wg 24.11.2003 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2003 Jak w temacie, gdzieś wyczytałem, że będzie śmierdzieć przy rozpalaniu. Jeśli to błąd to co z tym teraz zrobić (ja tak mam) - uciąć i w ucięty koniec włożyć rurę metalową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 24.11.2003 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2003 Ja mam tak. Nic nie smierdzi. Rura plastikowa konczy sie na poziomie posadzki pod wkładem - a tam jest raczej chłodno. Na rurke mam założony taki stalowy trojnik z przepustnicą zamykającą dopływ powietrza, pozniej dwoma metalowymi rurkami idzie sobie powietrze do kominka (jotul). Dziala bez problemuam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 24.11.2003 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2003 Pytanie do am,Ogladałem zdjęcie Twojego kominka, ale nie wszystko jest dla mnie jasne. Dlatego mam kilka pytań.1. Jaką średnicę ma Twoja rurka doprowadzajaca powietrze do kominka?2. W jakiej jest odległości od sciany i czy centralnie w osi symetrii kominka jest położony jej wylot?3. Rozumiem, że trójnik rozdziela powietrze pomiędzy komorę spalania i dwoma przewodami do komory nad kominkiem, gdzie jest podgrzewane. Jakiej średnicy są te przewody i dlaczego aż dwa idą do tej komory?4. Czy do pomieszczenia z kominkiem też jest jakieś rozprowadzenie powietrza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukins 24.11.2003 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2003 Pytanie do am, Ogladałem zdjęcie Twojego kominka, ale nie wszystko jest dla mnie jasne. Dlatego mam kilka pytań. 1. Jaką średnicę ma Twoja rurka doprowadzajaca powietrze do kominka? 2. W jakiej jest odległości od sciany i czy centralnie w osi symetrii kominka jest położony jej wylot? 3. Rozumiem, że trójnik rozdziela powietrze pomiędzy komorę spalania i dwoma przewodami do komory nad kominkiem, gdzie jest podgrzewane. Jakiej średnicy są te przewody i dlaczego aż dwa idą do tej komory? 4. Czy do pomieszczenia z kominkiem też jest jakieś rozprowadzenie powietrza? To ja się szybciutko wymądrzę, bo mam identycznego Jotula, z tym, że mam mechaniczne (z turbinką) rozprowadzenie - najdłuższy kanał ma koło 15 metrów. Ad.1 Moja rurka ma 110 mm. 2. od ściany 20 cm. Ja mam centralnie ale nie ma to znaczenia - jest to tylko uzależnione od długości rury spiro, którą widać na zdjęciu. 3. Nie. Obydwa przewody doprowadzają powietrze od góry do komory spalania. To taki patent, który dopala gaz drzewny wydzielający się przy spalaniu drewna. Jest ekologiczniej, no i cieplej. Przewody są dostarczone z kominkiem, ale są to chyba 10-tki. Trójnik pod kominkiem łączy razem te dwie rury, a te z kolei wyprowadzone są na zewnątrz. Choć raczej powinieniem napisać w odwrotnej kolejności, bo tymi kanałami powietrze dochodzi do komory spalania, by nie zabierać tlenu z pomieszczenia. A potrafi zabrać! 4. Nie. Obudowany kominek ma u dołu kratkę i u góry też. Nagrzane powietrze uchodzi górną kratką tworząc ciąg i zasysając powietrze dolną kratką. I się miksuje. A w ogóle można doprowadzać powietrze do kominka PCV-ką - widoczne rury spiro doprowadzające powietrze są cały czas zimne, mimo bezpośredniej bliskości kominka - chłodzi je zasysane powietrze. Ho ho ho! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 24.11.2003 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2003 Dzięki Lukins, za odpowiedź, trochę się idiotycznie zapytałem bo trójnik kojarzył mi się z trzema wyjściami i jednym wejściem. Te 20cm liczy się od środka rurki czy od krawędzi? Czy wyjście poza dom ma jakieś spadki, syfony itp. czy wszystko jedno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 25.11.2003 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2003 Pytanie do am, Ogladałem zdjęcie Twojego kominka, ale nie wszystko jest dla mnie jasne. Dlatego mam kilka pytań. 1. Jaką średnicę ma Twoja rurka doprowadzajaca powietrze do kominka? 2. W jakiej jest odległości od sciany i czy centralnie w osi symetrii kominka jest położony jej wylot? 3. Rozumiem, że trójnik rozdziela powietrze pomiędzy komorę spalania i dwoma przewodami do komory nad kominkiem, gdzie jest podgrzewane. Jakiej średnicy są te przewody i dlaczego aż dwa idą do tej komory? 4. Czy do pomieszczenia z kominkiem też jest jakieś rozprowadzenie powietrza? W zasadzie Lukins już odpowiedział na pytanie , ale dla zasady odpowiem 1. U mnie elementem doprowadzającym powietrze jest plastikowy kanał prostokątny umieszczony pod wylewką. Kanał ma takie wymiary, że jest odpowiednikiem rurki fi 100. Od strony zewnetrznej mam zrobiona malą zetkę, przy samym kominku kanał prostokatny za pomocą przejściówki zamieniam na zwykłą rurkę fi100. 2. Rurka wychodzi z podłogi mniej wiecej centralnie pod kominkiem, ale to nie ma znaczenia jak już pisal Lukins, ponieważ w jotulu jest doprowadzenie powietrza bezpośrednio do komory spalania. Nie ma potrzeby doprowadzania powietrza z zewnątrz w okolice samego kominka. 3. Tak jak pisał Lukins na rurke z doprowadzonym powietrzem z zewnątrz nałożony jest trójnik, który rozdziela jeden kanał fi 100 na dwa mniejsze - niestety nie wiem jaka średnica - chyba fi 80. Trójnik jest stosowany tylko dlatego (chyba ), że w jotulu są dwa otwory na wlot powietrza. Jeżeli wlot byłby jeden - nie trzeba trójnika. Od trójnika do wkładu poprowadzone są dwie rury spiro. Jest to "szczelne" doprowadzenie powietrza z zewnatrz do wkładu. Od góry - bo taka konstrukcję ma jotul (zresztą jak pisał Lukins bardzo sprytnie - jest coś w tym dopalaniu gazu - wkład pali sie długo i wydajnie. Powietrze służące do ogrzewania jest niezależnie zaciągane z pomieszczenia w którym jest umieszczony kominek - w obudowie kominka są przy samej podłodze dwie duże kratki, które pozwalają na swobodny przepływ powietrza od dołu wkłady, gdzie się nagrzewa, do dystrybutora gorącego powietrza (tej blachy nad wkładem), dalej do rurek spiro, które doprowadzaja powietrze do ogrzewanych pomieszczeń. U mnie jest instalacja bez wspomagania - grawitacyjna. Tworzą się jakby dwa obiegi - nie mieszajace sie ze sobą. W jednym powietrze z zewnątrz jest doprowadzone bezpośrednio do komory spalania, a dalej spaliny bezpśrednio są odprowadzone do komina i na zewnątrz. Drugi obieg, to powietrze z pomieszczenia ogrzewa się od wkładu i wedruje kanałami do ogrzewanych pomieszczeń. 4. U mnie w obudowie jest jedna kratka na górze, która oddaje część ciepła do pomieszczenia, w którym jest kominek. Nie jest to jednak kratka z powietrzem, które znajduje sę wewnatrz dystrybutora goracego powietrza (czyli obudowy blaszanej), gdzie temperatura jest najwyższa, tylko takie "chłodzenie" tej blaszanej obudowy z zewnątrz - powietrze swobodnie opływa blachę również od zewnątrz nagrzewając się - i to powietrze dodatkowo ogrzewa salon. Pozdr am Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pearl 25.11.2003 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2003 ja mam doprowadzenie kanałem płaskim PCV. Jeszcze nie palę, ale tworzywo kończy się na poziomie posadzki, więc nie bedzie problemu. Kominkarz też nie miał zastrzeżeń Pozdrawiam Pearl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.11.2003 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2003 Mam rurkę kanalizacyjną 110. Kończy się w podłodze, od niej odchodzi metalowy "wynalazek" doprowadzający powietrze do tarnawy. . Na podwórku rurka zakręca do pionu i kończy się wywiewką z daszkiem i siatkami. Przez te siatki któregoś dnia powietrze przestało dopływać do kominka, bo obmarzły (szadź), ale poza tym wszystko to pracuje ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 25.11.2003 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2003 powyżej to ja - nie zalogowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts