ravo77 26.05.2009 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 Witam, Planuję wykonać samodzielnie barierkę przy schodach. Mam pytanie: Jak najsolidniej przymocować drewniany słup 9x9cm do betonowego stopnia? Solidnie, czyli tak aby się nie chybotał i swobodnie wytrzymał naprężenia przymocowanej doń poręczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 26.05.2009 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 Witam, Planuję wykonać samodzielnie barierkę przy schodach. Mam pytanie: Jak najsolidniej przymocować drewniany słup 9x9cm do betonowego stopnia? Solidnie, czyli tak aby się nie chybotał i swobodnie wytrzymał naprężenia przymocowanej doń poręczy. Wszystko jest do zrobienia, ale jak usytuowany ma być ten słup w stosunku do stopnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravo77 26.05.2009 13:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 O tak: http://www.tinyurl.pl?PMBU1DgP(na obrazku oznaczony jako "słupek") Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 26.05.2009 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 O tak: http://www.tinyurl.pl?PMBU1DgP (na obrazku oznaczony jako "słupek") Zakotwiłbym trzpień stalowy do betonu i wpuścił tą część nad betonem do wydrążonego słupka (rzecz jasna nie na całej długości). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravo77 26.05.2009 13:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 Hmmm, pomysł dobry (też tak planowałem)... ale jak tą część trzpienia przymocować do słupka? Tak, aby słupek nie bujał się. Klej? Wolałbym to jednak jakoś skręcić śrubami, ale jak? Nawiercić z boku słupka otwór i przez ten otwór dokręcić nakrętkę na gwintowany trzpień? Mam wrażenie, że jest na to jakiś patent, którego nie znam i odkrywam Amerykę na nowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 26.05.2009 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 Hmmm, pomysł dobry (też tak planowałem)... ale jak tą część trzpienia przymocować do słupka? Tak, aby słupek nie bujał się. Klej? Wolałbym to jednak jakoś skręcić śrubami, ale jak? Nawiercić z boku słupka otwór i przez ten otwór dokręcić nakrętkę na gwintowany trzpień? Mam wrażenie, że jest na to jakiś patent, którego nie znam i odkrywam Amerykę na nowo. Ten trzpień na moje oko powinien mieć nie więcej niż 20mm. Znajdź dobry klej do tego zastosowania i zrób pasowanie na lekki wcisk. Musi być dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ANSEXXX 26.05.2009 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 xxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerrys 26.05.2009 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 WitamKupowałem specjalne kotwy z jednej strony wkręt do drewna (w słup) a z drugiej gwint metryczny i mosiężna rozprężająca się nakrętka w beton. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts