twór komunistycznej architektury lat 80-tych.

W warunkach zabudowy pani architekt powołała się na najbliższe sąsiedztwo - a wygląda ono tak:

mój dom stoi na rogu ulicy - przez płoty sąsiaduje z dwoma domami - jeden to dom parterowy na wysokim fundamencie (płaski dach), drugi -typowa kostka piętrowa, ale też na wysokim fundamencie. Przez ulice sąsiaduję z dwoma takimi domami jak opisałem powyżej.

Jeśłi nawet wybuduję piętro i przykryję do płaskim dachem - to będzie to idiotycznie wyglądało, bo mój dom ma niski fundament- więc będzie niższy od piętrówek, a wyższy od parterówek stojących obok.

I tu pytanie - na co powołać się w odwołaniu od decyzji o warunkach zabudowy - czy mogę odwołać się tylko od punktu dot. geometrii dachu, czy do całego wniosku, czy mogę do odwołania dołączyć zdjęcia domów znajdujących sie na tym osiedlu, a nie spełniających warunków "dobrego sąsiedztwa"?????

Jeśli mógłbyś mi w tym pomóc - będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam

PROSZE O PORADE!

Mamy zamiar kupić działkę,która w planach zagospodarowania przestrzennego "kawałek" jest budowlana a wieksza częsc niestety jest rolna.Piszę niestety ponieważ geodeta ,który oglądał tą działkę powiedział, że na tym "kawałku"budowlanej nie wybudujemy się,poprostu jest jej zamało.W związku z tym mam pytanie :czy istnieje jakaś możliwaść aby powiększyc ta budowlaną część z tej rolnej?Jażeli tak to do kogo się z tym udać?A może jest możliwość uzyskania pozwolenia na gruncie rolnym?

To może wybuduj siedlisko??

Witam wszystkich,

Na początek :wink: mam taki problem ze planie zagospodarowania jest taki wpis

"dla ochrony przed hałasem ustala się konieczność zastosowania w obiektach przeznaczonych na stały pobyt ludzi, zabezpieczeń akustycznych, w odległości:

a) od ul. Modlińskiej - 50m od krawędzi jezdni,

b) od ul. Kołacińskiej - 20m od krawędzi jezdni,"

linia zabudowy jest wyznaczona na 5 m, jak należy rozumieć powyzszy zapis (zabezpieczenia akustyczne)i jak można to zrealizować jeżeli chciałbym postawić dom w odległości 15m.

• 2 months później...

Czy może mi ktoś powiedzieć jak wygląda sprawa zmiany działki z rolnej (przeznaczonej do zalesienia) na budowlaną?

Sęk w tym, że nie ma jeszcze planu zagospodarowania, ale jest jakieś tam studium, na podstawie którego będą robić ten plan i w tym studium działka jest jako rolna pod zalesienie.

Jaka jest szansa, że gmina uwzględni mój wniosek (załóżmy, że kupię tą działkę) o taką zmianę?

Czy przerabiał ktoś taki temat?

ps. nie pytam czt warto - tylko czy się da...

Proszę o pomoc.

Jestem właścicielem działki rolnej o pow. 0,18 ha, na której

zamierzam wybudować jednorodzinny budynek mieszkalny oraz

budynek gospodarczy. W sąsiedztwie w/w działki jest działka o

pow. 0,99 ha (właściciel nie jest rolnikiem posiada tylko tą

działkę) zabudowana przedwojenną (1925 r.) zabudową zagrodową –

dom mieszkalny, budynek gospodarczy.

Czy w związku z powyższym będę spełniał wymagania ustawy o

zagospodarowaniu przestrzennym art. 61 ust. 1 pkt. 1.

Czy tzw. dobrym sąsiedztwem w tym przypadku bedzie budynek mieszkalny w zabudowie zagrodowej. Proszę o odpowiedz. Może ktoś z formu miał podobny problem.

Ja uważam, że spełniam te wymagania ponieważ paragraf 3 pkt 4

Rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie warunków

technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie

mówi że przez budynek mieszkalny rozumie się budynek

przeznaczony na mieszkania mający postać budynku mieszkalnego w

zabudowie zagrodowej.

do JarekThorn

Jesli zapis w WZ stoi przeciw prawu budowlanemu (zn., że prawo nie zabrania zmiany o jaka chcesz wniesc) - zawsze mozna sie zwrocic :

1. do urzedu o sprostowanie decyzji o WZ w danym punkcie + uzasadnienie. W twoim przypadku utrudnia spr. fakt, ze obok sa domy z plaskim dachem, ale jesli dalej w ulicy sa dachy strome to mozna probowac - zreszta zapytaj architekta). Ale nie bedzie juz przyslugiwalo odwolanie od Decyzji o WZ tylko ew. od odmowy sprostowania.

