silencer7 25.05.2009 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 http://images49.fotosik.pl/131/c377da174237c548.jpgChodzi o ozdobne listwy styropianowe. Pytanie jak w temacie tzn. czy przyklejać tylko do ściany murowanej czyli płaszczyzny A czy również do płyty GK (czyli do płaszczyzny B)? Pytam bo wiadomo, że płyta będzie pracować i zastanawiam się czy jak przykleję do obu to będzie dobrze. Drugie pytanie dot. samych listew - można je malować z od razu czy trzeba jakoś je wcześniej do tego przygotować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 25.05.2009 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 Do B też. Daj akryl i po sprawie.Przed malowaniem trzeba uzupelnić szczeliny oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enikan 26.05.2009 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 Do B akryl, ok.A do A czy to przykleić? Czy mógłby być klej montażowy? Oraz ponawiam wcześniejsze pytanie które również i mnie interesuje: czy ten styropian przed malowaniem trzeba jakoś "specjalistycznie" gruntować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 26.05.2009 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 Do B akryl, ok. A do A czy to przykleić? Czy mógłby być klej montażowy? Oraz ponawiam wcześniejsze pytanie które również i mnie interesuje: czy ten styropian przed malowaniem trzeba jakoś "specjalistycznie" gruntować? Określenie "do B też" oznacza w j. polskim, że i do A. Płyta pracuje, ale i styropian jest elastyczny. Ja w takich przypadkach używam kleju termotopliwego z pistoletem. Przy falującej ścianie lub wygiętej listwie to zbawienie bo łączy trwale po sekundach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enikan 26.05.2009 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 Przepraszam nie wcisnęła mi się literka M, nie chciałem napisać "czy", tylko "czym", za odpowiedź dziękuję. A z tym gruntem to jak? Potrzebny? Bo też chciałem sobie taka listwę zrobić tylko nie wiem jak się za to wziąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
silencer7 26.05.2009 12:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 Do B akryl, ok. (...) Ja w takich przypadkach używam kleju termotopliwego z pistoletem. Przy falującej ścianie lub wygiętej listwie to zbawienie bo łączy trwale po sekundach.Ja mam klej do styropianu taki w tubce - czy będzie ok? Nie wiem jak on jest elastyczny po wyschnięciu i czy skompensuje ew. naprężenia od płyty g-k. Dedykowany jest w sumie do takich listew więc chyba powinno być dobrze, ale sam nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 26.05.2009 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 Do B akryl, ok. (...) Ja w takich przypadkach używam kleju termotopliwego z pistoletem. Przy falującej ścianie lub wygiętej listwie to zbawienie bo łączy trwale po sekundach.Ja mam klej do styropianu taki w tubce - czy będzie ok? Nie wiem jak on jest elastyczny po wyschnięciu i czy skompensuje ew. naprężenia od płyty g-k. Dedykowany jest w sumie do takich listew więc chyba powinno być dobrze, ale sam nie wiem. Oczywiście, że będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
silencer7 26.05.2009 13:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 Do B akryl, ok. (...) Ja w takich przypadkach używam kleju termotopliwego z pistoletem. Przy falującej ścianie lub wygiętej listwie to zbawienie bo łączy trwale po sekundach.Ja mam klej do styropianu taki w tubce - czy będzie ok? Nie wiem jak on jest elastyczny po wyschnięciu i czy skompensuje ew. naprężenia od płyty g-k. Dedykowany jest w sumie do takich listew więc chyba powinno być dobrze, ale sam nie wiem. Oczywiście, że będzie dobrze.Czyli podsumowując: 1. płaszczyzny A i B przyklejam na klej 2. ew. powstałe szczeliny między listwą a ścianą i płytą g-k wykańczam akrylem 3. maluję Tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 26.05.2009 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 Do B akryl, ok. (...) Ja w takich przypadkach używam kleju termotopliwego z pistoletem. Przy falującej ścianie lub wygiętej listwie to zbawienie bo łączy trwale po sekundach.Ja mam klej do styropianu taki w tubce - czy będzie ok? Nie wiem jak on jest elastyczny po wyschnięciu i czy skompensuje ew. naprężenia od płyty g-k. Dedykowany jest w sumie do takich listew więc chyba powinno być dobrze, ale sam nie wiem. Oczywiście, że będzie dobrze.Czyli podsumowując: 1. płaszczyzny A i B przyklejam na klej 2. ew. powstałe szczeliny między listwą a ścianą i płytą g-k wykańczam akrylem 3. maluję Tak ? Jak dla mnie brzmi OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiro 26.05.2009 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 Oczywiście, że będzie dobrze.Czyli podsumowując: 1. płaszczyzny A i B przyklejam na klej 2. ew. powstałe szczeliny między listwą a ścianą i płytą g-k wykańczam akrylem 3. maluję Tak ? Tak, i nie tylko ewentualne, a zawsze na krawędziach i połączeniach przejedź delikatnie akrylem. Listy pracują, więc ilość kleju ma znaczenie, ważne, żeby nie wyłaził na zewnątrz przy przyklejaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
silencer7 26.05.2009 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 Dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts