Puszka 25.05.2009 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 Witam ekipa od co i cwu kończy swoją robote i mam w związku z tym pytanie. W skrzynce z rozdzielaczem od podłogówki mam pompe. jest ona podłączona do gniazdka(w skrzynce). Mam ją wyłączać na lato z gniazdka. Jak jej nie wyłącze będzie chodziłą na okrągło. Czy tak powinno to wyglądać?? Czy pompa nie powinna się załączać automatycznie jak załączy się podłogówka?? Pozdrawiam Puszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogus33 25.05.2009 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 witam! no ja mam tę pompę podłączoną do najprostszego sterownika, który załancza ją dopiero powyżej zadanej temp. na kotle.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 26.05.2009 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 Oczywiście, ze musi być załączana automatycznie, albo przez sterownik CO, albo przez czujnik temperatorowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 26.05.2009 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 Oczywiście, ze musi być załączana automatycznie, albo przez sterownik CO, albo przez czujnik temperatorowy.Przymusu takiego nie ma. Jest to raczej sprawa oszczędności energii i wygody użytkownika. Rozwiązanie, które zaproponował instalator jest najtańsze, co nie znaczy że najlepsze. Wszystko zależy od priorytetów inwestora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 26.05.2009 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 Czy pompa nie powinna się załączać automatycznie jak załączy się podłogówka?? Co przez to rozumiesz? Jak podłogówka może Ci się załączać? To pompa wymusza obieg wody w podłogówce. Jaki masz piec? Masz jakiś sterownik do swojego CO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puszka 26.05.2009 09:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 Czy pompa nie powinna się załączać automatycznie jak załączy się podłogówka?? Co przez to rozumiesz? Jak podłogówka może Ci się załączać? To pompa wymusza obieg wody w podłogówce. Jaki masz piec? Masz jakiś sterownik do swojego CO? Mam piec Vaillanta ecoTec plus 186 z zasobnikiem i do tego regulator pogodowy calorMatic 400. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 26.05.2009 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 ja mam włącznie pompy do podłogówki pstryczkiem na kotle (dorobionym przez instalatora) - nie jest to może zbyt wygodne ale się sprawdza.Co do sterowania podłogówką jakimś czujnikiem temperatury - nie jestem pewien czy to ma sens skoro delikatny efekt włączenia podłogówki pojawi się dopiero po jakiś 4 godzinach. To ja już wolę chyba ręcznie odpalić podłogówkę jak zapowiadają ochłodzenie w TV... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 26.05.2009 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 Puszka Możesz również podłączyć pompę do termostatu przylgowego.http://img.nokaut.pl/p/94/94/949444ad954eb1e08d5fcd02cf00f594130x130.jpgUstawiasz np 25 st i rozwierana jest faza, gdy przekroczy 25 st faza zwarta pompa rusza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 26.05.2009 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 Puszka Możesz również podłączyć pompę do termostatu przylgowego. http://img.nokaut.pl/p/94/94/949444ad954eb1e08d5fcd02cf00f594130x130.jpg Ustawiasz np 25 st i rozwierana jest faza, gdy przekroczy 25 st faza zwarta pompa rusza. Jak jest dokładność takiego termostatu przylgowego? Na każdy rodzaj rury może być zastosowany? Czy to są może termostaty z firmy Insbud. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 27.05.2009 04:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Jak jest dokładność takiego termostatu przylgowego? ok 5'C Na każdy rodzaj rury może być zastosowany? Na każdy. Musi być zapewnione dobre przewodnictwo cieplne między rurą a termostatem. Najlepsza jest rura miedziana. Czy to są może termostaty z firmy Insbud. Jest duży wybór. Wystarczy wpisać termostat przylgowy. Termostat bezprzewodowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 27.05.2009 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Zauważyłem, że akurat ten IVT ma dość spory rozrzut - nadaje się do sporych różnic temperatur(np prosty włącznik pompy przy kotle), ale przy podłogówce to tak sobie. Lepiej elektroniczny z minimalną histerezą (np 1stC). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puszka 27.05.2009 13:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Puszka Możesz również podłączyć pompę do termostatu przylgowego. http://img.nokaut.pl/p/94/94/949444ad954eb1e08d5fcd02cf00f594130x130.jpg Ustawiasz np 25 st i rozwierana jest faza, gdy przekroczy 25 st faza zwarta pompa rusza. Mam zastosowane cos takiego ale instalator twierdzi że jest to zabezpieczenie i że wyłączy pompe przy jakis tam temperaturach dziś sprawdze na ile jest ustawiony ale narazie jestem w pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 27.05.2009 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 dziala dobrze taki termostacik,podlaczony jest do rurki metalowej laczacej trojnik z pexem...wszystko dziala... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts