Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrodzenie międzysąsiedzkie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

kazdy przypadek inny...

mieszkamy pośrod pola,

sąsiad ma ziemniaki, oborywanie, sadzenie, kopanie mechanicznie, no i w takim układzie zostaje po jego stronie prawie 1m. nie wykorzystanej ziemi,...

no i pare dni temu usłyszeliśmy że powinniśmy zostawić z 50cm ze swojej ziemi na miedze......! , a oni kolejne 50 ze swojej na ich miedze..

kurcze, ale myśleliśmy że miedze to sie zostawia jak są pola i każdy uprawia swoje pole, wiadomo miedza musi być, ale jak ktoś stawia płot wkoło swojej działki i domu to nie zostawia żadnej miedzy..- kurcze, poczuliśmy się jakbyśmy ukradli sąsiadom te 100cm które ONI nie mogą uprawiać

jeśli coś to ukradliście 50 cm ;-) a tak na poważnie ile on ma tego pola, że te 50 cm tak go boli? nasza działka w polu jest ogrodzona po granicy, nikt nigdy się o miedzę nie upominał... może u Ciebie w okolicy to normalne? od dziada pradziada tak było, a Ty takie rzeczy... ale ja to jestem z miasta i sie nie znnam na miedzach...

Moi Tesciowie tez maja dzialke, plot postawiony prawie w granicy - ale slupki wkopane po ich stronie, na ich dzialce. Dzialka budowlana, sasiednia tez. Ale sasiad ma dom na innej dzialce, te uprawia. I ma problem, ze miedzy nie ma. Mysle ze gdyby to byla ziemia rolna miedze trzebaby zostawic, ale po prostu jako skrawek nieuprawianego pola, a nie plot budowac 50 cm wglab wlasnej dzialki! A poniewaz jest to dzialka budowlana, niech spada na drzewo :)

tym bardziej jak podkreślałam że do tej pory były świetne stosunki miedzysąsiedzkie, a płot stoii ponad 1 rok!!!,

pole -jest w Planie jako budowlane, jest to ok. 40ar, z tego 15ar jest uprawiane pod te ziemniaki,

a nie może innych 15ar uprawiać?

uprawiać prawie w całości działke a nie tracić metr na nawroty....

nadal uważam, że traci tylko pół metra, poza tym pomyśl o tym w ten sposób: gość uważa , że powinnaś oddać kawałek ziemi żeby on mógł po nim jeździć.

Rozumiem miedzę jako taki współużytkowany kawałek: ty zawracasz maszyną na moim ale ja uprawiając swoją ziemię zawracam na twoim i jest równowaga, u ciebie jest tak: zmniejsz swój obszar to ja będę mógł zawracać u ciebie, ale ty z tego nic nie będziesz miała. Trudna dyskusja, tym bardziej że jak mówisz płot już stoi... gdyby jeszcze zaczął rozmawiać przy budowie to myślę, że łatwiej było - np. mógłby się zobowiązać, że on będzie np. kosił ten kawałek, za płotem. Myślę, że należy dbać o swoje, ale iść na wojnę z sąsiadami też nie ma co, może powiedz sąsiadowi, że nie możesz przesunąć płotu, bo nie byłyby spełnione jakieś odległości (od budynku, drewutni) - wprawdzie to liczy się od granicy działki ale może sąsiad tego nie wie i wtedy uzna, że to nie Twoja wina i uda się te dobre stosunki jakoś uratować... dobre stosunki będą oparte na nieprawdzie, czy to nadal będą dobre stosunki? może trzeba utworzyć dział filozoficzny...