Filippo 26.05.2009 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 Czy jest jakiś standard co do montowania osprzętu do zapalania światła ?Czy zapalanie światła poprzez standardowy włącznik powinno odbywać się poprzez nacisnięcie i przełaczenie klawisza w dół (tak mi się wydaję lepiej), czy w górę?Prawdę mówiąc zgłupiałem rozmyślając w tym temacie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 26.05.2009 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 Czy jest jakiś standard co do montowania osprzętu do zapalania światła ? Czy zapalanie światła poprzez standardowy włącznik powinno odbywać się poprzez nacisnięcie i przełaczenie klawisza w dół (tak mi się wydaję lepiej), czy w górę? Prawdę mówiąc zgłupiałem rozmyślając w tym temacie... To teraz pomyśl jak to jest w wyłącznikach schodowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tmx 26.05.2009 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 oto jest pytanie ..... u mnie jest w mieszkaniu - właczyć - w górę, wyłączyć - na dół na kletce jest: włączyć - na dół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetka 26.05.2009 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 U nas przeważnie włącza się - na dół. Ale mamy też sporo włączników schodowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asiek i Jacuś 26.05.2009 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 Ja doświadczyła zmiany w mieszkaniu - niechcący elektryk przy remoncie zmienił - było włączanie na dół - teraz z jednym pomieszczeniu tylko jesat w górę - strasznie trudno się przyzwyczaić Poza schodowymi (których całkiem sporo zaplanowaliśmy) w domu robimy włączanie na dół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeoAureus 26.05.2009 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 U mnie jest włączanie w górę W jednym pomieszczeniu pomylili się, mam odwrotnie i denerwuje mnie to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 26.05.2009 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 szczerze mowiąc nigdy się nad tym nie zastanawiałam i chyba nawet nie przyszło by mi do głowy by analizowac ten temat.. Ale uczciwie sprawdziłam - "zaświecanie" jest u nas w dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 26.05.2009 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 to i ja sprawdziłam u mnie w górę tak kazałam zamontowac bo tak było na wystawce w sklepie elektrycznym i tak miałam w mieszkaniu a jak jest prawidłowo to nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 26.05.2009 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 A ja kupiłem włączniki z "napiskami" legrand i jak napiski są normalnie to włączony jest na dół. Czyli może to byc oficjalna wykładnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 26.05.2009 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 U nas wlaczanie do gory i analogicznie wylaczanie na dol, dzwonkowe tak samo. LeoAureus mielismy tak samo na jednym wylaczniku, ale zamienilem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel_torun 27.05.2009 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Jeżeli macie odwrotnie niż chcielibyście to w czym problem ? Zmiana zajmuje ok 1 minuty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DziadekZ 27.05.2009 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Ta kwestia jest regulowana przez normę PN-EN 60447 „Podstawowe zasady oraz zasady bezpieczeństwa dotyczące współdziałania człowieka z maszyną, znakowanie i identyfikacja -- Zasady manewrowania „ W wielkim skrócie: "Łączniki kołyskowe mocować tak, aby wciśnięcie górnej części kołyski powodowało załączenie, a dolnej – wyłączenie” Powyższe dotyczy łączników bistabilnych o stanie O – I (czyli typowych łączników pojedynczych i podwójnych) Tyle norma. Dlaczego tak a nie odwrotnie - ponoć względy bezpieczeństwa - w razie uwalniania rażonego od wpływu prądu łatwiej i szybciej jest wyłączyć łącznik naciskając do dołu, niż w odwrotnym kierunku. Swoją drogą u siebie w domu mam odwrotnie - no cóż, przyzwyczajenie jest drugą naturą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeoAureus 27.05.2009 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 LeoAureus mielismy tak samo na jednym wylaczniku, ale zamienilem. Chyba też trzeba będzie - żeby nie denerwowało DziadekZ, dzięki za fachową informację No i miło wiedzieć, że jest się w zgodzie z zasadami bezpieczeństwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszak 29.05.2009 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 Czy jest jakiś standard co do montowania osprzętu do zapalania światła ? Czy zapalanie światła poprzez standardowy włącznik powinno odbywać się poprzez nacisnięcie i przełaczenie klawisza w dół (tak mi się wydaję lepiej), czy w górę? Prawdę mówiąc zgłupiałem rozmyślając w tym temacie... Kurcze, Ty to masz problemy! )) U mnie część w górę, część w dół i o dziwo, jakoś nikomu to nie przedszkadza. Właściwy ruch ręki włącza się jak u dobrze wytresowanych psów Pawłowa:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika_Gdynia 29.05.2009 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 a ja sobie myslę, że może ze względów praktycznych byłoby lepiej zeby przy wyłaczonym świetle wyłącznik był wciśnięty u góry. Wydaje mi się, że częściej w ciągu doby swiatło jest wyłączone wiec przez wieszkość dnia na tej czesci wyłącznika nie bedzie osiadał kurz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anulek2005 29.05.2009 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 Jeżeli macie odwrotnie niż chcielibyście to w czym problem ? Zmiana zajmuje ok 1 minuty. Taaaa - "minuta" na jeden wyłącznik. A teraz weź pod uwagę efekt skali - ile masz wyłączników w domu? Mnie elektryk założył wszystkie odwrotnie niż chciałam, a kierbud przyjął bez mrugnięcia okiem No to mam co robić ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetka 29.05.2009 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 a ja sobie myslę, że może ze względów praktycznych byłoby lepiej zeby przy wyłaczonym świetle wyłącznik był wciśnięty u góry. Wydaje mi się, że częściej w ciągu doby swiatło jest wyłączone wiec przez wieszkość dnia na tej czesci wyłącznika nie bedzie osiadał kurz To samo miałam napisać, ale ostatecznie się powstrzymałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anulek2005 29.05.2009 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 a ja sobie myslę, że może ze względów praktycznych byłoby lepiej zeby przy wyłaczonym świetle wyłącznik był wciśnięty u góry. Wydaje mi się, że częściej w ciągu doby swiatło jest wyłączone wiec przez wieszkość dnia na tej czesci wyłącznika nie bedzie osiadał kurz To samo miałam napisać, ale ostatecznie się powstrzymałam Ale przy układzie "włączone do góry" jak włączasz światło, to chowasz kurz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika_Gdynia 29.05.2009 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 a ja sobie myslę, że może ze względów praktycznych byłoby lepiej zeby przy wyłaczonym świetle wyłącznik był wciśnięty u góry. Wydaje mi się, że częściej w ciągu doby swiatło jest wyłączone wiec przez wieszkość dnia na tej czesci wyłącznika nie bedzie osiadał kurz To samo miałam napisać, ale ostatecznie się powstrzymałam Ale przy układzie "włączone do góry" jak włączasz światło, to chowasz kurz ale to do mnie nie przemawia , bo kurz bardrdziej jednak widac przy dziennym świetle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anulek2005 29.05.2009 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 Myślałam, że żartujemy z tym kurzem, ale widzę, że to na serio .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts