Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CO - mieszane, podłogowe, RTL, grzejniki

wuem

Recommended Posts

Szukam pomocy doświadczonych użytkowników albo instalatorów.

Zaproponowano mi wykonanie centralnego ogrzewania w następujący sposób:

- po pierwsze rury plastikowe Wirsbo (10 lat gwarancji, 50 lat wytrzymałości)

- po drugie obwody podłogowe dwojakie: rozdzielacz na podłogowe + RTL w łazienkach z powodu, potrzeby wyższej temperatury w łazience możliwej do otrzymania wyłącznie przez powrót z grzejników (podobno z rozdzielacza byłoby trudno zrównoważyć układ jeśli różnice w temperaturach miałyby byc duże) RTL z grzejnków żeberkowych łazienkowych.

- po trzecie otwarta instalacja z płaszcza wodnego kominka połączona wymiennikiem z zamknietym obwodem pieca Vaillant (jednofunkcyjny z zasobnikiem)

Powiedzcie mi, czy takie zrobienie podłogówki w łazience jest wygodne i ekonomiczne, czy rzeczywiście nie da się zrównoważyć obwodów (co to w ogóle znaczy)

Czy lepsza jest miedź od plastiku i dlaczego

Bardzo mi zależy na waszych opiniach, bo muszę szybko podjąć decyzję.

wuem

grzejnik przede wszystkim służy do suszenia ręczników, a podłoga daje poczucie komfortu cieplnego jak korzystasz z łazienki, teraz działa jedno i drugie (grzejnik i podłoga), a latem, jak jest potrzeba, włączam grzałkę elektryczną wmontowaną w grzejniku

Iv