2. Odwolac sie do stosownego organu od wydanej decyzji - jesli oniodmowia droga zamknieta.

Wazne, ze o zmiane wydanych warunkow zabudowy mozna wnosic do urzedu dowolna ilosc razy. Ja wnioslam juz 2 raz o poprawki (za 1 razem odmowili przez brak zgody sasiada) i tym razem podobno mam dostac decyzje w przyszlym tygodniu. Na razie sama procedura zdobycia wlasciwej decyzji trwa od lutego 2005, wiec zycze wszystkim powodzenia:)

• 1 month później...

Czy za sąsiednią działkę zabudowaną (przy tej samej drodze publicznej) mozna uznać działkę z rozpoczętą budową?

Dom jest na etapie przykrywania dachem.

Urbanista twierdzi, że nie może wydać pozytywnej opinii, bo nie może określić warunków kontynuacji zabudowy (bo dom może być, jego zdaniem, w ramach odstępstw od projektu jeszcze zmieniony - powierzchnia, dach itp.).

Czy może macie jakieś orzeczenie SKO w podobnej sprawie?

Proszę o szybka reakcję forumowiczów - jeśli to oczywiście możliwe...

Chętnie pomogę w sprawach planów miejscowych oraz wydawania decyzji o warunkach zabudowy.

jestem urbanistą - w zawodzie od pięciu lat - po studiach z zakresu planowania przestrzennego. Obecnie składam dokumenty o wpis do izby urbanistów (dla niewtajemniczonych - uzyskanie uprawnień), dlatego pomoc dla chętnych będzie dla mnie kolejną nauką.

Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie - jeśli nie od razu - to jak się dowiem.

Jedyny minus jest taki że mam internet "wstrzeliwany" więc będę to robił 1-2 razy dziennie.

Adam.

Witam

Mam problem następującej formy:

Zakupiłem dziąłkę na dość dużym osiedlu pod olsztynem. Mam zapis, że muszę uzbroić działkę przed rozpoczęciem budowy a dokłanie "warunkiem rozpoczęcia inwestycji jest uzbrojenie terenu", Moje pytanie, czy uzbrojeniem jest równierz szambo, i czy muszę składać o pozwolenie na jego budowę? Dodam iz gmina niechce mi wydać warunku (woda-kanaliza) ponieważ "dopiero projektują sieć" (i najpewniej będzie trzeba zapłacić za budowę) i najbliżesz plany są na 2007(!!!). Czy może mi pomóc nowelizacja prawa budowlanego?

Z góry dziękuje za wszelkie uwagi.

Pozdrawiam

Adam.

WITAM!

Mam taki problem : posiadam działkę z przeznaczeniem pod zabudowę, wypis z miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego zawiera zapis " Warunkiem realizacji zabudowy jest uzbrojenie terenu"

zwróciłam sie do Zakładu Wodno-Kanalizacyjnego o wydanie warunków przyłaczenia, dostałam odpowiedź że przyłączenie do sieci wod-kan jest niemożliwe ponieważ odcinek do którego można by było się przyłączyć jest jeszcze nie wybudowany. W urzędzie gminy uzyskałam informację że zezwolenia na szambo nie dostanę ponieważ na dany teren jest plan zagospodarowania który przewiduje sieć wod-kan, jednak nie wiadomo kiedy ta sieć będzie budowana ponieważ w chwili obecnej gmina nie ma pieniędzy(Czy gmina może w ten sposób zablokować budowę szambą, o ile wiem budowę szamba wystarczy tylko zgłosić?!?). I jeszcze jedno czy skladając dokumenty do pozwolenia muszę przedstawć "projekt" studni (o ile jest wymagany?).

Dzękuje z góry za odpowiedz.

Pozdrawiam

• 1 month później...

Witam

Kupiłem niedawno działkę (jak się póżniej okazało) rolną 9 arów o klasie gruntu IVb

Jakie kroki powinienem podjąć chcąc wybudować na niej dom jednorodzinny?

Z tego co się dowiedziałem narazie nie przewidują w gminie następnego planu zagospodarowania przestrzennego.

Za wszystkie informacje z góry dziękuję.

Z racji słabego dostępu do internetu proszę również o informację na adres mailowy [email protected]