Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proszę o radę (warunki wz)

Przemek G.

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów. Sprawa jest następująca: w maju 2008 roku złożyłem dokumenty o ustalenie waruków zabudowy (brak planu) , w czerwcu 2008 roku dostałem zawiadomienie gminy o wstrzymaniu postępowania na okres nie dłuższy niż 12 miesięcy ze wzgl. na podjęcie uchwały przez gminę o przystąpieniu do nowego planu zagospodarowania przestrzennego :o . W tym okresie (12 miesięcy) gmina nie uchwaliła nowego planu i właśnie mija termin owego 12-sto miesięcznego zawieszenia w postępowaniu i brak jakiejkolwiek odp. ze strony gminy. Gdzie i w jakiej formie mogę złożyć(skargę, zażalenie?) na działalność wójta który sprawę zawiesił i czy mogą sobie zawieszać na czas dłuższy niż owe 12 miesięcy ,a jest to termin wynikający z ustawy. Co komu grozi za niedotrzymanie terminu wynikającego z ustawy. Dodam tylko, iż teren na którym działka jest położona nie wymaga MPZP, wystarczą warunki zabudowy. Zwracam się z prośbą do szanownego gremium forumowiczów o radę czy jeszcze poczekać(termin mija jutro tj 26.05.2009), czy już działać?Dziękuję za wszelkie podpowiedzi :wink:

KPA Art 97 § 2. Gdy ustąpiły przyczyny uzasadniające zawieszenie postępowania, organ administracji publicznej podejmie postępowanie z urzędu lub na żądanie strony

27.05.2009 wystąp z żądaniem podjęcia postępowania w sprawie wydanie wz..., zrób ksero decyzji zawieszającej i na wszelki wypadek ksero wniosku który składałeś i dołącz, pamiętaj o kopii

Znajomość tego, też Może pomóc.

USTAWA o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym:

Art. 62. 1. Postępowanie administracyjne w sprawie ustalenia warunków zabudowy można zawiesić na czas nie dłuższy niż 12 miesięcy od dnia złożenia wniosku o ustalenie warunków zabudowy. Wójt, burmistrz albo prezydent miasta podejmuje postępowanie i wydaje decyzję w sprawie ustalenia warunków zabudowy, jeżeli:

1) w ciągu dwóch miesięcy od dnia zawieszenia postępowania rada gminy nie podjęła uchwały o przystąpieniu do sporządzania planu miejscowego albo

2) w okresie zawieszenia postępowania nie uchwalono miejscowego planu lub jego zmiany.

2. Jeżeli wniosek o ustalenie warunków zabudowy dotyczy obszaru, w odniesieniu do którego istnieje obowiązek sporządzenia planu miejscowego, postępowanie administracyjne w sprawie ustalenia warunków zabudowy zawiesza się do czasu uchwalenia planu.

Ps. Termin 12 m-cy upływa z dniem doręczenia decyzji o zawieszeniu. Ale uwaga, nie znaczy to, ze z tym dniem mija termin wydania WZ.

Rodzi się mała wątpliwość w stosunku do tego co napisałeś bo skoro ustawa mówi wyraźnie (nawet ją zacytowałeś) że można zawiesić na 12 miesięcy od DNIA ZŁOŻENIA WNIOSKU O WARUNKI ZABUDOWY więc na jakiej podstawie piszesz, że owe 12 miesięcy liczone jest od dnia doręczenia pisma o zawieszeniu postępowania, nigdzie nie znalazłem paragrafu który twierdzi, że jest tak jak piszesz a to zmienia postać rzeczy i komplikuje sprawę jeśli masz namiary na taki zapis lub interpretację owego paragrafu bardzo proszę o sygnał gdyż dziś składać chciałem zażalenie na opieszałość gminy. Pozdrawiam

Witaj Siwy :D też mnie zdziwiło co napisłeś, wytłumacz się :D

hmmm.......z całą pewnością liczy się 12 miesięcy od złożenia wniosku (data na kopii) .

jeśli masz 27.05.08 to gmina z urzędu powinna odwiesić postępowanie 28.05.09. Ale ponieważ różnie to bywa więc ja proponuję doręczyć wniosek i wziąć potwierdzenie na kopii. Skarga na bezczynność może się wlec, czasem warto skorzystać ze skargi na bezczynność jak postępowanie wz będzie za długo się ciągnąć, ale...gmina zawsze znajdzie powód aby sprawa była "szczególnie skomplikowana" bo zazwyczaj uzgadniacze się ociągają, więc warto spokojnie kontrolować przebieg postępowania

Są pewne niuanse między KPA i przywołaną Ustawą.

Bardzo ogólnie można powiedzieć, że maksymalny termin uzyskania WZ (wliczając w to „ustawowe” zawieszenie) , to 14 m-cy od daty złożenia wniosku. ( teoretycznie powinno być w terminie 13 m-cy).

Ale znów uwaga. Urząd może wstrzymać bieg terminu z „ważnych przyczyn”, ale musi powiadomić o tym , podając przyczynę zwłoki. i „nowy” termin. Na takie postępowanie strona może złożyć zażalenie.

Biorąc to wszystko pod uwagę jeśli w terminie 13 m-cy od złożenia wniosku nie otrzymasz decyzji administracyjnej – składaj zażalenie.

nie do końca. W tej chwili postępowanie jest zawieszone, nic się formalnie nie dzieje, nie ma mowy o przedłużaniu z powodu ważnych przyczyn. gmina postanowieniem musi odwiesić, dopiero potem może przeciągać. krótko mówiąc nie może wydać decyzji (i przedłużać terminów) jeśli nie odwiesiła postępowania

Tak tylko nieśmiało zaznaczam, że pisząc „decyzja administracyjna” miałem na myśli szeroką definicję tego pojęcia, a nie tylko wydanie WZ.

Za niezbyt jasne sformułowanie – przepraszam. :oops:

Oczywiście, ze jest tak ja pisze Dusia :lol:

Bardzo dziękuję za zainteresowanie :D , dodam tylko że mam uzgodnienia wszelkich urzędów wobec których istnieje potrzeba uzgodnień wg.ustawy o planowaniu, ba dostałem nawet nieformalnie :oops: , od pracowników gminy "projekt" decyzji o warunkach zabudowy podpisany przez urbanistę , po którym już wyobrażałem sobie gdzie ogród, gdzie dom :roll: został podpis wójta... no i stało się komuś coś przeszkadzało i zamiast radości pojawiło się zdziwienie :o i bezsilność , że ja przecie Polak wasz krajan , a wy mi tu takie o coś ale się zawzieliśmy i walczymy to nasz kąt na tym świecie i innego nie chcemy.Na nieformalnej decyzji opis urbanisty był jednoznaczny NIEMA ŻADNYCH PRZECIWWSKAZAŃ DO REALIZACJI CELU BUDOWLANEGO i tego się trzymam. Pozdrawiam życzę miłej nocki.