banko 25.05.2009 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 Witam. Zadałem pytanie w temacie o dachach, ale niestety nik nie odpowiedział więc pytam tutaj.Czy moi majstrowie nie popełnili będu przy zatapianiu w wieńcu kotew pod murłatę??Wieniec ma szerokość 24 i wysokość 20 cm. Murłata 14x14 cm. Na mój chłopski rozum szpilki powinny być po środku czyli gdzieś około 12 centymetrów od początku i końca szerokości wieńca. Potwierdza to zresztą projekt.Moi panowie zrobili jednak myk i powstawiali kotwy około 7 cm od zewnętrznej strony wieńca. Teraz gdybym obsadził na nich murłatę zlicowała by się ze ścianą zewnętrzną.Czy komuś fachowcy zrobili też tak dobrze?? Czy da się z tym żyć??Proszę o informację co mam zrobić czy lać jeszcze jeden wieniec i szpilki obsadzić centralnie, czy to co mam też może zostać i nie robić z tego żadnej afery??Załączę zdjęcia dla zobrazowania problemu: http://images46.fotosik.pl/131/cd26a81c0764a28bmed.jpghttp://images43.fotosik.pl/131/1ae7101e82ca00b1med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 25.05.2009 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 Myślę intensywnie i nie widzę przeciwskazań do montażu jak na zdjęciach. Gdyby jednak ktoś znalazł jakiś powód, dla którego tak nie może zostać to wylewanie od nowa wieńca byłoby przesadą. Pręt gwintowany + kotwa chemiczna rozwiąże problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 25.05.2009 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 to zapewne z powodu krokwiinaczej może by wieniec przeszkadzał?tak czy siak będzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banko 25.05.2009 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 Dzięki za informacje. Myślę że krokwie nie mają tu nic wspólnego bo dach będzie robiła inna ekipa, a obecna nie ma pojecia jakie bedą przekroje krokwi. Jenak zastanawia mnie dlaczego to akurat zrobili inaczej. Do tej pory robili wszystko idealnie w/g projektu, a to postanowili zrobić po swojemu. Czy wolno mi w tej sytuacji zwrócić im uwagę?? Mogą się poczuć urażeni??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 25.05.2009 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 Dzięki za informacje. Myślę że krokwie nie mają tu nic wspólnego bo dach będzie robiła inna ekipa, a obecna nie ma pojecia jakie bedą przekroje krokwi. Jenak zastanawia mnie dlaczego to akurat zrobili inaczej. Do tej pory robili wszystko idealnie w/g projektu, a to postanowili zrobić po swojemu. Czy wolno mi w tej sytuacji zwrócić im uwagę?? Mogą się poczuć urażeni??? Krokwie, krokwie. Jakie masz nachylenie połaci dachowej? Czy nie kolidowaloby z krawędzią wieńca, gdyby murłaty osadzić centralnie? A skoro ekipa była dotąd w porzo, to czemu ich po prostu nie zapytasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 25.05.2009 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 Ciekawe co powiedzą ciesle? pytałeś? A te kotwy/ szpilki ile wystają z betonu , 14 cm czy więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banko 25.05.2009 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 Zapytam napewno. Chwilowo polecieli na inną budowę, ale jak wrócą chcę właśnie z nimi o tym porozmawiać. Dlatego zasięgam informacji żeby nie narobić bigosu niepotrzebnie.Krokwie wysokości 18 cm więc żadne inszości, standardowy wymiar, który w niczym nie koliduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 25.05.2009 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 chyba chcą uzyskac wiecej miejsca na wiencu od wewnetrznej strony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banko 25.05.2009 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 Ciekawe co powiedzą ciesle? pytałeś? A te kotwy/ szpilki ile wystają z betonu , 14 cm czy więcej? Pan dachowiec powiedział że jak już tak jest to niech będzie. Niestety brakowało mi w tych słowach przekonania. Szpilki wystają po 17 cm. Nie szukam zadnych błędów bo myślę że z ekipą trafiłem naprawde dobrze. Szukam uzasadnienia tego dziwnego tworka. Co mogło nimi kierować. Może to jakieś najnowsze trendy w budowlance?