Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom z kamienia - remont a wilgoć

Recommended Posts

witam, mam pytanie do doświadczonych w tej kwestii i liczę na porady.

Mianowice zamierzam kupić dom i zastanawiam się czy mi się to opłaci i czy to dobra inwestycja na lata - proszę o radę i ewentualne koszty czy nie wpakuję się w większe niż wybudowanie nowego.

-Dom wykonany w technologi murowanej - kamień i cegła, w górnej części przybudówka z pustaka, otynkowany nie ocieplony w połowie podpiwniczony;

-strop drewniany do wymiany - belki wyglądają na zdrowe;

-dach z racji przybudówki wymieniony na nowy deskowany i kryty papą - nieocieplony od dołu.

Pytanie następujące:

- czy w domu z kamienia nie ma większego prawdopodobieństwa wilgoci?

- jak wygląda kwestia ogrzewania czy ściany z kamienia nie będą powodowały szybszego wychładzania domu;

- czy ściany w środku zamiast typowego tynkowania mogę wykończyć płytami kartonowo - gipsowymi i jakie są tego plusy i minusy;

- czy mogę go ocieplić styropianem, czy nie spowoduje to powstania wilgoci w domu?

- i ostatnie jak wykonać najlepiej sufit/posadzkę piętra - czy wykonać ją na płytach OSB ocieplić/wygłuszyć ją wełna i płytami kartonowo-gipsowymi, czy deskować wszystko i dopiero na to jakieś panele?

Bardzo proszę o pomoc i fachowe porady. Z góry dziękuję za pomoc.