Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prowadnice do szuflad Tandem

magdac

Recommended Posts

Witam

Robię sobie (z drobną pomocą męża) szafkę łazienkową. Mam już fronty, blat i korpus, potrzebuję jeszcze 2 szuflad. I tu utknęłam na amen. Za diabła nie wiem jakie mają być ich wymiary - nic z tej rozpiski w katalogu mi nie wychodzi. Błagam o pomoc kogoś kto ma o tym jakieś pojęcie.

Szuflady - 2 szt będą w przedziale o wymiarach wewnętrznych 30 cm głębokości, 35,6 cm szerokości i 36,4 cm wysokości. Dolna ma być z wysokim frontem, a górna - wewnętrzna. Wyszło mi, że prowadnice mają być o nr katalogowym 560H2700B lub 561H2851B (nie mam pojęcia jaka jest między nimi różnica, tzn wiem, że sprzęgło albo bolec, ale co to są te ustroństwa to nie wiem).

Serdeczne dzięki

Magdac

Dokładnie tak - prowadnica jest dłuższa o 10mm od samej szuflady. Prowadnica tandem ma z tyłu taki element który wygląda jak zagięty haczyk - to jest właśnie część prowadnicy która wystaje za szufladą.

Co do szuflady wewnętrznej:

zwykła szuflada (zewnętrzna) składa się z 4 ścian (2 boki + przód + tył). Do przedniej ścianki szuflady przykręcony jest "prawdziwy" front - ten który będzie widoczny na zewnątrz mebla.

Z kolei przy szufladzie wewnętrznej nie ma dodatkowego zewnętrznego frontu - ta szuflada składa się tylko z 4 ścian, frontem jest przednia ścianka szuflady.

W jednym i drugim przypadku ścianka przednia szuflady powinna się licować z krawędzią korpusu szafki, czyli ani nie powinna wystawać na zewnątrz, ani nie powinna być cofnięta do środka szafki...

Gdzieś tam w katalogu bluma jest zresztą narysowane jak powinna wyglądać taka szuflada...