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banko 25.05.2009 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 chyba chcą uzyskac wiecej miejsca na wiencu od wewnetrznej strony A do czego wolne miejsce po tej stronie?? Wolałnym po zewnętrznej dodatkowo dociepliłbym murłatę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banko 25.05.2009 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 Po głębszym namyśle : poniewż mam niską ściankę kolankową, panowie postanowili mnie uszczęśliwić kilko cm więcej. Wystarczyło przesunąć murłatę o 5 cm na zewnatrz i przy kącie 35 stopni scianka rośnie o jakieś 3 cm A nie mówiłem że mam dobrą ekipę. Ciekawe tylko czy o to im chodziło a może są z tego powodu większe jeszcze dla mnie korzyści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 25.05.2009 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 banko, ty sobie spokojnie narysuj przekrój tego wieńca z murłatą i krokwią. I nie sugeruj się wymiarem krokwi 18 cm, bo krokwie się zacina i osadza w gniazdach, więc ich wymiar maleje o głębokość gniazda. I wtedy spróbuj to zmiescić przy centralnie położonej, czy też odsuniętej murłacie.Czyli trzeba liczyć, że krokiew wejdzie ci co najmniej 5 cm w murłate w kieunku prostopadłym do nachylenia.. I wtedy cale 18 cm musisz zmiescić nad wieńcem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banko 25.05.2009 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 banko, ty sobie spokojnie narysuj przekrój tego wieńca z murłatą i krokwią. I nie sugeruj się wymiarem krokwi 18 cm, bo krokwie się zacina i osadza w gniazdach, więc ich wymiar maleje o głębokość gniazda. I wtedy spróbuj to zmiescić przy centralnie położonej, czy też odsuniętej murłacie. Czyli trzeba liczyć, że krokiew wejdzie ci co najmniej 5 cm w murłate w kieunku prostopadłym do nachylenia.. I wtedy cale 18 cm musisz zmiescić nad wieńcem. Oczywiście zdaję sobie z tego sprawę i tak tez rysuję I nijak nie wychodzi mi żadna kolizja. Co innego przy ścianie grubości 36. Tutaj bym sie zgodził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 26.05.2009 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 chyba chcą uzyskac wiecej miejsca na wiencu od wewnetrznej strony A do czego wolne miejsce po tej stronie?? Wolałnym po zewnętrznej dodatkowo dociepliłbym murłatę. od zewnatrz bedzie ocieplona izolacja elewacji i izolacja polaci. od wewnatrz dla ulatwienia prac z zabudowa np. g/k mozna w wolna przestrzen wkleic bloczki np. ytong licujac ze sciana pozostala luke wypelnic izolacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawko333 24.10.2016 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2016 witam, odkopie temat, czy taka szpilka niepowinna byc zamontowana blizej srodka domu, niz centralnie na srodku murlaty? blizej srodka domu kotwy trzymajace murlate wiecej sily przeniosa pzez rozpierajace krokwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 24.10.2016 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2016 moim zdaniem jak chcesz już de-centralizować szpilki to powinny być bliżej zewnętrznego muru siła rozpierająca działa na zewnątrz budynku, jak dasz szpilkę za blisko wewnętrznej części to "rozerwiesz" murłatę, bo trzymać siłę będzie np 1\3 albo 1\4 murłaty ja mam na środku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukasDoUrden 24.10.2016 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2016 Mnie zamontowano szpilki na środku. Ale jak cieśla przyszedł to mówił ze teraz trend jest taki, że montuje się murłatę jak najbliżej zewnętrznej krawędzi. Dzięki temu łatwo można to ocieplić z zewnątrz ( nie trzeba wycinać kawałków żeby wstawiać na przód murłaty (do zlicowania z murem) a od wewnątrz można pojechać pustakami i w ten sposób mamy też wewnątrz ścianę kolankową ładnie wykończoną. Ale to czy ona będzie tak czy tak to nie jest jakiś problem. Z tego co mi powiedział oba sposoby są poprawne. Przy tym z montowaniem bliżej zewnętrznej krawędzi, jest po prostu potem łatwiej wykończyć. Ale u mnie mur i tak miał 30 cm , więc mimo wszystko udało mi się wymurować jeszcze porothermem 8 jeden rząd już od wewnątrz za murłatą. Jedyne co od zewnątrz trzeba będzie trochę się styropianem pobawić. Co do sił działających na mury przy murłacie, to poczytaj http://www.forumbudowlane.pl/wiezba-dachowa/murlata-w-jakim-miejscu-t22853. Aha, teraz widzę ze chodzi o zamontowanie szpilki w murłacie a nie szpilki w murze. To trzeba wyraźnie od siebie oddzielić bo to spora różnica. Z tego co wiem szpilki powinny wypadać na środku murłaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 24.10.2016 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2016 na środku ewentualnie na zewnątrz jak pisałem wyżej, danie szpilki do wewnątrz rozwali murłatę na 2 połowy bo 1\4 drewna nie utrzyma rozłożenia dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 24.10.2016 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2016 A ja proponuje dwie szpilki po bokach murłaty i od góry płaskownik który dociśnie belkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 24.10.2016 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2016 to jest rozwiązanie idealne. nie stosowane w budownictwie - nie widziałem takiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts