wuem 24.11.2003 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2003 Szukam pomocy doświadczonych użytkowników albo instalatorów. Zaproponowano mi wykonanie centralnego ogrzewania w następujący sposób: - po pierwsze rury plastikowe Wirsbo (10 lat gwarancji, 50 lat wytrzymałości)- po drugie obwody podłogowe dwojakie: rozdzielacz na podłogowe + RTL w łazienkach z powodu, potrzeby wyższej temperatury w łazience możliwej do otrzymania wyłącznie przez powrót z grzejników (podobno z rozdzielacza byłoby trudno zrównoważyć układ jeśli różnice w temperaturach miałyby byc duże) RTL z grzejnków żeberkowych łazienkowych.- po trzecie otwarta instalacja z płaszcza wodnego kominka połączona wymiennikiem z zamknietym obwodem pieca Vaillant (jednofunkcyjny z zasobnikiem) Powiedzcie mi, czy takie zrobienie podłogówki w łazience jest wygodne i ekonomiczne, czy rzeczywiście nie da się zrównoważyć obwodów (co to w ogóle znaczy)Czy lepsza jest miedź od plastiku i dlaczegoBardzo mi zależy na waszych opiniach, bo muszę szybko podjąć decyzję.wuem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.11.2003 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2003 ja mam tak zamontowane tj. w łazienkach grzejniki drabinkowe i podłogowe ogrzewanie z powrotu z RTL, na razie sprawuje się dobrze pozdr. Iv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuem 24.11.2003 14:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2003 A co z wygodą? Czy odczuwasz brak jakiegoś komfortu, ze musisz uruchomić grzejnik, żebyś mół grzć podłogę? Czy częściej potrzebny jest np. gorący grzejnik niż podłoga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.11.2003 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2003 grzejnik przede wszystkim służy do suszenia ręczników, a podłoga daje poczucie komfortu cieplnego jak korzystasz z łazienki, teraz działa jedno i drugie (grzejnik i podłoga), a latem, jak jest potrzeba, włączam grzałkę elektryczną wmontowaną w grzejnikuIv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts